"kabeli a zase jen kabeli"

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
reta
Kontaktovat uživatele:

Re: "kabeli a zase jen kabeli"

Příspěvek od reta »

Sem s nima.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

50 ohm vůbec neodpovídá realitě při použití jako síťový filtr.
Pavel Macura Audio

sekal

Příspěvek od sekal »

To je možné, ale faktem je, že většina výrobců odrušov. filtrů (např. zrovna Schaffner) udává útlumová spektra v měřící soustavě o impedanci 50 Ohm. Že pak při nasazení takto měřených filtrů v reálných podmínkách může docházet k problémům způsobeným odchylkami od laboratorních hodnot je věc jiná..

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

sekal píše:To je možné, ale faktem je, že většina výrobců odrušov. filtrů (např. zrovna Schaffner) udává útlumová spektra v měřící soustavě o impedanci 50 Ohm. Že pak při nasazení takto měřených filtrů v reálných podmínkách může docházet k problémům způsobeným odchylkami od laboratorních hodnot je věc jiná..
Tak aký je dobrý.Napíš sem konkrétne zopár.A čo aký používaš? Aj aké si skušal.

Ja mám Isotek Sigmas a som s ním velice spokojný.Má 2 výkonové zásuvky +4 na prístroje.Prívodná šnura do neho sieťová je 3,6m dlhá Furutech.Samozrejme má kvalitné koncovky +aj pridané dalšie medené pocínované tienenie+ vysokokvalitný oplet.Ta čo je od Isoteku mne zvukovo nesedela.
Ja som ten rozdiel pri výmene okamžite počul.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Sekale, podle mě blafuješ, a nejen v tomto. Data od Schaffnera

Obrázek
Pavel Macura Audio

sekal

Příspěvek od sekal »

sekal píše:Většina seriózních výrobců používá při měření standartní zkušební metodu dle normy CISPR, kde je použito zakončovacích rezistorů o hodnotě 50 Ω. Část z nich publikuje útlumové charakteristiky i do odporové zátěže 100 Ω.
Neblafuji. Zkus číst pozorněji..

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

http://schaffner.com/tw/downloads/file- ... ements.pdf

50 + 50 je pro použití jako síťový filtr nepoužitelný údaj. Je to použitelné jen pro aplikaci filtru v měřicím řetězci standardních přístrojů typu generátor - koax. kabel - terminátor -osciloskop.
Mě ani tak nezajímá "číst pozorněji", jako reálné výsledky přispívajících. Nemá cenu si na něco hrát, dá se to snadno poznat.
The use of power line filter insertion loss/attenuation curve data (as published by filter
manufacturers) has been a frustrating experience to less experienced EMC engineers
for a very long time.
Engineers with extensive experience in EMC consider these curves, generally prepared
from data taken in a 50W test setup, to be of extremely limited value. In spite of this,
filter manufacturers continue to publish 50W data, since popular 50W equipment,
connectors and test cables make these the most easily taken measurements.
Pavel Macura Audio

sekal

Příspěvek od sekal »

PMA :
Já si na nic nehraji. Nemám to zapotřebí. Už několikrát jsem o sobě jasně napsal (naposledy nedávno Patrikovi), že nejsem z oboru. Oblast EMI filtrů, a to jak průmyslových, tak těch komerčních, mám ovšem zmapovánu docela slušně. Samozřejmě v rámci možností poučeného laika. K těmto výsledkům jsem se ovšem dopracoval po vynaložení jistého úsilí a také času, takže nečekej, že to tady budu zveřejňovat jen tak pro nic za nic. Ty sám mnoho cenných informací neposkytneš (viz např. Patrikovo vlákno), takže nemám důvod se před tebou obhajovat. A pokud ti mé příspěvky vadí, tak je prostě nečti, nereaguj a věnuj se něčemu smysluplnějšímu..

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

sekal píše:PMA :
Já si na nic nehraji. Nemám to zapotřebí. Už několikrát jsem o sobě jasně napsal (naposledy nedávno Patrikovi), že nejsem z oboru. Oblast EMI filtrů, a to jak průmyslových, tak těch komerčních, mám ovšem zmapovánu docela slušně. Samozřejmě v rámci možností poučeného laika. K těmto výsledkům jsem se ovšem dopracoval po vynaložení jistého úsilí a také času, takže nečekej, že to tady budu zveřejňovat jen tak pro nic za nic. Ty sám mnoho cenných informací neposkytneš (viz např. Patrikovo vlákno), takže nemám důvod se před tebou obhajovat. A pokud ti mé příspěvky vadí, tak je prostě nečti, nereaguj a věnuj se něčemu smysluplnějšímu..
Aj ja som sa pýtal:

Tak aký je dobrý.Napíš sem konkrétne zopár.A čo aký používaš? Aj aké si skušal.

