Kabely?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Kabely?

Příspěvek od Zappadaddy »

V tomto vláknu si můžete lidi kecat o kabelech.Někteří jdou dost daleko s výkřiky o zbytečnosti pořizování lepších nebo drahých kabelů.Můj názor na kabely je jasný,jaký je váš?Ramones,Hellboy a další?
Do nedávna jsem kabely vůbec neřešil,ale v poslední době díky mému upgrejdovanému systému jsem začal trochu experimentovat s kabely.Byl jsem zvědav jaké budou výsledky ve zvuku,zvláště po mnohých diskuzích na forech.Též cena některých kabelů mne více než šokovala,mají opravdu takový přínos?Slyšel jsem jich několik a všechny měli na zvuk nemalý vliv!!!U sítových kabelů,které jsou v nízkých cenových hladinách nebyly velké rozdíly,ale u těch drahých(Kimber,Oyade,)už velmi podstatné.U zkoušených XLR kabelů(Kimber,Oyade,Harmonix,Krautwire) byly rozdíly podstatně větší.Na plné čáře zvítězil Kimber KS-1136(přes 40 000kč za 0.5m) a to jsem slyšel Krautwire Pasion v podobné cenové hladině.Je to kabel,který si jednou určitě pořídím.Basovější nahrávky jako třeba Patricicie Barber najednou zněly naprosto dokonale,basové linky byly o mnoho čitelnější a zřetelnější a ne jen pár procent,ale o desítky.V hudbě byla najednou větší energie,jiskra,bicí zněly úderněji,prsor se jěště vylepšil a vocaly zněly prokresleněji.Tento kabel je pro mne výrazně větším přínosem než např. vynikající pračka Accuphase,a to je co říct. Repro kabely jsem zatím kromě Krautů neporovnával.Moje zjištění v každém případě je takové,že pro mne kabely mají obrovský vliv na výsledném zvuku.Kabel je totiž nedílnou součástí hifi řetězce.Nikdy jsem nevěřil,že budu takto psát o významu kabelů,ale prostě je to tak, a patřím mezi velké zastánce dobrých kabelů!!!
Obrázek

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Kabely?

Příspěvek od lachim »

kabel je stejnou součástí "vychytané" sestavy jako zesilovač, přehrávač.
pokud někdo nakoupí přístroje za á 100.000 kč a neřeší (odmítá) kvalitní, a drahou, kabeláž,
je pro mě blázen a neználek.

tebou zmíněný kabel ks1136 je naprostou referencí.
díky tonymu se o něj delší čas "zajímám".
do tvé sestavy je to povinnost!

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Proč by měl být blázen a neználek ten, kdo odmítá drahou kabeláž? Hloupý názor.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ahojte,
nevíte, jestli je možné si ten Kimber na pár dní od někoho vypůjčit? Značka je mi sympatická, rád bych se přesvědčil o změně zvuku k lepšímu.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

merhaut

proto jsem psal "pro mě".
mám hloupé názory.
osobně jsem narazil na dosti "případů" alá zappa.
(sleduji pozorně jeho vzestup/proměnu)
:-)

škoda každé hodiny poslechu drahého aparátu zadušeného omezující kabeláží, která "přeci nemá vliv".
také jsem, jsa hlupákem, desítky hodin promrhal.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Chlapi problém je v tom, že dohoda po webu je nemožná. Každý vychází ze své zkušenosti. Pokud někdo jede na sestavě která nemá rozlišení (např. prastaré komponenty komerční třídy, chybně umístěné reprosoustavy), tak rozdíl neslyší a pro něj tudíž neexistuje. Nikdo mu to nevysvětlí. Též je různá úroveň vnímání rozdílů u různých jednotlivců.

