Dvoulinka s jedním RCA konektorem?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
xaero.cz
Kontaktovat uživatele:

Dvoulinka s jedním RCA konektorem?

Příspěvek od xaero.cz »

Zdravím, poprosil bych, jestli by mi někdo nepomohl dohledat jeden produkt. Potřebuji vyměnit kabel mezi reproduktorem s integrovaným zesilovačem a pasivním reproduktorem. Propojení je pomocí dvoulinky, ale na každém konci je jen jeden RCA konektor (nebo to tak alespon velmi přesvědčivě vypadá). Nikde jsem nedohledal, kde by se dal koupit kabel s RCA konektory zapojenými tímto způsobem, vždy do končí dvěma konektory na každém konci, nebo je to přechodka na něco úplně jiného. Máte prosím nějaký tip?
Díky

https://ibb.co/LPFkWmP

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dvoulinka s jedním RCA konektorem?

Příspěvek od Jarda69 »

A když koupíš normální stereo a použiješ pouze jeden kanál?
Mám pocit, že se dal koupit kabel na kompozitní video, ten má i žluté konektory. Je stíněnej, ale to by nemelo vadit.

Obrázek

Pokud nevadí černý konektor, tak tady
https://www.hama.cz/hama-video-kabel-ci ... -3--1-5-m/

Bývají i v supermarketech, kde mají elektro koutek.

xaero.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xaero.cz »

Mě asi ani nevadí představa, že bych použil jen jeden kanál stereo RCA, spíš jsem měl za to, že z nějakého důvodu tam teď ta dvoulinka je a zapojením jednoho kanálu z RCA klasického kabelu bych tam vedl jenom jednu? Možná ted plácnu blbost, ale napadlo mě, jestli nějaká chytrá hlava tímto nesupluje klasický systém, kdy se k pasivnímu repru od zesilovače vedou dva kabely, + a - , akorát tady je to udělané tak, že každý potenciál je zapojený na jinou část jednoho konektoru, namísto klasického RCA sterea konektoru, kde je každá část signálu připojena na samostatný rca konektor a zapojují se proto běžně do repra dva konektory. Upřímně, tohle není můj obor, nevím jak reálně je zapojený klasický stereo RCA kabel, ale měl jsem vždy za to, že každý potenciál na každý konektor a proto se běžně do repra zapojují dva. A tady se prostě vede jen jeden konektor se dvěma kabely..

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

A pájet umíš? Vyrobit si to by byla asi nejrychlejší cesta.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

V RCA konektoru jsou vždy zapojené dva drátky. Jeden na střed a jeden na ten plech okolo. Tady je použítá dvoulinka, ale jinak se většinou dává stíněný kablík.
Pokud koupíš něco z toho, co jsem postnul, tak to bude fungovat. Možná tam bude trochu menší průřez, ale nejspíš to bude plus minus podobné.
Ve stereo RCA máš vlastně 4 drátky. L + P a 2x stínění/zem.

https://www.youtube.com/shorts/h7E6EEuc ... ture=share

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Nešlo. Ty konektory u Pc bedniček nejsou až tak masivni a tohle ma hodne tvrdou tu cast, co byva z plechu.
Z toho tveho webu by tam šlo třeba tohle

Obrázek

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

To je k pc bedničkám? To tam nepíše. Ale tenhle kabel vzhledem k ceně asi bude lepší. 😀

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

To je tak, když výrobce požívá RCA konektory na reproduktorové kabely. Je to celkem běžné u PC bedýnek, ale nedávno jsem to viděl aj u minivěže Panasonic. Běžné signálové kabely asi úplně vhodné nebudou mají tenké vodiče. ten na obrázku nahoře AWG 27, což je 0,1 mm2. Nejlepší poptat u nějakého elektrikáře v okolí, ať kabel vyrobí z běžné repro dvoulinky malého průřezu 0,5 - 1 mm2.

xaero.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xaero.cz »

Jo, jsou to ty staré genius SP-HF 1250x z 2008, tehdy ve dřevě, co za to kolik stály tak nějak trochu hrály aspon. Vyhazovat je kvůli pochroumanému kabelu se mi nechce. Pájet tak nějak umím, už jsem v nich měnil tweeter, ale u kabelů obecně se mi to většinou rozpadne dřív, než z výroby, tak se do toho moc nepouštím. To že i běžný RCA má dva vodiče i když z venčí to vypadá že to je jeden, to jsem netušil, tím pádem souhlas že jakýkoliv RCA kabel tam bude fungovat, at jeden kanál ze sterea nebo to co posíláte, jen ta správná velikost konektoru asi. Já tam tím pádem zkusmo zapojit rca prodlužovák, ale je to naprd, to je už moc dlouhé nebo fakt mizerný kabel, nebo vadí ten spoj navíc, a je tam tak třetina hlasitosti útlum. Zbyl mi ale doma repro kabel 1.5mm2 měd , který jsem natahoval k jiným repro. Možná bych to na RCA napájel z toho zbytku, ale asi to bude zas moc velký. Místní elekrikáři tu prakticky neexistují, protože je zlikvidovalo Unihobby. Ale kdysi dávno jsem se něco málo napájel, i když to byly spíše elektro stavebnice než kabely, tak to když tak bud zvládnu, nebo mrknu po těch shopech něco z toho co posíláte. Díky moc za informace!

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Občas se setkám s tím, že je kabel zlomenej těsně za konektorem, když je tam ostrý ohyb. Pokud je to jenom na jedné straně a máš pár centimetrů rezervu na délce, tak by stačilo vadnou část odstřihnout a naletovat tam novej konektor. Dá se to najít, když během hraní hýbeš kabelem a ono to chvilku hraje a chvilku ne.

xaero.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xaero.cz »

No ono je to částečně i o tom, že ho spíš naopak potřebuji tak o půl metru delší, aby nebyl napnutý jak struna, jinak se to stane zas :) Ony jsou to sice bedničky od PC, ale já je občas pro různé účely používám na doplnění surround systému širokopásmem, takže jsou daleko od sebe

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To je naprd takhle na dálku. Kdybys uměl nebo měl někoho, kdo umí letovat, tak je fajn třeba i RG58 + správné konektory na kabel 5mm.

https://www.rasel.cz/koaxialni-kabel-50 ... 9Br+4,95mm

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

Zvážil bych variantu, ty RCA konektory odstranit a připojit to napřímo, nebo tam dát reproterminál. Na trhu je jich spousta a možná by nějaký pasoval místo té plastové vaničky s RCA konektorem co je tam teď.

https://www.reproobchod.cz/terminaly/

Odpovědět