Metal
Re: Metal
Bez emocí !!!
..."ale musíme nahlas a na rovinu říkat, že to není dobrý"...
Jenom kdybys byl od tý dobroty a řekl i ostatním komu a kde se to má říkat.
..."lepší oproti dřívějším albům tohle není"...
Samosebou máš plné právo mít svůj názor. Já ho ale tak úplně nesdílím. Netvrdím, že je absolutně nejlepší z toho co kapela vydala, ale pro mě je hodně dobrý. Tím samozřejmě myslím hudbu. Ne DR. Hodnocení si sedne až to uslyším vícekrát. Stejně jako u jiných alb a jiných kapel.
..."ale musíme nahlas a na rovinu říkat, že to není dobrý"...
Jenom kdybys byl od tý dobroty a řekl i ostatním komu a kde se to má říkat.
..."lepší oproti dřívějším albům tohle není"...
Samosebou máš plné právo mít svůj názor. Já ho ale tak úplně nesdílím. Netvrdím, že je absolutně nejlepší z toho co kapela vydala, ale pro mě je hodně dobrý. Tím samozřejmě myslím hudbu. Ne DR. Hodnocení si sedne až to uslyším vícekrát. Stejně jako u jiných alb a jiných kapel.
Z mojí strany je to bez jakýchkoli emocí. Že se ti nelíbí oprávněná kritika, neznamená, že ten kdo tu kritiku říká by se měl uklidnit, nebo tak něco.Sto61 píše: Bez emocí !!!
Kde a komu se to má říkat? Kdekoli, kdykoli, komukoli, všude, vždy a všem, zkrátka pokaždý když na to přijde řeč.
Chápu že jsem ti zjevně šlápnul na kuří oko a ty tak cítiš potřebu nějak rejpnout, ale tady by sis měl sám vzít k srdci tu svou radu ohledně emocí.
Ano, každej má právo na svůj názor, ale názor je jedna věc a fakta jsou věc druhá a zcela odlišná. A tady nejde o moje názory, o těch nemluvím, tady jde právě o ta fakta.Sto61 píše:Samosebou máš plné právo mít svůj názor. Já ho ale tak úplně nesdílím. Netvrdím, že je absolutně nejlepší z toho co kapela vydala, ale pro mě je hodně dobrý. Tím samozřejmě myslím hudbu. Ne DR. Hodnocení si sedne až to uslyším vícekrát. Stejně jako u jiných alb a jiných kapel.Liamee píše: ..."lepší oproti dřívějším albům tohle není"...
A faktem například je, že hudba a zvuk jsou dvě nedílný části jednoho celku, dvě strany jedný mince, když je zmrvenej zvuk uškodí to hudbě a ta pak logicky težko může být "hodně dobrá," když je zvuk daný nahrávky špatnej.
Dobrá.
Napsal jsi co jsi uznal za vhodné. Já v této diskuzi pokračovat nehodlám
.
Napsal jsi co jsi uznal za vhodné. Já v této diskuzi pokračovat nehodlám
Liamee: Ty hodnotis zvukovou kvalitu az prilis podle DR, nebo alespon to je to jedine, o cem ve svych prispevcich pises. Nijak nezohlednujes jine parametry. Ja to tvuj postoj, chapu, ale rozhodne to nelze brat jako fakt, je to porad jen tvuj nazor. A rozhodne take neplati, ze o tom musis psat vzdy a vsude - uz je to myslim pro spoustu zdejsich clenu dost otravne a navic tim opakovane porusujes pravidla fora.
Nejsem příznivcem současného Metalu, kterému dle mého názoru velmi uškodil současný trend LW a pro mně je většina vycházejících desek Metalu dnes neposlouchatelná.
Ze zvědavosti jsem si poslechl ty "Engines of Demolition", jestli mně tedy budou demolovat ty "moje" současné negativní názory na dnes vycházející desky Metalu. Bohužel nestalo se tak. Pro mně je to monotonní v jedné lajně, bez nápadu s občasnými náznaky pajcnutí BS, ale tuto desku bych si jistě podruhé nepustil. Netvrdím, že někdo v této hudbě nemůže najít určité plusy, ale já bohužel ne.
Nechci tady zasahovat do diskuse, ale za mně bohužel "nelíbí" a hlavním dovodem bude ta chybějící dynamika a hudební nápady, ale nic proti gustu.
Ze zvědavosti jsem si poslechl ty "Engines of Demolition", jestli mně tedy budou demolovat ty "moje" současné negativní názory na dnes vycházející desky Metalu. Bohužel nestalo se tak. Pro mně je to monotonní v jedné lajně, bez nápadu s občasnými náznaky pajcnutí BS, ale tuto desku bych si jistě podruhé nepustil. Netvrdím, že někdo v této hudbě nemůže najít určité plusy, ale já bohužel ne.
