Nechcete třeba napsat, o kolik má vyšší vodivost? Abychom si udělali obrázek, jak dalece mohou být stříbrné kabely tenčí, než měděné.noaid píše:Ano, tyhle kabely jsem měl na mysli. Tenké to být může, protože stříbro je jednak vodivější než měď (menší tepelné ztráty),
průřez reprokabelů vs. zesilovač
Re: průřez reprokabelů vs. zesilovač
Pavel Macura Audio
10% ? odhadem
Ano, PMA má pravdu, je to asi o 8%, jestli jsem to nezapomněl.
Tady je ta online kalkulačka vlivu průměru na kabel.
http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Sco ... /twin.html
Jinak nevím jestli to tady správně chápu, ale po tom všem co tady na fóru zaznělo na téma vlastností kabelů se pak řekne, že na průměru nezáleží, když je aspoň dva a půl?
Já, největší popírač kabelů, jsem vyměnil kábl 2x2.5mm laciná měď za 2x4mm postříbřené, kroucené OFC a rozdíl je obrovský. Moje repro je 4 Ohm takže podle toho co jsem vyčetl mu tlustší kabel prospěje a oprvduse tak stalo. I na té kalkulačce je vidět, že se se změnou průměru něco děje a autor tam píše že u 4 Ohm je efekt dvakrát takový.
http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Sco ... /twin.html
Jinak nevím jestli to tady správně chápu, ale po tom všem co tady na fóru zaznělo na téma vlastností kabelů se pak řekne, že na průměru nezáleží, když je aspoň dva a půl?
Já, největší popírač kabelů, jsem vyměnil kábl 2x2.5mm laciná měď za 2x4mm postříbřené, kroucené OFC a rozdíl je obrovský. Moje repro je 4 Ohm takže podle toho co jsem vyčetl mu tlustší kabel prospěje a oprvduse tak stalo. I na té kalkulačce je vidět, že se se změnou průměru něco děje a autor tam píše že u 4 Ohm je efekt dvakrát takový.
Hellboyi a tak to tady chodí.
Nejdříve 3 tuny kopů kolem sebe,jak kdo je ...no jakový takový blb a i jinak.....,že kabely nemaj vliv,ať to někdo dokáže..... a a a aatdd.
No a stačí srozumitelný návod,proč by to mělo jít a ejle....ono to najednou fungíruje.
Vítej mezi hifisty.
Nejdříve 3 tuny kopů kolem sebe,jak kdo je ...no jakový takový blb a i jinak.....,že kabely nemaj vliv,ať to někdo dokáže..... a a a aatdd.
No a stačí srozumitelný návod,proč by to mělo jít a ejle....ono to najednou fungíruje.
Vítej mezi hifisty.

Hellboy, také jsem kdysi považoval vliv kabelů za klasické woodoo, a Peerovi se smál pro jeho zálibu ve woodoo udělátka. Měl jsem ale u některých skladeb problémy s výraznými sykavkami a zmínil jsem se o tom majiteli autotuningové firmy. Ten beze slov uřízl potřebnou délku kabelů, co používá při tuningu aut a podal mi je se slovy: "Zaplatíš až tehdy, budeš-li spokojen".
Druhý den jsem mu je přišel pokorně zaplatit, jsou z Cu + postříbřené, sykavky zmizely v nenávratnu. Peerovi jsem se také tehdy omluvil. Vše nemusí být nutně woodoo.
Druhý den jsem mu je přišel pokorně zaplatit, jsou z Cu + postříbřené, sykavky zmizely v nenávratnu. Peerovi jsem se také tehdy omluvil. Vše nemusí být nutně woodoo.
Peerovi se smál pro jeho zálibu ve woodoo udělátka
Pamatuji se na to...
Ale, jak sis určitě všiml, tak již o svých pokusech sem nepíši...
Pamatuji se na to...

Ale, jak sis určitě všiml, tak již o svých pokusech sem nepíši...

s rostoucim prumerem se podle tabulky zvysuje docela rozdil ve zpozdeni basu a vysek, takze to ma pak i opacny efekt na kvalitu
peer
také mi tvé příspěvky už dlouho chybějí!!
bylo to vždy zajímavé a inspirující.
ŠKODA, že jsi zanevřel.
ŠKODA, že jsi zanevřel.
pokud jsou kabely tesne pri sobe, maji nejmensi delay, zaroven i nejvetsi kapacitumerhaut píše:A co dorazí dřív do repráku, basy anebo výšky?
10 mm prumer 200 hz - 78 ns vs 20 khz - 21 ns
2.5 mm prumer 200 hz - 104 ns vs 20 khz - 57 ns
rozdily
10 mm 57 ns
2.5 mm 47 ns
pri rozestupu vodicu klesa kapacita, zveda se indukcnost a zaroven se celkove roste delay treba az na 470 ns
A ty se divíš ?lachim píše:peer
ŠKODA, že jsi zanevřel.
Když napíšeš o svých zkušenostech, jsi některými "novými" členy považován za vola.

Naštěstí o analogu nemají moc páru a do diskusí o něm se jim ještě nepodařilo vniknout a narušovat.

Ale co není, může být. Jeden nikdy neví.
No, zase trochu prrr
Já nikdy nikde nepsal, že v kabelech není žádný rozdíl, já psal, že v kabelech stejných RLC parametrů a kvalitně zpracovaných není rozdíl (můžete si to najít). Vyměnil jsem měděnou možná trochu zoxidovanaou tkaničku 2.5mm za postříbřenou kroucenou 4mm šňůru z OFC (lacinou no name) a to ještě u 4 Ohm repro, kde to podle všeho hraje podstatně větší roli než u 8Ohm. Musím říct, že žádný ABX test jsem si doma nedělal, protože ten rozdíl mi přišel asi stejný, jako bych na zesilovači zapnul loudness (kdyby ho měl) a to už je docela zásadní změna. Teď mě ovšem stejně jako dadaftta zajímá, čím to je a kde končí výhody a začínají nevýhody větších průměrů. Když bych koupil 6mm stane se co? Nějak moc jsem nepochopil přístup, že se o tom nemá cenu bavit a neshodneme se na tom. Tohle je poněkud jiná diskuse, než debaty o rozdílech v kabelech, kde se ani neuvádějí parametry. Ty dva kabely co jsem vyměnil jsou zcela jiné a změna je tam určitě vysvětlitelná poměrně jednoduše.

AM: úžasné! s takovým delayem v hlavě si troufat poučovat o vlivu průřezu repro kabelů...