No, staré fláky se budou nahrávat znova a znova, tady bych změnu nečekal, když teď vyšel Debussy u Warnerů, poslechl jsem to s radostí, i když u orchestrálních věcí pořád pro mě kralují nahrávky singapurského a sanfranciského orchestru.
A vřele souhlasím s autorem Jimem Austinem, že je tady spousta moderních, nových zajímavých věcí, které si zasluhují větší pozornost a poslouchanost, než se jim dostává.
V čem se ovšem s Austinem hodně míjíme je, CO jsou ty moderní zajímavé věci. Já osobně neuznávám ani repetitivní formy coby část klasické hudby (minimalismus), podle mě je to šutr nebo ostrov, který klasická hudba obeplula z obou stran, z jedné modernou (tonální), z druhé atonální a avantgardní hudbou, a nechala za sebou. Je to trochu extremistický názor, přiznávám, repetitivní hudba se běžněji za součást klasiky považuje.
Austin je Amík, ten minimalismus za klasiku považuje určitě.
Ještě horší to ovšem mám s tím, co on prohlašuje za současné moderní a zajímavé. Třeba konkrétně ten smyčcový kvartet Brooklyn Rider (členové Colin Jacobsen, Jonathan Gandelsman, Eric Jacobsen, Nicholas Cords). Oni hrají popřípadě předělávají věci autorů na pomezí žánrů nebo rovnou komerční záležitosti. Zmiňované album
Spontaneous Symbols je ještě jakž takž poslouchatelné, ale popravdě je nejlepší právě v těch svých nejklasikovatějších pasážích (část Jacobsenova BTT), než v těch inspirovaných a předělaných od rockerů či jazzmanů.
Další album Austinem zmiňované jako zajímavé,
So Many Things, což jsou předělávky písniček Kate Bush, Bjork, Stinga, Costella a dalších, to je podle mě totální hnus, který patří možná na vánoční pulty na jeden poslech pro rádoby snoby a následné zapomenutí, ale který nemá s klasickou hudbou prostě nic společného a milovníky klasiky řekl bych poprávu vůbec nemůže zajímat...
Moderní klasická hudba, která je podle mě ke škodě samotných posluchačů klasiky docela opomíjená, to jsou jména jako Van Den Aa, Mitterer, Honegger, Paredes, De Raaff, Oehring a další a další, o Pendereckim, Dutilleuxovi a podobných klasicích nemluvě. I v Americe se najdou dobří modernisté (a nemyslím zrovna Batese).
(na druhou stranu přiznávám, že to často není snadný poslech (ve smyslu ne-primitivní) a že je spousta současných autorů, kteří nejsou dobří)
Tolik za mě.