Solid Core

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Solid Core

Příspěvek od dadaft »

téma solid-core kabeláže je velmi ožehavé. je to voodoo? není to voodoo? je v něčem jiná? má/nemá nějaký přínos?

za sebe se přiznám, že jsem zapřisáhlý stoupenec solid core kabeláže. podle mě se jí nic nevyrovná. obzvláště v barvě nástrojů je nedostižná.

zde je pro příklad jeden z článků o problematice solid-core: http://www.tnt-audio.com/clinica/bitsofwire_e.html

co jsem tak četl, tak mezi známými audiofily světového formátu převládá názor, že s-c kabeláž je vhodná spíše k zesilovačům lampovým a podobným, lanka k tvrdým, nepatlajícím tranzistorům.
to by mohlo být.

máte zkušenosti se solid core kabeláží?
co si o tom myslíte?

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Re: Solid Core

Příspěvek od Pytel »

Poslední dobou používám tento Obrázek a zvuk u mé sestavy *palec*

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ještě v dobách , kdy jsem používal subwoofer , dle rady majitele hifi studia v Ingolstadtu právě pro vysokou výkonnovou náročnost na nízkých frekvencích a přirozenou schopnost solid core kabelů nepatrně tlumit vyšší kmitočty mám dodnes doma stříbrné kabely Audioplan , které byly zapojeny "výkonnově" na straně zesilovač -subwoofer . Bohužel moje zkušenosti ukázaly , že na nic jiného , než na tento druh zapojení nejsou vhodné ..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ciba píše:právě pro vysokou výkonnovou náročnost na nízkých frekvencích a přirozenou schopnost solid core kabelů nepatrně tlumit vyšší kmitočty... . Bohužel moje zkušenosti ukázaly , že na nic jiného , než na tento druh zapojení nejsou vhodné ..
mohl bys to prosím vysvětlit blíž?
je důvodem ono nepatrné tlumení výšek? nebo něco jiného?
já jsem třeba v životě neslyšel lepší žestě než na solid-core. takže mě to docela zajímá.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Ahoj Dadafte , nejlepší zkušenosti s repro kabely jsem získal se symetrickou konstrukcí , konkrétní kabel , který stále ještě vlastním - Neotech NS-241260 . Naproti tomu solid core Audioplan byl o třídu horší , je to pro mně těžko vysvětlitelné , prakticky nemám rozumné vysvětlení , jsou to jen v daném případě a na dané aparatuře mé poslechové zkušenosti . Ještě je třeba vzít v úvahu , že se jednalo o pouze repro kabely .

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

prakticky nemám rozumné vysvětlení
že by psychoakustika? :D
Ale ne, vážně...

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Peer píše:prakticky nemám rozumné vysvětlení
že by psychoakustika? :D
Ale ne, vážně...
Ahoj Petře , možná máš pravdu , třeba to byla pouze jen sugesce .. , ostatně je to už dost dávno , kdy jsem se tím zabýval a také nijak mě to tehdy nevzrušovalo , rozdíly ve zvuku byly jen minimální (právě o tu třídu) v celkovém kontextu ..

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Peer
no právě, já ti člověče nevím. přísahal bych, že jsou hodně lepší, ale asi bych měl uspořádat zase nějaký ten slepý test. protože když to normálně sám přepojuju, tak za dobu než to prakticky udělám už na stopro nevím, v čem to bylo o tolik horší/lepší...
ale přísahal bych...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to dadft:
tak potom nezbývá, než pozvat kámoše a dát se do toho...
Taky to tak provádím. Víc hlav víc ví...
No, někdy taky ne. ;)

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Já bych to řekl trochu z jiného pohledu:

měl jsem možnost v klid si doma zkusit na jedné sestavě kabely typu koax , licna i solid core.

Zaznamenal jsem případ, že koax byl u mě vždy o fous horší (poslechově, ne žádným objektivním měřením a pod.) než ty ostatní. A v těch ostatních jsem tu měl zvukově vynikající licnu 2x10mm2 a také velmi dobrý solid core cabel. Někomu bude hrát líp koax, jinému licna, jinémi solid core. Někomu líp Cu, jinému zase Ag.

Neřeklbych, že existuje nějaké pořadí v kvalůitě přenosu např. solid core-->licna-->koax. Je to o konkretních podmínkách.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

na různých zesácích si to náhodou nezkoušel?
mně přijde zajímavé to Wheelerovo tvrzení, že reprokabely solid-core líp ke koncákům-lampám, multistrand líp ke koncákům-tranzistorům.
a pak dál říká:
když je předek lampa a koncák tranzistor, tak spojení (interconect) solid-core, když předek T a konec L, tak lanko.
jak na to přišel?
žádné řečičky - záleží na konkrétních podmínkách atd.
dadaftovsky rezolutně.

jen má kapku vyšší kredit než já. a ten se nezískává lehce, takže asi nevalí jen tak od pasu.
nebo jo?

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

To dadaft :

Asi nikdo ti neporadí co bude nejlepší na tvé konkrétní sestavě, je potřeba zkoušet, testit a vybrat co bude u tebe nejlepší.

