Hádky ohledně kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Zamčeno
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Hádky ohledně kabelů

Příspěvek od BVa »

Nárážel jsem na to - o čem se tam zmínil Dadaft hned na samém začátku. Tedy konkrétně o ideálních průměrech drátu - vůči celkovému průřezu kabelu. Tvrzení ,že : ideální jednotlivý přenosový vodič má mít z mnoha důvodů určitý průměr tedy cca 0,8 mm....
Však to je stále len o skinefekte...Určité optimum priemeru, kedy je hĺbka vniku prúdu taká, že sa efektívne využije prakticky celý prierez vodiča ("úspora" medi). Ešte raz tento odkaz
https://www.audioholics.com/audio-video ... ker-cables
a citácia zo záveru
..Actual measured increase in AC Resistance due to Skin Effect at 20 kHz is less than 3%.
A to bol "worst case", pre solid core. Pre kábel z tenkých drátov (aj neizolovaných) je to ešte menej..

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2-BVa
ano rozumím ,tedy z technického hlediska s článkem nemáte nejmenší problém.

Ale samozřejmě váše přesvědčení ,že ( prokazatelně slyšitelný rozdíl je 0 - slovy nula ) a je to celé slušně řečeno zcela zbytečné - neboli "úplně na hovno" nadále trvá. Doufám :)

To jen abychom se v tom my ostatní neztráceli - s čím vlastně souhlasíte a s čím už ne. :) Resumé - mám to tedy (pokud souhlasíte) brát od vás zhruba takto : vědecky a tech. výborně zpracovaná teorie bez praktického zvukově rozpoznatelného dopadu. Je to tak :?:

Zajímalo by mě zda byl článek taky tímto způsobem zaměřen ,nebo měl naopak nastínit co zvukové rozdíly v konstrukci kabelů ve skutečnosti způsobuje a odborně (na vědeckém zakladě) to laikům vysvětlit. Mám malinko pocit jako bych já s Dadaftem četl jiný článek než vy. :)

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Jde mi o to že s Dadaftem tak nějak souhlasíte ,ale ve výsledku on bere článek vážně a na jeho závěrech staví ,
ale přitom vy "kopete" za soupeřící tým a vliv který on uznává popíráte ,nebo už najednou ne :?: Možná jsem si jen něco špatně přeložil ,vyložil ,pochopil, já nevím - poraďte mi. :)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Skinefekt je dávno známy technický fakt, tam nie je s čím nesúhlasiť. V tom článku, na ktorý som dal odkaz, je aj vplyv skinefektu v audiopásme pri reprokábloch kvantifikovaný, zvýši sa AC impedancia kábla max. o 3%. Prevedené na dB je to zmena asi 0,2- 0,3dB na 20kHz. Nie je to nelineárne skeslenie, je to jednoduchá zmena amplitúdy, "korekcia" na 20kHz... Rádovo väčšie zmeny spôsobí pohyb hlavy o pár cm. A je výskumami dokázané, že človek rozlíši zmeny amplitúdy spoľahlivo od cca 1dB, a nie na 20kHz, ale v pásme najvyššej citlivosti sluchu. Takže farbisté reči o "hodenej deke" a podobných jasne počuteľných rozdieloch vplyvom skinefektu sú úplne mimio realitu. Čítali sme rovnaký článok, ale treba ho chápať v súvislostiach s technickými "reáliami".

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2 BVa
Děkuji, chvilku jsem si dovolil nad vaším postojem zapochybovat.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2 Dadaft
vidíš prostě jen neumíme číst ,ani v češtině bychom to zřejmě nepochopili.
Doufám že nikdo další nepovažoval tento vědecký pojatý a veskrze odborný článek jakožto vysvětlení, nedejbože důkaz o slyšitelném vlivu různých kostr. materiálů atd. Šlo samosebou o čiré teoretizování.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

V teoretickéj rovine, má aj teplota (čo len pár stupňov) v miestosti vplyv na zvuk, ako aj vlhkosť vzduchu.. Možno aj vyšší ako spomínané káble. Prečo to niekto nerozoberá, že počuje?

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Já tedy spolehlivě slyším rozdíly ve zvuku, když je venku nižší než průměrný, a naopak vyšší než průměrný tlak.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

Čo tak skúsiť vyrobiť nejaký vyrovnávač tlaku? :)
Ako sa zvuk zmení pri vyššom a nižšom tlaku?

