Jak vyrobit repro kabel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Uživatelský avatar
daliborr
Příspěvky: 616
Registrován: 25 dub 2008 21:21
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od daliborr »

Tak jsem po pročítání fóra nakonec neodolal a zkusil jsem vyrobit kabely. první byl Paolo reproduktorový kabel a ten druhý stříbrný. Stříbro jsem našel na půdě po dědovi který byl zlatníkem. Byly to špulky se stříbrným drátkem 0,25. Odměřil jsem délku drátku 2,2metru a vždy 6 kusu jsem vrtačkou smotal do sebe.Tak vznik drát 1,5. V práci sem na drát nasadil silikonovou bužírku a ukončil postříbřenými banánky. Srovnával jsem je s kabelem AudioQuest Type 6. Protože mám repro zapojené bi-amping,tak jsem dal na basovou část Paolo reproduktorový kabel. A nevěřil jsem vlastním uším. Basy se mi zdály přesnější a rychlejší. Na výškovou a středovou sekci jsem dal stříbrný kabel a tam byl skok hodně výrazný. Výšky a středy se pročistily a výrazně se zvětšil prostor. Tak už ty kabely zůstaly zapojeny a teď už jenom poslouchám a nemůžu se nabažit nových zvuků které vystupují z beden. *hura* http://www.2i.cz/e1e8d0fa29 http://www.2i.cz/b4bd85af7c

Uživatelský avatar
DRVOŠTĚP
Příspěvky: 919
Registrován: 27 bře 2010 19:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Má to někdo štěstí.Můj děda byl alkoholik a na půdě jsem našel h...o! *2thumbsup*

Jazzik
Příspěvky: 35
Registrován: 24 čer 2008 16:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Jazzik »

Hezky provedené Dalibore!Člověka potěší když sám něco udělá a ono to předčí očekávání.
Jak jsi potáhnul silikonovou bužírku na kabel ?Je na to zapotřebí nějaké zařízení ?

Uživatelský avatar
daliborr
Příspěvky: 616
Registrován: 25 dub 2008 21:21
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od daliborr »

Jazzik, stálo mě to hodně nervů. Napřed jsem soukal,pak protahoval na pomocném drátě a samozřejmě mazal.Naštěstí to byla jen krátká délka 2 metrů. Nedovedu si představit protahovat 4 metry v kuse.Ještě jsem přemýšlel že bych na to natáhl opletení z mědi jako stínění a pak na to vhodil okrasné opletení. Ale spíš počítám že se už zvuk neposune dál.

Jazzik
Příspěvky: 35
Registrován: 24 čer 2008 16:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Jazzik »

Se stíněním kabelů jsem už taky experimentoval.Má to pozitivní přínos u všech.Nejvíce ale u síťových a repro kabelů.
Snad pro jejich délku,čím delší,tím víc nachytají rušení.Je to však znát i u krátkých signálových.

bubuxin
Příspěvky: 452
Registrován: 27 čer 2008 23:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od bubuxin »

K highendovému káblu vyrobenému z tuzemských zdrojov (popis v Stereo a Video 5/96) som si vyrobil dva koaxiálne repro káble.
Obrázek Obrázek

JirkaS
Příspěvky: 25
Registrován: 06 bře 2011 22:55
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od JirkaS »

To bubuxin: lze někde na netu najít ten návod na výrobu kabelu z S/V 5/96? A jakým způsobem jsi dělal ten kabel z koaxu?

Pit11
Příspěvky: 10
Registrován: 03 úno 2011 17:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Pit11 »

vision píše:Neptal jsem se na konektory ani na oplety... ptám se na ty "válečky" s logem Babex audio.
Myslis toto?
Obrázek

tak napr.
http://www.audio-hifi-shop.de/product_i ... cts_id/482

a najdes to i na eBay

vylefi
Příspěvky: 14
Registrován: 24 dub 2013 21:18
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od vylefi »

Zdravíčko,
Zařizuji doma domácí kino a k pořádnému obrazu mě schází už jen pořádné audio (samozřejmě bude audio využito i na hudbu). Od známého kupuji reciever DENON AVR-2808 (7 kanálový). Protože to reciever podporuje, rád bych přední reproduktory zapojil do biampu (tedy sestava 5.0). Reproduktory sice zatím nemám, ale než to všechno dořeším, chtěl bych si vyrobit vlastní reprokabely. Nějaké nápady sice mám, ale s něčím bych potřeboval poradit ;) .