Sám osobně jelikož kompletuji kabely jsem měl a mám přístup ke kabelům různých značek, provední, koncovek, konektorů,...
A jenom ty sám a na tvé sestavě a v tvé konkrétní místnosti, si vybereš kabeláž. Z vlastní zkušenosti a dlouholeté praxe, kabely lze tak změnit zvuk, že bys ses divil. U mě například po dlouhodobém výběru dostaly šanci kabely jak stříbrné tak měď, ale podotýkám u každého konkrétního komponentu jiný. A až nyní mi to hraje u každého komponentu tak jak se mi to líbí. Např. u CD stříbro Oyaide, u kotoučáku měď Oyaide zatímco u kazetáku měď Supra, atd... Ale vše je jen na preferencí konkrétního uživatele.

A všiml sis z čeho je ta Supra vyrobena ?!?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

vypadá to jako spirály z drátu. jak stínění, tak i žíla...

pro mě byla zásadní, opravdu zásadní změna k lepšímu (takže se nedivím) to, když jsem vevnitř překábloval s-cčkem bedny. pak to všechno dostalo to co to mělo mít - a jenom jsem pak postupně vychhytal správné tloušťky (průžezy).

c_one
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od c_one »

tak konecne mam co bych sem napsal :)

reakci na dadafta a tisice dalsich hifistu jsem neodolal a objednal minuly tyden komplet sadu (2 páry speaker, jeden XLR interconnect a jedny banany biwire spojky) dratu u AntiCables.
Abych to vzal zevrubne, komunikace s nimi perfektni, ochota az za roh. Zaslal jsem tedy castku, mimochodem na HiFi ukrutne nizkou, tj neco kolem 10tis a dal se do cekani...
dneska zvonil postak s UPS balickem a predal bez naroku na clo, cimz doufam, ze je clo uzavreny, i kdyz se mi uz stalo, ze mi zpetne prisla vyzva, tak se to snad opakovat nebude.
Po otevreni vse peclive zabalene, vcelku bez problemu, XLR interconnect navic zavaren v pytliku na jidlo :D
Nejdriv jsem teda zapnul sestavu, pro upresneni BW801D, McIntosh MC2000, McIntosh MCD500, speaker kabely biwire AudioQuest Gibraltar, XLR interconnect NordOst Valhalla a zaposlouchal se. Jako posuzovaci nahravky slouzily

Patricia Barber - Live a Fortnight in France/track8 ;
Trilok Gurtu - Living Magic/track1 ;
Pink Floyd - Wish You Were Here /track1 a 2 ;
Salif Keita - M'Bemba/track1

poslech formou nahravka - zmena kabelu - nahravka podruhe
Abych to trochu shrnul a nepsal porad dokola, pri zapojeni Gibraltaru se jevil zvuk Valhally takovy zivejsi, nikoli vsak detailnejsi, tam to bylo +- totez, mozna trochu vetsi nadhled a usazeni, ale da se to taky pripsat na vrub mnoha nahranym hodinam. Vyznamna zmena ale nastala po zapojeni AntiCables misto Gibraltaru, zvuk se mirne vyjasnil a zkonkretnel, basova slozka citelnejsi, prostor rekl bych nezmenen. Zaroven s tim se taky smazal rozdil mezi Interconnectem, spis mirne rozdily v lokalizaci, nicmene nic zavratneho. Cely system je napojen na pomerne nevhodny el. privod, takze muj dojem muze byt zpusobeny i tim, ale nemyslim si to. Nebo jsem taky hluchej atp :)
Oproti tomu, co rikal dadaft, jsem necitil zadnou vetsi barvu nastroju a oziti zvuku, ostatne byl bych nadmiru spokojen s tim, kdyby se to vyrovnalo Valhalle. Vyhledove planujeme zapujcit na porovnani take speaker set Valhalla, teprve pak se snad objektivneji ukaze. Zatim ale alespon pro me je dojem z AntiCables uz vzhledem k opravdu uzasne cene velmi pozitivni, pozval bych na poslech, jenze poslechovka je spis taty a tak to trva dele domlouvat, nebot mame oba dost malo castu a chodime poslouchat vicemene nahodne kdyz se to hodi...ostatne s lachimem rozjednano uz vic jak mesic :)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ahoj

Gibraltar jsou taky solid core, ne? takže barva nástrojů by změněná být neměla, neboli by měla být dobrá. kdybys to srovnal s nějakou kroucenou tlustou lankovou dvojlinkou, tak to bys viděl! :mrgreen:

to, co popisuješ, je dle mě další z atutů AntiCables: jeden drát pro +, jeden pro -. nic víc. žádné složitosti. přesvědčivé zobrazení. hmatatelnost.
mně třeba facinuje, jak se z běžné hromady bubnů a činelů někde vzadu na solid core vyloupne bicí souprava. s detailně umístěnými jednotlivostmi. a úder do kopáku je tlaková vlna par excellence. *thumbs up*

jsem zvědavý na srovnání s Vallhala. zkoušel jsem i tuhle konstrukci - amatérsky, takové jsou i ploché počítačové kabely *sunglases* . podle mě budou "silnější" na basech (ale ne nafouklejší nebo tak) a lepší na výškách, ale míň realistické. jinými slovy: solid core je lepší na středech.

že se značně redukuje vliv interconectů je zajímavé ale svým způsobem logické.

Odpovědět