Klasická hudba
Re: Klasická hudba
Musím vyslovit díky Dadaftovi za sdílení jeho dojmů z poslechu a rozšiřování hudebních obzorů nejen mých vlastních, ale předpokládám i ostatních členů tohoto fora 

Edith CANAT de CHIZY _ Les Rayons du Jour
Ana-Bela Chaves (viola), Emmanuelle Bertrand (cello), Quatuor Ebène, Orchestre de Paris, Christoph Eschenbach
2007 Solstice
První skladba je smyčcový kvartet, druhá duet violy a čela, třetí a čtvrtá skladba je pro sólové čelo a celé to uzavírá koncert pro violu a orchestr.
Ve všech případech výborná moderní klasická hudba.
Co tuhle nahrávku povyšuje, je zvuk. Už úvodní kvartet je neskutečný -- zvuk jednotlivých nástrojů, jejich zcela věrná barva a "dřevěnost", každé hnutí smyčcem po strunách, které je přiměřeně "drsné", každý pohyb prstů, každé drnknutí, umístění nástrojů v prostoru, jejich reálná velikost............. naprostá špička.
Totéž u dalších komorních skladeb.
A zvuk největšího a nejprestižnějšího francouzského orchestru??? Pohádka a dokonalost, to se musí slyšet...
Nejlepší nahrávka, na jakou jsem letos narazil, už tři dny se jí opájím a CDčko je na cestě...

Nikolai Lopatnikoff _ Festival Overture
( + Helps + Thomson + Kurka)
Albany Symphony Orchestra, David Alan Miller
2003 Albany Records
Tak dnes dvě kompilace, ze kterých si dovolím vyzdvihnout fantastickou hudbu estonsko-amerického skladatele Nikolaje Lopatnikoffa.
Taková ta moderna, o které se musí říct, že je krásná a snadno poslouchatelná...
(ale špatní nejsou ani ostatní)
Obě nahrávky špica - ne tak audiofilsky ambiciózní jako Canat de Chizy výš (jenže netlačí se tam na pilu až moc???), ale možná ještě lepší, co já vím........ poslouchají se takříkajíc "samy", hraje to prostě skvěle, aniž by si to člověk vlastně uvědomoval..........
U Albany Records žádné překvapení, dlouhodobě jeden z nejlépe znějících amerických orchestrů.
A vlastně to není překvapení ani u Státní filharmonie z Košic -- výborný orchestr a skvělá akustika Domu umění (kam se, bohužel, habe Rudolfinum).
Nikolai Lopatnikoff _ Concerto for Two Pianos and Orchestra
( + Tansman + Malipiero )
Státní filharmonie Košice, David Amos; Joshua Pierce, Dorothy Jonas
1996 Centaur Records

James DILLON _ the soadie waste
Noriko Kawai, Irvine Arditti, Hiroaki Takenouchi, Arditti Quartet
2012 NMC Recordings
Tak ta moje odbočka k blues-rocku neměla příliš dlouhého trvání. Mám teď mnohem pravdivější a víc odhalující zvuk, než ten laskavý, ale ne tak ambiciózní před tím.
Těžko vlastně říct, co je lepší -- málokteré blues-rockové album je tak dobře nahrané jako třeba Howlin´at the Moon od Buddaheads, takže je to pro mě teď mnohem těžší na poslech............... na druhou stranu, to jak mi teď zní dobře nahrané akustické nástroje...
Fantasticky nahrané album moderní komorní hudby. Kawaiho klavír i Ardittiho housle jsou bez debat lahůdkové.
Nejlepší je asi pro mé ucho black/nebulae pro dva klavíry. Strhující zážitek.
100%

BEETHOVEN - The Last Three Sonatas, Op. 109, 110, 111
Eric Le Sage
2012 Alpha
Zase mě chytly chutě na něco klasicistního (i když už s mírným nádechem romantismu).
A jelikož se nemůžu nabažit, jak mi teď zní klavír, padla volba na klavírní sonáty jednoho z největších.
Ach Ludwigu.
Jsi velký mág.
Obzvlášť úvodní Třicátá (Es dur) je úchvátná, gigantická, grandiózní ................................

