Klasická hudba

Různé hudební žánry
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Klasická hudba

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Frederic Rzewski - The People United Will Never Be Defeated!
Ursula Oppens
2015 Cedille

Celek The People United Will Never Be Defeated! je vlastně jen jeden úvodní minutu dvacet dlouhý motiv a jeho 38 variací. :shock: :lol:
Cože?
Jeden motiv a jeho 38 variací?
A to je jako všechno???
Jo. A je to NAPROSTÁ PARÁDA *hura*

Rzewski je sám vynikající klavírista a v tomhle to je vrchovatě znát.

Z dostupných streamových verzí tohohle díla se mi nejvíc líbí Ursula Oppens (Spotify), protože ona je prostě famózní klavíristka, která nikdy neztrácí cit pro hudbu, nikdy se jí to nerozpadne pod rukama, když ji člověk poslouchá, říká si ano, tak se to má hrát.

Jako druhá, hráčsky bezpochyby stejně dobrá možnost, se jeví na Tidalu

Obrázek

Frederic Rzewski - The People United Will Never Be Defeated!
Stephen Drury
1994 New Albion

U Druryho je klíčové slovo vášeň.

*2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup* 100% *2thumbsup* *2thumbsup* *2thumbsup*

Musím říct, že s novým kompem přímo na muziku, s operačním systémem, kde Tidal fachčí bez problémů, a s USB DACem, je to tedy velká paráda a zvuk z Tidalu je prostě jasně lepší než ze Spotify. Nemám sice stejnou CD placku pro přímé srovnání se zvukem z CD-playeru, ale hraje to skvěle, řekl bych minimálně stejně dobře. Takže spokojenost, je naladěno. Jen škoda, že na Tidalu není víc klasiky. Ale i to Spotify nehraje špatně................. a až budou ty nové near field bi-polární monitory s 2x 6,5 palcáky v každé bedně místo současných 2x 4", bude definitivně hotovo. ;)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Henri Dutilleux - D´ombre et de silence
Robert Levin
2010 ECM Records (under license to Deutsche Grammophon)

Jak mě teď velmi baví sólový klavír, začínám se vracet k oblíbeným skladatelům, u kterých jsem doteď poslouchal hlavně orchestrální díla.

Dutilleux rozhodně nezklamal, je to skvělý skladatel a jeho klavírní dílka jsou plná života a originality. Líbí se mi jak ta energická, tak dost i ta klidnější melodická jako Figures de résonances nebo Bergerie.

Povedené album, pohled na vydavatele něco napoví i o kvalitě nahrávky.
*thumbs up*

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

Obrázek

Joerg Widmann - Arche (2018)
ECM New Series 4817007, 2CD

01 Arche, oratorio (2016) - I. Fiat Lux, Es Werde Licht
02 Arche, oratorio (2016) - II. Sintflut
03 Arche, oratorio (2016) - III. Die Liebe

01 Arche, oratorio (2016) - IV. Dies Irae
02 Arche, oratorio (2016) - V. Dona Nobis Pacem

For the opening of Hamburg’s Elbphilharmonie concert hall, the German composer Jorg Widmann was commissioned to write a new oratorio for soloists, choirs, organ and orchestra, Arche.

Widmann drew inspiration from the shape of the building itself: “From the outside it resembles a ship. To me, the interior looked like the hold of a ship, an ark...Re-emerging into the daylight, the ark idea would not leave me alone. The inflection of the music I had to compose was clear....” Arche is a compendious work embracing the course of history in the west with a collaged libretto drawing upon a range of writers: from the unknown authors of the Old Testament to Nietzsche and Sloterdijk via Francis of Assisi, Michelangelo and Schiller. Arche looks at the tradition of the oratorio and transforms it.

Dieter Rexroth in the liner notes: “What immediately stands out is above all the impression of paradox and the vast diversity of forms and musical resources. Everything happens at once, everything interlocks. Every moment transports us into another world.” Kent Nagano directs the massed musical forces with characteristic verve, clarity and imagination in this concert recording from the premiere performance in January 2017.

https://www.prestoclassical.co.uk/class ... nn-j-arche
https://open.spotify.com/album/4wkfPJ0X ... nVP4hC9fVQ

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Jonathan Harvey - Works for piano; Works for flute and piano
Florian Hoelscher, Pirmin Grehl
2013 NEOS

Jonathan Harvey se pohybuje na hraně mezi hudbou a zvukovým dobrodružstvím. Nejinak je tomu i u jeho skladeb pro klavír. Některé skladby jsou čistě klavírní, u dalších je přidáváno určité zvukové spektrum, které si jen tak z poslechu dost obtížně představuji, jak ho vytváří. Třeba u Tombeau de Messiaen to vidím na přítomnost další osoby, která má přímo přístup ke strunám uvnitř nástroje, u Homage to Cage,... Chopin (und Ligeti ist auch dabei) to dokonce vypadá na nějaký přidaný přístroj.
Ale asi by to chtělo vidět přímo při hraní, aby to člověk dokázal rozklíčovat.

