Síťák ze stříbra

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Síťák ze stříbra

Příspěvek od NA »

Díky laborování při vývoji napájecího kabelu jsem si v praxi vyzkoušel co ohledně napájecího kabelu má vliv na výsledný zvuk. Porovnával jsem stejné kabely s rozdílnými koncovkami, vyrobil jsem kabely, které se lišily pouze pokovovací vrstvou měděného vodiče a jinak byly naprosto shodné. Takže jsem měl tři kabely kde jeden měl fázový i pracovní vodič provedení A, druhý měl oba vodiče z materiálu B a třetí kus měl jeden vodič A a druhý B. Každý ten kabel přinesl jiný zvukový výsledek. Zvuk se dá modelovat mnoha detaily v konstrukci, i rozdílné koncovky hrají nezanedbatelnou roli. Protože toto byli schopni bezpečně rozlišit naslepo mnozí další audiofilové, které jsem obeslal vzorky kabelů označených anonymně jen písmeny stal se z mé původní subjektivity objektivní závěr. I nyní si moji zákazníci často vybírají mezi kabelem Zephyr 2 a Zephyr T, které se liší pouze materiálem pokovení u jednoho vodiče. Rozdíl je tak bezpečně rozlišitelný, že si jednoznačně vybírají který kabel je pro ně a jejich sestavu vhodnější, případně zkombinují oba modely na různé pozice v sestavě. Cena při výběru nehraje žádnou roli, oba stojí shodně.

Mohl jsem však také učinit závěr, že rozdíl mezi těmi kabely není, že si slyšené jen vsugerovávám, protože rozdíl neumím změřit, a nejspíš ani nikdo na světě se současným vybavením a znalostí toho, co vše se musí zkoumat a měřit pro dokonalé vědecké popsání výsledku.
Musím se přiznat, že jsem dopředu nevěřil ve slyšitelnost tak malé změny jako je materiál jednoho z pracovních vodičů.
Naštěstí má mysl je poměrně dost otevřená a netrpí spoutaností dogmaty. Proto dělám u kabelů závěry podle toho co slyším, a co mi následně naslepo potvrdí z deseti alespoň osm lidí.
Noble Audio - výroba a prodej

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Nechcel som nadávať, ale nedá mi: "Slepý test"! Píšete tu ako ako výrobcovia káblov, túto problematiku dotiahli skoro do dokonalosti, ale podložené to je len pocitmi a pocity následne označíte za prax, takto nejak sa potom vytvorí dogma o hrajúcim kábli.
Slepý test by neveriacich presvedčil, bolo by po polemike. Len si myslím, že na tomto nemá záujem ani výrobca ani predajca, ktovie čo by taký test preukázal. Zatiaľ preukázali podobné testy viete čo.
Nemám nič proti káblom, ani podobným témam, len konečný argument ja to počujem stojí na vratkých nohách, pritom ľudia čo majú elektrotechniku ako náplň práce - tomu asi nerozumejú. Tienenie je dôležité?, Niekto by to mal dať vedieť ľuďom z Nordostu, lebo potom sem tam vyrobia celkom drahý šmejd.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 NA
Stačí jednoduchý pokus - zmerať ten najlepší zosilňovač/preamp/prehrávač čo máte k dispozícii so všetkými 3 sieťovými káblami či je na výstupe v signále (= zvuk) zistiteľný nejaký rozdiel. Inak je to len PR výrobcu, síce pochopiteľné, ale absolútne bez nejakej váhy. Aj tí najlepší "sluchári" počujú pri takýchto zmenách úplné......, ak nevedia čo by "mali" počuť. Napr. PMA urobil v poslednej dobe podobných testov hafo, však si ich vyskúšajte. Zaujímavé, že žiadny "netopier" sa nezúčastnil.
Reči že "však to počujem" sú úsmevné, rovnako ak dáte ľuďom 3 káble abc a sami ich menia, tak samozrejme "počujú" rozdiel. (dajte im potom dolu to označenie, či povedia, ktorý je ktorý, ak budú vizuálne identické. :) ) Však nikto neprizná, že je "hluchý". V psychológii sa tomu hovorí "me too effect". 8-) .
Zmeny zvuku, aby boli počuteľné (akékoľvek), musia byť tak výrazné, že zmerať sa dajú aj "colštokom" (aj najhoršia zvukovka..).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

