Metal

Různé hudební žánry
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Metal

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/browse/album/371562642?u

Mechanic Tyrants - St. Diemen Riots (2024)

Mechanic Tyrants jsou Němci, ale celé album má jihoamerický levičácký nádech revoluce.

První album další z kapel nové heavy speedové vlny.

Jestli existuje něco jako veselý radostný heavy metal, tak tohle je ono.

:twisted: Skvělá věc! :twisted:

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Proti gustu žádný dišputát. Co se Ti líbí je jen Tvoje věc.
Jen by mě docela zajímalo, jak dlouho to vydržíš poslouchat.
Pustil jsem si tu ukázku z odkazu a ještě něco na YouTube. Miluju metal, ale z tohohle by mi jeblo po 10 minutách. Nedej bože abych to měl zesílené, jak jsem zvyklý🤕. To by odvezli nejdřív sousedku a potom i mě. Možná oba najednou aby ušetřili 😁

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Sto61 - no teď tak jednou denně, později to bude samozřejmě ubývat........ hraje to parádně, u mě.
Taky miluju metal.

Obrázek
https://tidal.com/browse/album/300089583?u

ADORNED GRAVES The Earth Hath Opened Her Mouth (2023)

Kromě nastupujících heavy speedových kapel mě teď v metalu začal zajímat i nový epic heavy metal, který je moderně "stříknutý" nejdůležitějšími ne-core styly, tj. blackem, thrashem a doomem. ((( Někdy se tomu říká i postmetal ...?????? )))

Vedle Crypt Sermon jsou můj další objev němečtí Adored Graves. Oni sami se charakterizují jako thrash/doom kapela, ale jejich třetí album The Earth Hath Opened Her Mouth je mnohem víc než to. Stylizace zpěváka (vypravěče) do role poutníka a průvodce světem je typická pro epic heavy metal...

Recenze se předhánějí se superlativy, hodnocení 9,5/10 a podobně.

A je to fakt taková ta dlouhá, sytá epická jízda, jakou mají metaloví fanoušci rádi...........................

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Sto61 ---- mimochodem, mohl bys mi říct, jaké máš bedny? Nemusí být konkrétní model, stačí mi sloup/regál, 3p/2p, bassreflex ano/ne, ustavení běžné/nějaké jiné.

Je tady totiž docela zvláštní situace. Metalu se to hodně týká, protože byl postižen hodně loudness war. A většina nové produkce má sice už né DR4-5, ale DR 7-8. A na tom se to zastavilo.
A jsou tady najednou dvě skupiny, které tvrdí úplně opačné věci.
Jednna, že moderní metal je skvěle nahraný a výborně zní. (mluvíme o digitálu)
Druhá, že šlo všechno do háje a nedá se to absolutně poslouchat.
Jak je to možné?
Mně takové zjevné rozpory dost zajímají. A teď se sluchátky to ještě vylezlo víc ven. A jediné vysvětlení, které mi jakž takž sedí, je:
1/ Může zato dynamická komprese.
2/ Nahrávky s dynamickou kompresí hrají nejhůř na klasických systémech, tj. dospělé plnorozsahové bassreflexové třípásma podlíž rohů místnosti.
Na monitorech v blízkém poli to tak hrozné není.
A na sluchátkách nízké DR metalu spíš prospívá.

Ten důvod je takový, že to klasické ustavení má některé věci nenahraditelné, ale netřeba se holebdat, že je všechno ideál. Blízkost zdí nejen vytvoří hřebenový filtr, ale i v impulzní doméně to není moc super. Takový sestém --- navíc se poslouchá ve vzdáleném poli, dvě třetiny slyšeného je odražený zvuk --- snižuje dynamický rozsah nahrávek. U nahrávek s vysokým DR v poho, je tam rezerva. Ale když už ho sníží ve studiu, vyleze z toho prostě neposlouchatelná břečka.
Na monitorech v blízkém poli, které navíc šetří s basovou intenzitou, zní metal líp, odrazy a dozvuk zvuk méně ovlivňují.
No a ve sluchátkách, které z principu nepřidávají žádnou dynamickou kompresi žádná břečka, ale je to prostě hustý nářez.

