Kabel z metráže
Re: Kabel z metráže
Viablue SC6 tam má 3 páry vodičů, 2x měď, jednou stribro, které je možné pak podle potřeby propojit. Měď basy, středy+výšky spojit měď a stříbro. Případně jinak, dle chuti...
Na začátku tématu už to bylo zmíněno,ale velmi rychle to zapadlo,tak to zkusím znovu.
Neupínej se při výběru jen na hifi značky,nic proti nim,ale producenti profi kabeláže dokážou nabídnout taky zajímavé kousky,i bez bombastického PR.Například Sommer Cable Orbit 240 MKII,má o hodně lepší parametry než Kimber 8TC i když je to jen dvojlinka za méně než 10% ceny 8TC,nebo Sommer Cable Quadra Blue 440 za necelých 50% ceny 8TC.To je jen příklad,dobrých metráží je víc,i od jiných výrobců,jako Cordial,Klotz,Tasker ...atd.Jsou i jiné cesty,jak za nižší náklady,můžeš dosáhnout velice dobrého výsledku.Můžeš i zaplétat,dát stínění,oplet,prostě si pohrát,jestli se ti chce a baví tě si něco udělat sám.
Jinak Viablue SC6,je opravdu parádní kabel,pokud by ses pro něj rozhodl,ale doporučuju napřed vyzkoušet na tvé sestavě.Jak tu bylo už zmíněno,stříbro (i jen postříbřené) může nadělat na některých sestavách pěknou paseku.Mám to vyzkoušené sám na sobě a při nemalých nákladech to pak dost naštve.
Neupínej se při výběru jen na hifi značky,nic proti nim,ale producenti profi kabeláže dokážou nabídnout taky zajímavé kousky,i bez bombastického PR.Například Sommer Cable Orbit 240 MKII,má o hodně lepší parametry než Kimber 8TC i když je to jen dvojlinka za méně než 10% ceny 8TC,nebo Sommer Cable Quadra Blue 440 za necelých 50% ceny 8TC.To je jen příklad,dobrých metráží je víc,i od jiných výrobců,jako Cordial,Klotz,Tasker ...atd.Jsou i jiné cesty,jak za nižší náklady,můžeš dosáhnout velice dobrého výsledku.Můžeš i zaplétat,dát stínění,oplet,prostě si pohrát,jestli se ti chce a baví tě si něco udělat sám.
Jinak Viablue SC6,je opravdu parádní kabel,pokud by ses pro něj rozhodl,ale doporučuju napřed vyzkoušet na tvé sestavě.Jak tu bylo už zmíněno,stříbro (i jen postříbřené) může nadělat na některých sestavách pěknou paseku.Mám to vyzkoušené sám na sobě a při nemalých nákladech to pak dost naštve.
Z metráže ViaBlue SC6 jsem kompletoval několik kabelů : měď na basy , hybrid na středy a stříbro na výšky, dokonalá geometrie, vzduchové dielektrikum, potřebuje minimálně 100 hodin zahořet po kompletaci .
Které parametry má lepší, a podle čeho soudíš, že jsou lepší, a jak to vypovídá o zvuku který ten daný kabel přinese?
Díky.
Noble Audio - výroba a prodej
Protože to píšou... vždy je jednodušší číst a posoudit, než si oba kabely koupit 

