Kabely - slepý test

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Kabely - slepý test

Příspěvek od kite19 »

S499_1023 píše:jimmi: Jak jsem psal ve svém prvním odstavci, nepopírám existenci zvukových rozdílů mezi kabely, nepopírám, že Krautovy kabely, ručně pletené za využití dětské práce hrají o třídu nebo o tři třídy líp, ačkoliv to já neslyším. Konstatoval jsem jen, že pan Kraut by měl napsat, že jeho kabely prostě hrají lépe a neplácat p94oviny o směrovém rozehrávání kabelů, rozvolňování krystalické mřížky, o tom, že stříbro neoxiduje a podobné věci. Pak ho mám a budu mít za technického diletanta, který metodou pokus-omyl přišel na to, jak uplést dobrý kabel.
Silný je aj argument o zmene po zahorení káblu, tiež to podložil slovami, že to tam je :D Zaujímalo by ma ako to je potom s nákupom kábla z druhej ruky, keď sa kábel zahorí na iných komponentoch a následne je kábel v šoku :lol: z obmeny komponentov.

Tienenie, kvalita vodiča, konštrukcia a podobné veci akceptujem, rozum mi neberie zvyšok argumentácie, a to ani u iných výrobcov, pri tvrdeniach, ktoré sa nedajú nijak preukázať a ani podložiť. Kraut sám niektoré svoje vysvetlenie označil za špekuláciu a to má u mňa plusový bod.
Ja nechcem rýpať do žiadneho výrobku ani výrobcu, ale v popisoch a recenziách ku káblom je veľa konšpiračných argumentov, ktoré okrem výrobcu nedokáže verifikovať nikto, mi ich len preberieme a potom sa do krvi hádame, že to tak je :) Je to takto, je to napísané tam a tam, expert povedal toto - toto sú hádkové argumenty. Preto sa zaujímam o to či niekto slepý test realizoval.

Sám slepý test podstúpiť nechcem, pretože zverejniť osobnú skúsenosť je nanič, málokto by to akceptoval. (zlá zostava, hluchoň)
Začínam mať dojem, že niečo tu nehrá. Všetci vieme ako to dopadlo v zahraničných slepých testoch :D
Ale z toho strach nemám, ja si kľudne priznám hluchotu.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Navic je zajimave ze asi neexistuje nic jako idealni parametry kabelu (signaloveho, repro, nebo dokonce napajeciho) ?
Treba , ze cim mensi kapacita a indukcnost tim lepsi kabel. Nebo nejaky optimalni pomer nebo hodnota.

Stejne tak by se kabely se stejnymi elektrickymi parametry mely chovat shodne, bez ohledu na jejich cenovku !

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

kite19 píše:Ale z toho strach nemám, ja si kľudne priznám hluchotu.
nemyslim, ze to je hned o hluchote - podle mne je to o vnimani. Nechci tomu hned rikat psychoakustika, to uz se tady asi chape trocho pejorativne. Ale proste je fakt, ze vnimani je slozita vec a z velky casti mimo nasi kontrolu (samozrejme se da ovlivnit relaxaci, meditaci apod). Unava, kolisani pozornosti, myslenky, ocekavani .. to vsechno ma obrovsky vliv, obvykle vetsi nez nejake pidirozdily mezi kabelazi !

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

kite19 píše: Sám slepý test podstúpiť nechcem, pretože zverejniť osobnú skúsenosť je nanič, málokto by to akceptoval. (zlá zostava, hluchoň)
Začínam mať dojem, že niečo tu nehrá. Všetci vieme ako to dopadlo v zahraničných slepých testoch :D
Ale z toho strach nemám, ja si kľudne priznám hluchotu.
Veď tie slepé testy si môžeš spraviť sám doma. Myslím že nežiješ na opustenom ostrove a určite sa niekto nájde kto ti kábliky prehodí, zapíše si to a povie ti potom výsledok.
Budú objektívne, lebo ich nebudeš robiť pod stresom, že si niečo nerozoznal, a že sa ti niekto vysmeje.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Zaujíma ma to skrz samotnú realizáciu, že či ich reálne niekto podstúpil v nejakom okruhu hifi ľudí :D a ako dopadli. Dlhú dobu sa vedie táto polemika - tí čo nepočuli počujú a naopak.
Slepý test pre mňa nie je ekvivalentom hodnovernosti, zaujíma ma to koľkí ľudia sa len hádali a koľkí si dali s tým robotu.
Zaujímavý je aj spôsob realizácie takéhoto testu, myslím si, že krátkodobé prehodenie s hodnotením A alebo B je nedostatočné, mal som založený kimber hero asi 2 týždne, potom som všade nahádzal VDH D 310 a nechal tam VDH, zdá sa mi to lepšie.
Keď som začal riešiť káble prvý krát, bolo to kôli gramofónu - tam je to jasné.
Signálové som skúšal až následne, a to CARDAS, Kimber a VDH, mal som ich na víkend a to je krátko, nevedel som ako to správne vyhodnotiť, najväčšiu zmenu priniesol Kimber - nechal som si ho, Cardas som vrátil - to bola chyba a VDH som si nechal.
Kimber som si asi nechal kvôli najväčšej zmene, ani VDH ani Cardas takú zmenu nepriniesol a práve preto píšem že to bolo chybou vrátiť. Tá zmena u Kimber nebola pozitívna z dlhodobého hľadiska, bola skôr otravná :lol: (nebudem sa hádať so žiadnym majiteľom kobry) u mňa nebola dobrá.
Ak by som si bol nechal tie káble aspoň na týždeň, rozhodol by som sa asi pre VDH a CARDAS.
Moja skúsenosť s neslepými testami :D
Určite si urobím aj slepý, ale zaujímajú ma aj skúsenosti ostatných.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