Nic, co by víc vysvětlovalo ten rozpor, mě nenapadá...

:twisted: :twisted: :twisted: Heavy Metal Is The Law. :twisted: :twisted: :twisted:

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Nic, co by "víc vysvětlovalo" ten tvůj "rozpor" tě nenapadá, protože žádnej rozpor není, to si jen ty vymejšlíš samý nesmysly, kraviny, bludy, hovadiny atd.....

Nesmysl č.1: "Nahrávky s dynamickou kompresí hrají nejhůř na klasických systémech, tj. dospělé plnorozsahové bassreflexové třípásma podlíž rohů místnosti.
Na monitorech v blízkém poli to tak hrozné není.
"

Ne, nahrávky s dynamickou kompresí hrají špatně na všech systémech, jak na dospělých plnorozsahových bassreflexových třípásmech (to tvý nesutálý podsouvání špatnýho umístění jinejch systémů než máš ty, je vážně trapný), tak "na monitorech v blízkém poli," i na těch je to hrozný a hraje to blbě.

Nesmysl č.2: "A na sluchátkách nízké DR metalu spíš prospívá."
Ne, neprospívá, tahle věta není nic jinýho než čirej blábol. Prznění zvuku nemůže hudbě prospívat (a to nehledě na žánr), to už jen z prostý logiky věci zkrátka není možný.

Nesmysl č.3: "Takový sestém --- navíc se poslouchá ve vzdáleném poli, dvě třetiny slyšeného je odražený zvuk --- snižuje dynamický rozsah nahrávek."
Ne, dvě třetiny zvuku u "normálních systémů" fakt netvoří odraženej zvuk, a už vůbec nesnižujou dynamickej rozsah, nevím kde nebo z čeho jsi takovýhle kraviny vyčet, ale to už jsou doslova jen čirý fantasmagorie a nic víc.

Nesmysl č.4: "Na monitorech v blízkém poli, které navíc šetří s basovou intenzitou, zní metal líp, odrazy a dozvuk zvuk méně ovlivňují."
Ne, mizerný nahrávky metalu s nízkým dynamickým rozsahem neznějí líp bez basů a v blízkým poli. Bez basů a v blízkým poli zní stejně blbě jako na normálních systémech, jen ještě navíc nemají basy a zní zblízka.

Nesmysl č.5: "No a ve sluchátkách, které z principu nepřidávají žádnou dynamickou kompresi žádná břečka, ale je to prostě hustý nářez."
Zase ne, ve sluchátkách jsou nahrávky s nízkým DR stejná (a často spíš ještě větší) břečka jako z reprosoustav.
A reprosoustavy taky z principu nepřidávájí žádnou dynamickou kompresi.

Vím co plácáním takovejchhle bludů sleduješ, sám jsi to v minulosti už přiznal, jen blbě rejpeš a schválně se snažíš vyvolat flame.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

dadaft píše:
08 srp 2025 21:11
...jaké máš bedny...
Tak abys byl v obraze, hudbu poslouchám ze sloupků Polk Audio Signature S55e.
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ature-s55e.
Je mi úplně jedno, co si o nich kdo myslí. Já jsem spokojen.
Loudness war se netýká pouze metalu, ale řekl bych, že všech žánrů. Snad kromě vážné hudby. Sem tam se najdou i metalové výjimky přesahující DR10. To ale většinou neplatí pro nějaký speed, trash, doom a já nevím jak se to všechno dneska jmenuje. Nemám rád to škatulkování.
Mám rád hard rock a metal, který je melodický a má různá tempa (rytmus). Nedělá mi problém poslechnout si Black Label Society a potom třeba Blackmore's Night nebo Roxette.
Ale výše uvedené styly metalu mi nesmí do kvartýru. Speedové kulometné tempo a jakési podivné chrapláky vydávající se za pokus o zpěv, to prostě ne. K tomu ještě Rap (ten obzvlášť , to není muzika) a dechovka. I když na svatbách mi nijak nevadila.