IMHO jsou profesionální kabely konstruované s primárním úkolem zabránit vniknutí rušení do signálu. Pořád to budou slušné dráty, ne že ne, ale počítám, že kabel odladěný pro použití v domácím HiFi by měl být lepší.
NA:
Orbit ná lepší odpor a kapacitu.Co z toho můžeš usoudit o vlivu na zvuk? Z hodnoty odporu až tolik ne (rozdíly i hodnoty jsou malé),ale z kapacity ano.Obecně,čím větší kapacita,tím je pravděpodobnější,že bude horší podání výšek.8TC má 346pF/m,Orbit 240 má 55pF/m.Pokud výrobce neudává jinak,mělo by se myslím jednat o hodnotu,při 1kHz.Kapacita roste s frekvencí,jak moc záleží na vlastnostech použité izolace.Na webu jednoho prodejce jsem našel údaj,že 8TC má při 20kHz kapacitu 812 pF/m,což mě příjde fakt dost.Nicméně to není info od výrobce,tak to považuj za neověřené.
Kdyby se ti zdálo,že má tvoje sestava příliš ostrý zvuk,mohl by sis takovým kabem paradoxně i pomoct.
Borek:
Jasně že to jednodušší,ale hlavně ti to ušetří spoustu peněz,česu a starostí,pokud si napřed zjistíš info o tom,co chceš koupit.Když vybíráš telku,pračku,nebo auto,taky si koupíš dvě tři na zkoušku,aniž by sis něco přečetl?Jesli patříš mezi ty šťastné,cosi to můžou dovolit,upřímě ti závidím
.
Orbit ná lepší odpor a kapacitu.Co z toho můžeš usoudit o vlivu na zvuk? Z hodnoty odporu až tolik ne (rozdíly i hodnoty jsou malé),ale z kapacity ano.Obecně,čím větší kapacita,tím je pravděpodobnější,že bude horší podání výšek.8TC má 346pF/m,Orbit 240 má 55pF/m.Pokud výrobce neudává jinak,mělo by se myslím jednat o hodnotu,při 1kHz.Kapacita roste s frekvencí,jak moc záleží na vlastnostech použité izolace.Na webu jednoho prodejce jsem našel údaj,že 8TC má při 20kHz kapacitu 812 pF/m,což mě příjde fakt dost.Nicméně to není info od výrobce,tak to považuj za neověřené.
Kdyby se ti zdálo,že má tvoje sestava příliš ostrý zvuk,mohl by sis takovým kabem paradoxně i pomoct.
Borek:
Jasně že to jednodušší,ale hlavně ti to ušetří spoustu peněz,česu a starostí,pokud si napřed zjistíš info o tom,co chceš koupit.Když vybíráš telku,pračku,nebo auto,taky si koupíš dvě tři na zkoušku,aniž by sis něco přečetl?Jesli patříš mezi ty šťastné,cosi to můžou dovolit,upřímě ti závidím

Borek ked to napíšeš ( alebo kde o tom píšu? daj sem odkaz ) to znamená že je to pravda , zaujímavé.
Zvuk aký maju to Ta nezaujíma stačia parametre a ako sa v nich teda vyznáš porad nám ktoré su na repokábel najlepšie paramerte a aký repro-kábel ich má teda najlepšie. Daj odkaz.
Mal som Kimber 8TC , aj Monocle XL a mám KS 3033 a porovnával kámoš reprokábel Sommer (SC-Magellan SPK 240 typ oproti XLO Ultra 6 a ten Sommer bol zapatlaný až až ) A skušal som ten XLO Ultra 6 oproti KS 3033 a to bolo sice cenovo neadekvatne ale aj ten zvuk bol uplne iný a lepší v prospech KS 3033.

Zvuk aký maju to Ta nezaujíma stačia parametre a ako sa v nich teda vyznáš porad nám ktoré su na repokábel najlepšie paramerte a aký repro-kábel ich má teda najlepšie. Daj odkaz.
Mal som Kimber 8TC , aj Monocle XL a mám KS 3033 a porovnával kámoš reprokábel Sommer (SC-Magellan SPK 240 typ oproti XLO Ultra 6 a ten Sommer bol zapatlaný až až ) A skušal som ten XLO Ultra 6 oproti KS 3033 a to bolo sice cenovo neadekvatne ale aj ten zvuk bol uplne iný a lepší v prospech KS 3033.
Sice ten kimber za 1300E je drahý. Na druhou stranu, za cca stejný peníz je prodejný. Když si koupíš víc levných horších kabelů, např metráží a budeš zkoušet, hledat a zas je prodávat, paradoxně můžeš prodělat víc. Některé samodomo z metráží můžou být i neprodejné. Je to možná blbost, ale paradoxně dražší (ale výhodně koupený) reprokabl může ušetřit nějaký ten peníz.. 

to Pytel:
jak se chová při single-wire zapojení?

to kychtax:
máš samozřejmě pravdu s tou relativitou ohledně úspory při zkoušení v tomto případě metráží! Proto se zde snažím najít informace, rady a možnosti... A jak jsem psal předtím - právěže nechci jenom zkoušet a testovat, chci pořídit (ať už hotovou vcěc nebo DIY) a nechat na čas být...
jak se chová při single-wire zapojení?
dle mě správná logika pro začátek řešení problémů obecně

to kychtax:
máš samozřejmě pravdu s tou relativitou ohledně úspory při zkoušení v tomto případě metráží! Proto se zde snažím najít informace, rady a možnosti... A jak jsem psal předtím - právěže nechci jenom zkoušet a testovat, chci pořídit (ať už hotovou vcěc nebo DIY) a nechat na čas být...
Já jsem si tím prošel a vysypal do těch pokusných a metráží a kabelů peníze a buď se mi je povedlo prodat nebo mi zůstaly v bedně.. 
Kdybych koupil jeden bazarový kimber na začátku, v kufříku. Zas ho sbalím do kufříku a kupec se jistě vždy najde. U takového produktu.
Samozřejmě, když člověk na kabely nevěří, koupí první se slušnými parametry (např ten co chtěl PMA na blind testy nebo postoval nekde BVA) a má vystaráno.

