Test síťových kabelů
Re: Test síťových kabelů
Veľmi milo ma prekvapila diskusia o sieťových kábloch na tomto fóre, na rozdiel od slovenských stránok na hifi slovanet, kde napriek tomu, že rozdiely sú počuteľné, skupina obmedzencov tvrdí, že v tom nevidí prínos.
Ja sám "laborujem" so sieťovými káblami asi 10 rokov a rozdiely medzi nimi bývajú "nevysvetliteľné". Napr. keď zapojím Cardas Golden Reference na predzosilovač Audio Researche a kábel XLO Signature 3.1 na phono predzosilovač Pass, zvuk je super. Keď však prehodím na týchto strojoch káble opačne, zvuk ostane výrazne plochý. Tu idem cez filter. Ale tažšie mi je pochopiteľné, prečo mi Cardas Golden Reference výrazne vylepšuje zvuk na koncoch, ktoré sú zapojené priamo v sieťovej zásuvke. Kopec tzv. hifi odborníkov sa mi vysmialo, že to nie je možné.... Keď som to však niektorým na ich vlastné uši predviedol, boli ticho. Vzápätí na druhý deň tvrdili, že je to blbosť a rozdiel nepočuli.
Preto som milo prekvapený postojom hifistov na tomto fóre. Niekedy totiž správna voľba káblov prinesie väčší efekt, ako samotná výmena prístroja. Pozor! Nepíšem tu, že správne volené káble musia byť tie najdrahšie. Napr. na lampovom CD prehrávači Cayin CD 17A sa mi lepšie osvedčil Guru od Krautwire za cca 100€, ako XLO Signature za 2800€ (nie je tam chyba) a som to schopný kedykoľvek dokázať.
Je to proste "lotéria" a myslím, že práve to nás na hifi baví - skúšať, diskutovať, meniť a pod.
Ja sám "laborujem" so sieťovými káblami asi 10 rokov a rozdiely medzi nimi bývajú "nevysvetliteľné". Napr. keď zapojím Cardas Golden Reference na predzosilovač Audio Researche a kábel XLO Signature 3.1 na phono predzosilovač Pass, zvuk je super. Keď však prehodím na týchto strojoch káble opačne, zvuk ostane výrazne plochý. Tu idem cez filter. Ale tažšie mi je pochopiteľné, prečo mi Cardas Golden Reference výrazne vylepšuje zvuk na koncoch, ktoré sú zapojené priamo v sieťovej zásuvke. Kopec tzv. hifi odborníkov sa mi vysmialo, že to nie je možné.... Keď som to však niektorým na ich vlastné uši predviedol, boli ticho. Vzápätí na druhý deň tvrdili, že je to blbosť a rozdiel nepočuli.
Preto som milo prekvapený postojom hifistov na tomto fóre. Niekedy totiž správna voľba káblov prinesie väčší efekt, ako samotná výmena prístroja. Pozor! Nepíšem tu, že správne volené káble musia byť tie najdrahšie. Napr. na lampovom CD prehrávači Cayin CD 17A sa mi lepšie osvedčil Guru od Krautwire za cca 100€, ako XLO Signature za 2800€ (nie je tam chyba) a som to schopný kedykoľvek dokázať.
Je to proste "lotéria" a myslím, že práve to nás na hifi baví - skúšať, diskutovať, meniť a pod.
TO aretax
Nemám tak dlouhé zkušeností, ale také si myslím že je to skoro nevysvětlitelné. A krásné na tom je právě to experimentování, diskutovánía probíráni to s ostatnim a je škoda že to někteří nechápou. V HIGHENDU znamená nevyzkoušet nic nevědět a někdy ani to nepomůže.
Nemám tak dlouhé zkušeností, ale také si myslím že je to skoro nevysvětlitelné. A krásné na tom je právě to experimentování, diskutovánía probíráni to s ostatnim a je škoda že to někteří nechápou. V HIGHENDU znamená nevyzkoušet nic nevědět a někdy ani to nepomůže.
