Sieťový napájací kábel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sieťový napájací kábel

Příspěvek od fox »

Pánové. Přečtěte si zahraniční fóra. Vždy se tam píše pouze k tématu. Tady to je jako na trhu a nebo v hospodě po několika pivech a štamprlích. *headbang*

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

seeker, podložková squadra se přesunula na jiné forum - HE, když bys chtěl opravdu pátrat po pravdě..
u optiky nevím, tu jsem nezkoušel. Ale metalické koaxy ve výsledku hrají různě. Na tom už je snad i širší shoda ..

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

kychtax
Ano, mám stejnou zkušenost, koax. digitální kabely hráli různě a nejednalo se srovnání lowcost kabelů s top drahýma. Taková zkušenost je nepřenositelná. Kluci tady ale řeší přístroje s napevno umístěným napájecím kablíkem, takže bych jim do toho moc nekecal protože s tím nemáme zkušenost žádnou a tedy smysluplně nemůžeme přispět.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

fox píše:
13 pro 2019 13:25
Pánové. Přečtěte si zahraniční fóra. Vždy se tam píše pouze k tématu. Tady to je jako na trhu a nebo v hospodě po několika pivech a štamprlích. *headbang*
no a co má jako bejt ? žijem si tu svými problémy v ČR, zahraničí a jejich zvyklosti mě nezajímají

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Seeker píše:
13 pro 2019 12:41
a dělal někdo někdy skutečně objektivní testy na digitální kabely, máš zato, že je skutečně znát nějaký zvukový posun od např. optiky za tři stovky oproti kabelu za 6 litrů?
Testy si můžeš udělat sám doma, kabely se často dají půjčit. Optické kabely ale zrovna nejsou dobrým příkladem, nic elektricky nespojují, nepřenášejí rušení ze zdroje, ani ho nechytají cestou, takže těch problémů mají méně. Ale i mezi nimi jsou rozdíly: Některé přístroje např. podporují 192kHz přenos přes optiku (či víc), ale každý optický kabel to nedá. Pak to buď funguje zcela OK, nebo praská (chyby vzniklé kvůli přenosu nevhodným/nedostatečně kvalitním optickým kabelem), nebo nefunguje vůbec (nevhodný/nekvalitní optický kabel). Nesouvisí to u nich ale moc s cenou. U ostatních digitálních kabelů pak jsou důležité specifikace, stínění, někdy délka, záleží i na propojovaných přístrojích... Nevím o tom, že by někdo někdy objektivně stanovil korelaci s cenou. Myslím si, že si jen spousta lidí dělá a priori nepřítele z dražších věcí.

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

Bazi 36: Nezbývá mi nic jiného, než hluboce smeknout před tvou znalostí Všehomíra a s úctou už jen zašeptat...pane Vachmajstr, vy jste hlava!

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

kychtax:
už nemám ty uši co bejvávalo, u mých koaxů rozdíl neslyším (u repro a signál kabelů jednoznačně ano), porovnával jsem 75 ohm láci (koax 10 ká/m) s Profigoldem a ještě s 2x metráží VDH (ten jeden s relativně vyšší cenou), tady bych ale hovořil spíš už jen o sugesci. Co ale slyším vždy, při shodném signálu a komponentech, tak porovnání optiky a koaxu mezi sebou - koax mně vždy zní o nepatrný chlup ostřeji, jasněji.

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

hřebík:
co do problému praskání (nebo taky mžikové výpadky) u optiky, tak tento problém jakéhosi vzájemného nepřizpůsobení dig. vstupů resp. výstupů komponentů mají na svědomí, u mých DAC komponentů vždy jen čipy Sabre - výměna různých typů a délek optokabelů zde nepomohla. Konzultoval jsem to s p. Vránou, a ten mi to potvrdil; prý se s tím už také setkal a vždy jen v případě Sabre. Vysvětloval mi i proč, dle jeho názoru k tomu občas dochází právě jen u těchto čipů.

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

Bazi 36:
tak, tak, právě proto takoví jako ty strmě zvyšují IQ národa. Takže si utři červenej nos, zmírni vytřeštěnost pohledu a dej si poslat pro láhev rumu...

