smaltovaný drát

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Mih
Kontaktovat uživatele:

Re: smaltovaný drát

Příspěvek od Mih »

Svensound píše: Na mysl mě vyplavala vzpomínka na doby nedávné, že kilometry smaltovaných drátů se donedávna používaly ve skokových reostatech / u tramvají /, právě kvůli jejich velkému odporu. U trafa a tlumivek se používají jako izolant šelakové laky.
Smaltovaný vodič je obecný název pro Cu vodič opatřený vrstvičkou ochranného nevodivého materiálu - smaltu. Materiál smaltu může být různý. Trafa, tlumivky, elektromotory a pod se zalévají různými hmotami např. epoxydy, polyester. laky atd. kvůli mechanickému zpevnění navinutých vodičů.
Odporový vodič je něco jiného. Je zpravidla bez ochranné vrstvy a protože je to vodič s vysokým odporem/ á m používá se k výrobě tepla např. ve fenech, ohřívačích vzduchu s ventilátorem a vlastně i v žehličce je zalitý odporový drát.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Smaltovaný drát do každé rodiny... :mrgreen:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mih

ty polevy jsou fakt různé - zjistil jsem, že tmavší (složení po mě nechtěj) jsou lepší než světlejší, a taky že pevnější drát je lepší než měkký.

paolo

s tím vítězstvím jsem to přehodnotil - chci vyhrát. kimbery, rg213, ecoflexy, oehlbachy atd. mám už pod sebou...

svensound

nemůžu nic říct, ale dostal jsem zajímavý mail, kde se tvrdí, že smaltované dráty jsou z velmi kvalitního materiálu a jistý tip ohledně konstrukce. nepsal to žádný hej počkej... člověk by neřekl, kdo všechno ty naše bláboly čte...

mafo22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafo22 »

po citani mnohych prispevkov tu a na slovanete som, zacal byt uplne presvedceny o tom ze medzi kablami naozaj nemoze byt rozdiel, avsak vcera ma kamarat zavolal na posluch jeho dynaudio focus 220 - zosilovac: marantz pm neviem presne oznacenie ale nejaka starsia rada velkostou ako receiver :) s moznostou prepinania lava a prava strana, a cd tiez: marantz. chcel aby som priniesol aj svoj zosilovac ale hlavne kable - van den hull royall blade.
Presviedcal som ho o tom ze zmena kablov nebude mat ziadny vyznam ale on to chcel vyskusat, takze jedna bedna zapojena na jeho kable neviem co to bolo za znacku ale dvojlinka to nebola a na druhy reprak moj van den hull.
testovalo sa tak ze sa hrali kratke pasaze a rychlo sa prepinalo medzi jednotlivymi bednami : je to asi najlepsia metoda pretoze zvuk ostava v pamati, nie ako pri zdlhavom vymienani kablov kde urcite zaposobi psychoakustika.

vysledok: na niektorych nahravkach boli tazko az nepoznatelne rozdiely ale na niektorych boli jasne pocutelne rozdiely, na ktorych sme sa vzdy zhodli, pricom kamarat si vsimal rozdielov este viac kedze to testoval na jeho napocuvanom cd konkretne Vangelis tusim 1492 :?: , ja som to cd pocuval prvy krat na lepsej zostave ale tie rozdiely boli pocutelne aj pre mna.
obaja sme boli v strede ja asi 2 metre od repro a on meter s tym ze prepinal na zosilivaci bedne.
van den hull bol vzdy cistejsi, detailnejsi a menej ostry,
kamaratov kabel pridaval v niektorych skladbach nieco ako "pridany hluk" v ktorych sa stracali jemne detaily.

takze co k tomu dodat, po vsetkych fizykalnych zakonoch a psychoakustike ako to nemoze fungovat sa pridavam na stranu ze rozdiely v kabloch su, mozno nie na vsetkych zostavach to pocut, na kamaratovej to pocut bolo, na brystone sme to neskusali kedze moznost rychleho prepinania tam nie je mozna.

ceny kablov su rozne kazdy si musi zvazit ci mu ta investicia za to stoji, samozrejme ceny kablov su prehnane :D