Icepoint
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Icepoint »

Jsem spise pasivni ctenar, neb tady (i jinde viz. highend forum netopyru)se to hned strhne k hadce. Ale naprosty souhlas s Liamee. Vyvody dadadaft jsou .... nevim jak napsat a neurazit. Metal obecne byl dobre nahravan pred mnoha lety, dnes jen vyjimecne. Ovsem kdo neslysi rozdil dynamicke komprese rekneme 3-5 mezi 10 a vice a je schopen to vydavat za dobre třeba ve sluchatkach, by se mel zkusit venovat jinemu konicku. Sorry za OT.

kopyto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kopyto »

Obecně ohledně DR: souhlas s Liamee, nesouhlas s Dadaft, ale:
Ne, dvě třetiny zvuku u "normálních systémů" fakt netvoří odraženej zvuk,
Tohle mě zaujalo, protože mi bylo jasné, že nějaké procento odrazy rozhodně tvoří, a určitě se to může významně lišit podle prostoru a umístění beden, ale netušil jsem, v jakých procentech se pohybujeme. Takže co na to AI?
1. Co znamená „kolik procent zvuku tvoří odrazy“
Technicky se to popisuje jako poměr energie přímého zvuku k energii odraženého zvuku, známý jako Direct-to-Reverberant Ratio (DRR).
Vyjadřuje se v decibelech (dB), ale z toho lze převést i na procenta celkové energie.

2. Typická čísla pro běžný obývák
V běžné nezařízené místnosti o ploše cca 20–30 m², výšce stropu 2,5 m a střední době dozvuku RT60 kolem 0,4–0,6 s, může být:

Přímý zvuk u poslechového místa (cca 2–3 m od beden):
asi 30–50 % celkové energie.

Odražený zvuk (první odrazy od stěn, stropu, podlahy + pozdější dozvuk):
asi 50–70 % energie.

Pro představu: pokud máš DRR kolem 0 dB (přímý a odražený zvuk mají stejnou energii), znamená to 50/50. V mnoha běžných místnostech se DRR pohybuje mezi −3 dB a −6 dB, což odpovídá tomu, že odražená energie převažuje (asi 60–80 % odrazů).

3. Co se mění
Blízký poslech (např. studiové monitory na stole, hlava 1 m od reproduktorů) → přímý zvuk může tvořit 70–90 % energie.

Velká, živá místnost (holé stěny, málo absorpce) → odrazy mohou tvořit >80 % energie.

Silně zatlumená místnost → odrazy mohou spadnout pod 40 %.
Takže nedá se to samozřejmě vztahovat na všechny situace při poslechu v non-nearfield poli, ale obecně má v tomto bodě Dadaft pravdu.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kopyto --- ano, je to tak, ten rozdíl v množství přímého zvuku mezi monitory daleko od zdí a poslouchanými z 1,1m jak mám já, a běžným umístěním beden, je obrovský. Je to jiný level a Liamee jako vždy žvatlá kraviny, že je to jedno. Druhá věc je, že lidé už zkreslení a deformace, které třeba takové basreflexové třípásma v rohu místnosti mají, prostě přestali vnímat. Bere se to, že to tak má být.

Sto61 --- proč by, malé sloupky jsou hodně fajn, já osobně zase nesnáším velké bedny v běžných místnostech, protože se tam prostě "nevejdou". A mám rád speed metal. :D
Kdysi jsem měl malé uzavřené Note Commona........... že jsem je prodal byla velká chyba.

Liamee --- Ten rozpor tady je. Mezi hifisty ne, tady se razí co říkáš. Ale mezi fanoušky metalu, kteří nejsou hifisti, se dnes běžně mluví o skvělém zvuku některých alb, třeba zrovna dnes vyšla recenze na nové Primal Fear a zvuk je chválen, kdežto noví Helloween jsou sepsutí (tj. ne vždy je zvuk super).
https://metalforever.info/article.php?id=38050
Taky hudební recenzenti začínají psát o skvělém zvuku u nízkých DR, viz. nový Alice Cooper.

Jak to, že to slyší jako skvěle nahrané ?????

