Kabely kvalita

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Re: KABELY KVALITA

Příspěvek od HLUCHYPES »

Jarda69 píše:
25 říj 2024 11:15
To už jsem ti psal. Můžeš zkusit experimentovat s jinou geometrií. Třeba koax nebo ta pomlázka.

https://konektor-kabel.cz/rg-400u-lanko ... 50-ohm-fep

https://konektor-kabel.cz/rg-214u-lanko ... 50-ohm-pvc
Zkusím domluvit zapůjčení kabelů ve třech cenových kategoriích a uvidíme, co na to řekne ucho.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

PavelDosko píše:
25 říj 2024 11:23
jak vypada sestava ke ktere kabely hledas?
Měl jsem Monitor 890, ty jsem před rokem vyměnil za Visaton Atlas DSM mk3 + Primare CD31. + Onkyo grand integra M508.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jestli to má možnost bi-wire a dostal bys to i do zesilovače, tak na basy dej nějakou hezkou 2x4mm2, co se ti bude líbit.
Na druhý terminál třeba ten koax nebo levnější verzi Kimberu.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Jsou bi-wire. Mám je tak zapojeny.
U mě to není primárně o financích. Můžu si koupit kabel za 20k.
Ale proč vyhazovat peníze jen pro pocit. Proto jsem se ptal, zda někdo zaznamenal opravdu rozdíl ve zvuku.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Před léty jsem si u známého dělal test repro kabelů. Nejlepší byl ten nejdražší za desítky tisíc. V podstatě to bylo hodně kroucených párů paralelně.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Kup si na to horní pásmo Sroll Kapton a máš to :)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Koax asi jo. Nebyla by verze stříbřená nebo cínovaná s teflonovou izolací? Když už se s tím bude dělat.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Mám domluveno na týden zapůjčení několika kabelů za kauci 120000, tak uvidíme, co z toho bude.
Jen mě zaujalo, že jsem četl v jedné zprávě, tuším to bylo z ČVUT nebo z el tech fakulty, že nejlepší přenos se měřením ukázal jedním silným CYKY drátem. Žádné pramínky. Což hodlám vyzkoušet, protože mě to skutečně zaujalo. Koupím silový CYKY 4x4mm a uvidíme rozdíly. Nezkoušel to už někdo?

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Jo,jo, dráty, bez těch to nehraje :-) Něco k tématu: https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html (o těch drátech tam toho má víc)
A za mne - kabel CSSS resp. jeho varianty např. od německých výrobců - je to 4-vodičová, ohebná záležitost s měděnými cínovanými vodiči v izolaci ze silikonové gumy

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Před hodně lety, se Bohumil Sýkora uvolil a napsal článek na téma vliv kabelů. Uzavřel to tím, že k reproduktorům by se mu líbily dva zkroucené trafodráty, patřičného průřezu. Je to dost o hubu a není to moc ohebné.
Já jsem zkoušel nějaký datový z tvrdých drátů 4x1.5mm2 do kříže a asi by se to dalo poslouchat.
Nikdy jsem se nedokopal k otestování tohoto i když by to asi bylo co hledám

https://www.ielektra.cz/z326416-kabel-sykfy-10-x-2-x-1

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

skypi píše:
26 říj 2024 10:23
Jo,jo, dráty, bez těch to nehraje :-) Něco k tématu: https://archimago.blogspot.com/2024/10/ ... eaker.html (o těch drátech tam toho má víc)
A za mne - kabel CSSS resp. jeho varianty např. od německých výrobců - je to 4-vodičová, ohebná záležitost s měděnými cínovanými vodiči v izolaci ze silikonové gumy
To je dobré čtení *thumbs up* . Asi netřeba komentáře, těch je v článku dost.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Jarda69 píše:
26 říj 2024 11:32
Před hodně lety, se Bohumil Sýkora uvolil a napsal článek na téma vliv kabelů. Uzavřel to tím, že k reproduktorům by se mu líbily dva zkroucené trafodráty, patřičného průřezu. Je to dost o hubu a není to moc ohebné.
Já jsem zkoušel nějaký datový z tvrdých drátů 4x1.5mm2 do kříže a asi by se to dalo poslouchat.
Nikdy jsem se nedokopal k otestování tohoto i když by to asi bylo co hledám

https://www.ielektra.cz/z326416-kabel-sykfy-10-x-2-x-1
Nejsem znalec metalurg ani fyzik. Jsem strojař a na vojně jsem dělal baterkáře elektrikáře. Toť vše. Elektrikář byl táta a od pěti let jsem s ním jezdil na melouchy, takže jsem později uměl zapojit i rozvaděč. Ale hlubší problematiku jsem nikdy nezkoumal. Ale můj dojem je, že když nějde vyrábí dráty, tak nataví měď a z té vyrábí plech, profily, dráty... Takže dle mého strojařského pohledu, je měděný vodič pouhý odlitek nebo vyválcovaný tvar do podoby drátu, vodiče, kde není uvnitř nic jiného, než v měděném jeklu. Jenom kus mědi a uvnitř není nic, co by z toho drátu dělalo speciální zvukový nebo akustický drát. Je to podle mě pouhé medium, které plní funkci vodovodní trubky, aby něco doteklo z místa A do místa B. Neumím si představit, co v té slévárně do těch akustických drátků a roztavené hmoty dávají, aby to dělalo něco víc. Je to můj pohled na technologii výroby, jelikož jsem strojař, ne elektrofyzik.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud uvažuješ v rámci rozvodu 230V po bytě, tak máš pravdu.

Odpovědět