STŘÍBRO NEBO MĚĎ?

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: STŘÍBRO NEBO MĚĎ?

Příspěvek od petrL »

TRANSIWATT píše:Platí jedno pravidlo.
POKUD NĚJAKÝ ROZDÍL SLYŠÍME, TAK SE MUSÍ DÁT I ZMĚŘIT !!! Rozdíly dokážeme naměřit i dost hluboko pod rozlišovací schopností sluchu.
TRANSIWATT píše:Mě to prostě nedá, když slyším rozdíl v kabelech tak chci vědět PROČ je to jiné a CO JE JINAK.
To ti nikdo nebere. Na otázku PROČ ti ale nedá odpověď ani osciloskop. Je to jen jiný projev rozdílu, místo zvuku obraz.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

TRANSIWATT píše: Pokud slyšíte změnu u různých dvou kabelů opatřete si (nebo půjčte) paměťový osciloskop /Jsou i pc verze/ Udělejte záznamy různých signálů //šum, sinus různých frekvencí, obdélník, pusťte vzorek nějaké nahrávky. Na osciloskopickém zápisu se Vám zobrazí nějaká křivka. Když ji přeložíte - porovnáte se stejným záznamem přes druhý kabel tak určitě najdete rozdíly. A z toho se již dá vyčíst mnoho. například útlum výšek-velká kapacita, rezonanční vrcholy, zákmity...atd. Podle toho se pak dá optimalizovat vhodný kabel pro dané propojení.
Hrozne by mne zajimalo, jestli nekdo podobna mereni zkousel delat a jestli jsou nekde k nahlednuti vysledky ?

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Tohoto tématu se dotýkal Audio Myths Workshop, uspořádaný před několika lety v USA:

http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ&sns=em

V kostce řečeno: můžete být sebevíc inteligentní, můžete se snažit být sebevíc objektivní při zkoušení různých kabelů a jiných hifi pomůcek údajně vylepšujících zvuk, ale stejně Váš sluch bude ovlivňován Vaší psychikou. Nejde o to, že byste lhali nebo si vymýšleli. Pod vlivem vnějších dojmů prostě uslyšíte jinak. A tak jediný objektivní způsob posouzení vlivu změn v hifi řetězci na zvuk je slepý test.

Další zajímavý poznatek: stačí o něco posunout hlavu a dochází ke změně zvuku - toto je dokázáno měřením v prostoru. Jinými slovy: abyste mohli posoudit změnu zvuku, nesmíte se prakticky pohnout. :)

paolo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od paolo »

Já si stejně myslím, že ten nejslabší článek v řetězci je ta věc co se nachází mezi pravým a levým uchem.

PS: rozdíly mezi mědí a stříbrem jsou slyšitelné, ale někdo to nechce slyšet.
Rothaudio

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

To ti nikdo nebere. Na otázku PROČ ti ale nedá odpověď ani osciloskop. Je to jen jiný projev rozdílu, místo zvuku obraz.[/quote]
No právěže dá. Z osciloskopu se dá vyčíst hodně.
fox píše:Mám kamaráda s podobným vzděláním a praxi jako ty. Též tomu nechtěl věřit. Poslech u mě doma ho ale přesvědčil. Nezbylo mu akorát nic jiného, než nevěřícně kroutit hlavou. Spadl málem pod stůl, když zjistil, že je i rozdíl mezi sílovými kabely. :)
Toto téma je už mnohokrát prodiskutované a prohádané na různých fórech. Nemá cenu se k vůli tomu dál hádat.
Já se nechci v žádném případě hádat. Já HLEDÁM PŘÍČINU , JEJÍ PODSTATU !
Tvůj kamarád ať nepadá pod stůl , ale ať hledá příčinu, když už má podobné vzdělání.
Tohle téma není racionálně prodiskutováno asi NIKDE ,nenašel jsem to. Rád bych si přečetl prapůvodní zdroj a filozofii, která uvedla na svět tyto žhavá témata /zlato-stříbro-měď-OFC-uhlík/
O síťových kabelech si popovídáme někdy jindy. Už se těšim :D :D :D

Někdy se nestačím divit kam se to dnes ubírá názorově a myšlenkově v hifi ,nebo chcete li high-end tecnice.