...a pak prijde nekdo se zvukove low-end retezcem, kdo nikdy zadny slepy test na kvalitnim aparatu s kvalitni kabelazi nezazil, natoz aby takovou aparaturu mel doma a mel tim.padem moznost si vse v klidu naposlouchat, vyzkouset, udelat si relevantni nazor. A tihle "nekdo" tu vykrikuji, jak je vse kolem kabelu jen bezobsazne vuuduuu.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 PítrsPraha
Fyzika (a psychológia a psychoakustika!!) platí aj pre tých, čo majú prachy..Ale vzdelanie, vedomosti a skúsenosti sa kúpiť nedajú . Nejaký "titul" v Plzni možno ;) .
Podľa toho, čo sa tu predkladá ako "slepý test" je zrejmé, že nikto nevie čo slepý test je. Ale sa ním silne "argumentuje".

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

zabiny007 píše:Kdybychom se všichni ve všem rozhodovali jen chladnokrevně na základě grafů, tabulek a vědeckých poznatků, byla by v životě nuda, svět by byl jednobarevný a vývoj by zastavil. Za nějaký čas bychom všichni zakrněli, zdegenerovali a vymřeli. Ale naštěstí to tak není. Ať žijí emoce, pocity, unáhlená rozhodnutí a radost ze života! *jupi*
Jdu si pustit nějaký předpotopní vinyl, který bude brousit marketingově vychvalovaná jehla, posílající zvuk po předražených kabelech do archaického JADISu, který to dále posílá do monobloků napájených nechutně tlustým kabelem, aby vše skončilo v bednách s nedokonalou křivou, což zachraňuje podložení cerabally. A už se na to těším, protože přesně tento zvuk mne baví! :lol:

Tohle se mi líbí!!! Cítím se hned veseleji. *2thumbsup*
Zdravím tímto a zároveň podporuji známé komentátory kychtax a lachim a zatím neznámé, ale sympatické komentátory zabiny007 a pytel. Jen pište dále, bavte se a užívejte si poslech. *2thumbsup*

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jiste, jedine BVa vi, co je slepy test a jedine BVa ma ve vsem pravdu :-D .

Co konkretne mas proti mnou provedenym testum s napajecimi kabely?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

BVa
Prosím specifikuj ten správný "slepý test", ať se můžem poučit.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Pokud dám člověku dva kabely které se liší pouze písmenkem na povrchu, tak porovnává na slepo, netuší co který kabel obsahuje, jakou má cenu, nemá podle čeho působit ovlivňování. Není pod stresem, jen na něm je jakou metodiku zvolí, jaká mu vyhovuje. Může kabel prohazovat po 20s ukázkách, nebo po celých skladbách, ty si sám zvolí. Může každý ze vzorků poslouchat celý den a pak zapojit druhý, a opět poslouchat či přehazovat jak mu osobně vyhovuje a to v pro něj známém prostředí. To je pro mě hodnověrný slepý test. Toto udělá několik dalších lidí, kteří se ani neznají, nebo dodržují informační embargo do ukončení procesu celého testu.
Výsledné popisy rozdílů se shodují napříč celou skupinou, není toto dostatečné pro učinění závěrů? Pro mě tedy ano, a má to pro mě nejvyšší hodnotu.
Jestli je pro někoho pádný výsledek, když se skupince lidí pustí kratičký záznam A, pak B a nakonec C a oni májí poznat jestli to byl vzorek A nebo B, tak staví na bláhové představě, že takto se dá zacházet z lidským vnímáním a psychikou bez toho, že to negativně ovlivním. Protože stres dokonale zamlží vnímání, tak takové testy dopadají jak dopadají. Pokud by mi šlo o to prosadit svou pravdu, že rozdíly nejsou, nebo na hranici rozeznatelnosti budu dělat zrovna takovýto test.
Noble Audio - výroba a prodej

