Myty predrazenych kablov?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Myty predrazenych kablov?

Příspěvek od lachim »

Souhlasím, ze kabely jsou předražené a ceny těch špičkových jsou vázne šílené
Nesouhlasím však s tím, ze jejich přínos, v jejich kategorii odpovídající sestavě, je nějaký mýtus nebo dojmologie.
Rozdíly mezi např. Repro kabely v podání zvuku sestavy jsou propastne. Naštěstí jen pro me uši a na me sestavě.
nechci po 38me rozjet další dohady o kabelech.
Jen me zaujal název tohoto vlákna
:)

davidm535i
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidm535i »

Souhlasim s Jarda69, ze kabely maji NULOVY vliv na zvuk (pokud se nejedna technicky vadnou konstrukci).

Pohadky od tzv. zlatejch usi mne vzdycky vykouzli usmev na tvari.

Nejlepsi tuning sestavy je si vycistit usi vatickou, a pak jeste docela dost pomaha si poposednout na gauci. Ani to moc nestoji *palec*

D.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Kabely samy o sobě opravdu nemají vliv na zvuk.
tahle jsem to napsal.
Tím jsem chtěl naznačit, že problém není až tak v kabelech, jako v připojených komponentech.
Ale jinak "Děkuji ti, náčelníku, že ses mě zastal." ;)

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

http://youtu.be/56xPMqZmejU
Dam to i sem. O poslechovych zkušenostech Šóna Olivy asi nikdo z hifistu nema pochyb, alespoň doufam. Tento člověk prosel neskutečným množstvím testu a projektu a společně s panem Floyd Toolem, kterého asi neni třeba představovat pracuji na projektu firmy Harman. Kdo chce věřit at věří, kdo chce vedet, to je trosku pracnejsi cesta, ale stoji za to.
A jestě jedna přednáška pana Tooleho - reprodukce zvuku, umění a veda/ nazory a fakta.
http://youtu.be/zrpUDuUtxPM
Příjemnou zábavu.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Na co přesně se zaměřit ? Na to, jak mají mizerně odrušené nahrávací zařízení a pořád jim do toho bzučí mobilní signál ? :D
Asi mizerné kabely.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Spíš na to co říkají :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ale slyšel si jaký vliv má rušení ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

těhle soutěží o milion už bylo víc.

cca před deseti lety byla na rok vypsaná podobná.
vzpomínám si na ni hlavně z důvodu, že vyzyvatelé dali do soutěže opravdu bizardní věc -- drát, ze kterého jsou vyrobena cestovní ramínka na šaty. :lol:
pokud vím, ten milion nikdo nevyhrál.

mně osobně přiměly slepé testy dost vystřízlivět, pokud jde o kabely.
zkoušel jsem právě obyčejnou dvojlinku 1,5mm2 versus tzv. hifistický kabel, pletený, licna z tenkých drátků, 8mm2, OFC, FFQ, blablabla..........
dělal jsem to doma na naposlouchané muzice a před samotným slepým testem jsem samozřejmě dlouho sám nejdřiv kabely měnil a poslouchal.
byl jsem jasně a skálopevně přesvědčený, že ten hi-fi kabel "hraje" o HODNĚ líp než levná dvojlinka z GESu, a že to při slepém testu poznám okamžitě, jednoznačně a s prstem v nose.

nakonec jsem teda trefil 10 z deseti.
ale bylo to až ve třetí sérii.
mnohem silnější než uspokojení z toho byl ovšem pocit z první a druhé série -------- to ohromení, že to hraje stejně.
když člověk OPRAVDU NEVÍ co je připojené, je to jiné - a kdo to nezažil, ten nepochopí.
jak říkám, nakonec jsem v tom výběru hudby našel několik míst, které mi dokázaly kabely odlišit,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale jednalo se opravdu jenom o prťavé mikro-nuance zaznamenané při plném soustředění na zvuk.

na každý pád přesvědčení, že je mezi těmi kabely OBROVSKÝ rozdíl, bylo rozmetáno napadrť.
a pochopení, jak mocná a zrádná je psychoakustika, následovalo vzápětí.

((( vzhledem k tomu, že na dobrých aparátech nikdo nepoznal high-end kabel od drátu na cestovní ramínka, je navíc docela možné, že než kabely dělala rozdíl moje tehdejší elektronika. :? )))

zkroucené měděné smaltované dráty rozumného průřezu jsou zkrátka podle mě dost dobré pro jakoukoliv sestavu.
kdo ví, možná jsou nějaké kabely o půl procena lepší, ale to už jde dávno, dávno mimo mě.........................................

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ale možná by se měl do soutěže přihlásil lachim
podle toho, co tady píše pytel, bezpečně pozná i když se mění směny v elektrárně.
lachim by ten milion doláčů vyhrát mohl..............................