Francis POULENC _ Les Biches Suite; Les Animaux Suite; Sinfonietta
RTÉ National Symphony Orchestra, Jean-Luc Tingaud
2018 NAXOS
Poulenc (1899 - 1963), "napůl darebák a napůl mnich", člen Pařížské šestky (Les six), bývá považován za jejího nejvýraznějšího skladatele, někteří ho ale mají za kýčaře...
Stejně jako mnoho v jeho životě, i jeho dílo má dvě tváře -- odlehčené, výrazně melodické skladby a nebo "vážné", duchovní, převážně vokální díla.
Tohle album se věnuje některým dílům z první kategorie,,,,,,,,,,,,,,,,, a je naprosto ÚŽASNÉ !!!
Jestli máte rádi třeba Felixe Mendelssohna, tohle vás také nadchne --- nadýchané, živé, dychtivé, lehoučké, až marnotratně melodické skladby.
((( Ano, dadaft miluje Poulence )))
Nahrávka je typický Naxos --- vynikající rozložení nástrojů jak do šířky (žádná díra uprostřed), tak do hloubky, vše se skvělou barvou a skvěle slyšitelné. Orchestr na který si můžete sáhnout, kterým se můžete poslechově procházet, který je opojnější než afghánské opium...
Prostě prvotřídní záležitost, která se skvěle poslouchá a nádherně zní.
Vřele doporučuji.

Stacy GARROP - Mythology Symphony; Thunderwalker; Shadows
CCPA Symphony Orchestra, Alondra de la Parra; CCPA Chamber Orchestra, Markand Thakar
2015 CEDILLE
Stacy Garrop je mladá chicagská skladatelka a pro mě naprosté zjevení.
Ona ovládá dokonale hudební teorii - od skladby po používání konkrétních nástrojů v konkrétních místech skladeb, aby dosáhla náladotvornosti..... zkrátka ví, kdy má zaznít pikola a kdy velký buben.
A hudbou chce vyvolávat emoce a vyprávět příběhy.
Jako první na seznámení bych doporučoval v pořadí druhý Thunderwalker --- je to svižná sevřená symfonie, kde vám Garrop ukáže, jak snadno dokáže vyzvednout orchestr z piána do hřmoucích výšin forte,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a zase postupně rozpustit...
Pak úvodní Mythology Symphony ---- tady nás autorka provází různými krajinami nálad........ od arabských písků, přes řecké planiny s nezávislými kmeny, až po lesnatou zvlněnou krajinu střední evropy................
Hudba je to prostě nádherná, nejlepší symfonie po roce 2000 co znám...
Druhou podstatnou věcí je kvalita nahrávky.
Orchestr je reálně rozložen do šířky a také do hloubky -- nejen, že je smyčcová sekce nádherně a rovnoměrně rozložena mezi bednama, navíc je zcela zřetelné, že je do hloubky rozložena ve třech řadách, za ní je dvojřadový polooblouk dechů, a v šestém plánu máme bicí a další efektovky................. mimochodem ty kotle mají famózní zvuk.
Velmi, velmi podařená záležitost a jedna z nejlepších symfonických nahrávek, co znám................ mé nejvřelejší doporučení.
100%

György LIGETI _ Métamorphoses nocturnes
Quatuor Béla
2013 Aeon
Ligetiho symfonická hudba mě zatím nechytla, komorní, to je jiná...
Dnes dvě jeho výborná alba.
Métamorfózy jsou dvě klasická smyčcová tria plus skladba pro sólové čelo.
První kvartet je dokonalý a úžasný, ve Druhém už je na mě trochu moc dlouhých mnohavteřinových dozvuků a pasáží velmi tichého hraní, ale má svou kvalitu.
Skladba pro čelo je vynikající včetně výborně znějícího nástroje.
Druhé album je pro sólový klavír,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, jsou to sice svým způsobem "jenom" etudy, ale hudba se pomalu vzpíná k vyšším tónům, nebo naopak ve vlnách poklesá,,,,,,,,,, až se to prostě dá poslouchat zcela plnohodnotně.
Zvuk také povedený.
György LIGETI _ Études pour piano
Thomas Hell
2014 Wergo

Krzysztof PENDERECKI - Double concerto; Viola concerto; Concerto grosso No.2
The Polish Symfonia Iuventus Orchestra ........
2019 DUX
Penderecki je jeden z největších skladatelů 20. století, o tom není pochyb a rád a často se k němu vracím.
Label DUX pokračuje v kompletaci jeho díla, letošní novinka obsahuje 3 koncerty.
Fantastický je hlavně úvodní "dvojitý" koncert -- tím se myslí pro housle i violu současně........ a skutečně, ty pasáže, kdy sólové housle i viola hrají zcela synchronizovaně a jediný rozdíl je v mírně odlišné barvě zvuku obou velmi podobných nástrojů, jsou strhující.....
Navíc je to opravdu skvostná hudba.
V druhém koncertu na albu je violový part přepsaný pro klasickou kytaru a taky to působí zajímavě -- díky drnkání místo tahů smyčcem mnohem více vynikne strukturovanost celého sólového partu...
Jen mě mrzí, že kotle jsou nahrané hodně tvrdě a bez propracovaného zvuku blán, spíš jen takové obecné rány než rafinované nástroje ............ můj systém to ještě trochu zatvrdí a když je to víc nahlas, už to trošku trhá uši...... ale možná na měkčích systémech to bude OK.
Na každý pád krásná moderní symfonická hudba.