Pytel píše:Steve : také mě prošel rukou X-DC2, mám vyfocen vnitřek a geometrií -- jsem zvědav jak ti bude hrát, jenom pozor na zapojení ( dotyčný kabel měl obráceně fázy ). Tento kabel se hodí k silným spotřebičům, nebo jako hlavní přívod do pračky .
Yarbo -- za skvělou cenu ano ,ale zvýrazňuje bas.
Co bys radil. VDH nebo X-DC2 nebo YARBO nebo DH Labs. Potřebuji zdvihnout výšky na receivu MARANTZ: Dík
Nejsem takový kabelový gurů jako STÉVÉ, ale dovolím si ti doporučit Oyade Tunami GPX. Jednoznačně nejvíce zvýrazní výšky - z těch co píšeš a co znám.
Tak tohle doporučení mě vskutku překvapilo, má osobní a nejenom má je, že je to zcela opačně, zde jeden příklad :od MAR v 26 led 2012 20:29
Nejsem takový kabelový gurů jako STÉVÉ, ale dovolím si ti doporučit Oyade Tunami GPX. Jednoznačně nejvíce zvýrazní výšky - z těch co píšeš a co znám.
http://www.audiodrom.cz/recenze/kabely/ ... ml?start=2.
Já tento kabel mám do oddělovacího trafa a do zesilovače a měl jsem možnost ho porovnat z celou řadou jiných kabelů
Mirek, tak sa skus rozpisat. Co a ako. Tvoja skusenos by bodla.
Není nad osobní poslech. Co pro někoho může znít dobře,až perfektně, pro druhého třeba nesnesitelně.......jsem zjistil
Posluchač s citlivým a vynikajícím sluchem, bez % úbytků je spokojen se zvukem neutrálním...protože slyší.
Ostatní volí jiný charakter zvuku,třeba prezentnější, protože určitá pásma neslyší nebo pouze slabě....prakticky se snaží laborovat s kabeláží, pokud nemají nebo odmítají zasahovat do úpravy korekcí přímo na přístroji.
Mnohdy stačí respektovat správné rozestavení repro k posluchači (+ akustiku pokoje) a není co řešit.
Je kupodivu, kolik hifistů na to v praxi zapomíná...nebo jim to nedovolí manželky
Posluchač s citlivým a vynikajícím sluchem, bez % úbytků je spokojen se zvukem neutrálním...protože slyší.
Ostatní volí jiný charakter zvuku,třeba prezentnější, protože určitá pásma neslyší nebo pouze slabě....prakticky se snaží laborovat s kabeláží, pokud nemají nebo odmítají zasahovat do úpravy korekcí přímo na přístroji.
Mnohdy stačí respektovat správné rozestavení repro k posluchači (+ akustiku pokoje) a není co řešit.
Je kupodivu, kolik hifistů na to v praxi zapomíná...nebo jim to nedovolí manželky
S tym jednoznacne suhlasim.
Vždy ma zaskočí otázka: ktorý kábel je lepší? Ktorý prístroj je lepší? (a pod.)- Ja sa pýtam: ktorá farba je krajšia? Červená? Modrá? Biela?... Tak isto je to aj s káblami. Jediná metóda, ako poznať, ktorý je lepší, je tá subjektívna. Ktorý sa mi viac páči.Niekto má rád ostrejšie výšky, iný basy. Ďalšie kritérium . ktorý le lepší...je t ako pasuje k danému prístroju. Niekedy lacnejší kábel "sadne" lepšie, ako ten najdrahší. O akustike miestnosti, ako už bolo v príspevkoch spomenuté, ani nehovorím. To je podľa môjho názoru min. 80% úspechu. Bol som svedkom - naposledy minulý týždeň v Rousínově, ako pomerne lacná aparatúra skvele hrala, naproti tomu poznám ľudí, čo majú aparatúry doslova za milióny (napr. Krell, Wilson, Audio Researche najvyššie rady,a pod.), ale zvuk mizerný.