Nechci tady zasahovat do diskuse, ale za mně bohužel "nelíbí" a hlavním dovodem bude ta chybějící dynamika a hudební nápady, ale nic proti gustu.
.
.
Za mě jsou noví BLS úplně stejní jako všechny současné heavy metalové hvězdy, říkám tomu dead metal. Mrtvý metal. Je to jenom práce, nudím se už nejpozději u druhé písničky. Třeba nový Udo s Gangem je to samé. Kdyby to hráli na trumpety místo kytar, tak je to dechovka. Pell, Iron Survivor, Primal Fear, Mysthic Phropercy a tak dále a tak dále ........... prostě nuda.
Ještě že je tady nová vlna
Jiný zvuk, jiný přístup, méně dokonalosti, ale o to víc srdce:

https://tidal.com/album/477517935/u
CHALICE Divine Spear (2026)
Finská parta, typická novovlná kapela, druhé album.
Tohle je hejvi metálek pro citlivé duše. Sice po intru začnou heavy speedově, ale brzy zakotví v naprosto klasickém soundu raných osmdesátek a vyloženě si to vychutnávají. The Pact nebo Age Ethereal jsou klasiky, pak dokonce dojde na akustické kytary a flétnu.............
Welcome.
.
Za mě jsou noví BLS úplně stejní jako všechny současné heavy metalové hvězdy, říkám tomu dead metal. Mrtvý metal. Je to jenom práce, nudím se už nejpozději u druhé písničky. Třeba nový Udo s Gangem je to samé. Kdyby to hráli na trumpety místo kytar, tak je to dechovka. Pell, Iron Survivor, Primal Fear, Mysthic Phropercy a tak dále a tak dále ........... prostě nuda.
Ještě že je tady nová vlna
Jiný zvuk, jiný přístup, méně dokonalosti, ale o to víc srdce:

https://tidal.com/album/477517935/u
CHALICE Divine Spear (2026)
Finská parta, typická novovlná kapela, druhé album.
Tohle je hejvi metálek pro citlivé duše. Sice po intru začnou heavy speedově, ale brzy zakotví v naprosto klasickém soundu raných osmdesátek a vyloženě si to vychutnávají. The Pact nebo Age Ethereal jsou klasiky, pak dokonce dojde na akustické kytary a flétnu.............
Welcome.

https://tidal.com/album/506763018/u
CRUEL FORCE Haneda (2026)
Novinková kolekce německých Cruel Force, ze které metalová komunita srší nadšením.
Charakterizovat tohle album jako fúzi mezi klíčovými alby raných osmdesátkových extrémních kapel není úplně přesné (Show No Mercy od Slayer a Gates to Purgatory od Running wild), ale něco na tom je. Rychlý nářez, který má syrovost a protest ve svém DNA.
.
Mimochodem poslední dvě alba, co jsem tady dával, mají DR 9 a 10. Za mě DR 8-10 jsou pro heavy metal naprosto dostačující hodnoty, není to dynamická hudba, je to hustej nářez.
Zdá se, že jak v poslouchanosti přebírají nadvládu digitální internetová rádia nad klasickým AM/FM, důvod pro šílenou kompresi pomalu odpadá. Používají moderní algoritmy na bezztrátové srovnávání hlasitosti, dokonce podle fyziologických křivek, takže mimořádně komprimované věci znějí úplně stejně hlasitě jako nezmrzačené (ztlumí je), výhoda je pryč, zato je slyšet hrozný zvuk přehnané dynamické komprese.
A když není důvod, není ani potřeba.
Začínám být víc a víc optimistický, pokud jde o zvuk metalu...
Mimochodem poslední dvě alba, co jsem tady dával, mají DR 9 a 10. Za mě DR 8-10 jsou pro heavy metal naprosto dostačující hodnoty, není to dynamická hudba, je to hustej nářez.
Zdá se, že jak v poslouchanosti přebírají nadvládu digitální internetová rádia nad klasickým AM/FM, důvod pro šílenou kompresi pomalu odpadá. Používají moderní algoritmy na bezztrátové srovnávání hlasitosti, dokonce podle fyziologických křivek, takže mimořádně komprimované věci znějí úplně stejně hlasitě jako nezmrzačené (ztlumí je), výhoda je pryč, zato je slyšet hrozný zvuk přehnané dynamické komprese.
A když není důvod, není ani potřeba.
Začínám být víc a víc optimistický, pokud jde o zvuk metalu...
Jo jo, rádoby "hifisti" z hifi fór, to se pozná hned.
