zingali:
Ano, Šostakovič je těžký, osobně k němu stále teprve pronikám, než že bych ho znal...
Neslyšel jsem zatím všechny symfonie, z těch co znám mám nejraději Čtvrtou.
Ta se mi líbí pod taktovkou Esa-Pekka Salonenena s filharmoniky z L.A., nahráno v té slavné a architektonicky výrazné koncerní síni, co zaplatil Disney................ něco jsem poslouchal od mého oblíbence Yannicka Nézet-Seguina (Mendelssohna a Dvořáka od něj miluju), který Šostyho nahrával s Rotterdamským orchestrem........................ ale nedávno na hififorum.sk o Šostakovičovi proběhla diskuse, kde jsou vyzdvihované starší nahrávky s Kirilem Kondrašinem................. pustil jsem si jednu --- a úplně mě to strhlo a teď v tom bezhlavě jedu !!!!!!!! Konečně začínám Šostakovičovi rozumět, konečně to dostává smysl, vnitřní řád, energii, která tě zavalí jako oceán........... konečně ta hudba žije !!!!!!!!
(asi bych měl víc číst a míň poslouchat, tohle je asi všeobecně známo, ale jsem jaký jsem a k některým věcem holt dojdu oklikou)
Kondrašinův Šostakovič je rychlý, divoký, strhující a ŽIVOUCÍ. Ohromující.
Vřele doporučuji.
Dobrý je i jiný Rus, který Šostakoviče hluboce prožívá -- Valerij Gergiev.
Tady bych doporučil německý dokumentární film
Šostakovič geniální
https://www.csfd.cz/film/455046-sostako ... i/prehled/
který před pár dny běžel na ČT Art a ještě bude na zpětném přehrávání.............. je to vlastně takové Gergievovo vyprávění o Šostakovičových symfoniích prokládané úryvky, které sám diriguje, doplněné o komentáře samotného Šostyho a jeho syna.
Velmi zajímavý dokument.
A do budoucna se chystám zkusit dostupného Peterenka s Liverpoolskými symfoniky na oblíbeném Naxosu.......... ale nejdřív ten Kondrašin, jsou to sice starší nahrávky, ale je to bezpochyby základ a brána z šostakovičově hudbě.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a pokud jde o Stalina - doufám, že se ten zmetek smaží v pekle.