Jiz delší dobu jsem chtěl pořídit nějaký šikovný multimetr, který bych využil jak při výše uvedeném měření, tak i při jiných příležitostech v rámci hifi koníčku. A tato diskuze mne rozhoupala, že jsem včera začal surfovat na netu a chtěl něco objednat. Jako laik jsem byl však v eshopu Conrad zaskočen velkou nabídkou, lišící se množstvím funkcí a měřitelného rozsahu. Můžete doporučit nějaký konkrétní typ pro amatérské použití, popř zdůraznit nějaké funkce či rozsahy, na které by člověk neměl zapomenout? Osobně mám pocit, že bych měl vystačit s měřením odporu, kapacity a napětí, ale nechám si rád poradit.
Děkuji
Za sebe můžu napsat, že jsem si domů pořídil měřák s automatickým přepínáním rozsahů a trochu mi chybí možnost měřit střídavé milivolty. V audiu se to může hodit.
Možnost měření střídavých milivoltů alespoň do 20kHz.
Hmmm, co jsem koukal na běžné digitály, tak udávaný rozsah je 400Hz. Tak alespoň tak, s možností střídavých milivoltů, třeba na měření úbytků na signálové zemi, případně hledání rušení od 50Hz.
Tak jsem opět podlehl a zakoupil jsem Oehlbach Phaser. Zítra by měl dojít. Cena není až tak moc závratná, vzhledem ke komponentům, které vlastním. Až jej odzkouším, poreferuji, jestli jsem měl vše dobře zapojené a pokud ne, jaky to má na vliv na zvuk.
fox píše:Tak jsem opět podlehl a zakoupil jsem Oehlbach Phaser. Zítra by měl dojít. Cena není až tak moc závratná, vzhledem ke komponentům, které vlastním. Až jej odzkouším, poreferuji, jestli jsem měl vše dobře zapojené a pokud ne, jaky to má na vliv na zvuk.
Díky za zprávu. Dej pak info z praxe, jak to funguje. Osobně jsem už měl také svrbění to objednat, ale zatím jsem se k tomu neodhodlal...
Oehlbach Phaser včera dorazil. Večer jsem provedl tímto přístrojem přeměření fáze komponentů.
1/ Při pohledu na zásuvku přístroje zemnící kolík nahoře - fáze vlevo : byla fáze umístěna pouze u napájení Pro-Ject Stream Boxu. Jedná se o český výrobek, proto je asi vyroben podle naších zvyklostí.
2/ Při pohledu na zásuvku přístroje zemnící kolík nahoře - fáze vpravo : byla fáze umístěna u mých ostatních komponentů, a to jak japonské výroby - Esoteric DV60, Leben 300, tak anglické - napájení gramofonu Michell, nakonec i polského phona RCM.
Vyzkoušel jsem i přeměřit receiver ze sestavy DK. U japonského Onkyo to bylo taky tak.
Z toho mi vyplynulo, že to není tak jednoznačné, jak tvrdí někteří ve svých příspěvcích výše. Tento přístroj je pro laika dobrým doplňkem. Práce je s ním jednoduchá a rychlá.
K měření jsem použil počítačový " Helboy " kabel, u kterého jsem ohmmetrem zkontroloval zapojení vodičů do zástrček a ty jsem si barevně označil.
A jak to hraje ? Poslouchal jsem mnou hodně naposlouchané a oblíbené SACD Genesis - Foxtrot, Selling England By The Pound. Všiml jsem si, že se zvuk nahrávky zklidnil, vystoupily detaily z pozadí nahrávky - slabé zvuky druhé kytary, cinkání činelů a syntezátoru.
V předchozím příspěvku jsem psal, že jsem zapojoval fázi na vodič, který vede k pojistce přístroje. To se mi Phaserem potvrdilo. Neměl jsem ale dobře zapojený přístroj CD, protože tam to bylo těžko zjistitelné a napájení gramofonu, které jsem neodkrytovával.
Tak chtěl ode mne jeden kolega abych mu koupit Oehlbach Phaser ( odmastím mu DPH ), ale prodejce mne upozornil , že vše je vyprodané a to co je objednané už je zamluvené Říkal mi , že to měli pomalu dva roky na krámě a nic a najednou takový prodej -- nastínil jsem mu , že na jednom foru se o tom psalo a hned má tržby.
Poděkoval a prý aspoň k něčemu jsou ty fora . Pamatuji si už je to několik roků, na jedné výstavě v Praze -- byl chálen Supra kabel LoRad a hle jak po výstavě se zvedly prodeje tohoto kabelu.
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak japonské a anglické stroje mají fázi na druhé straně než by správně měla být? Pokud se dívám na zadní panel přístroje je fáze vpravo? To je zajímavé, jelikož to bych měl všechny Cambridge obráceně...
Primare v návodu píše, že fáze má být vlevo. Tam to aspoň Švédi napsali...
je to teda chaos...
Taky mohu půjčit, pokud máš zájem, přihodím jej do balíčku, co ti ve čtvrtek dle dohody odejde. Jednoduše si všechny přístroje zkontroluješ, uděláš značky a máš vystaráno. . Více do SZ
Díky všem za pomoc, Phaser už je na cestě. Dnes jsem ještě proměřoval obyčejnou zkoušečkou. Alespoň jsem to tedy nastavil tak, že všecky koncáky mám stejně. Uvidíme až to proměřím Oehlbachem...
Tak poměřil jsem fáze a potvrdilo se mi v podstatě foxovo zjištění, že většina přístrojů má fázi vpravo.
Zarazilo mne ale, že všecky koncáky CA měly fázi vpravo, preamp 851E, který k nim patří má naopak fázi vlevo.
U Primare SP33, kde výrobce v návodu vyžaduje fázi vlevo, mi to ukázalo fázi vravo. To teda nevím...nechal jsem ji tedy podle návodu.