Liamee --- Fakt jako veřejně tvrdíš, že je metal dynamická hudba??? Něco jako symfonický orchestr ne??? ............ Jdi ty, prostě řežou do kytar jak urvaní ze řetězu a dynamický kontrast (rozdíl mezi tichým a hlasitým) je malý. To že má metal hodně energie a je "nabušený" neznamená, že je dynamický v klasickém smyslu. Dokonce ani bubny, které samozřejmě jsou dynamické, se nemůžou měřit s bicí sekcí velkého orchestru...
Souhlasím s tím, že metalisti, alespoň ty co znám, něco jako dynamiku neřeší. Někdy je podezřívám, že ani neví co to je.
Nicméně není metal jako metal. Například u progresivního metalu bych dynamiku očekával. Dynamický rozsah asi nebude ani tady jako filharmonický orchestr. 
Podle mě metal samozřejmě dynamická muzika je. Akorát to konkrétní slovo má více významů. Sám přiznáváš, že metal má hodně energie a je "nabušený". To pro mě osobně znamená to samé jako dynamický. Prostě že to má šťávu. A nějaké DR má v tomto jiný význam.
Ano. Rozdíl mezi tichými a hlasitými pasážemi bývá až na vyjímky minimální.
Ty "upoutávky" na novou vlnu metalu co sem s oblibou dáváš je co? Taky jenom řežou do kytar atd ... Tam Ti absence dynamiky nevadí?
A srovnání dynamiky metalu se symfoňákem mi přijde už jako hodně nešťastné. Jsou to dvě úplně odlišné kategorie hudby. Ale když se ve finále povede spolupráce obou těchto kategorií, tak to bývá poslechově velice zajímavé spojení.
A ještě jedna věc. Když mám určité album ve dvou vydáních, samozřejmě s úplně stejným obsahem a jedno má DR12 a druhé DR6, tak které je dynamické? A můžou to být například Judas Priest (poslední album), kteří zrovna ukolébavky nehrají.
Dynamika hlasitosti metalu není nijak omezena tímto žánrem. Jediným omezením je lidský faktor, konkrétně lidí, kteří nahrávku pořizují, mixují a produkují. Ti se naučili zvuk prasit velmi rychle.
Ve zvuku symfoňáku (cca. DR13-15) a metalu nemusí být žádný rozdíl v dynamice, metalový žánr si vůbec nevyžaduje dynamickou kompresi. Ta je uměle naroubovaná.
Nebo jsou snad tato alba málo metalová, málo to řežou?
SLAYER - Reign In Blood (1986) DR14
SODOM - Persecution Mania (1987) DR15
KREATOR - Extreme Agression (1989) DR13
METALLICA - The $5.98 E.P. Garage Days Re-Revisited (1987) DR15
MEGADETH - Rust In Peace (1990) DR13
MANOWAR - Fighting The World (1987) DR14
IRON MAIDEN - Fear of the Dark (1992) DR15
JUDAS PRIEST - British Steel (1980) DR14
(údaj DR je převzat z nekomprimované CD verze)
Ve zvuku symfoňáku (cca. DR13-15) a metalu nemusí být žádný rozdíl v dynamice, metalový žánr si vůbec nevyžaduje dynamickou kompresi. Ta je uměle naroubovaná.
Nebo jsou snad tato alba málo metalová, málo to řežou?
SLAYER - Reign In Blood (1986) DR14
SODOM - Persecution Mania (1987) DR15
KREATOR - Extreme Agression (1989) DR13
METALLICA - The $5.98 E.P. Garage Days Re-Revisited (1987) DR15
MEGADETH - Rust In Peace (1990) DR13
MANOWAR - Fighting The World (1987) DR14
IRON MAIDEN - Fear of the Dark (1992) DR15
JUDAS PRIEST - British Steel (1980) DR14
(údaj DR je převzat z nekomprimované CD verze)
Enisum - Arpitanian Lands
Atmosférický black metal. Emócie, zmeny tempa, žiadna nuda
Atmosférický black metal. Emócie, zmeny tempa, žiadna nuda
Anotny,
nezapomeň, že je důležité i jak je ta muzika složená. Pokud to borci hrnou od začátku do konce, tak DR 14 bude asi dynamický rozdíl mezi sólem na kytaru a pauzou mezi písničkami.
)
Jinak samozřejmě souhlasím, že hlavně staré desky se můžou pochlubit velkým DR i v metalu.
Mějte se.
nezapomeň, že je důležité i jak je ta muzika složená. Pokud to borci hrnou od začátku do konce, tak DR 14 bude asi dynamický rozdíl mezi sólem na kytaru a pauzou mezi písničkami.
Jinak samozřejmě souhlasím, že hlavně staré desky se můžou pochlubit velkým DR i v metalu.
Mějte se.