USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
pompo
Kontaktovat uživatele:

Re: USB 2.0 kábel medzi DAC a počítač atd a jeho vplyv na zvuk.

Příspěvek od pompo »

PavelDosko píše:
26 říj 2018 07:23
hřebík : pokud to s PC audio myslis vazne, tak nejrozumnejsi cesta je postavit si dedikovane audio pc (nejlepe headless s linearnim zdrojem a bez wifi) kde budes mit moznost povypinat vsechny non audio procesy, jinak se toho spoustu balastu a ruseni nezbavis
2 PavelDosko - v podstatě máte pravdu.

2 all za mě osobně :

výkon sám o sobě ničemu nevadí , ale je tam zbytečný ,ale co vadit může a většinou vadí je rušení zbytečně silných a hlavně méně kvalitních spínaných zdrojů.
Windows to samé taky samo o sobě nevadí ,je to stabilní ale na co omezovat a zakazovat všechny ty srajdy co v tom jsou :?: Jedině proto že některé z nich na něco potřebuju :!:

Tj. mám třeba PC nejen na hudbu , s tím samo přichází problémy hlučnost vent. rušení zdrojů, ladění sys. kdo se s tím nechce srár ,neumí to nebo chce max. jednoúčelovost a kvalitu tak jde jinou cestou - jak píše PavelDosko. Je to jen o tom jak daleko chceš jít.

Osobně jsem na velké klasické PC nezanevřel (běžný MIDI tower kejs přiznám ,mám rád neomezený výběr v hardware), naopak nemám rád to co je nacpané v NUC nebo note fuck-u , zvládnu to udržet tiché a bez rušení - I-3 jka mi postačuje. U Windows : buď 8,1 hodně laděné (omezené) , nebo na druhám SSD disku Linux s real-time jádrem /Arch-u / - čisté jednoduché řešení téměř bez kazu. To je ale má cesta ,každý ať si volí své a myslí si co chce.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

A to celý, o čem se tu květnatě rozepisujete, je úplně lautr šumák když má DAC galvanicky oddělený USB vstup. Vliv rušení už zůstal jen ve vašich hlavách :-D

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2- RedBaron
No pokud jsi přesvědčený ,že ten galvanicky oddělený USB vstup
je univerzální všelék na vše o čem tu byla řeč včetně např. mizerné latence, tak si to v té své hlavě (pro mě za mě) klidně nech.
A mohl bych taky dát i dva tři smajl. ale ono to není nijak vtipné.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

pompo píše:
27 říj 2018 10:31
PavelDosko píše:
26 říj 2018 07:23
hřebík : pokud to s PC audio myslis vazne, tak nejrozumnejsi cesta je postavit si dedikovane audio pc (nejlepe headless s linearnim zdrojem a bez wifi) kde budes mit moznost povypinat vsechny non audio procesy, jinak se toho spoustu balastu a ruseni nezbavis
2 PavelDosko - v podstatě máte pravdu.

2 all za mě osobně :

výkon sám o sobě ničemu nevadí , ale je tam zbytečný ,ale co vadit může a většinou vadí je rušení zbytečně silných a hlavně méně kvalitních spínaných zdrojů.
Windows to samé taky samo o sobě nevadí ,je to stabilní ale na co omezovat a zakazovat všechny ty srajdy co v tom jsou :?: Jedině proto že některé z nich na něco potřebuju :!:

Tj. mám třeba PC nejen na hudbu , s tím samo přichází problémy hlučnost vent. rušení zdrojů, ladění sys. kdo se s tím nechce srár ,neumí to nebo chce max. jednoúčelovost a kvalitu tak jde jinou cestou - jak píše PavelDosko. Je to jen o tom jak daleko chceš jít.