Preto by som rád odporučil, všetkým, ktorých základná otázka je: čo je lepšie? Nič. Počúvajte, skúšajte a nenechajte sa ovplyvniť názorom iných. To je najlepšie, čo sa páči Vám. Ten, čo Vám poradí tú najlepšiu vec - ten ju počúvať nebude.
Preto by som rád odporučil, všetkým, ktorých základná otázka je: čo je lepšie? Nič. Počúvajte, skúšajte a nenechajte sa ovplyvniť názorom iných. To je najlepšie, čo sa páči Vám. Ten, čo Vám poradí tú najlepšiu vec - ten ju počúvať nebude.
Je to tak jak pánové, jak píšete, každý má jiný vkus a jiné podmínky - vše je o vlastním poslechu na vlastní sestavě. Jak slyším Oyade Tunami GPX u sebe ? Spíše trochu temnější zvuk, basy jsou přesné a středy a výšky hladké, ale nikoliv s potlačenými detaily - pro mne, který poslouchá hodiny denně pohodovka.
Takže opravdu asi každý slyšíme jinak, nebo budou mít rozdílný vliv ve zvuku připojené zesilovače. Ja jsem skoušel, a skouším vždy přímo bez filtrů, nebo trafa, které zatím nemám, ale zdálo se mi, že i s obyč. suprou je zvuk trochu jiný. Slyšel jsem opravdu co jsem psal a zvláštní je že v recenzi z Audiodromu je popis Vincentu a Oyade tak rozdílný. No nevim, asi si to musí každý odzkoušet sám doma.
Ano, ja suhlasim, kazdy ma rad nieco ine, ale preco nenapisat, tak ako napisal Mirek , ze ma rad temnejsi zvuk....a tym by sa snad zjednoduchsila moznost vyberu a tak. Hoc zalezi aj na dalsich veciach medzi kablami. Ale ak vznikaju polopravdy, ze bedne tie a tie su vyborne, chod do nich a pritom vypovedna hodnota a charaktere zvuku je nulova je zavadzajuca. Od toho by mali byt fora, kde by sa pisalo o vlastnom nazore s upresnenim, aky zvuk mam rad a za nim si slapem svoju cesticku.
Súhlasím s Tebou, ale mám k tomu pripomienku: aj keď Ti niekto povie, že napr. má rád "temnejší" zvuk, nemusí to byť návod na to, aký prístroj si má kúpiť a ako ho zapojiť. S vlastných skúseností viem, že keď si inštalujem doma to isté, ako kamarát, môže to hrať diametrálne odlišne - viď napr. posluch v hifi štúdiách a potom doma s tou istou aparatúrou. Áno, je to o tom, čo sa komu páči, ale aby to dosiahol, musí skúšať len u seba. Aké koľvek rady môžu byť zavádzajúce. Všetci vieme, že pri "formovaní" zvuku každá maličkosť môže výsledný efekt diametrálne zmeniť.palinoch píše:Ano, ja suhlasim, kazdy ma rad nieco ine, ale preco nenapisat, tak ako napisal Mirek , ze ma rad temnejsi zvuk....a tym by sa snad zjednoduchsila moznost vyberu a tak. Hoc zalezi aj na dalsich veciach medzi kablami. Ale ak vznikaju polopravdy, ze bedne tie a tie su vyborne, chod do nich a pritom vypovedna hodnota a charaktere zvuku je nulova je zavadzajuca. Od toho by mali byt fora, kde by sa pisalo o vlastnom nazore s upresnenim, aky zvuk mam rad a za nim si slapem svoju cesticku.
Aretaxi - já nikomu nic nedoporučoval ani neradil (takové hlouposti bych se nikdy nedopustil)....já jenom napsal, co jsem osobně slyšel a že to podobně slyšel i někdo jiný, tož tak.
Mirek, ja som Ti nič také nenaznačil, že by si niečo doporučoval. Ak to tak vyznelo, ospravedlňujem sa Ti.Mirek píše:Aretaxi - já nikomu nic nedoporučoval ani neradil (takové hlouposti bych se nikdy nedopustil)....já jenom napsal, co jsem osobně slyšel a že to podobně slyšel i někdo jiný, tož tak.