jimmi:
Ďakujem za odkazy, práve si prečítavam všetko možné o tejto problematike a akceptujem všetko čo má nejakú informačnú hodnotu, ak budeš mať čas a chuť, napíš mi do SS ako si tie kraut počul ty. Ďakujem.

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

kite19 píše:Zaujímavý je aj spôsob realizácie takéhoto testu, myslím si, že krátkodobé prehodenie s hodnotením A alebo B je nedostatočné,
Toto je aj moja skúsenosť a môj poznatok. *thumbs up*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

bohus píše:Po dlouhé době jsem se zas dostal ke čtení fóra a :
koukám líbí se mi jen Lachimův návrh, že obstará dobré pití a bude slepý test.
Lachime *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* .
To je zatím nejlepší příspěvek. Pravda, cca 6 let starý *2thumbsup*
Pavel Macura Audio

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Nápad to nie je zlý :D Len zisťujem ako sa to vyvinulo za tých 6 rokov, "dobré pití" je ešte lepšie, ale o tých kábloch z pred 6 rokov sa vedú hádky aj dnes, aj keď je pravdou, že veľa ľudí zradilo stranu nepočujúcich :lol: Ako k tomu došlo?

Jimmi:
prečítal som všetko a nielen tvoje odkazy, s vyhodnotením informácií mám problém, 90% príspevkov o kábloch má nulovú výpovednú hodnotu, neexistujú argumenty, teda oni možno existujú ale ľudia ich nepoužívajú, všetko končí hádkou.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

S499_1023 píše: ...........metodou pokus-omyl přišel na to, jak uplést dobrý kabel.
Tak to by mě vážně zajímalo, jak konstruktéři audiokabelů postupují při jejich návrhu.

Ani nechci vědět, jak je určována jejich prodejní cena :lol:

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Cena je určována systémem "Kolik zákazník dá". Ostatně i na těch o polovinu zlevněných akčních kabelech se ještě stále vyrejžuje dost pro výrobce, dovozce i prodejce.
Ujišťuji vás, že kdybyste měl takové marže, jaké jsou na kabelech z konce háje, tak se stanete zarputilým obhájcem názoru "Kabel má obrovský vliv".
Pokud mi paměť slouží, byl to právě zlatouchý ing. František Kraut, který v bystrozrakém (opak slepého) testu v jednom z prvních čísel časopisu Stereo&Video neomylně umístil CD přehrávač Philips až za konstrukčně zcela shodný CD přehrávač Marantz.

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Kite 19 píše:

Nápad to nie je zlý :D Len zisťujem ako sa to vyvinulo za tých 6 rokov, "dobré pití" je ešte lepšie, ale o tých kábloch z pred 6 rokov sa vedú hádky aj dnes, aj keď je pravdou, že veľa ľudí zradilo stranu nepočujúcich :lol: Ako k tomu došlo?

No a hádkysa budú viesť stále. Je to nikdy nekončiaca téma bez objektívneho výsledku.
Čo sa týka toho alkoholu, tak myslím že Lachim mal na mysli Metil alkohol, aby si bol istý že účastníci nebudú podvádzať. :lol:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

vlado222 píše:Kite 19 píše:

No a hádkysa budú viesť stále. Je to nikdy nekončiaca téma bez objektívneho výsledku.
Čo sa týka toho alkoholu, tak myslím že Lachim mal na mysli Metil alkohol, aby si bol istý že účastníci nebudú podvádzať. :lol:
*2thumbsup* slepý je slepý
Už som to niekde písal, ale mne to po zopár panákoch tiež hrá lepšie, rozdiely sú jasne počuteľné :D pri správnom množstve sa jasne definujem v priestore aj ja, pravo-ľavý priestor a aj predo-zadný

Odpovědět