Klasická hudba

Různé hudební žánry
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Klasická hudba

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/357449785/u

ELEANOR ALBERGA Orchestral Works (2024)

Úžasná moderna.

První poslech takového nějakého alba je to nejlepší, co pokud jde o hudbu zažívám.

*2thumbsup*

100%

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Vcera som si doprial nieco najviac verne ako sa da.
A. Vivaldi - 4 rocne obdobia, a nejake bonusovky na zaver.
20251018_171103_.jpg

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Hm, dost malé obsazení na tu skladbu........... ale zase asi vynikla hlavní linka .....

Obrázek
https://tidal.com/album/90268165/u

FLAGELLO, CRESTON, GIANNINI
American Piano Works
Tatjana Rankovich
1999

Čistokrevná nádhera. Skvělý zvuk nástroje. Vynikající interpretace.

100%

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

zdenoeddie píše:
19 říj 2025 23:07
Vcera som si doprial nieco najviac verne ako sa da.
A. Vivaldi - 4 rocne obdobia, a nejake bonusovky na zaver.

20251018_171103_.jpg
Klasická hudba není v žádném případě moje priorita. Ale nějak mi nesedí výraz "najviac verne ako sa da". Podle fotografie hrají 4 hudebníci na obřím pódiu v nějakém velkém sále. Očekávám, že ten nejvěrnější poslech by byl někde v nejbližším místě, kde se nachází hudebníci. Ale co ti posluchači, kteří jsou dále, v rozích a pod. Ti z toho asi moc nemají. I když nemám ponětí jaká je tam akustika při plném obsazení obecenstva. Ta se dle míry zaplnění samozřejmě mění. Na pódiu je vidět i odposlechová bedýnka (aspoň to tak vypadá), což mi napovídá, že je produkce snímána přes mikrofony a dále poté reprodukována zvukovou aparaturou. Tím pádem to pro mě osobně nemůže být absolutně věrná produkce. Už tam může vznikat jakékoliv "zkreslení".
Pokud by takováto produkce byla v nějakém mini komorním prostředí, pak neřeknu půl slova.
Ale to je pouze můj laický názor a můžu se mýlit 😉.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Klasická hudba není v žádném případě moje priorita. Ale nějak mi nesedí výraz "najviac verne ako sa da". Podle fotografie hrají 4 hudebníci na obřím pódiu v nějakém velkém sále.
Edit: Bolo ich 5 :)
Na pódiu je vidět i odposlechová bedýnka (aspoň to tak vypadá), což mi napovídá, že je produkce snímána přes mikrofony a dále poté reprodukována zvukovou aparaturou. Tím pádem to pro mě osobně nemůže být absolutně věrná produkce. Už tam může vznikat jakékoliv "zkreslení".
Moja tiez nie, ale mam ju rad, teda niektore diela a autorov. "Najviac verne ako sa da" je myslene, ze nebolo to nijak reprodukovane atd. ale len cisto zvuk nastrojov.
Očekávám, že ten nejvěrnější poslech by byl někde v nejbližším místě, kde se nachází hudebníci. Ale co ti posluchači, kteří jsou dále, v rozích a pod. Ti z toho asi moc nemají. I když nemám ponětí jaká je tam akustika při plném obsazení obecenstva. Ta se dle míry zaplnění samozřejmě mění.
Pokud by takováto produkce byla v nějakém mini komorním prostředí, pak neřeknu půl slova.
S tym len suhlasim, bohuzial, neda sa sediet vsade. Je to koncertna hala Slov. rozhlasu v Bratislave. Ja, ako hluchy tvor, som mal pocit ze v mojom mieste to zneje velmi dobre.
Ale to je pouze můj laický názor a můžu se mýlit 😉.
To sme dvaja (a vsetci na fore, vratane tych, co si to nechcu pripustit :D ).

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Dnešní moderní sály se staví jako řecké amfiteátry s orchestřištěm téměř uprostřed,ža to působí jako horna a zvuk je dobře slyšet i v posledních řadách(na bidýlku :D ),to znamená,že zvuk vzdálenost slábne,ale horna ho současně zesiluje
Návrh hlavního sálu Vltavské filharmonie v Praze:
koncertní hala.jpg