Zajímavý poslechový zážitek a klavírní výlet tam, kde je dovoleno mnohé...
*thumbs up*

(nicméně jeho Wheel of Emptyness hrané Ictusem, které jsem tady dával před časem, to je ještě jiná liga :lol: )

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Frédéric Chopin - Sonáta č.3; Balada č.4, Mazurky; Waltzy; Barcarolle, Impromptu; ...
Ingrid Fliter
2008 EMI

Po moderně byla chuť na něco klasičtějšího..........

Vážení přátelé, už dlouho se mi poslechovkou nenesla tak dokonalá krása!!!

Závěr první věty úvodní Sonáty č.3 řekl, jak skvělá je *klanimse* Ingrid Fliter klavíristka. A pak příjde Barcarolle, Impromptu, Grande valse brilante, Waltz Cis moll nebo Mazurka Fis moll a další hudební lahůdky, tak melodické, tak uvolněné, tak přenádherné, až srdce usedá,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nekompromisních 100%.

*2thumbsup*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Krzystof Penderecki - Metamorphosen (violin concerto no.2)
LSO, Penderecki; Anne-Sophie Mutter
1997 DG

Penderecki je frajer, rád ho poslouchám a bylo na čase si zase něco pustit.

Zvukově velmi povedená nahrávka.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

regulus --- těžký přetěžký je Michael Hersch.

Jeho obliba v táhlých souzvucích - viz. třeba 3.věta houslového koncertu - mě dost drtí.
A když jsem zkusil jeho klavírní dílo - je výborný klavírista -, Suite from the Vanishing Pavilions (tu live od Innovy), dopadlo to ještě hůř -- přes zcela excelentní zvuk nástroje jsem to do konce prostě nevydržel.......

Těžký přetěžký je Michael Hersch na poslouchání.
Pro dadafta moc. :cry:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
Pár kliknutími jsem se od M.Hersche dostal k tomuto,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Obrázek

Iannis Xenakis - the piano works
Stéphanos Thomopoulos
2015 Timpani

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a přestože je to místy taky dost náročné, tohle už opravdu můžu.

Zvuk nástroje skvělý.

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

@dadaft - re: Michael Hersch - End Stages & Violin Concerto (2018)

Nejprve jsem se pokusil poslouchat tento disk jako "dávám mu plnou pozornost" a "nerobím nic jiného" a moje počáteční reakce byla víceméně podobná.

Pak jsem po nějaké době poslouchal jiným způsobem, jako když mi "dávám svou poloviční pozornost", když "dělám nějakou jednoduchou práci" - a pak najednou jsem dokázal plně ocenit její jemné struktury a krásu.

Takže, pokud jde o nějakou neznámou složitou hudbu, možná tento způsob poslechu někdy funguje lépe.

...
I first tried to listen to this disc like "giving to it my full attention" and "doing nothing else", and my initial reaction was more or less similar.
Then after some time I listened in a different way, like "giving to it my half-attention" when "doing some simple work" - and then suddenly I was able to fully appreciate its delicate structures and beauty.
So, when it comes to some unfamiliar complex music, maybe this way of listening sometimes works better.

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

Obrázek

Molly Kien - Orchestral Works (2017)
https://open.spotify.com/album/40S7IZp6 ... 9SGOeiYaIw

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

Obrázek

Hanna Kulenty - GG Concerto, Music for Roy.. (2011)
https://open.spotify.com/album/0rlmz3Im ... IvlQes1kAw

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

Obrázek

Anders Nordentoft - Light Imprisoned (2014) | Dacapo 8.226577
https://open.spotify.com/album/5NPbWul4 ... vW0ybEsEew

regulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regulus »

Obrázek

Nicolas de Grigny (1672-1703) - Premier livre d'orgue (1699)
Michel Chapuis, orgue de la basilique Saint-Christophe de Belfort, 1976
2CD, Astrée-Auvidis E7725 & E7726, 1987
https://open.spotify.com/album/4wCEJsrF ... 6rHPDxhshQ

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Witold Lutosławski - Symphony No.3; Chantefleurs et Chantefables
BBC National Orchestra of Wales, Tadaaki Otaka; Valdine Anderson
1996 BIS

Na rovinu - 3. symfonie je úžasná a k tomuto dojmu ze značné části přispívá svou kvalitou nahrávka.

Rozložení nástrojů v pravolevém i předozadním směru vyráží dech, třeba smyčce jsou opravdu hmatatelně rozloženy v celé přední části (slyš Vivo), všechny nástroje jsou dobře slyšitelné a s vynikající barvou ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,a dynamické zářezy, ve kterých si Witold tak libuje ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ach, k tomu není co říct, jsou dokonalé (samozřejmě s přispěním mistrovsky vedeného orchestru).
Jako bych stál metr za dirigentem.

Z mého pohledu referenční nahrávka symfonického orchestru.

*hura* *hura* *hura* 100% *hura* *hura* *hura*

Silně doporučuji. Bravo BIS.

Odpovědět