Henri DUTILLEUX _ Orchestral, Piano and Chamber Masterworks
různí
2012 EMI compilation (5 CD)
Teď se tak vracím ke svým největším oblíbencům............
Kompilace od EMI, různí interpreti, výběr mistrovských kousků od Dutilleuxe.
Obzvlášť bych upozornil na klasický smyčcový kvartet Ainsi la Nuit na disku 5 ---- všechny čtyři nástroje hrají kromě klasického smyčce i prsty, a to tak půl na půl, díky tomu je lokalizace v prostoru jednotlivých nástrojů velmi přesvědčivá a výsledný dojem přítomnosti muzikantů v poslechovém prostoru je parádní.
Stejně jako Dutilleuxova hudba.
Výborný je i čistě klavírní disk 4.
Nebo úvodní slavné Metaboles na disku 1, v podání toulouského orchestru.
Celkově velmi povedená záležitost a důstojný průřez tvorbou velkého skladatele 20. století...
100%

György LIGETI - Complete Piano Music
Fredrik Ullén
2006 BIS
Slov netřeba, kdo ví, ví.
Zato jedno číslo: 100%

Mathew ROSENBLUM _ Möbius Loop
Boston Modern Orchestra Project, Gil Rose; The Rascher Saxophone Quartet, Kenneth Coon, Lisa Pegher
2013 BMOP sound
Úvodní Sharpshooter mě moc nechytla, taková nekonečná variace odnikud nikam,,,,,,,,,,,,,
Dvojka Möbius Loop v úpravě pro čtyři saxofony, to už byla jiná a já začal skutečně poslouchat......... čtyři jasně definované nástroje kousek přede mnou, s vynikajícím "tělem", a k tomu zajímavě napsaná hudba, která je vzájemně rozehrává...........
No a pak přišlo grandiózní Double concerto !!!!!!!!!!!!!
Barytónový saxofon Kennetha Coona je těsně za bednama s obrovským, věrným a plným zvukem.
A za ním rozlehlý, do hloubi i do šíře, symfonický orchestr
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
A skvělá moderní hudba.
Po pár dnech opět mimořádný poslechový zážitek.

100%
Nerad sa Vam miesam do prehladu, ja pocuvam momentalne tohto maestra :

Philippe BOESMANS _ Œuvres pour orchestre
Orchestre Philharmonique de Liège, Pierre Bartholomée; Richard Pieta, Marcelle Mercenier
2009 Cypres
----------------------------------------
Dneska trocha Francie a moderny.
Mám velice rád Boesmansovy klavírní skladby, tak jsem sáhl po orchestrálních věcech..... a dobrý.
Ne úplně jednoduché na poslech, ale obzvlášť úvodní houslový koncert je tak fascinující a nahrávka tak kvalitní, že to byl skutečný zážitek.

Vynikající barva nástrojů a prostorová lokalizace .

SHOSTAKOVICH _ Symphonies nos 1 & 15
Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Mark Wigglesworth
2014 BIS
----------------------------------------
Zatím jsem nejlíp znal Šostakovičovu vynikající Čtvrtou, líbí se mi i další (třeba i ta Patnáctá, která je na tomhle albu)............. dnes ovšem poprvé jeho První symfonie (2 krát) ..................... a ta mě naprosto sejmula.
Ještě ji teď budu naposlouchávat i s jinými orchestry, ale to nic nemění na tom, že je dokonalá. D O K O N A L Á.
První věta je první větou první symfonie génia. A tak to jde až do konce.......................................
Nahrávky Netherlands Radio Philharmonic Orchestra už jsem tady dvakrát doporučoval, label

Když se do toho opřou smyčce, zvuk je nádherně nasycený (viz třeba začátek 3 věty No.15), bubny všech typů jsou zcela lahůdkové a ta nejvyšší liga, famózní plechy...............................................
Jsem audiofil a tohle je jedna z nejlepších nahrávek symfonické hudby kterou znám --- samozřejmě, že o to byl ten pocit z poslechu intenzivnější..........................