Kabel jsem plánoval použít CYSY, po pročtení pár dalších fór jsem se rozhodl jít raději do CSSS (silikonová izolace).
Nemůžu se ale rozhodnout, zda použít 4x2.5mm nebo 4x4mm.
Každý vodič bude mít na obou stranách banánek ( tedy 4 na jedné straně, 4 na druhé - prostě pro biamp).
Jaký průřez kabelu mám zvolit? Prý by měla 2,5ka stačit, ale 4kou nic nezkazím..... (je to pravda?) - ptám se abych kabel zbytečně nenaddimenzoval... (zbytečně tam rval 4mm2, když by se nevyužily ani ty 2.5mm2).

Banánky plánuji použít tyhle Nakamichi, nebo mám raději volit tyto?)


Omlouvám se za banální otázky. Jsem sice slaboproudař, ale o chování audia jsem se nikdy moc nestaral ;) Mockrát díky za jakoukoliv radu :)

Filip

ditr
Příspěvky: 2
Registrován: 14 pro 2013 13:23
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od ditr »

ja mam Denona sice jen avr 1909 a taky jsem tyden zpet vyrabel cirou nahodou kabely pro bi- amping ;)
a to tim zpusobem ze sem mel repro dvojlinky od jamo ty sem od sebe oddelil a 4 dvaapulky jsem spletl do sebe pak promeril nasadil cervene a cerne buzirky a cekal az dojde oplet obednany z netu. Oplet dosel tak jsem se do toho ihned pustil natahl oplet a po obou stranach konce opletu zatahl smrstovackou na jednu stranu jsem dal bananky nakamichi (bazos) do beden a na druhou do recievru pozlacene bananky ted nevim znacku ale kabel se strka z boku a zvrchu se prisroubuje. vsechno jsem to projistotu znova promeril a zapojil v nastaveni denonu jsem dal sp A +bi-amping a hraje to zda se mi ze i lip nez bez bi ampingu a lip nez na predchozim pioneeru vsx d511

vlk44
Příspěvky: 43
Registrován: 13 pro 2013 18:46
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od vlk44 »

Můžete někdo prosím vložit odkaz na zapojení s očíslovanými vodiči pro zapojení biwiringu v křížové čtyřce?

bubuxin
Příspěvky: 452
Registrován: 27 čer 2008 23:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od bubuxin »

Bi-Wiring z krížovej štvorky ide urobiť veľmi jednoducho. Každý zo štyroch vodičov bude tvoriť jeden vodič. Týmto geniálnym činom získaš dvakrát plus a dvakrát mínus pre bi-wiring.
Je ešte možné vyskúšať pár rôznych zapojení..... plus vodiče budú ležať vedľa seba, plus vodiče budú ležať nad sebou, alebo vedľa plusu bude mínus a vedľa mínusu bude plus.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3684
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od PítrsPraha »

Vlk44:

Postupem, který navrhuje bubuxin, se spolehlivě zbavíš výhody křížové čtyřky. A to předpokládám nechceš. Tzn. na každý kanál budeš potřebovat dva kabely. Vezmeš jeden kabel, podíváš se na jeho průřez, kde uvidíš 4 vodiče uspořádané do čtverce. Kabel si natoč tak, abys měl jeden vodič nahoře, druhý dole, třetí vlevo a čtvrtý vpravo. Spoj horní se spodním, pak levý s pravým. Ty samé vodiče (!!!) stejným způsobem spoj i na druhé straně kabelu. Jeden takto spojený dvojvodič připoj na + jednoho kanálu zesilovače a na + jednoho terminálu na tvojí bedně (třeba výškového). Druhý dvojvodič připoj na - toho samého kanálu na zesilovači a na - terminál výškové části bedny. To samý opakuj pro stejný kanál zesilovače i pro středobasovou sekci a druhým kabelem.

vlk44
Příspěvky: 43
Registrován: 13 pro 2013 18:46
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od vlk44 »

To zapojení křížem mi bylo jasné, jen jsem si nebyl jistý s celkovým počtem použitých vodičů- tzn. že pro biwiring musím také 4 kabely (křížové). Ještě řeším jeden technický problém u recievru s tím, jak tam nacpat na svorky větší průřezy. Řešením je i zapojit na recievru oba výstupy reporo A+B. Jak se potom zapojují kabely do recievru? Zapojí se třeba kabely z HF obou reproduktorů na svorky recievru repro A a LF obou reproduktorů na svorky recievru pro repro B? Nebo je to jinak?

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3684
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od PítrsPraha »

vlk44 píše:Zapojí se třeba kabely z HF obou reproduktorů na svorky recievru repro A a LF obou reproduktorů na svorky recievru pro repro B?
Ano.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Kocour a 3 hosti