Kdybych koupil jeden bazarový kimber na začátku, v kufříku. Zas ho sbalím do kufříku a kupec se jistě vždy najde. U takového produktu.
Samozřejmě, když člověk na kabely nevěří, koupí první se slušnými parametry (např ten co chtěl PMA na blind testy nebo postoval nekde BVA) a má vystaráno.

Moj stál viac ako 1300€. Dlžku mám 7 feet. Aku dlžku myslíš za 1300€ kychtax?
A možno ho aj časom tiež predám ak lepší budem skušať.
Cena sa mení podla dlžky. Napriklad Nordost Odin je základ 1m cca za 20.000€ a tam potom dlžka 1,5m už len 23.000€. Teda len 3000€ za 0,5m.
...................
Dnes známi riešil prepojku od Crystal CABLE :
2,5 metrovy repro kabel „ Ultra Diamont“ stoji okolo 6200 euro . Ja potrebujem s celej dlzky 4 x 120mm. Kabel ma dva vodice , takze celkova dlzka bude 5 m
Cize 6200 : 5000 = 1,24 euro stoji 1mm dlzky.
480 x 1,24 = 595,2 eura.
...........
Ale ja mu na to to nemožeš takto rátať lebo su tam koncovky a práca a tie originál Jumpre su drahšie , cca stoja cez 1000€ až do 1200€. Crystal Cable Ultra Diamond Jumper Cables.
A on na to že to je moc to už nedá. A sme doma. A má trocha pravdu ked za 1200€ sa už dá kupiť použitý reprokábel aj ked nižší v rade ale ten skor predá ak by chcel ako tie prepojky.
A možno ho aj časom tiež predám ak lepší budem skušať.
Cena sa mení podla dlžky. Napriklad Nordost Odin je základ 1m cca za 20.000€ a tam potom dlžka 1,5m už len 23.000€. Teda len 3000€ za 0,5m.
...................
Dnes známi riešil prepojku od Crystal CABLE :
2,5 metrovy repro kabel „ Ultra Diamont“ stoji okolo 6200 euro . Ja potrebujem s celej dlzky 4 x 120mm. Kabel ma dva vodice , takze celkova dlzka bude 5 m
Cize 6200 : 5000 = 1,24 euro stoji 1mm dlzky.
480 x 1,24 = 595,2 eura.
...........
Ale ja mu na to to nemožeš takto rátať lebo su tam koncovky a práca a tie originál Jumpre su drahšie , cca stoja cez 1000€ až do 1200€. Crystal Cable Ultra Diamond Jumper Cables.
A on na to že to je moc to už nedá. A sme doma. A má trocha pravdu ked za 1200€ sa už dá kupiť použitý reprokábel aj ked nižší v rade ale ten skor predá ak by chcel ako tie prepojky.
sorry, byla to ironie...
určitě jsou parametry kabelů důležité. ALE já ty kabely budu poslouchat jako součást sestavy. Nebudu si po večerech pročítat jejich produktový list. Z naměřených hodnot sice mohu něco usuzovat (bude mít víc výšek), ale nezjistím, jestli je zvuk vyvážený, proporce nástrojů, hlasů, jestli je zvuk zapatlaný, nebo ostrý a nebo mi prostě něčím vadí... usuzovat z vyčtených parametrů, je takový "clever" přístup, který samozřejmě ujišťuje určitou skupinu, že je možné nakoupit komponenty za X-tinu ceny těch předražených ("parametry mají shodné, jako...nebo i lepší!"). Tím na druhé straně rozhodně nechci tvrdit, že nedražší je nejlepší, ale je potřeba si to zkusit. Naopak někdy třeba právě docela levný kabel může v sestavě fungovat lépe než jiný, několikanásobně dražší. Ale nevím jestli tohle dokážu někde vyčíst bez konkrétní zkušenosti. Totéž kabelové experimentování. Ne každému vznikne domácím experimentováním na první pokus zlatý grál všech hifistů a přečůrá všechny ty nafoukané "předražené" značky. Jako strýc Pepin co věřil, že postaví perpetuum mobile, utratil všechny peníze za nákup a shánění materiálu, který různě skládal k sobě a věřil, že jednou do toho nějak kopne, ono se to rozběhne a už to nikdo nikdy nezastaví... Omluva všem, co skutečně vědí, co dělají! 

-
- Kontaktovat uživatele:
... zlatý grál všech hifistů ...
To bude možná spíš svatý grál. Zlatý můžou být třeba banánky hifistů.
@Borek: Dobře jsi to napsal. S tím souhlasím
.