STŘÍBRO NEBO MĚĎ?
Re: STŘÍBRO NEBO MĚĎ?
Jo. Jeden kvalitní tenkej drátek uprostřed, pak velika mezera a masivni stiněni. Když bude pruřez stiněni kolem 4-5mm2, tak fajn. Měl by vzniknout koax s vysokou impedanci. Vyšší než běžné 50/75.
Možná by bylo fajn zjistit, jaký je výstupní odpor zdroje signálu, ke kteremu to budeš připojovat a vyrobit mu koax na míru.
Možná by bylo fajn zjistit, jaký je výstupní odpor zdroje signálu, ke kteremu to budeš připojovat a vyrobit mu koax na míru.
http://www.audio-gd.com/Pro/dac/DAC1911 ... _Specs.htm
Tady pisou 10 Ohm..
Na vstupu zesu je to tady:
http://www.audio-gd.com/Pro/amp/Precisi ... _Specs.htm
47k Ohm.
Jak vypada ten vypocet, vis?
Tady pisou 10 Ohm..
Na vstupu zesu je to tady:
http://www.audio-gd.com/Pro/amp/Precisi ... _Specs.htm
47k Ohm.
Jak vypada ten vypocet, vis?
Nemůžeš přizpůsobovat na takhle nízký impedanci a s takhle širokým rozsahem kmitočtů (20Hz-20kHz).
kabelguru.cz
Mám v práci PTFE trubičku Ø 4 a 2,7mm a PTFE pásku 0,035mm a doma i nějakou desetinovou. (Ta 2,7mm jde akorát zasunout do té 4mm).
Mám i nějaké smaltované dráty.
Co s tím podniknout?
Nějaké nápady?
Co s tím podniknout?
Nějaké nápady?
Impedančné pripôsobenie má "nejaký" význam vtedy, keď je dĺžka kábla porovnateľná s vlnovou dĺžkou najvyššieho prenášaného kmitočtu. Skúste si to spočítať
.
BVa...aha. A nějaký nápad, jak udělat kvalitní RCA kablík? Rozumím tomu správně, že tedy nemá cenu impednaci řešit? Proč fungoval Sound refiner? Byla to jenom náhoda? Má alespon smysl kabel trochu víc zatížit, aby nejel do 47k, ale třeba jen do 500 ohmů?
Co třeba smotat 7x průměr 1.2, kvůli geometrii a prostřední jako živej a zbytek zem?
Co třeba smotat 7x průměr 1.2, kvůli geometrii a prostřední jako živej a zbytek zem?
2Jarda69
Čo najmenšia impedancia (odpor) opletu, čo najlepšie tienenie (hustota), čo najkratší... Niekde (napr. pre MM phono) hrá úlohu kapacita, niektoré (blbé..) prístroje možu byť citlivé (nestabilita) na vyššiu kapacitu kábla (rádovo stovky pF až nF) na výstupe.
SR- išlo o odľahčenie prístroja s vysokou výstupnou impedanciou (napr. lampový preamp) pri zaťažení vstupom s impedanciou pár kohm.. Prípadne o oddelenie "nestabilných" prístrojov od kapacity kábla. "Zaťaženie" kábla IMO žiadny zmysel nemá (káblu je to fuk..), prenos na čo najmenšej impedancii ano (menšia citlivosť na rušenia). Ale musí to umožniť zdroj signálu (práca do záťaže 1kohm a menej).
Ale ak k tomu pristúpiš takto, tak tie káble začnú "hrať" všetky rovnako, teda nijako..
Čo najmenšia impedancia (odpor) opletu, čo najlepšie tienenie (hustota), čo najkratší... Niekde (napr. pre MM phono) hrá úlohu kapacita, niektoré (blbé..) prístroje možu byť citlivé (nestabilita) na vyššiu kapacitu kábla (rádovo stovky pF až nF) na výstupe.
SR- išlo o odľahčenie prístroja s vysokou výstupnou impedanciou (napr. lampový preamp) pri zaťažení vstupom s impedanciou pár kohm.. Prípadne o oddelenie "nestabilných" prístrojov od kapacity kábla. "Zaťaženie" kábla IMO žiadny zmysel nemá (káblu je to fuk..), prenos na čo najmenšej impedancii ano (menšia citlivosť na rušenia). Ale musí to umožniť zdroj signálu (práca do záťaže 1kohm a menej).