Osobně jsem na velké klasické PC nezanevřel (běžný MIDI tower kejs přiznám ,mám rád neomezený výběr v hardware), naopak nemám rád to co je nacpané v NUC nebo note fuck-u , zvládnu to udržet tiché a bez rušení - I-3 jka mi postačuje. U Windows : buď 8,1 hodně laděné (omezené) , nebo na druhám SSD disku Linux s real-time jádrem /Arch-u / - čisté jednoduché řešení téměř bez kazu. To je ale má cesta ,každý ať si volí své a myslí si co chce.
PC audio vážně myslím. Jenže na tom chci kromě hudby pouštět i filmy (typicky třeba Netflix ve 4k... ) a dělat i další věci. Tj. standardně mám připojené 3-4 monitory ve 4K a rád bych alespoň nějaký z toho hodil na 5k... Takže silnější PC a výkonná grafika nezbytnost... Pokud hraje jen hudba na vážný poslech, neběží skoro nic dalšího, větráky nejsou slyšet, většina se jich vypne. To dnes lze v pohodě.... Největší problém je rušení pronikající z PC po USB. Po mnoha peripetiích nicméně snad vyřešeno několika stupněmi, nejvíc pomohlo iFi Micro iUSB3, které ze všech možných USB pomocníků považuju za nejkomplexnější a nejpřínosnější. Po jeho zapojení mi už USB z PC hraje minimálně stejně dobře jako všechny ostatní vstupy DACu zásobované z jiných, nepočítačových zdrojů, takže PC dál neřeším. USB z výkonného stolního PC mi nyní hraje lépe než všechny notebooky napájené baterií a ostatní zdroje... A kdybych náhodou chtěl počítač jen a pouze na digitální hudbu, nepořizoval bych asi počítač :) byť jsem o tom roky uvažoval - plánoval a vybíral lineární zdroje a další utimativní PC komponenty, asi bych v tom utopil spoustu peněz. Ale už jsem přestal... Nechci, jsem spokojený a nevěřím, že potřebuju.

Kabely USB: ano, někdy mohou mít vliv a člověka to vždy a znovu překvapí, byť věří spíš na ty jedničky nuly. Znovu jsem zažil tohle léto: Přivezl jsem si DAC na chatu, zapojil sestavu erárním vesnickým "kvalitním" USB 2.0 kabelem (kdysi přibaleným tuším ke zvukovce EMU 0404: stíněný, zabudované ferity od výrobce na koncích..) a dostavilo se vyděšení, že v čistém non-wifi vesnickém prostředí mi to z notebooku vůbec nehraje vůbec tak dobře jako v zašuměné Praze z výkonného PC: Jakoby komprimovaný zvuk, bez prostoru, bez jiskry, takový ten digitální rozbitý hnus, nevím, jak to líp popsat. Tak jsem dodatečně přivezl USB kabel Supra USB 2.0 a problémy zmizely.... Co si o tom myslet? Těžko říct, možná starší USB kabel rozhlodal věk či termiti .... rozhodně zkušenost k nezaplacení, něco na těch kabelech možná bude, ale nehrotil bych to. Asi slušné stínění a vejít se nějak do specifikace? Pro klid jsem si teď na zkoušku objednal iFi Gemini3.0, který deklaruje čtyřnásobní stínění, velmi striktní dodržení 90 Ohmů a další audiofilní "v podstatě asi nezbytnosti", bez kterých bych určitě nemohl žít :) Skoro nic si od toho sice neslibuju, ale co víc můžu udělat pro klid, že jsem vyzkoušel už opravdu všechno.

Souhlas, že galvanické oddělení není vždy všespasitelné. Spousta vlastních zkušeností: Párkrát mi její přidání do sestavy před DAC bez galv. oddělení pomohlo, ale někdy nevyřešilo vše. A i DACy se zabudovaným galvanickým oddělením mi vykazují zlepšení po předsazení některých USB serepetiček před DAC (opět iFi Micro USB3 nejvýraznější zlepšení) .... Jak je to možné? Netuším, ale kdybych nezažil na vlastní uši, neuvěřil bych.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

2 - hřebík
vše co tu píšeš může být ,nemám důvod nevěřit ani cokoli rozporovat. Koneckonců to jen podporuje to co jsem vždy tvrdil a napsal tady. Výkon samotný nevadí jen výkonný zdroj a např grafika může rušit ,ty jsi udělal různá opatření aby jsi tomu zabránil ,vše se to točilo kolem USB výstupu - a já vždy říkal že USB není ideální. Tebou použité a účinné iFi Micro iUSB3 je toho dokladem ,věřím že má větší vliv než samotné galv.oddělení nebo lepší drát. Jen bych k tomu znova dodal ,že pokud by USB pro špičkové audio bylo to nej. nebo dokonalé - tak jsi nemusel nic z toho zapojovat ani platit. Další věc je latence o které jsem tu točil a ta se nemusí týkat samotného USB. Ale to je nadýl nebo na další hádky se zdejšími "znalci" ,tobě jak jsi správně pochopil stačí pokud ti to skrze to usb hraje alespoň srovnatelně s jinými nePC digi zdroji. Pokud by se ti latence toho PC zvýšila už to přestane platit.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Lenže mne stále lepšie hrá klasické CDp ECI EMC1UP a poistka v nom za 150€ ako cez USB 2.0 kábel zvuk z minipočitača.Aj ked tam mám ten kábel strieborný a aj do DAC iFi audio ipurifier 3.
To bude ale DAC-om.
Jednoznačne to je základ a srdce celého systému. 8-)
Naposledy upravil(a) jimmi dne 29 říj 2018 22:38, celkem upraveno 1 x.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