Horizon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Horizon »

Já bych zkusil názor na slepé testy -1-Ucho není měřák,podle mne – sestava Ucho/mozek je schopné si zvyknout na zvuk a přizpůsobit se,např.-basy tam nějaké jsou ale málo,po čase ok-mozek si je částečně dorovná,výšky neagresivní ale určité zvuky utopené hluboko a musí se lovit soustředěným poslechem-po čase ok,zvyk,hlavně že to nikde nedrhne......středy málo barevné,i nato se dá zvyknout-hlavně že jsou jasné se spoustou detailů..............jinak - tohle všechno se mi nelíbí - nebo spíše - tady konkrétně hledám zlepšení............
-
Jak teda dělat slepé testy?jsou vždycky rozdíly odhalitelné ?V prvé řadě by měly být testy přiravené férově!myslím že u takových testů je hodně-ne-li vůbec nejdůležitější nahrávka/y a její/jich dokonalá naposlouchanost na testované sestavě-protože:
- každý preferuje jiný zvuk,jak se mohou 3-4lidé kteří se sejdou v sobotu dopoledne - mají lehký návyk na "svůj" zvuk a slyší "nějakou" sestavu /rozuměj cizí/a každou druhou nahrávku poprvé-shodnout?
Za mě-takové zkoušení má cenu jen pro mě,není přenositelné...,mám asi 15 skladeb,většinou změny hledám/lovím v jejich 10-20sec kouscích ve kterých jsem schopen poznat rozdíl,pokud tam je,nebo pokud ucho dovolí,nebo pokud jsou změny dost zásadní-jsou slyšitelné ihned,ale to se nevěřícím těžko dokazuje,od doby kdy mám oddělovací trafo před sestavou jsou změny i v kabelech rozpoznatelné výrazněji
-
Takže muj názor-aby to fungovalo-všem učastníkům slepého testu je nutné naposlouchat na jedné sestavě zvuk - tkz. "originál" od kterého se bude hledat nějaký posun,změna,ALE mezitím nejraději neposlouchat nic jiného-kvůli návyku,a chodit několik dní poslouchat jednu sestavu k někomu,myslím že to s těmi slepými testy nebude zase tak jednoduché-jako zavázat oči a pouštět dokola nějaký variant jazz,asi tak...............
-
Bva od PMA jsem něco zkoušel,je to o výběru skladeb,když něco přehrávám poprvé-co vůbec lovím? každý zná dokonaleji jinou skladbu a na té by měl hledat změny.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

NA, Oldear, Pítrs..
Skúste si vyhľadať niečo o metodike tých slepých testov na webe. Je tam toho mraky, aj výsledky korektne prevedených testov. Možno prestanete preceňovať svoje uši. Ak do takého testu vstupuje ľubovoľný iný podnet okrem zvuku , tak výsledok je o ničom a nepreukazuje absolútne nič, je to čistý "šamanizmus".. Najprv musí byť preukázaná schopnosť spoľahlivo rozlíšiť zvuk (ABX s výsledkom okolo 90%), potom sa dá hovoriť o nejakej preferencii na základe zvuku.
Nie je jednoduché taký test korektne urobiť a výsledky vykonaných testov ukazujú, že naše schopnosti sú rádovo horšie ako si myslíme (a veríme). Preto sa im všetci "hmotne zainteresovaní" urputne bránia.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Tak se zeptam podruhe:

Co konkretne mas proti mnou provedenym testum s napajecimi kabely? Jakych konkretnich nekorektnosti jsem se podle tebe dopustil?

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

To BVA:
Dá se tedy říct, že síťové kabely se stejným průřezem vodičů ... např. gumák či Nordost Valhalla budou "hrát" stejně?
Ani jeden z nich není stíněný.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Káble nehrajú!

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Na to by mohli odpovedať chlapci z Nordostu, určite to majú preskúmané, a budú to vedieť vysvetliť. BVa nepredáva káble - na jeho škodu. Dolaďovanie zostavy je základ súčasného hifi, technická nedokonalosť sa doladí na dokonalosť.

Odpovědět