Ale ak k tomu pristúpiš takto, tak tie káble začnú "hrať" všetky rovnako, teda nijako..
Ok. Tak nějak jsem to taky měl. Takže, pokud to přístroj utáhne, tak třeba obyč TV koax, s pěnovým dielektrikem, tlustým opletem+mědená folie a zakončit to 75 ohmy u vstupu do zesu. Já jsem kdysi do vstupú nastrkal 680R, původně tam bylo taky 47k.
Zaujímavé že to čo som dávno písal sa ale reálne v poslednom roku deje že káble su dobrý kšeft a už naprílad aj N.A. , SPaudio ,Sroll atd vyrábaju a predávaju sieťove , prepojovacie a reprokáble.Ego študio , C4You atd to už robia hádam aj vyše 20rokov.BVa píše:2Jarda69
Dalšia realita ludia kupuju aj káble za 5000€ a viac.
A dokonca počuju aj rozdiel ked porovnávaju a kupuju drahšie a drahšie káble.Nordost , Kimber atd.
Ako je to možne?
Vidia, vedia cenu, tak počujú...Tušil som že jimmi sa zapojí. 
Jimmi...Však to tam máš. Bude to konstrukcí. Kvalitní dielektrikum, kvalitní stínění. Z toho co mám doma, mi nejlépe hraje RCA z Aircom Plus 50 ohmů. Je to ale velice nepraktický kabel
http://www.ges.cz/cz/aircom-plus-GES06700720.html
BVA... občas radím toto, to by snad nemusel být průšvih....
http://www.ges.cz/cz/rg-142b-u-GES06700717.html
http://www.ges.cz/cz/aircom-plus-GES06700720.html
BVA... občas radím toto, to by snad nemusel být průšvih....
http://www.ges.cz/cz/rg-142b-u-GES06700717.html
Dráty budou klíčové myslím. Nastrkej je dovnitř a každý dratek zvlášť ve svých trubičkách. Celé je ještě omotej PTFE páskou , aby čouhali jen úplné konečky drátu. Nešetři. Dej první PE oplet.kutilka píše:Mám v práci PTFE trubičku Ø 4 a 2,7mm a PTFE pásku 0,035mm a doma i nějakou desetinovou. (Ta 2,7mm jde akorát zasunout do té 4mm).
Co s tím podniknout?
Nějaké nápady?
Pak to celé zabal do alobalu. Nebo jestli máš punčošku, kovový oplet, např z pocínované mědi, ten bude lepší. Pořádně to omotej izolačkou, aby to drželo pohromadě. Oblíkni do dalšího PE opletu, klidně dvou PE opletů. A ty konce napájej ke konektorům. Přetáhni přes ně smršťovacé bužírku a zahřej, nechej smrštit. Vualáá, Kabík je hotov
PS. Pro vylepšení funkce napájej měděný drátek na kovové stínění/alobal a ten na jedné straně přípájej spolu s zemnícím drátem ke konektoru.
PS. Ten smalt může být problém. Dával bych tam holý drátek nebo lanko - u čistého stříbra (maximálně čistý, nezamaštěný). Měděný drátek - v kvalitní bužírce (nejlépe ptfe bužírce).
A propos takhle je udělaný ten kouzelný kablík, který toto celé tady rozjel.. (je tam cca 1,5mm tlusté lanko, asi stříbrné)
Naposledy upravil(a) kychtax dne 31 led 2017 13:52, celkem upraveno 1 x.
OK, měděné i pocínované punčošky tu mám, smršťovačku taky.
Zkusím...
Dík.
Zkusím...
Dík.
ještě abych byl úplně přesný, omotané izolačkou to kovové stínění nebylo. A k pájenému spoji sahá PTFE trubička, nikoli jen páska. Je to napájené hodně natěsno tak, že jsem musel tu troubičku trochu oddalovat abych měl vůbec místo kde to napájet. Jakmile jsem to napájel, trubička se narovnala a natlačila se na pájený spoj.. Tím je to totálně zaizolované (už v konektoru). Konektor je dobré vzít pro větší průměry, aby se tam obě ty trubičky vměstnaly. btw. páskou omotávej každou trubičku zvlášť.
Pak už si myslím, že to je to tak zaizolované, že to líp nejde.
Pak už si myslím, že to je to tak zaizolované, že to líp nejde.
Můžu dotaz? Trochu jsem se v tom ztratil. Je to tak, že signál vedou dvě tlusté licny a stínění je zapojené jenom na jedné straně?