Richard Feynman o elektřině
Richard Feynman o elektřině
Asi většina z vás bude vědět. Přijde mi to zajímavé a věřím že má zásadní dopad na náš koníček
https://youtu.be/f9L8-_uilKU?is=YNs4UY44gslbS9N1
Zajímavá část i o stínění, konstrukci drátu a jeho ovlivňování okolím a okolí.
https://youtu.be/f9L8-_uilKU?is=YNs4UY44gslbS9N1
Zajímavá část i o stínění, konstrukci drátu a jeho ovlivňování okolím a okolí.
Re: Richard Feynman o elektřině
Diky, acibuku, alespoň trochu pochopitelné pro autistu jako jsem já.
Proč se dává hedvábí nebo bavlna na kabely k běžné teflonové izolaci, namísto čehokoliv.
Proč jsou zajímavé reprokabely z měděných trubiček když má jít jen o průměr vodiče.
Co je správně, pletené lanko nebo plné vodiče a co kabely používající oboje.
Co čistota materiálu, hadici s vodou je jedno kolik minerálů je rozpuštěných ve vodě.
Video mi alespoň pomohlo pochopit, proč je v zásuvce stále proud/vlnění ačkoli nic neodebírám.
A ČEZ správně reagoval paušálem za jističe.

Proč se dává hedvábí nebo bavlna na kabely k běžné teflonové izolaci, namísto čehokoliv.
Proč jsou zajímavé reprokabely z měděných trubiček když má jít jen o průměr vodiče.
Co je správně, pletené lanko nebo plné vodiče a co kabely používající oboje.
Co čistota materiálu, hadici s vodou je jedno kolik minerálů je rozpuštěných ve vodě.
Video mi alespoň pomohlo pochopit, proč je v zásuvce stále proud/vlnění ačkoli nic neodebírám.
A ČEZ správně reagoval paušálem za jističe.
to by ma skutočne zaujímalo na ktorej škole učia, že elektróny v kabeloch putujú.. to skôr tvorca videa by bol rád aby to tak bolo.
Já nejsem žádný fyzik a ani vzdělán v problematice. Jako laikovi mi dává smysl že konstrukce kabelu má vliv na šíření el. proudu, rušení a stabilitu el. pole.
Zároveň se domnívám, že to může mít vliv na zvuk. Jak velký a za jakých podmínek, netuším.
Zároveň se domnívám, že to může mít vliv na zvuk. Jak velký a za jakých podmínek, netuším.
Ano, laikům, a "hifistům" obzvlášť, dává bohužel smysl kde co, hlavně naprostý elektrotechnický a fyzikální nesmysly co najdou v nějakým videu na youtube. Ale když někdo z nás, co elektrotechniku vystudovali, řekne jak je to ve skutečnosti, to ti samý laici a "hifisti" ihned označí za kravinu, protože to jim smysl nedává.
Liamee, znamená to že to video je hoax? Takže to co se tam říká není pravda?
Elektřina se nešíří po vodiči, který kolem sebe vytváří pole?
Jak to tedy je? Naslouchám.
Díky
Elektřina se nešíří po vodiči, který kolem sebe vytváří pole?
Jak to tedy je? Naslouchám.
Díky
Já tady nechci rozvíjet debatu, která tady byla tisíckrát. Netvrdím, že rozdíly v konstrukci kabelů musí slyšet každý a vždy říkám, že kdo ten rozdíl neslyší tak šetří spousty peněz.
Zároveň jsem přesvědčený, že ceny které si výrobci a prodejci říkají za kabeláž jsou většinou mimo hodnotu těchto výrobků.
Chtít statisíce za jeden kabel mi přijde mimo. Nicméně chápu, že jsou tací pro které peníze nejsou brzdou. Respektují tržní prostředí a pokud je poptávka, musí být i nabídka.
Já osobně jsem se vždy snažil vybírat značky za kteří l kterými je historie, vývoj a výzkum.
Z kabelových firem se mi velice zamlouvá firma Shyuniata Research. Firma vznikla v roce 1997, takže nepatří k nejstarším. Co je zaujalo je to, že firma vyvíjí napájecí systémy i do profesionálních studií a zdravotnictví. U nás hifistů chápu, že o nic nejde, ale v lékařství už jde o zdraví a pochybuji, že by zdravotnické firmy vyhazovali nemalé prostředky na nějaká woodoo řešení.
Zde je odkaz na krátké info čemu se věnují
https://shunyata.com/about-us/
Líbí se mi, že mají i pro řadu z nás zaplatitelné řešení.
Nedělám to z důvodu reklamy, ale ukázaky, že existují firmy, které to myslí vážně a netěží pouze z síly poptávky.
Zároveň jsem přesvědčený, že ceny které si výrobci a prodejci říkají za kabeláž jsou většinou mimo hodnotu těchto výrobků.
Chtít statisíce za jeden kabel mi přijde mimo. Nicméně chápu, že jsou tací pro které peníze nejsou brzdou. Respektují tržní prostředí a pokud je poptávka, musí být i nabídka.
Já osobně jsem se vždy snažil vybírat značky za kteří l kterými je historie, vývoj a výzkum.
Z kabelových firem se mi velice zamlouvá firma Shyuniata Research. Firma vznikla v roce 1997, takže nepatří k nejstarším. Co je zaujalo je to, že firma vyvíjí napájecí systémy i do profesionálních studií a zdravotnictví. U nás hifistů chápu, že o nic nejde, ale v lékařství už jde o zdraví a pochybuji, že by zdravotnické firmy vyhazovali nemalé prostředky na nějaká woodoo řešení.
Nedělám to z důvodu reklamy, ale ukázaky, že existují firmy, které to myslí vážně a netěží pouze z síly poptávky.
Já tady nechci rozvíjet debatu, která tady byla tisíckrát. Netvrdím, že rozdíly v konstrukci kabelů musí slyšet každý a vždy říkám, že kdo ten rozdíl neslyší tak šetří spousty peněz.
"Kabely Shunyata VTX-Ag jsou unikátně konstruovány s vnitřním středovým vodičem z čistého stříbra a vnějším soustředným prstencovým vodičem z čisté mědi. Jsou vyrobeny z nejjemnější fluorouhlíkové izolace, která minimalizuje dielektrickou absorpci a opětovné vyzařování, což se promítá do zlepšení rozlišení a čistoty. VTX-Ag poskytuje rychlost a čistotu stříbra a teplo středních frekvencí a trojrozměrnou sílu v nižších oktávách mědi, aniž by dodával jakékoli negativní vlastnosti spojené s oběma kovy."
Wow to jsem ani nevěděl. Měj jsem doma řadu Alpha s Sigma. Obojí má svou signaturu. Jak napájecí, signálové, ale i ethernetové kabely
A máš tam tedy tu "trojrozměrnou sílu v nižších oktávách mědi"?
Já používám jiné kabely. Cena zmíněných byla mimo můj rozpočet. Musím, ale říct že hráli velice dobře. Doporučuji je třeba jen zkusit, pokud budeš mít možnost.