Hifisty bych rozdělil na tři skupiny:
Věřící, ateisté a obchodníci.
Věřící jsou nadšenci pro kvalitní poslech hudby, stále se snažící zdokonalovat svoji aparaturu, ale většinou bez potřebných znalostí z elektroniky a elektroakustiky jako jejího oboru. To nemyslím nijak hanlivě každý je doma ve svém oboru (mne se také líbí architektura, ale asi bych nezvládl provést ani pochopit základní statické výpočty v projektu). Tito lidé se často stávají obětí různých šarlatánských teorií ,BEZMEZNĚ A NEKRITICKY JIM VĚŘÍ. Kupují pak nehorázně a NEOPODSTATNĚNĚ předražené kabely a jiné šílenosti. Je fakt, že někteří prodejci dokážou vyvolat neodolatelnou a nekontrolovatelnou touhu po takových věcech a to vhodně servírovanou reklamou, a musí se uznat ,že i vizuálně perfektním provedením svých produktů .
Ateisté Z dosti velké části "ze staré školy" ,kteří většinou začínali stavbou vlastních zařízení až se časem finančně dopracovali k lepším hotovým výrobkům. TAKÉ se snaží neustále zdokonalovat svoji aparaturu, narážejí na různé "záhady" poněkud a zdánlivě obracející svět elektroniky na ruby (biwiring, kabely, podložky...) a intenzivně se snaží přijít na podstatu těchto jevů a důsledně odmítající totální nesmysly z říše woodoo ,šarlatánů a spekulantů.
Takového ateistu poznáte podle toho, že když si koupí nový komponent, třeba sluchátkový zesilovač, tak první co udělá doma není to , že ho pustí , ale jde pro šroubovák a podívá se dovnitř, jak je to uděláno !
///také se považuji za hifi-ateistu, i když jsem byl křtěn v katolickém kostele a ke křesťanům se stále hlásím.... i když také bych měl pár otázek, pan farář mi dodnes nedal odpověď, "prý musím věřit"///
Obchodníci No, je pravda, že né vždy jsou to hifisté, ale najdou se. Je to však jejich obživa a prodávají to o co je poptávka. Někdy umí dobře poradit, seriozně jednat, nebo také někoho přesvědčit o výhodnosti koupě té nejstupidnější woodoo pomůcky. /Minule jsem viděl v jedné prodejně údajně reprokabel. vypadalo to jako takový ten zalomený žiletkový drát v průhledné trubce ještě proplétáno čímsi zlatým. Tak nevím, asi nerozumím elektronice, praštím s ní a do konce života půjdu do mlékárny víčkovat jógurty/

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

paolo píše:Já si stejně myslím, že ten nejslabší článek v řetězci je ta věc co se nachází mezi pravým a levým uchem.

Nebuď troškař - poslechni si raději rozdíly mezi zlatem a platinou :mrgreen:

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

paolo píše:Já si stejně myslím, že ten nejslabší článek v řetězci je ta věc co se nachází mezi pravým a levým uchem.

To jakože je BLB ten, který o tom pochybuje, nebo chce zjistit důvod změny zvuku ???
JAKÉ JSOU TY ROZDÍLY ??? V ČEM SE LIŠÍ PŘENOS SIGNÁLU PŘES MĚĎ A PŘES STŘÍBRO ???
Když už to tak obhajujete jako víru v boha, tak mi to vysvětlete. Někdo.

P.S.:Nejlepší kabel - nejkratší kabel !