Takže klasika, nič konkertne priamo k veci nenapíšeš, nikomu nič konkretne neporadíš ale mudrovať budeš donekonečna o nesmrtelnosti chrusta.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

sekal

s dovolením .... s PMA bych se odborné debaty vůbec, ale fakt vůbec nepouštěl.
:-)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Ako v domove dôchodcov, kde sa vedie vášniva debata o najlepšej značke bariel alebo vozíka.
Tí čo ich majú kričia na tých druhých: "Ako môžeš chodiť bez toho, však spadneš! Ja sa na to nemôžem dívať, keď budeš mať tiež barly, potom uvidíš aké sú potrebné..."
A druhý tábor huláka na tých prvých: "Zahodťe všetko, nič nepotrebujete! Však to vidíte na nás..."

*headbang* *headbang* *headbang*

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

Berlioz v Berlíně.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Pro lepší proniknutí do situace s filtry přidávám 2 videa. Nejsou moc kvalitní, ale při přepnutí na kvalitu 480 řádků a celoobrazovkový režim, lze na osách rozpoznat kmitočet a 10dB. Při ideálním napájení by měla být vidět pouze první špička na 50 Hz, ty menší špičky napravo jsou právě rušivé harmonické kmitočty, druhá nejvíce dominantní 150 Hz a dále 5. harmonická na 250Hz.
První je "rušení" z domácí zásuvky ve spektru 50-400 Hz od signálu HDO používaného v energetice pro spínání spotřebičů dle tarifů 216.6Hz.
http://www.youtube.com/watch?v=ldgHjw0j0pc

Druhé video je spektrum od 0 do cca 40 kHz, opět největší rušení do 1 kHz.
http://www.youtube.com/watch?v=8y4tbESU2uQ

Já čistě osobně prostě síťové filtry beru jako brzdu pro výkonový zesilovač či tlumič agresivního projevu zesilovače. Vím, že ty filtry občas pomůžou, zní to lépe, měkčeji. Jenže jejich hlavní funkčnost začíná až od kilohertzů výše a tam už toho rušení není tolik, pokud do toho "nejede" nějaký blbě odrušený elektronický zdroj. Pro harmonickou 150 Hz či i právě pro HDO kmitočet 216.6 jsou všechny ty filtry zcela neúčinné. To samé rušení lze pak nalézt i na stejnosměrných větvích v napájení zesilovače. Před časem jsem tu měl průmyslový zdroj asi 2 kW z 48V baterek na 230V. Zkreslení měl sice okolo 2-3%, byly tam tedy také harmonické, ale ty byly stálé bez tepavých změn a zesilovač z toho hrál mnohem lépe. Problémem jsou asi právě ty tepavé amplitudy, které pak způsobují nervózní zvuk. Samozřejmě tím nepopírám filtry v absolutním hledisku, ale jako největší problém vidím právě to rušení do 1kHz, které je energeticky nejvýživnější a velmi špatně se odstraňuje-filtruje. Už jen jako okrajovou poznámku, tuším, že snad oddělovací trafo filtruje 150Hz či pomáhá od harmonických.?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 Miero
To prirovnanie vystihuje podstatu..Ak sú nohy zdravé, barly ani vozík netreba, všetko funguje bez problémov. Ak je problém, barly trochu pomôžu k pohybu, zdá sa to lepšie, ale nohy to nevylieči..Rovnako je to s káblami.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Milan Tuma:

přikládám spektrum na filtračním kondenzátoru 10G zdroje s můstkovým usměrňovačem při zatížení proudem cca 1.5A
Násobky 100Hz jak vyšité.

Obrázek

Co tam bude hrát za roli zkreslení sítě nízkou harmonickou?? Nic, že. Ale pokud proleze VF, kde PSRR el. obvodů na desce nestojí za nic, tak solidní filtr pomůže. Filtrovat složky 200Hz apod. je víceméně zbytečnost, sám zdroj v zesilovači je vyrobí v mnohem vyšší úrovni.
Pavel Macura Audio

Odpovědět