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Vyrovnávač jsem našel.

Při nižším je to Hennessy a při vyšším je to Champagne.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

BVa píše:
23 úno 2019 13:06
... A je výskumami dokázané, že človek rozlíši zmeny amplitúdy spoľahlivo od cca 1dB, a nie na 20kHz, ale v pásme najvyššej citlivosti sluchu. ...
Můžu se zeptat, kterými výzkumy konkrétně?

Argumenty a odkazy na výzkumy hranic slyšitelnosti jsou dost časté. Nejsem z oboru a žádný takový význum jsem nikdy nečetl ale vhledem ke zkušenostem s výzkumy z jiných oborů bych si takový výzkum rád přečetl. Četl jsem spoustu výzkumů z různých oborů a dokud si nějaký sám nepřečtu, nevěřím už snad vůbec ničemu. Metodické díry jsou relativně časté a mýty z nich plynoucí zasahují celé generace. Netvrdím, že je tomu tak i zde, ale opravdu rád bych si nějaký opravdu seriózní výzkum hranic slyšitelnosti přečetl. Jak se takové výzkumy provádějí? Jsou jejich závěry nezpochybnitelné / defitivně uzavřené / dostatečně metodicky čisté / zopakované na dostateně velkých vzorcích populace se vším všudy, co k tomu metodicky patří?

Prostě spousta hifistů mluví o svých vjemech a smyslových postřezích a byť je psychika mocná a matoucí, nemůže na tom něco být? A věřit víc výzkumům nebo vlastním smyslovým vjemům a zkušenostem? Spousta dalších souvisejících otázek... no flame.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

hřebík- potom čo taký výskum, ktorý by preukázal schopnosť rozlíšiť zvuk pri zmene káblov?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Napríklad
https://www.sciencedirect.com/topics/en ... audibility
The use of the decibel for comparison of sound pressures is fortunate in that the ear has a generally logarithmic response to sound pressure, and the decibel, being logarithmic by definition, thus has a roughly proportional relationship with loudness. For example it is found that, for most sounds, a 1dB change in level is just detectable with steady, pure tones; a 3dB change is just detectable with speech or music, while a change of 10dB is perceived as approximately a doubling (or halving) of loudness.
Na webe je toho dosť, stačí hľadať. Alebo si to vyskúšat..

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Hrebik,

Dobra stranka- toto je test na 440Hz sinus, cize tam kde teoreticky pocujes najlepsie.
Vyskusaj si aky rozdiel pocujes, najlepsie na svojej aparature.

https://www.audiocheck.net/blindtests_level.php?lvl=1

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Děkuji všem. Věci si zkouším a věřím tomu, že dokážu dlouhodobě rozlišit, co opravdu slyším a v čem mě něco šálí. O tom nicméně diskutovat nechci, abychom neskončili u kontroverzí a dalších hádek. Zajímá mě teď hlavně následující: Pokud se konstruují přístroje (zesilovače, bedny, ale i kabely :) atd. ) na určitých předpokladech prahů (ne)slyšitelnosti, na základě čeho jsou techniky přijímané hodnoty prahů slyšitelnosti založené.
Jsou to:
A) Údaje získané ze samotných "biologicko/fyzikálních" vlastností ucha. Tj. jakési "objektivní" hodnoty zvukového rozlišení lidského sluchového ústrojí?
ANEBO
B) Výzkumy založené na nějakých poslechových testech a lidské interakci k těmto testům (třeba ABX).
???

Argument o prokázaných prazích slyšitelnosti je totiž v táboře kabeloskeptiků velmi častý a zajímá mě, na čem je opravdu založený. Studovat to samozřejmě postupně budu dál, jak mi čas dovolí, jen mě zajímá jasná a konkrétní odpověď na otázku: Prahové a všeobecně/vámi osobně přijímané hodnoty slyšitelnosti jsou stanovené způsobem A), nebo způsobem B)? A ke každé pokud možno nějaký jasný článek/výzkum (cz, an). Sorry, pokud to bylo už v odkazovaném, hoďte prosím pls případně citaci/pasáž, ve které to je, přeci jen víkend :)

Zamčeno