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

tujatuja píše:Tohoto tématu se dotýkal Audio Myths Workshop, uspořádaný před několika lety v USA:

http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ&sns=em

V kostce řečeno: můžete být sebevíc inteligentní, můžete se snažit být sebevíc objektivní při zkoušení různých kabelů a jiných hifi pomůcek údajně vylepšujících zvuk, ale stejně Váš sluch bude ovlivňován Vaší psychikou. Nejde o to, že byste lhali nebo si vymýšleli. Pod vlivem vnějších dojmů prostě uslyšíte jinak. A tak jediný objektivní způsob posouzení vlivu změn v hifi řetězci na zvuk je slepý test.

Další zajímavý poznatek: stačí o něco posunout hlavu a dochází ke změně zvuku - toto je dokázáno měřením v prostoru. Jinými slovy: abyste mohli posoudit změnu zvuku, nesmíte se prakticky pohnout. :)
Tak před tím Vás varuji !!! Pokud nechcete stratit přátele.
Já to uspořádal . Známý "věřící" si koupil nějaký superdrahý kabel za cca 20t. Přišel se pochlubit. Já se mu pochlubil svým dělaným kabelem /cinchy-AMPHENOL, KABEL KOAX RG58; (už mám i lepší)/.
Aparatura jeho, typy už neznám, co si pamatuji od Marantze, CD,zesik , repro, sluchátka Bayerdyn.
Udělali jsme a-b test, kabely jsem měnil já, on nevěděl co právě hraje, pouze zapisoval do tabulky. Oba kabely délky 1m . Různé druhy nahrávek klasika,pop,heavymetal,jazz... Já použil malý podvůdek. Neřekl jsem mu, že místo svýho dělanýho kabelu použiji to nejlevnější co jde, ten za 35.-Kč s plastovými cinchy ! Asi po půl hodině už z toho lehce magořil, takticky to hrál stylem "...no zdá se, že ten jazz možná hraje jíp na ten tvůj..."přitom nevěděl který kabel jede. Nakonec to dopadlo půl na půl. To by nic nebylo, ale když jsem mu ukázal s čím ten jeho kabel závodil tak se dost urazil (hlavně menil barvy od měděné až po stříbrnou - platinovou a kyslíku se mu také chvilku nedostávalo) Od té doby mám o přítele hifistu míň.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Kolem audiokabelů se vyvinul ohromný business a tak se pochopitelně žádný vědec neodváží v tom vrtat (kdo by ho taky za to platil, že?).

A tak ať si každý kupuje co chce, jsou to jeho peníze a když mu to v konečném efektu přinese uspokojení, proč ne? :D

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Na dostatečně odpovídající aparatuře je různá kabeláž "slyšet". Otázkou samozřejmě zůstává jestli lze dosáhnout stejného efektu i vhodně zvolenou levnější kabeláží než utrácet za velmi drahé ověřené typy kabelů od vyhlášených výrobců. Já jsem zvolil postup kdy jsem drahou značkovou kabeláž začal postupně nahrazovat levnější kabeláží (včetně DIY) tak abych zachoval požadovanou úroveň reprodukce.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Já nejsem žádný honič "milimetrových" změn ve zvuku, ačkoliv když mi něco nevyhovuje, tak mě to nebaví vůbec. Polohu hlavy neřeším, někdy ani nesedím na jednom z vrchlů onoho trojúhelníku, a stejně mě to baví, pokud je zvuk a program podle mých představ. Důležitá je pro mě dynamika, třeba mono signálu, a tady je přednost stříbra před mědí jasná. Posluchači zaměření na prostor a podobné efekty mohou upřednostňovat jemnější měď... Aby to nebylo tak jednoduché, tak nejvíc mi vyhovují kabely "vycpané" bavlnou. Stříbro HGA (line i repro), mikrofonní Proel - měď.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Co to je stříbro HGA a mikrofonní Proel-měď ???

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Značky kabelů a materiál vodičů.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Já si myslím, že vliv na přenos signálu a tedy i případný vliv na změnu zvuku může mít spíše celková konstrukce kabelu (tedy ne pouze materiál vodičů, ale i jejich průřez, uspořádáni, izolant, atd.).

Odpovědět