Kabely dřív a dnes.
Kabely dřív a dnes.
Nevím, jestli se ptám úplně blbě ale trochu ztácím orientaci. Pocházím z doby, kdy se říkalo, že kabely k repro mají být od sebe daleko, s můstkem, jako starý anténní plochý kabel. A teď je trend kabely splétat dohromady jako pomlázku. Změnilo se něco ve fyzice nebo co je důvodem toho veletoče?? Zná někdo laickou odpověď? Jsem z toho trochu jelen.
Re: Kabely dřív a dnes.
Toto řešení dvoulinky s širokým středovým můstkem má velmi nízkou kapacitu a některé zvláštně technicky řešené zesilovače potřebují malou kapacitní zátěž aby neztratili stabilitu a nezačaly kmitat. Ještě v Československu existovala značka AU/RA které vyráběla zesilovače, které měly právě tuto slabinu a proto vyráběly i černou dvoulinku s velkým můstkem kterou dávaly ke svým zesilovačům. Tam někde bude pramen té informace, která ale neplatí ani náhodou obecně. V novější době se ještě pro anglický Naim Audio doporučovaly reprokabely s nízkou hodnotou kapacity, a například Audioquest u svých reprokabelů s dvojicí paralelních svazků vodičů má dvě zapojení, jedno klasika prostřídaných vodičů a jedno pro Naim Audio.
Noble Audio - výroba a prodej
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Nezměnilo se nic, když dodržíš průřez mědi 2,5-5mm2, nejlépe tzv. "křížová 4-ka", tak máš dobrý kabel. Nic nebrání vyzkoušet i něco jiného, pokud myslíš, že ti něco ze zvuku uniká. Jrd
NA: s Naimem a Audiquestem jsem to nevěděl.
Jo, šlo mi spíš o to, že se vždy říkalo, že kabely vedoucí k bedně se nemají křížit ani dotýkat, natož být ve smyčce a najednou se to smotá dohromady a nic se neděje.
To křížení a dotýkání je myšleno se signálovými kabely, ne?
Ne, k bednám. To bylo kdysi úplné dogma, že se nesmí dotýkat natož křížit. Podkládaly se a udržovaly ve sterilním prostředí.
Tak za mě to dobrý kabel není, ale chápu, že dobrý znamená pro každého něco jiného.jarda_k_2005 píše: ↑07 lis 2024 08:16Ahoj! Nezměnilo se nic, když dodržíš průřez mědi 2,5-5mm2, nejlépe tzv. "křížová 4-ka", tak máš dobrý kabel. Nic nebrání vyzkoušet i něco jiného, pokud myslíš, že ti něco ze zvuku uniká. Jrd
Audioquest-Naim
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jako výrobce kabelů mě jistě řekneš, jaký kabel je obecně dobrý k reproduktorové soustavě.
To není žádná provokace, prostě mě to zajímá. Díky.
To není žádná provokace, prostě mě to zajímá. Díky.
Na výsledném zvuku se podílí mnoho faktorů, je to provedení samotného vodiče-kovu, tedy materiál a provedení, jestli plný drát/ lanko, průměr, jaký je na daný průměr počet izolovaných žil, jaký materiál je použit na dielektrikum a jaká je celková geometrie. Toto jako celek dělá výsledek.
Podle mých praktických zkušeností je vhodný průřez při běžné délce 2-2,5m od 2x2,5mm2, plný drát, vícero samostatně izolovaných vodičů a dielektrikum teflon nebo bavlna. Protože nejsem příznivcem horentních cen, tak nepoužívám u reprokabelů stříbro, ale co nejčistější měď, nebo postříbřenou měd.
Podle mých praktických zkušeností je vhodný průřez při běžné délce 2-2,5m od 2x2,5mm2, plný drát, vícero samostatně izolovaných vodičů a dielektrikum teflon nebo bavlna. Protože nejsem příznivcem horentních cen, tak nepoužívám u reprokabelů stříbro, ale co nejčistější měď, nebo postříbřenou měd.
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
V tom se shodneme, jen plný drát jsem zatím nezkoušel. Možná někdy. V současné době Dynavox 4x2,5mm zapojen jako 2x5mm.
Danavox 4x 2,5mm nesplňuje většinu z těch mnou vyjmenovaných doporučení.
Jen celkový průřez a tak nějak materiál vodiče (rozumná čistota mědi)
Jen celkový průřez a tak nějak materiál vodiče (rozumná čistota mědi)
A tohle někdo zkoušel? https://www.tnt-audio.com/clinica/ubyte2e.html

Já to totiž mám mnoho mnoho let v záložkách, ale nikdy jsem se k tomu nedostal a už to ani nemám chuť se s tím dělat. Jen by mi zajímalo, co to v reprodukci přinese nebo nepřinese oproti slušnějšímu kabelu.
Ty koaxy mi nepřijdou nijak extra. Doma mám na středovýškové sekci tohle. Jen ze 4 kablíků a jenom lehce zkroucené aby to drželo nějaký tvar.
https://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html
Na basy kroucenou dvoulinku.
https://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html
Na basy kroucenou dvoulinku.