Lepší kabel otevře zvuk, stejně jako vyšší hlasitost.

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
rteo
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Lepší kabel otevře zvuk, stejně jako vyšší hlasitost.

Příspěvek od rteo »

Zdravím pánové,
obvykle se diskuzí nezúčastňuji ale když vidím některé "za slovo chytající" reakce, musím potvrdit, že lepší kabel skutečně otevře zvuk a subjektivně zvýší hlasitost, není to žádná pitomost ani voodoo. Patřil jsem kdysi i já mezi "nevěřící Tomáše", dokud jsem se nepřesvědčil na vlastní uši. Absolutně černé pozadí s nejjemnějšími detaily, dokonalým vykreslením 3D prostoru a dynamikou zachovanou i při nízké hlasitosti, to dokáže špičková kabeláž i s průměrnou sestavou. Naopak, sebelepší sestava s "obyčejnou" kabeláží, degraduje svůj potenciál. Kvalitativní rozdíly mezi kabely jsou propastné (bohužel i cenově). Tolik můj skromný názor a osobní zkušenost.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

co pokladas za spickovou kabelaz ? (nic ve zlem, jiz leta je pro mne kabelaz jednim z komponent sestavy)

rteo
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od rteo »

Z toho, z toho co jsem měl možnost důkladně poslechnout u sebe doma, jsou to Crystal Cable a Siltech. Čím vyšší model tím lepší. Naopak vychvalovaný Gigawatt zklamal vzhledem k ceně.

Chalse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chalse »

Mohu potvrdit, že kvalita kabelů jak RCA tak repro má významně slyšitelný vliv na barvu a přesnost zvuku !
Doporučit vlastní výrobu kabelu a tím ušetříte spoustu peněz za zbytečně předražené profi kabely jako KrautWire atd.
Je to poměrně jednoduchá záležitost, pouze k tomu potřebujete stříbrný drát a isolaci kabelu 100% bavlna, což obojí lze koupit třeba na eBay.
Bavlna se používá, jelikož je to nejlepší pevné dielektrikum z pohledu kapacity (koeficient 1,3) . Pro info teflon má koeficient 2,1
RCA kabel : postačí stříbrný drát průřez 0,6 izolován bavlnou a vzájemně signál + a - do copánku zkroutit.

Pro repro kabely je postup podobný pouze je potřeba větší průměr stříbrného drátu, postačí průměr 1.6-1.8.
IMG_0064.jpg

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Pro zajimavost, s jakymi konkretnimi KrautWiry a na jake sestave jsi sve DIY propojovaky srovnaval?

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Pitrs,
stoji to vubec za reakci? Uz samotny prispevek to zabil. Pokud seriozne hifi, tak xlr (prispevatel resi rca). Dale k repro prumer “az” 1.8 - evidentne poradne nic nezkousel. A s kombinaci slov profi a kraut bych byl taky opatrnej... Z toho nejak neverim, ze by resil rozdil mezi vice Nkovym stribrem. Tudiz nema smysl do toho vubec “rejpat”.

Ale trebars se pletu. Chalse, jakou pajku a konektory si pouzil? Na jakem zelezu testovano a porovnavano? Typ metraze? Nebo si nechal vyrobit napriklad v Safine na zakazku?

Chalse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chalse »

testovaná bylo na několika sestavách :
- přenoska Dynavector Karet 17D3/../gram. předzesilovač GOLDNOTE/ zesilovač McIntosh 8850/repro Sonus Faber Cremona
- DVKarat23R/.../GOLDNOTE/zes Pioneer SA9800/ repro Pioneer HPM1500 a Sansui SP-X9 a Yamaha NS-1000M

Výsledek - všechny drahé kabely od Van Den Hul jsem dal do skříně .
Co se týče porovnání s KrautWire Passion Air Gold (40cm), tak rozdíly jsou minimální ve prospěch Kraut, ale cena je úplně někde jinde.
Vyzkoušejte a pak piště, určitě budete příjemně překvapeni.

Jinak pokud něco nestojí za reakci, tak nereagujme !!

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Děkuju.
Klíč může být v tom "minimální rozdíl", který pro někoho s jinou sestavou může být podstatný a cena za přínos akceptovatelná. Hojně nadužívané slůvko "předražený" ve skutečnosti znamená "nemám na to" případně "nejsem ochoten zaplatit". To s předražeností ale nemá nic společného.

A je škoda, že nereaguješ i na otázky machera - je tu několik kabelážníků, bylo by to zajímavé uvést... Od toho tu své DIY kabely prezentuješ, ne :-)?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Chalse - stříbro a bavlna jsou asi v poho, ale stačí i měď a polyuretan.
https://www.ges.cz/cz/cul-500-1-80-GES06914153.html
A jak poznamenali na TNT-Audio, tyhle drátky se můžou měřit s čímkoliv...
(ať ti to hraje, místní stejně nepřesvědčíš...)

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

neni med jako med stejne jako neni stribro jako stribro, zvlaste pak "stribrne" dratky z ebay

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

dadaft píše:(ať ti to hraje, místní stejně nepřesvědčíš...)
A to je kámen úrazu většiny diskusí, potřeba přesvědčovat, že jedna zkušenost plynoucí z nějaké aparatury, akustiky, poslechových preferencí a zkušeností, je ta jediná pravá....

Mnohem lepší je sdílet své zkušenosti a zkušenosti ostatních filtrovat podle relevance a toho, co dotyčnému dává smysl.

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Pitrs jednu vec docela trefil. Velice zalezi na celem celku. Mit nejakou vez Sony z Tesca a k tomu zapojit kabel za 250 tisic, tak taky nepoznam rozdil a budu tvrdit, ze kabely jsou voodoo ( a 20 let zpet jsem to i tvrdil...). Proto mam i pochopeni pro tabor, co odmita kabely brat jako komponent. A je i velice zajimave, ze v tomto okruhu jsou lidi s vseobecne levnejsimi sety, stejne jako Chalse. Nemam problem akceptovat fakt, ze na jejich sestave rozdil neslysi (tomu i verim), ale nelibi se mi, ze pak vznika kategoricke tvrzeni, ze je kabel jako kabel s nulovou zkusenosti...

To mi pripomina jeden off topic. Nedavno se ladila vyhybka na levne repro kolem 40k. Zmereno, prvotni nastrel a poskladalo se systemem “co dum dal”. Nasledne se ladilo a po drobne zmene se to nedalo poslouchat. Duvod byl, ze se pouzil kondik Bennic. Poputoval do kose, prepajelo se na Jantzen a opet to hralo v pohode. Stejna hodnota uF, inu rozdil “zadny”...

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Dalsi Nordost na ceste, bude se otevirat zvuk, rozjasnovat, sundavat zavoj, otevirat okno ...do slunneho dne. :)

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Má někdo zkušenost s vířivými proudy v konkrétně síťových konektorech. Kdo si někdy nějaký síťák kompletoval. Díky.

Odpovědět