Vím dost dobře o čem mluvím, když ještě cca před 8 lety jsem měl zcela chybně umístěné bedny u zdi, daleko od sebe (roztržený prostor) a hrál přes přehravač Technics SL-PG100 a zesilovač Yamaha AX-396. Všechno bylo jedno, kabely nedělaly rozdíl, a žádný 3D se nekonal, ani 2D. Maximálně tak ping-pong efekt. Co je vlevo od středu, vpravo od středu, v popředí a pozadí se nedalo poznat ani omylem. Pak si mě vzali do parády kluci kolem kazzatele (cough, Eric Appla) a bylo to :D . Ne každý má to štěstí ;)
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Většinou o trochu dál. Pokud jsem blíž, tak je to "sluchátkový" poslech, pokud o něco dál, tak je to krásně vykreslené.

S umístěním beden opravdu stojí za to experimantovat a je to na dost dlouhou trať. Vhodným umístěním a místem poslechu se dá eliminovat dost nedostatků v akustice místnosti. Obecně čím větší průšvih, tím lepší je sedět v "blízkém" poli.
Pavel Macura Audio

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Dobrý kabel nemusí se rovnat drahý kabel.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Standartně se snažím respektovat trojúhelník, ale zjišťuji, že poslech o cca 30 cm blíž k základně mezi repro, je nějaký..šťavnatější..nevím, jak bych to popsal.
Mám výhodu, že mě místnost hraje poslouchatelně prakticky všude a s reproduktory, byť mají každý 50 kg, mohu dle nálady lehce pohybovat na kluzných podložkách, v celé první polovině místnosti :idea:

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

PMA píše:Většinou o trochu dál. Pokud jsem blíž, tak je to "sluchátkový" poslech, pokud o něco dál, tak je to krásně vykreslené.

S umístěním beden opravdu stojí za to experimantovat a je to na dost dlouhou trať. Vhodným umístěním a místem poslechu se dá eliminovat dost nedostatků v akustice místnosti. Obecně čím větší průšvih, tím lepší je sedět v "blízkém" poli.

Jj, to také...zde cítím, jako by, určitou koncertní pódiovost...ale v tomto případě bez natočení osy reproduktoru k posluchači..nechat je rovně :idea:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Někdy stačí posunout bedny o pár centimetrů, zatáhnout rolety, závěsy, hodit přes televizi deku a zvuk se začíná měnit. *palec* Když se zdá, že to je nastaveno tak akorát, další den, při jiné nahrávce, jsem zase na začátku. *headbang* Je to alchymie.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

fox píše:Někdy stačí posunout bedny o pár centimetrů, zatáhnout rolety, závěsy, hodit přes televizi deku a zvuk se začíná měnit. *palec* Když se zdá, že to je nastaveno tak akorát, další den, při jiné nahrávce, jsem zase na začátku. *headbang* Je to alchymie.
..a to mě právě baví a nejlépe, když doma zůstane jen pes :D
Opravdu bych si přál slyšet..poznat..interkonekt..který by měl podobný přínos k zvuku, jako umístění repro, či akustika místnosti...ale zatím, fakt...nic *headbang*

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

merhaut píše:Dobrý kabel nemusí se rovnat drahý kabel.
S tímhle musím souhlasit.Jsou firmy ,které kvalitu nemají,ale cenu natáhnou,aby si potencionální kupci mysleli,že je to vysoká kvalita.A tak se stává,že někdy oprvdu drahý kabel neznamená takový zvukový přínos,který by byl za ty prachy ospravedlněn.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Jardo, tady si vyjímečně s Tebou dovolím nesouhlasit. Prostě to k sobě patří. Pokud dám mega za krabičky, přece je nepropojím tkaničkou ....

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

PMA píše:Většinou o trochu dál. Pokud jsem blíž, tak je to "sluchátkový" poslech, pokud o něco dál, tak je to krásně vykreslené.

S tímto mám zkušenost,mnozí co tu byli u mne na poslech,požadovali bedny blíže k sobě a blíže k nim.Je to dané tím,že jsou zvyklí to takhle poslouchat doma,hlavně z důvodu nedostatku místa.Strkají hlavu mezi bedny ,aby jim to hrálo přímo do uší.Je to ten tzv. monitorový poslech nebo taky jak říká PMA sluchátkový poslech.Já radši využívám možností a poslouchám to z delší vzdálenosti.

Odpovědět