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

"na dobrých aparátech nikdo nepoznal high-end kabel od drátu na cestovní ramínka" jop *thumbs up*
Nikdy jsem neměl lampáč, ale údajně jsou na tom zrovna některé konstrukce s lampama lépe. Tipnul bych si konec s výstupním trafem (pokud se tedy dělá i něco bez)
Možná by k tomu mohl něco napsat nějaký majitel lamp.

sekal

Příspěvek od sekal »

dadaft píše:..ale možná by se měl do soutěže přihlásil lachim. Podle toho, co tady píše pytel, bezpečně pozná i když se mění směny v elektrárně.
:mrgreen:

Odar

Příspěvek od Odar »

dadaft píše:když člověk OPRAVDU NEVÍ co je připojené, je to jiné - a kdo to nezažil, ten nepochopí
Vidim to podobne. Ale ziadneho zaryteho kablofila k slepemu testu nedokopes. Takze je to vzdy len mlatenie slamy. Rozdiely tam urcite su. Myslim, ze aj pocutelne - ale tie reci typu "lepsi zvuk o 4 hifisticie triedy" . . . uz sa len smejem *sunglases*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Odar píše:
dadaft píše:když člověk OPRAVDU NEVÍ co je připojené, je to jiné - a kdo to nezažil, ten nepochopí
Vidim to podobne. Ale ziadneho zaryteho kablofila k slepemu testu nedokopes. Takze je to vzdy len mlatenie slamy. Rozdiely tam urcite su. Myslim, ze aj pocutelne - ale tie reci typu "lepsi zvuk o 4 hifisticie triedy" . . . uz sa len smejem *sunglases*
mam stejnou zkusenost - a nejen s draty ale treba i z testovani DACu - clovek si mysli, ze je to jasne, a pak staci zkusit testovat opravdu bez vedomi toho co hraje a vsechno je uplne jinak. A i kdyz nejake rozdily jsou, tak casto neni jasne co je lepsi a co horsi, je to proste jine. A co je horsi - ty slysene rozdily zase casto dela jenom nase momentalni vnimani, jen mala cast je skutecne objektivne, opakovatelne rozlisitelna a da to vetsinou velike soustredeni a peclive vnimani.

Proto uz z principu prilis neverim testum a dojmum recenzentu, ktery porovnavaji a boduji zarizeni nejen bez objektivniho slepeho testu, ale dokonce aniz by je meli ve stejnych podminkach vedle sebe. To uz je jenom cucani z prstu ... Nejverohodnejsi asi je dlouhodoby pocit z bezneho ziti s danym zarizenim. Jenze to je pro normalniho cloveka pri vybirani pred koupi tezko realizovatelny ...

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Takže se za ty roky opravdu nic nezměnilo. Pořád existují komponenty, kde je vliv kabelů slyšet dobře a pak ty, kde je to slyšet méně.
Alespoň nějaké ty jistoty nám zůstaly ;)

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

bh69 píše:mam stejnou zkusenost - a nejen s draty ale treba i z testovani DACu - clovek si mysli, ze je to jasne, a pak staci zkusit testovat opravdu bez vedomi toho co hraje a vsechno je uplne jinak. A i kdyz nejake rozdily jsou, tak casto neni jasne co je lepsi a co horsi, je to proste jine. A co je horsi - ty slysene rozdily zase casto dela jenom nase momentalni vnimani, jen mala cast je skutecne objektivne, opakovatelne rozlisitelna a da to vetsinou velike soustredeni a peclive vnimani.

Proto uz z principu prilis neverim testum a dojmum recenzentu, ktery porovnavaji a boduji zarizeni nejen bez objektivniho slepeho testu, ale dokonce aniz by je meli ve stejnych podminkach vedle sebe. To uz je jenom cucani z prstu ... Nejverohodnejsi asi je dlouhodoby pocit z bezneho ziti s danym zarizenim. Jenze to je pro normalniho cloveka pri vybirani pred koupi tezko realizovatelny ...
To tučně bych vypíchl, mě sestava hraje nejlépe kolem desáté večer protože je klid venku a já už mám po celém dnu také klid. Nejlepší bylo když na mě lezla chřipka, to bych pak repráky vyhodil oknem, ale stačí i horší duševní rozpoložení, nesoustředěnost, atd.

Zatím jen vím že jde relativně dobře slyšet koax vs normální kabel u repro, poddimenzované tlumajzny na feritu vs tlumivky na vzduchovém jádru a nakonec kondíky Tesla TC 852 MKP proti MKP kondíkům SYBA Audio Pro které se dělají v Ostravě. Málem bych zapomněl, když mi jeden hodný pán vyměnil normální trandy za rychlíky v DPA 223, to šlo slyšet velmi dobře.
Ono jsou to stejně jemné nuance, více detailů, lepší tělo nástroje, opera u níž se už "neslévají" hlasy, mrazení ze zvuku houslí, atd.

Odpovědět