Já jsem si ubastlil za levný peníz kabely z kytarového Sommer Cable 300-0091 SPIRIT LLX LOW LOSS s kapacitou 52pF/1m + konektory HICON HI-CM03. Někdo používá kabely z koaxiálu RG62A/U, který má kapacitu ještě nižší, ale některé netopýří uši ho kritizují (holt levný kabel na psychoakustiku funguje).
Důležitost kabelu u gramofonu
Re: Důležitost kabelu u gramofonu
Efičáku, pokud chceš hrát s MM přenoskou. Je dobré se snažit docílit doporučené kapacity dané výrobcem. U AT to je většinou 100-200pf. To by myslím nemělo být problém. Pak jsou ale přenosky co chtějí třeba 400pf. A to bez nastavitelného phona těžko dosáhneš. Co jsem viděl měření vlivu kapacity na přenosky tak by se dalo obecně říct že čím je menší, tím jsou pak výšky v jedné ose se zbytkem pásma. A zase čím je kapacita větší, tím se frekvenční rovina rozhodí. Může chvíli stoupat, a při veliké kapacitě (třeba 500pf a více) bude už útlum opravdu veliký. Klidně -10dB. MC přenoskám je to jedno.
Když v phonu nemáš možnost nastavení kapacity. Je zde možnost udělat si několik délek kabelu a prostě testovat.
Poslechem se rozdíl slyšet dá. Nejlépe s měřící deskou. A zaměřit se jen na ty výšky. Pokud chceš ale mít opravdu představu o tom co děláš, je potřeba to připojit na zvukovou PC a měřit. Ale osobně bych se držel toho doporučení výrobcem.
Dobré základní phono kabely jsou třeba od pro-jektu (VDH), Oehlbachu nabo Mogami.
Když v phonu nemáš možnost nastavení kapacity. Je zde možnost udělat si několik délek kabelu a prostě testovat.
Poslechem se rozdíl slyšet dá. Nejlépe s měřící deskou. A zaměřit se jen na ty výšky. Pokud chceš ale mít opravdu představu o tom co děláš, je potřeba to připojit na zvukovou PC a měřit. Ale osobně bych se držel toho doporučení výrobcem.
Dobré základní phono kabely jsou třeba od pro-jektu (VDH), Oehlbachu nabo Mogami.
Diky Jardo,Jarda69 píše: ↑29 bře 2025 11:53To už záleží na každém soudruhovi, jestli si umí najít, jaký odpor a kapacita se hodí k jeho přenosce. To pak může zaletovat do konektoru, pokud ma rozebírací, připadně holt nějaký pidi redukční kabel.
V případě, že má předezes větší kapacitu, tak už asi nic neudělá.
Dobrá myšlenka, praktické řešení. Pájku sem jednou použil a vyletoval konzenzator z phona. Jeho 100 pF bylo na Sumiko BP3 moc. 50 pF odkrylo sladký charakter výšek. Kabely od VDH / Project, měď v uhliku, délka 20 cm.
Díky za zkušenost Miroši, o Sommer slyším dlouho chválu. Konektory pěkné . Slušné jsou Mogami ale nikomu si netroufám rozmlouvat vyhlášené a drahé kabely za statisíce, když je přesvědčen, že to slyší.Miroš píše: ↑30 bře 2025 13:27Já jsem si ubastlil za levný peníz kabely z kytarového Sommer Cable 300-0091 SPIRIT LLX LOW LOSS s kapacitou 52pF/1m + konektory HICON HI-CM03. Někdo používá kabely z koaxiálu RG62A/U, který má kapacitu ještě nižší, ale některé netopýří uši ho kritizují (holt levný kabel na psychoakustiku funguje).
Mistře Weirone, to je trefa. Diky za radu s více kabely o různých délkách.weiron píše: ↑30 bře 2025 14:42Efičáku, pokud chceš hrát s MM přenoskou. Je dobré se snažit docílit doporučené kapacity dané výrobcem. U AT to je většinou 100-200pf. To by myslím nemělo být problém. Pak jsou ale přenosky co chtějí třeba 400pf. A to bez nastavitelného phona těžko dosáhneš. Co jsem viděl měření vlivu kapacity na přenosky tak by se dalo obecně říct že čím je menší, tím jsou pak výšky v jedné ose se zbytkem pásma. A zase čím je kapacita větší, tím se frekvenční rovina rozhodí. Může chvíli stoupat, a při veliké kapacitě (třeba 500pf a více) bude už útlum opravdu veliký. Klidně -10dB. MC přenoskám je to jedno.

Možná přípišu , že se liší phona s citlivostí na zdvih výšek.
Ano, měřící desku a PC. A azimut, antiskating, polaritu a fazi. A jak to dodělám, seřídím si předstih a ventily v Aygu. Opravdu stačí dodržet základ z návodu.
Teď se mi zdá příjemné hrát s postříbřenými kabely pro dynamiku. Hrát na AT91 a Oyaide čisté stříbro je cenový nesmysl, když to má pěkný zvuk
Však si do plechove krabičky dej dvojitej ladici kondik z radia.
Něco takového? Pro více přenosek na headschellech SME ideál. Ale to už možná komplikuju.
Znovu o MMce VM540, jsou tyto hodnoty v popisu nějak důležité, třeba pro kabel či phono?
Píšu zvláště technikům aby případně zastavili a zasáhli jako u doporučených délek phono kabelů.
Impedance cívky: 2700 Ohm (1 kHz)
DC Odpor: 800 Ohm
Indukčnost cívky: 460 mH (1 kHz)
Píšu zvláště technikům aby případně zastavili a zasáhli jako u doporučených délek phono kabelů.
Impedance cívky: 2700 Ohm (1 kHz)
DC Odpor: 800 Ohm
Indukčnost cívky: 460 mH (1 kHz)
Spíš tohle a k tomu třeba připínat dva kvalitní kondíky 220p
https://radiox.cz/shop/zbozi.php?sh=1&c ... 562&id=958
https://radiox.cz/shop/zbozi.php?sh=1&c ... 562&id=958
Jo Jardo,to bude ono.
Asi to vyžádá měřící desku, co vidim na vinylengine, jsou fotky měření linearity audiopasma málokdy v pořádku.
Gramec se musí ladit, to je to co je na něm pěkné.
Asi to vyžádá měřící desku, co vidim na vinylengine, jsou fotky měření linearity audiopasma málokdy v pořádku.
Gramec se musí ladit, to je to co je na něm pěkné.

Nejsem technik, ale vím, že každý gramec se nemusí ladit. Např. tenhle, pokud budeš mít zájem, můžu Ti přenechat slevový kupón.
https://www.fono.de/kronos-audio-pro-gebraucht
https://www.fono.de/kronos-audio-pro-gebraucht
Oldear ten je fajn.
Napadl mě taký Technics s tangenciálním ramenem a přenoskami T4P. Nacvanu přenosku a hraju.
Napadl mě taký Technics s tangenciálním ramenem a přenoskami T4P. Nacvanu přenosku a hraju.
A takovou hračičku.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ta hračička je co přesně a na co?