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Seeker píše:
14 pro 2019 14:11
kychtax:
už nemám ty uši co bejvávalo, u mých koaxů rozdíl neslyším (u repro a signál kabelů jednoznačně ano), porovnával jsem 75 ohm láci (koax 10 ká/m) s Profigoldem a ještě s 2x metráží VDH (ten jeden s relativně vyšší cenou), tady bych ale hovořil spíš už jen o sugesci. Co ale slyším vždy, při shodném signálu a komponentech, tak porovnání optiky a koaxu mezi sebou - koax mně vždy zní o nepatrný chlup ostřeji, jasněji.
Koupil jsem před dvěma lety 5m oyaide FTVS 510 a nařezal na kratší koaxy. poslední tři šlahouny opatřené WBT jsem dal k dispozici zájemcům na vyzkoušení. Byly opatřené WBT konektory. Z toho se mi vrátil jeden a jednoho kabeloskeptika to předvědčilo, že i kvalitní koax jde slyšet proti nějakému tehdy myslím kabelguru. Tzn. tolik z praxe. :)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Seeker píše:
14 pro 2019 14:20
hřebík:
co do problému praskání (nebo taky mžikové výpadky) u optiky, tak tento problém jakéhosi vzájemného nepřizpůsobení dig. vstupů resp. výstupů komponentů mají na svědomí, u mých DAC komponentů vždy jen čipy Sabre - výměna různých typů a délek optokabelů zde nepomohla. Konzultoval jsem to s p. Vránou, a ten mi to potvrdil; prý se s tím už také setkal a vždy jen v případě Sabre. Vysvětloval mi i proč, dle jeho názoru k tomu občas dochází právě jen u těchto čipů.
Díky za konkrétní zkušenost, jsme sice těžce mimo téma (vlákno se jmenuje "síťový napájecí kabel"), ale přidám vlastní:
- Praskání/krátké výpadky: Před více než deseti lety jsem měl stejný problém u přístrojů, které Sabry neměly. Byl to tuším Zero DAC a optický kabel ca 3-5 metrů. Problém vyřešila výměna kabelu. Problémy s praskavou optikou vyřešenou výměnou kabelu jsem měl i u jiných přístrojů (bez Sabre, s tím jsem asi nikdy nic neměl), ale už si nedokážu vzpomenout přesně u kterých.
- Funguje/nefunguje s určitými kHz (současná zkušenost): Chordovské DACy (např. Chord Hugo 2 a výš) podporují na optickém vstupu do 192 kHz. Některé optické kabely přenesou úspěšně do 96 a výš si neškrtnou. Jiné (ve stejné délce) jdou v pohodě až do 192 kHz. Cena s tím vůbec nekoreluje, uživatelských reportů spousta.
U digitálních koaxiálů se k tomu přidružují i další problémy (třeba rušení přenášené ze zdroje a nachytané cestou). Tam pak mají vliv další parametry/přesné specifikace kabelu, tj. řekněme jeho "kvalita", a to včetně stínění. Podobné problémy provázejí i síťové napájecí kabely (ať nejsme zcela OT).

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

kychtax:
možná kdybych měl k dispozici i jiné (ještě kvalitnější) koaxy tak bych rozdíl zaregistroval. Ale já osobně, než bych za komplet kabeláž měl dát např. 30 litrů, tak je raději přihodím k lepším bednám, případně zesilovači, mám zato, že tam se ten zvukový přínos projeví přeci jen markantněji.
hřebík:
je to pravda už mimo téma, ale když už...DAC Marantz, kterej má Cirrus, tak kdybych ho snad propojil i s hadičkou na víno, tak šlape naprosto bezproblémově se vším, co jsem dosud mohl zkusit, to samé když jsem měl kdysi Ruby2. Ale např. novější Box S2+ (ESS9038) mi dělá problém u jedné televize (LG) právě občasnými mikrovýpadky, u jiných tel. značek ani s jinými zdroji toto nedělá. A jak říkám, výměna kabelů zatím nepomohla, chystám se ještě vyzkoušet optiku Audioquest.

Seeker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seeker »

hřebík:
ještě přihodím ten názor p. Vrány - výpadky či praskání dle něj může být zapříčiněn různými vlivy, ale přiklání se k domněnce, že toto nejspíš způsobuje situace, když nenastane předpokládaná dig. "synergie" mezi oběma komponenty. Je to jednak o precizním nastavení nejen vlastního čipu, ale i dalšího pajšlu kolem něho - pokud prý není v tomto smyslu ideálně nastaven jeden komponent, ještě se až tak nic neděje, když ale má tento podobný "neduh" i druhý propojený přístroj, tak se nesymbióza zvětší a může nastat právě ono praskání nebo větší či menší výpadky zvuku. Říkal ještě, že právě čipy Sabre jsou dost citlivé, hlavně na nastavení, a navíc se prý právě nejvíc Sabre firemně neustále inovují, upgradují, vylepšují a i to je prý možný důvod, že jsou v určitých aspektech poměrně "háklivé". U propojení koaxem jsem problém nikdy a s ničím neměl.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Seeker: ano, problém nemusí být jen na straně kabelu, ale může být i v přístroji/ích, nicméně u optiky jsem ho zažil vícekrát kvůli kabelu, s koaxem párkrát také (a to z obou důvodů: na straně kabelu i na straně přístroje :) ). Jen jsem tu reagoval na tvou otázku, jestli jsou mezi dig. kabely (optickými) rozdíly a jaká je souvislost s cenou. Rozdíly jsou, souvislost s cenou neznámá. U optických kabelů jsem korelaci s cenou nevypozoroval, pokud tedy člověk nekupuje největší šunty za halíře z onlin€tržni¢. U dražších kabelů by člověk asi logicky předpokládal alespoň správnost parametrů (a jejich stálost v čase) pro daný účel, kvalitnější materiály, bytelnější provedení, lepší stínění atd., ale je to taky často jen ฿yzny$. Obecně jsem zastáncem názoru, že dražší kabely řešit až po důležitějších věcech (tj. v jedné z posledních fází), tj. až si člověk vybere repro/sluchátka, přístroje k nim, dořeší akustiku, napájení...

Odpovědět