Ještě mě napadlo, že by se dadafta mohlo zaujmout Brucknerovo Te Deum. Ale nemá cenu se nutit.
Např. zde, (a to nejen o Karajanovi)....dadaft píše:hm, on ten Karajan byl docela problémový týpek. NSDAP? a k...a! kde hledat nějaké obsáhlejší informace?
co pisou politicky korektne je na peknych par mesicu reasearche jednotlivych nahravek (Karajan vs. ostatni), stoji za to si to projit a ocuchat sam.... je to tezko sdelitelne pisemnou formou... zkratka je to casto unyle, nezivotne, nalestene a hlavneustarsihudbystrasnespojitezahranetakzejetouplnanuda.....dadaft píše:hm, on ten Karajan byl docela problémový týpek. NSDAP? a k...a!
na Wikipedii píšou:
Jeho muzikantský styl byl většinou (s výjimkou jeho raných let u EMI) akademický bez větší odvahy, nicméně kladl velký význam na zvuk. Jeho ideálem byl „odmaterializovaný“ zvuk, jež nepřipouští žádné další zvuky a šumy při tvorbě tónu. To vedlo u zvukově významných prací jako např. u impresionistických nebo též u skladeb Jeana Sibelia k velkolepým výsledkům (platil vedle Leopolda Stokowského za jednoho z největších „mágů zvuku“ vůbec), u klasického a romantického repertoáru byl však jeho ideál zvuku často kritizován jako naleštěný povrch.
co si pod tím představit?
kde hledat nějaké obsáhlejší informace?
Karajan se narodil 5.dubna 1908, NSDAP byla založena 24.února 1920. To mu bylo 12 let.cough píše:...nizke členské číslo v NSDAP (to jako že vstoupil mezi prvnimi) myslim nepotrebuje komentar....
WIKIPEDIE píše:Jeho ideálem byl „odmaterializovaný“ zvuk, jež nepřipouští žádné další zvuky a šumy při tvorbě tónu.
myslím, že tomu rozumím. před časem jsem u Karajanova Mozarta tady někde psal, že je to jako vlny na moři. u jeho Čajkovského, hlavně u houslových partů, jsem měl znova ten pocit. pro suchozemce (třeba z moravsko-slezské brány) je první noc na širém oceánu nezapomenutelný zážitek a málokdo ji prospí. takový je Karajan. je to velkolepé, ale časem to zřejmě trochu omrzí. člověk zatouží po bílých hřebenech vln, po vzrušujících průplavech a kouzelných zálivech...cough píše:je to tezko sdelitelne pisemnou formou... zkratka je to casto unyle, nezivotne, nalestene a hlavneustarsihudbystrasnespojitezahranetakzejetouplnanuda.....
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host