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

mafo22

jasně, že jsou mezi kabely rozdíly. mezi některými dokonce obrovské.
nenech se plést.
je to tak a basta.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

lachim píše:je to tak la basta.
lachime, ty jsi anarchista !!!
kdysi jsem podporoval jednu takovbou partičku - myslím, že tak každá 396 dlažební kostka při jednom dýchánku v praze před léty, měla plachtíc povětřím na sobě imaginární pozdrav od dadafta.
jenže ti mirotvůrci s rukama od krve jsou neprůstřelní, k nim se prostě nedostaneš, tak jsem se na to vykvák...
la basta soudruhu !!!
*thumbs up*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dadafte, trochu jsi mne nahlodal poznámkou: a taky že pevnější drát je lepší než měkký. Člověče, nikdy mi nepřišlo na mysl pídit se po tom, jakto že jsou dráty měkké a tvrdé (což je fakt). Není právě zde jádro pudla ?.
Když dráty stejného průřezu a materiálu (Cu) mají různé fyzikální vlastnosti, tak také musí mít i jiné složení, které musí mít vliv na výsledný zvuk....
*headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang*

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

Dadafte,
hlavně, že jseš spokojený. S tou tvrdostí měděných drátů to vidím tak, že čím čistší matroš, tedy čím méně příměsí, tak je ohebnější........ Vraž ten smalt do punčochy /pokud by eventuelně jejich povrch někoho odpuzoval /a hotovka. Před léty mě docela zaskočil jistý americký výrobce / patří mezi největší /, že vyrábí své kabely ze spec. slitiny AL a CU. Stačilo si ho ale jen porovnat s konkurencí a bylo jasno! Ten test najdeš tady, bohužel českou verzi již nemám. Byl to slepej test.
http://www.jpslabs.com/Reviews2/milan2.htm

boxer

Příspěvek od boxer »

Myslíš si Milane, že po dalších 7 letech zkušeností a na jiném zařízení by bylo hodnocení stejné?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já to nevidím nijak. hraje to velmi slušně. neřekl bych, že jejich zásluhou. jsou to prostě měděné dráty, jako každé jiné. vodiče. nechci po nich, aby "hrály". víc k tomu nemám.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

BOXER: no, to by určitě nebylo stejné hodnocení. Každá změna v sestavě se vždy na zvuku podepíše. Faktem zůstává, že dráty JPS Labs od pana Skubinského jsou kvalitní a zaplatitelné.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak si tak poslouchám ty rozřezané kastróly, odporové dráty, či jak jinak byly mé smaltované drótiky nazvány. a napadají mě různé věci. ale můžete být klidní pánové. pramen nevysychá. kdopak by to riskoval, spolehnout se jen na své uši? rozdíly mezi kabely jsou, a basta. nač takové neobjektivní hlouposti, jako slepé testy. protože znáte to, špatný den, únava, stres, a, čistě teoreticky samozřejmě, člověk se nechá zmást... žádné strachy, známe své hifistické, že? svatá pravda - rozdíly mezi kabely jsou, a basta. souhlasím všemi dvaceti.
zlepšil jsem konstrukci a připojil je k zesilovači. po chvíli ze skříně vytáhl pestrobarevný kostkovaný háv, špičaté zahnuté botky a trojcípou čepici s rolničkama. můžu si říkat, co mně slina na jazyk přinese. třeba: hlávkové zelí je motor zajíce. nebo: v podzemí často potkáte levou kozačku a kolo na hladině hola hůhula. nebo: jsou jako by nebyly. nic lepšího neznám.
žádné strachy milí zlatí, v tomhle oblečku chodit nebudou, známe své audiofilské...

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

dadaft

ale vůbec to nechápu.
jsem prostě natvrdlý.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

lachim
omlouvám se - přílišná květnatost mluvy je někdy spíše matoucí, než přínosná.
tedy jasně a stručně:

rozdíly mezi kabely jsou.
souhlasím všemi ušetřenými dvaceti.

jsou, jako by nebyly. nic lepšího neznám.

ale nic nehrozí. nic se nemění.

tolik ode mě ke smaltovaným drátům.

kašpárek v. r.

Oggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oggy »

Dadaft

Hej, tobě se musí něco uvolňovat ze stěn nebo nábytku. To snad jinak není s tvými příspěvky možný. :lol:

Odpovědět