pompo: Přesně tak, ono mi to teď hraje to min. stejně dobře, možná lépe než všechny ostatní zdroje a nemám chuť už na tom cokoli vylepšovat. Ono je toho mmch víc, co jsem v USB cestě podnikl, kdyby to někoho zajímalo: V samotném PC PCie karta JCAT USB Femto napájená nedřív baterií, teď iFi iPowerem (překvapivě opravdu lepší než baterie, přinesl ztišení zvukového smetí na vysokých poslechových hladinách, viz dál), pak Audioquest Coffee USB, pak Ifi Micro iUSB3, pak kabel Furutech GT2 se spoustou feritů, pak iFi iPurifier3 a pak samotný USB DAC (s integrovaným galvanickým oddělením). Vše z toho asi nebylo potřeba, kabely měly asi zcela nejmenší vliv, ferity v podstatě žádný, ale v rámci experimentů zatím takhle zůstává jako zatím finální podoba, protože kromě toho, že to jde poznat v samotné hudbě na repro i sluchátkách, klidnější, reálnější, s nejlepším a nejhlubším basem...., úplně nejmarkatnější je to na elektrostat. sluchátkách: Když nehraje nic a zvyšuji hlasitost na sluch. zesilovači nad běžné poslechové hladiny, po chvili se začínalo ozývat takové to typické počítačové pískaní a brumlání... Po přidávaní různých věcí do USB cesty tyto pazvuky stále slábly a objevovaly se stále na vyšších a vyšších hlasitostech. Po doladění USB už není slyšet vůbec nic, ani na hlasitosti nejvyšší, která má už opravdu hodně daleko od běžných poslechových hladin. Prostě úplné ticho na max. a hlavně zvuk, který mě baví. Teď se do toho už bojím sáhnout.

(Celá sestava mmch také vyřešené napájení z el. sítě.)

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Lad2000 píše:
05 zář 2016 21:06
A úplně nejlepší je vyměnit USB kabel u tiskárny, písmo je najednou takové úhlednější, i daně jsou menší a celková částka na faktuře nižší.....
Ne úplně nejlepší je používat USB jen na ten tisk ,k tomu a přenosu všech dalších běžných dat byl koneckonců jeho paketový přenos navržen. Podobné je to Windows kde ve výchozím nasnastavení hudba běží jen jako služba na pozadí a ne spuštěný proces (podle toho má prioritu).

Je ale zbytečné toto vysvětlovat lidem kteří jen opakují hloposti po jiných a např. negativní dopady vys. latence nejsou schopni ani rozpoznat.
Naposledy upravil(a) pompo dne 29 říj 2018 22:59, celkem upraveno 3 x.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

hřebík píše:
29 říj 2018 22:38
pompo: Přesně tak, ono mi to teď hraje to min. stejně dobře, možná lépe než všechny ostatní zdroje a nemám chuť už na tom cokoli vylepšovat. Ono je toho mmch víc, co jsem v USB cestě podnikl, kdyby to někoho zajímalo: V samotném PC PCie karta JCAT USB Femto napájená nedřív baterií, teď iFi iPowerem (překvapivě opravdu lepší než baterie, přinesl ztišení zvukového smetí na vysokých poslechových hladinách, viz dál), pak Audioquest Coffee USB, pak Ifi Micro iUSB3, pak kabel Furutech GT2 se spoustou feritů, pak iFi iPurifier3 a pak samotný USB DAC (s integrovaným galvanickým oddělením). Vše z toho asi nebylo potřeba, kabely měly asi zcela nejmenší vliv, ferity v podstatě žádný, ale v rámci experimentů zatím takhle zůstává jako zatím finální podoba, protože kromě toho, že to jde poznat v samotné hudbě na repro i sluchátkách, klidnější, reálnější, s nejlepším a nejhlubším basem...., úplně nejmarkatnější je to na elektrostat. sluchátkách: Když nehraje nic a zvyšuji hlasitost na sluch. zesilovači nad běžné poslechové hladiny, po chvili se začínalo ozývat takové to typické počítačové pískaní a brumlání... Po přidávaní různých věcí do USB cesty tyto pazvuky stále slábly a objevovaly se stále na vyšších a vyšších hlasitostech. Po doladění USB už není slyšet vůbec nic, ani na hlasitosti nejvyšší, která má už opravdu hodně daleko od běžných poslechových hladin. Prostě úplné ticho na max. a hlavně zvuk, který mě baví. Teď se do toho už bojím sáhnout.