Dále: metal je velmi nedynamická hudba, obzvlášť ten poctivý kytarový nářez, je to spíš zvuková stěna než dynamický symfonický orchestr, ty songy nemají DR10 a víc, jak ty tady chceš. A Mechanic Tyrants jsou na sluchátkách bomba............. ale možná jsem fakt hluchý............ ne nejsem, lékařsky potvrzeno.
Takže možná to holt slyšíme jinak.
A že monitory zní "zblízka" mě fakt rozesmálo... Ave Liamee
Ještě prohlaš za pověru poslechovou únavu z velkých beden, a máme to všechno pohromadě.

Ale dobrá, nechám toho, vždyť je to vážně jedno. Mám svou sestavu, kterou mě baví poslouchat od rána do večera a hraje božsky, takže čert to vem...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

P.S. Ale je pravda, že už dlouho jedu ve wide a klasické stereo bedny už roky ani nemám............ ještě jedna věc, co si vzpomínám -- u velkých beden ani nepomohlo je víc dávat od zdí a vtahovat do místnosti. Naopak, jediné zvukově ucházející řešení mi přišlo bedny zabudované do zdi. Nebo v horším případě nehluboké uzavřené bedny blízko zadní zdi.
To ušlo.

S tímhle názorem jsem bez pochyby extremista.
Zkuste to brát s nadhledem.
Aspoň řeč nestojí.
Když je mezi diskutéry nějaká úcta a ten druhý hned není hluchý d...l, je to i docela sranda...

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

...u velkých beden ani nepomohlo je víc dávat od zdí a vtahovat do místnosti. Naopak, jediné zvukově ucházející řešení mi přišlo bedny zabudované do zdi. Nebo v horším případě nehluboké uzavřené bedny blízko zadní zdi.
To ušlo.
S tímhle názorem jsem bez pochyby extremista.
Neboj, nejsi :D
Dokonce bych řekl, že je to naproste běžně a plošně akceptovaná věc pro místnosti normálních velikostí (tedy v kontextu diskuse o basech).

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

dadaft píše:
12 srp 2025 13:29
...vyšla recenze na nové Primal Fear a zvuk je chválen, kdežto noví Helloween jsou sepsutí (tj. ne vždy je zvuk super).
https://metalforever.info/article.php?id=38050
Taky hudební recenzenti začínají psát o skvělém zvuku u nízkých DR, viz. nový Alice Cooper.

Jak to, že to slyší jako skvěle nahrané ?????
Recenze píšou recenzenti a to jsou zase jenom lidi jako my posluchači. Nevím přesně kdo a jak je platí, a taky vlastně za co. Jeden nové album spláchne do záchoda a druhý ho vynáší do nebes. A proto jsou pro mě recenze absolutně nepodstatné. Jo, kladná potěší, ale nemá vliv na LÍBÍ / NELÍBÍ.
A ta na kterou jsi dal odkaz se týká materiálu, který oficiálně spatří světlo světa až 5.9.2025. Takže to může, ale taky nemusí být pokus o cílené oblbování potencionálních kupců.
Sice se něco už poslechnout dá, ale dokud neslyším kompletní album, nemá smysl dělat jakékoliv závěry.

Icepoint
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Icepoint »

Jenom pro dadaft, stare dobre flaky Iron Maiden, Manowar,dokonce i Halloween mely DR svych alb v klidu 15, az dokonce 18dB. Tedy tvrdit, ze metal nema 10 je kapku mimo- spravne je-dneska nema metal ani 10. Zda je to pro nekoho ok a pro jineho ne, to uz je soukr.volba.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Bomba!!
Ambush - Desecrator
To som neodolal a kúpil LP. Stále má starý dobrý heavy čo ponúknuť. *thumbs up* (teda pre mňa)
529438.jpg

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Jen doplním příspěvek Icepoint.

Ono pro info stačí podívat se sem: https://dr.loudness-war.info/
Samozřejmě, že tam není každé album, ale konkrétní metalové věci s hodnotou až DR14 i z roku 2024 se tam dají najít. Nebudu tady tvrdit, že vyšší číslo DR je vždy zárukou kvalitního poslechu, ale většinou to tak bývá.

Odpovědět