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Ještě abych doplnil-je to ostuda,ale Praha nemá žádnej pořádnej koncertní sál.Smetanova síň v Obecním domě je vlastně původně
taneční sál s malinkým orchestřištěm,Dvořákova síň v Rudolfinu byla vlastně dodatečně vytvořena až po odevření Rudolfina a má mizernou akustiku a je malinká,asi 1100 sedadel
Cituji hudebního režiséra Arenda Prohmanna:
Zvuk Dvořákovy síně je jednoduše velmi osobitý.Akustika sálu je hodně závislá na místě, kde sedíte. V ideální vzdálenosti od orchestru, mezi řadami sedm a deset, je zvuk nejintenzivnější a nejpůsobivější. Ale na mnoha místech dál od orchestru ztrácí zvuk čistotu díky dlouhé ozvěně. A tak je nahrávání ve Dvořákově síni docela obtížné. Je těžké zachovat jednotnou čistotu. Mikrofony musí být překvapivě blízko u nástrojů, což způsobuje jedinečnou náladu zdejších nahrávek. Pokud jsou mikrofony umístěny na špatných místech, je efekt stejný jako na řadě míst v sále. Ztrácí se velký objem čistoty a textury orchestrální hry.
A tak vzhůru do Vltavské filharmonie(jestli se toho dožijem :mrgreen: )

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/16384615/u

STEPHEN MONTAGUE Southern Lament (2009)
Philip Mead

Úžasné album moderního klavíru.

Už úvodní skladba jasně řekne co a jak .......................

*hura* 100% *hura*

((( trošku nelogické pořadí skladeb, ale má to tak být )))

(((((( zvuk nástroje na Tidalu JEDNOZNAČNĚ lepší než bezztrátové Spotify ))))))

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/16384177/u

SACKMAN * BURRELL * POOLE

Nová hudba pro klavír, žestě a perkuse

Když už jsme u Philipa Meada, tak tahle nahrávka je další z jeho vrcholů. Koncerty pro klavír, žestě a perkuse nejsou časté, o to zajímavější zážitek. Klavír super, trubka když to zařízne, má to drajv a lesk (bez agrese), bombardón zabublá na bránici...
Těžší, ale poslouchatelná moderna.
Špičková záležitost.
*thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/301722512/u

BODEN, WATKINS, BURRELL, JENKINS
Commissions for Clarinet
BBC 2023

Prostě si to pusťte. :D

((( Klasické koncerty pro orchestr dokáží ukázat velikost a sílu symfonického orchestru ............. moderna navíc dobře ukazuje jeho rozlehlost ..................... album s naprosto špičkovým předozadním prostorem -- v popředí zvukového pole jsou jasně smyčce v několika řadách, až za nimi dechy, a bubny jsou opravdu hluboko ....................... skvěle nahrané )))

*bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/448411641/u

TIPPETT, BRITTEN, WALTON
klavírní koncerty
BBC Symphony Orchestra
Clare Hammond
2025

Novinka.
Tři úžasné klavírní koncerty.

Nádherná Clare Hammond je pro mě klavírní objev roku. Ale o tom příště.

*palec*

((( chtěl jsem zase dát 100% ale musím se začít krotit. Pravda je, že tyhle špičkové orchestry a labely prostě vydávají špičková alba )))

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/339598288/u

FLAGELLO klavírní koncert 2, 3
Tatjana Rankovich

Když už jsme u klavírních koncertů s klavíristkou, tak i tenhle Flagello není špatný.

Parádní zvuk Slovenské filharmonie v Košicích s neuvěřitelně tvrdými a suchými kotly.

*thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/278150472/u

AGENT ORANGE Uri Caine (2023)

Už samotný úvod, rozlehlý bruselský orchestr s famózní šířkou a hloubkou je zážitek, který do konce nezmizí.................... Bruselský orchestr je nová cesta, po které se vydávám, zajímavé věci...

Dýdžeje u symfonického orchestru taky občas najdete. I saxofon. Jeho zvuk je naprosto parádní a je to perla celé nahrávky.

Skvělá moderna.

Jako u jedné jazzové nahrávky nedávno, i tady se kvalita dá zhodnotit dvěma slovy: Winter&Winter.
Špičkový label.

*bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/385476199/u

KENNETH HASKETH Hände -- music for piano (2024)
Clare Hammond

Abych to dopověděl s Clarou Hammond a proč mě zaujala --- věnuje se současné sólové tvorbě pro klavír, kromě Hasketa třeba i Gorbovi, Saxtonovi a dalším. A podobá se tak mým jiným klavírním oblíbencům jako Alberto Rosado, Alfonso Gómez, Ralph van Raat ................

Hasketh je středně obtížná, dobře poslouchatelná moderna.
Výborný zvuk nástroje.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/album/282622984/u

RIHM Fetzen (2014)
Arditti Quartet

Docela teď ujíždím na nahrávkách labelu *klanimse* Winter & Winter. Ať jazz nebo klasika, kvalita vždy absolutní.

V úvodním smyčcovém kvartetu se po úvodní pasáži rozdrnkají prsty všechny čtyři nástroje. Reálnost a plastičnost zobrazení je prostě *hura* .............................................. tady pořád platí pověstná německá kvalita.

A hudba??? Inu moderna, je třeba se k ní proposlouchat...

Odpovědět