(Celá sestava mmch také vyřešené napájení z el. sítě.)
věřím ti to ,do posledního slova ,jsi ale jeden z mála který to zpozoruje tj. má na to aparát a sleduje co to doopravdy dělá. Ale proboha nepřesvědčuj o tom nikoho kdo v poslechu a poznání nedošel tak daleko jako ty,je to marné. Narazíš jen na keci o tiskárnách, bit-perfect zaklínadla ,a další rádoby logické keci. Neposlechni a uvidíš sám. :D

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

jimmi píše:
29 říj 2018 22:28
Lenže mne stále lepšie hrá klasické CDp ECI EMC1UP a poistka v nom za 150€ ako cez USB 2.0 kábel zvuk z minipočitača.Aj ked tam mám ten kábel strieborný a aj do DAC iFi audio ipurifier 3.
To bude ale DAC-om.
Jednoznačne to je základ a srdce celého systému. 8-)
Nu co dodat klasický CD-player byl k tomuto účelu také navržen (ať už má pojistku jakou chce) ,samosebou nebude trpět ničím podobným o čem je tu řeč a pokud je dost kvalitní bude podle toho hrát, tedy i lépe.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

hřebík píše:
.. kdyby to někoho zajímalo: V samotném PC PCie karta JCAT USB Femto napájená nedřív baterií, teď iFi iPowerem (překvapivě opravdu lepší než baterie, přinesl ztišení zvukového smetí na vysokých poslechových hladinách, viz dál) .. pak Ifi Micro iUSB3...
@hřebík: Mne by to tedy zajímalo. Také mám JCAT USB Femto, napájení ze zdroje hd-plex,.. a také mi to z CD mechaniky hraje lépe. Uvažoval jsem, zda by Ifi Micro iUSB3 mohlo pomoct. A pokud ano, zda má smysl jej kombinovat s JCAT anebo zda by mohl nahradit JCAT?

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

hřebík píše:
napájená nedřív baterií, teď iFi iPowerem (překvapivě opravdu lepší než baterie, přinesl ztišení zvukového smetí na vysokých poslechových hladinách, viz dál)
Mám to naopak, Ifi iPower jsem nahradil baterií a je to lepší v detailech. Ale je baterie a baterie. V žádném případě nepoužívat powerbanky, ani ntb baterie není správně.
kabelguru.cz

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Kocmeister : existuje iPower a iUSB Power, iFi iPower je spinany zdroj, iUSB Power - USB napajeci zdroj, cenove a zvukove nesrovnatelne

iPower - https://hifina.cz/ostatni/59-ipower.htm ... &results=8
iUSB - https://hifina.cz/home/74-micro-iusb30. ... &results=4
Naposledy upravil(a) PavelDosko dne 30 říj 2018 08:59, celkem upraveno 1 x.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

FS a Kocmeister:

Baterii k napájení JCatu mám tuto: http://www.bakoon.com/product/bps-02/
Po nahrazení tohoto bateriového bakoonu iFi Powerem teď opravdu drobné snížení ruchů z PC, samotného mě to překvapilo. Mám podezření, že mi u Bakoonu odchází kabel (když jemně zavadím, vypadne kontakt napájecí kontakt u jCATu, pravděpodobně důsledek nějakého dávného stěhování) nebo jedna ze zabudovaných baterek. Už ho mám dlouho a možná by se vyplatilo poslat ho na přeměření a servis...Vytočením hlasitosti v elektrostatické sestavě se nicméně ruchové pozadí dobře testuje a je to slyšet.

Celý USB řetězec jsem popsal výš, tj, kombinuju externě napájený jCAT Femto v PC > Ifi Micro iUSB3 > iPurifier3, mezitím USB kabely popsané také výš, tj. 0,75m Audioquest Coffee mezi JCAT a iFi iUSB3 a těžce zaferitovaný 1,5m Furutech GT2 mezi iUSB3 a iPurifier3, který je zapojený přímo do Dacu. Samotný DAC pak má zabudované galvanické oddělení. Teď ještě čekám kabel Gemini 3, který chci nasadit místo Furutechu GT2. Ze všech USB krabiček pomohlo iFI Micro iUSB3 asi nejvíc, ale samo o sobě také nestačilo (a k němu přibalený kabel nepoužívám, nedělal mi úplně dobře). Znatelný rozdíl byl i po výměně USB iPurifier1 za iPurifier3. A kdysi jsem u jiného DACu zaregistroval slušný přínos po nasazení bateriově napájeného JCATu Femto do PC, ten už v PC zůstal standardně a těžko říct, nakolik se podílí na výsledném zvuku v současné sestavě, jsem líný ho vyndavat. Na galvanické oddělení jsem také používal Intonnu Industrial, která u galvanicky neoddělených DACů pomáhala.

Odpovědět