Hádky ohledně kabelů
Re: Hádky ohledně kabelů
Oldear - to jako myslíš vážně?
BVa napíše, že dvoje stejně naladěné housle hrají jinak proto, že mají jiné alikvóty díky materiálu ozvučnice atd (a v konečném důsledku by ten odlišný zvuk šel změřit jako spektrálně odlišný) a ty na to reaguješ, že říká, že podle něj všechny housle hrajou stejně. To už je pakárna, ne?
hřebík -- "Fyzikální resp. akustické vlastnosti zvukového signálu jsou ve své podstatě jednoduše měřitelné a vyjádřitelné základními veličinami, jako frekvence, akustický tlak atd. Vlastnosti lidského sluchu ve skutečnosti měřit a těmito veličinami přímo vyjádřit nelze a proto jsou popisovány jako výsledky experimentů směřujících ke statistické predikaci konkrétních schopností sluchového orgánu průměrného jedince. Naprostá většina těchto experimentů je realizována s jednoduchými (též čistými) tóny sinusového průběhu."
Václav Syrový, Hudební akustika, str. 45
Takže B je správně.

BVa napíše, že dvoje stejně naladěné housle hrají jinak proto, že mají jiné alikvóty díky materiálu ozvučnice atd (a v konečném důsledku by ten odlišný zvuk šel změřit jako spektrálně odlišný) a ty na to reaguješ, že říká, že podle něj všechny housle hrajou stejně. To už je pakárna, ne?
hřebík -- "Fyzikální resp. akustické vlastnosti zvukového signálu jsou ve své podstatě jednoduše měřitelné a vyjádřitelné základními veličinami, jako frekvence, akustický tlak atd. Vlastnosti lidského sluchu ve skutečnosti měřit a těmito veličinami přímo vyjádřit nelze a proto jsou popisovány jako výsledky experimentů směřujících ke statistické predikaci konkrétních schopností sluchového orgánu průměrného jedince. Naprostá většina těchto experimentů je realizována s jednoduchými (též čistými) tóny sinusového průběhu."
Václav Syrový, Hudební akustika, str. 45
Takže B je správně.
dadaft: díky moc! Zajímavé a jasně formulované informace, které jsem hledal.

Mimochodem nedávno jsem viděl zajímavý dokument, kde se snažili přijít na to, proč jsou stradivárky tak vyhledávané a proč se o nich říká, že mají lepší zvuk než jakékoliv jiné housle, i ty nejkvalitnější.
Nechali je zblízka poslouchat vyhlášené odborníky -- jednak za velmi řídkou průzvučnou plentou, jednak ve tmě, aby zrakem nedokázali určit,na jaký nástroj se hraje -- všichni do jednoho vyhořeli a nepoznali je od jiných prvotřídních houslí, včetně aktivních houslistů, kteří přesto dále trvají na tom, že zní líp. (co mi to jen připomíná
 )
(neboli -- mezi kvalitními houslemi ty rozdíly budou spíše menší, než větší)
Nakonec se došlo k závěru, že to není v barvě zvuku, ale ve směrovosti nástroje -- stradivárky (prý) lépe zní než jiné housle i ve vzdálenějších částech koncertních síní a lépe "vyplňují" prostor zvukem.

Nechali je zblízka poslouchat vyhlášené odborníky -- jednak za velmi řídkou průzvučnou plentou, jednak ve tmě, aby zrakem nedokázali určit,na jaký nástroj se hraje -- všichni do jednoho vyhořeli a nepoznali je od jiných prvotřídních houslí, včetně aktivních houslistů, kteří přesto dále trvají na tom, že zní líp. (co mi to jen připomíná
(neboli -- mezi kvalitními houslemi ty rozdíly budou spíše menší, než větší)
Nakonec se došlo k závěru, že to není v barvě zvuku, ale ve směrovosti nástroje -- stradivárky (prý) lépe zní než jiné housle i ve vzdálenějších částech koncertních síní a lépe "vyplňují" prostor zvukem.
- davidhighend
 - Kontaktovat uživatele:

Podle tebe je lepší věřit te tvojí pravdě a pak přijít na to, že je to tak jak říká BVa a spousta jiných racionálně uvazujicich lidi tady. Ale má to logiku Jiří, pokračuje dal klidně.
Stradivárky jsou vyrobené ze smrků, které vyrostly v období, kdy byly v Alpách několik desítek let opravdu tuhé zimy. Letokruhy a roční přírůstek smrků byl asi na úrovni dubu, takže se jednalo o výrazně hustší, tvrdší a pomaleji rostoucí dřevo.
Nicméně tomu slepému testu věřím, nenamlouvám si, že bych ten rozdíl byl schopen rozlišit, natož říct, který zvuk je lepší. Pokud by ty druhé housle teda nebyly rozladěné nebo rozšlápnuté

Nicméně tomu slepému testu věřím, nenamlouvám si, že bych ten rozdíl byl schopen rozlišit, natož říct, který zvuk je lepší. Pokud by ty druhé housle teda nebyly rozladěné nebo rozšlápnuté
- davidhighend
 - Kontaktovat uživatele:

Už to tady kdysi bylo. Ale jen pro informaci a zajímavost. 

David, bunta a spol. Jedno se Vam uprit neda, jste mistri v sypani odkazu. Vlastni zkusenosti s kabely, cesta...uplne chybi. 

Naposledy upravil(a) kychtax dne 25 úno 2019 17:48, celkem upraveno 1 x.

Ja ich mám a bohaté... A na tom ignorovanie ani nejaké obkecavanie nic nezmení 

Jake. Zajima mne to. Jake nej reprokabely jsi mel v sestave, jake nej bedny, jake napajeni. Povez nam, prosim.

Nebo to nech byt.. Jsem zbytecne vlezly. O nic nejde. 

Ja som doma skušal aj reprokábel Nordost ODIN aj Valhallu. 

A slysel jsi rozdily proti beznym kabelum jimmi?

[quote=davidhighend post_id=199996 time=1551111792
Podle tebe je lepší věřit te tvojí pravdě a pak přijít na to, že je to tak jak říká BVa a spousta jiných racionálně uvazujicich lidi tady. Ale má to logiku Jiří, pokračuje dal klidně.
[/quote]
Co nechápeš na sdělení ať si každý sám na své sestavě prakticky ověří zda kabeláž smysl má nebo ne? Slepě následovat BVa je chyba a sám jsem si tím před lety prošel. Lenost je největší brzda aby se hifista posunul.
U tebe nechápu proč si utratil peníze za kvalitní USB kabel když přínos neslyšíš, to je ta logika racionálního člověka?

[/quote]
Co nechápeš na sdělení ať si každý sám na své sestavě prakticky ověří zda kabeláž smysl má nebo ne? Slepě následovat BVa je chyba a sám jsem si tím před lety prošel. Lenost je největší brzda aby se hifista posunul.
U tebe nechápu proč si utratil peníze za kvalitní USB kabel když přínos neslyšíš, to je ta logika racionálního člověka?
Kychtax
No vidíš, a mě zajímá, čím jsi to měřil, ucho neberu, a jestli to poznáš, když ti ty kable bude někdo přehazovat, a nebudeš vědět, který momentálně hraje.
Doteď nedal nikdo jasnou odpověď, jenom bláboly.
Jednoduchá otázka, čekám jednoduchou odpověď.....

No vidíš, a mě zajímá, čím jsi to měřil, ucho neberu, a jestli to poznáš, když ti ty kable bude někdo přehazovat, a nebudeš vědět, který momentálně hraje.
Doteď nedal nikdo jasnou odpověď, jenom bláboly.
Jednoduchá otázka, čekám jednoduchou odpověď.....
Kychtax... Nej? Dvojlinka z nay 2x4mm ofc.. Porazila všetky mystické káble ako audioquest atd v cenách celých bežných zostáv... .. Napájacie?  Zatiaľ mám zdravý úsudok, aby som aj tým čas strácal skúšaním, ale zdlhej chvíle a pre tu srandu možno niekoho nahovorím 

Naposledy upravil(a) Jason dne 25 úno 2019 18:08, celkem upraveno 1 x.