Metal

Různé hudební žánry
Odpovědět
mumu
Kontaktovat uživatele:

Re: Metal

Příspěvek od mumu »

Sto61 - a je niečo z metalu, čo ťa v poslednej dobe zaujalo? Nejaký album? Niečo aj k hudobnému obsahu?

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Nejsem ortodoxní metalista a nevyhledávám novinky za každou cenu. Někde napíšou, že něco nového vyjde a už nebudu spát dokud to nebudu mít doma? Tak to ne.
A co mě v poslední době zaujalo? Není to sice z poslední doby, zato perfektní věci. Alespoň pro mě.
Například metalová klasika Ozzy Osbourne : Patient Number 9, Judas Priest : Invincible Shield.
David Gilmour : Luck and Strange - to není metal a Vladimír Mišík : Vteřiny, měsíce a roky - tak to už vůbec není metal avšak úžasné album.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Ďakujem za odpoveď, tým sa dosť tvojich príspevkov vysvetľuje, nič v zlom...

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Prosím Sto61, nepíš mi súkromné správy, písal si tu nejaké veci tak to rieš tu, nech je nejaký kontext. Väčšinou len reaguješ na Dadaftove príspevky, k metalu nemáš čo napísať, motáš sem veci čo s metalom nemajú nič spoločné....
Veď tu sa chceme dozvedieť čo je nové v metalovej tvorbe a ty a tebe podobní vždy vyskočia ako certici z krabičky a melete tie svoje veci...
Prosím konečne napíšte niečo k veci, svoje dojmy z metalového albumu, to je to o čom má byť toto vlákno. Väčšinou sa to už dá kúpiť aj na LP ak chces, takže dajte pokoj s DR a napíšte konečne niečo k hudobnému obsahu.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

To nemá cenu komentovat *taktone* *headbang* *fnuk* .

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
https://tidal.com/browse/album/444291618?u

CRYPT SERMON mají nové EP a protože je jejich poslední album skvělé a pořád ho tak 1x týdně dávám, hned to točím.
............................................................
Crypt Sermon jsou skuteční epici, mají rádi vystavěné příběhy, jejich první deska byla o Templářích. Zajímavější však je, jak se ta epičnost projevuje v muzice -- skladby jsou tradičně delší, z různými vsuvkami, refrén může být až trojvrstvý, kdy se postupně přidávají nové roviny, používají se i změny tempa...................................... Crypt Sermon v tomhle zase pokročili dále, první dvě skladby jsou úžasné a mohly by být albové, další dvě spíš dokumentují, že kapela nespí a vyvíjí se. Líbí se mi, že tohle je moderní metal, v 80.kách by to takhle zahrát nešlo, kytarová práce jakou předvádí kytaristé Crypt Sermon je rozvinutí základů...
Na jejich další album se hodně těším.

////////////////////////////////////////////////////

Ještě pár slov ke zvuku současného metalu --- kromě toho, že ta komprese v průměru klesla z opravdu neudržitelných DR5 na DR7, tak se mi zdá, že se ve studiích přestal používat postup, kdy se hotová nahrávka prožene kompresorem a dynamický rozdíl stlačí na pár decibelů. Tenhle typ komprese měl - opět podle mě - celkem jasnou zvukovou signaturu, svým způsobem to byl stejnozvuk. Někteří to popisují jako zploštění prostoru nahrávky, mně z toho po hodině začne třeštit hlava. Jako příklad vezměme zprzněná alba skvělé kapely Blind Guardian s DR5.
Tahle tupá komprese podle mě už zmizela. Divil bych se, kdyby kompresory neprošly vývojem jako všechno v téhle branži............ na každý pád musím říct, že některé současné metalové nahrávky s DR kolem sedmi, mi prostě hrají skvěle jak na bednách, tak na sluchátkách...

kopyto
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kopyto »

Jelikož do studia trochu vidím, tak přes všechen pokrok v digitálních technologiích, tak pro kompresi je etalonem pořád přístroj ze začátku 60. let. Kdo nemá originál, má nějaké reissue, případně digitální plugin, který se snaží originálu přiblížit.

Takže shrnuto - nástroje, jak udělat "dokonalou" nahrávku, jsou tady už více, než šedesát let. V posledních dekádách se navíc zpřístupnily takovým způsobem, že obyčejný smrtelník si může za reálné částky vybavit studio, ve kterém je možné nahrát profesionální nahrávku. K tomu samozřejmě potřebuje profesionální kapelu a nějaký vlastní talent k tomu, aby jim to nezazdil.

Nějaké vlastní zkušenosti - před lety jsem provozoval takové domácí "studio", s budgetem, za který bych nepořídil ani ten jeden originální kompresor... Ve stejné době jsem s kapelou nahrával v profesionálním studiu u opravdu geniálního producenta (několik Andělů, natáčel pro interprety se zlatými deskami...), kde těch originálních mašin a různých ikonických lampových mikrofonů a podobně válelo mraky.

Znamená to, že jsme tedy nahráli profesionální nahrávku, když nás na straně vybavení a zvukového inženýra nic nelimitovalo? No, nenatočili :-) Zvuk byl samozřejmě skvělý v porovnání s různými lokálními studii, na které jsme byli zvyklí, ale něco tomu chybělo...že by to byl ten profesionální výkon kapely? :-)

Na druhou stranu jsem přesvědčen, že kdyby tenkrát do toho mého "studia" přišla profesionální kapela s tímto producentem (samozřejmě čistě hypotetická nereálná situace), ten výsledek by samozřejmě profesionální byl.

Technika už dávno není limit, člověk je limit. Že tam nakonec někdo hodí brickwall limiter vytažený do červena, který to celé brutálně zkomprimuje také není chyba toho limiteru.

Odpovědět