Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od PítrsPraha »

O objektivnich faktech. Uz jsem ti to vysvetloval. Popirat vliv napr. stineni, to uz chce sakra velkou davku ignorantstvi.

Pokud na sve sestave vymenim vsechnu kabelaz za tkanicky, mam 100% uspesnost slepeho testu. Zkousel jsem 3x s ruznymi komponenty, jak sel cas.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Popirat vliv napr. stineni, to uz chce sakra velkou davku ignorantstvi.
A to robí kto??
Pokud na sve sestave vymenim vsechnu kabelaz za tkanicky, mam 100% uspesnost slepeho testu. Zkousel jsem 3x s ruznymi komponenty, jak sel cas.
*2thumbsup* "slepý" test ako vyšitý...Ale že cez tkaničky elektrický signál neprejde, tomu verím. Tam musia byť vodiče ;) .
Inak prenosom signálu cez vedenie (čo sú aj tie najdrahšie káble..) sa zaoberá veľmi rozsiahla a dobre preskúmaná časť elektrotechniky (teória vedení), podporená matematicky, aj množstvom objektívnych meraní a na jej základe funguje v podstate celý moderný svet.. Pritom niektoré "poznatky", ktoré sú tu prezentované, ju úplne negujú... Veriť nestačí.
Dodatok
Už hodne dávno som v jednej podobnej debate sľúbil zadarmo zosilňovač, ak niekto dokáže to, čo skalopevne tvrdí, že 100% pozná výhradne sluchom. Ten zosilňovač majiteľa nezmenil. *taktone*

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

PítrsPraha.. Stineni? Tak kus rozpíš, aký vplyv teda má na zvuk stinení napr. sieťového kábla.. A najlepšie by bolo, ak by si opísal a nejak technický podložil, aký vplyv má rozdielne stinení kábla napr. u lacného kábla s medeným, alebo aj hliníkovým opletom, použitím ako tienenie a napr. drahého kábla s napr. strieborným, alebo neviem akým tienenim.. Najlepšia v číslach, ako sa menia vlastnosti kábla, či už jeho indukčnosť, kapacitu, vodivost, skin efekt, vplyv na rušenie nejakej frekvencie a hlavne to, že to môže byť počuteľné na úrovní 20Hz-20kHZ a to pri cca 1m dlhom kábli..

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Ono to stojí na tom, že ty fakty tu jsou, ale jsou jako průkazné brané vždy pouze jednou skupinou. Každá skupina věří v průkaznost jiného důkazu.
1.Pro mě je důkazem existence a slyšitelnosti to, že když ke mně přijede hoch z Prahy a přiveze jeho vyrobený kabel o kterém si myslí, že je povedený s tím, že ho chce porovnat s mým doufá, že bude ten jeho lepší a po dvojím přehození těch kabelů řekne, že je to s jeho kabelem horší a popíše v čem a já jako oddělený subjekt to slyším také tak.
2.Další důkaz je pro mě to, že když pošlu po republice tří „black boxi“ tedy naprosto identické kabely lišící se pouze drobným rozlišením nutným k identifikaci (písmenky X,Y,Z)dostanu vyhodnocení testu kde se 90% popisu rozdílů zvuků mezi těmi vzorky shodují mezi šesti testujícími. Jako bonbónek je zjištění, že se to shoduje i s mými poznámkami k těm vzorkům i když jsem já mohl být ovlivněn tím, že vím jaké technické změny vzorky obsahují. Zájemcům mohu poslat výsledky tohoto testu.
Druhý tábor nedokáže vysvětlit jak je možné, že se šest lidí při poslechu u sebe doma bez možnosti komunikace s ostatními účastníky může shodovat na konkrétním zvukovém atributu kabelu, třeba, že má vzorek X nejnápadnější podání výšek.Toto klidně přehlížejí a test neberou v potaz. Jejich vyjádření je ve smyslu, pokud někdo tvrdí, že je slyšet, že má jeden kabel nejvíce výšek, tak ať to prokáže v AB-X testu.
Pro ně toto nejsou průkazné důkazy, protože tu je metodika AB-X a v té přece nikdo neuspěl, a navíc oni nic nezměří, mezi kabely nezměří změnu signálu. Dokonalosti měření věří skálopevně, takže je to pro ně nezvratné. Pro tyto technokraticky smýšlející není přípustné aby opačné výsledky testů podobných těch mých přinesly pochyby a snahu přezkoumání AB-X testu z pohledu lidského vnímání a schopností mozku.
Přitom už samotný fakt šesti shod při popisu zvuku oddělených testů je pádný důkaz. Je za tím jejich pohodlí a ta technokratyčnost, která jim vyhovuje, přináší jim pocit pevné půdy pod nohama. Je to něco, co je bezpečně spojuje s druhými, a dá se na tom vybudovat „stranická“ příslušnost. Navíc nenaměřit rozdíl ale slyšet ho by je velmi znepokojovalo, je to vyloženě nepřípustné oni nedokážou žít v nejistotě, potřebují nutně k životu pevný bod. Je to tak silné, že i když uslyší rozdíl zhodnotí si to pro sebe, že je ovládla psychoakustika. Pro ně existuje co můžou vidět (grafy a čísla) a nevěří co můžou slyšet.

To je jen popis toho co se děje, tedy jak to já vnímám, nikoli kritika takto fungujících lidí. A slovo technokrat používám jako popisné a vystihující podstatu, ne jako nějaké hanlivé.

Ano, lidé jsou rozdílní, ve všech možných ohledech a jejich postoje k vnějšímu světu jsou dány představami a přesvědčením toho kterého jedince. Na tom je založené dění ve světě a mezilidské vztahy, a pokud není tolerance k názoru druhého, chybí empatie a to přivodí nevraživost a násilí.
Noble Audio - výroba a prodej

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Jason
místo psaní příspěvků si opravdu někdy zajeď k někomu poslechnout kvalitní aparát, kde rozdíly mezi kabeláží slyšet jsou. Pokud ani tam nic nerozlišíš tak potom vezmi v potaz fakt, že každý máme jinou citlivost vnímání sluchem a poslechové zkušenosti. Třeba pokud bys napsal na jakých svých nebo cizích aparátech sis takové pokusy s kabeláží vyzkoušel a nic nezjistil, tak by bylo jasno za jakých podmínek tvé skeptické obecné závěry platí.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

Jiri.. V tom je práve ten problém.. Že som podobne veci riešil aj na drahých aparátoch.. Samozrejme nie svojich.. Nebudem tu rozpísovat presne aké, lebo za jedno to bolo dávnejšie a všetky nazvy si ozaj nepamätám, ale boli to "stroje" na bedniach ako Zingali, Sonus faber, BaW, tannoy, všetko na monoblokoch a za peniaze z akých mi hlavu zatočilo... a myslím, že netreba až tak upresnovať to, že to neboli lacné zle hrajúce šunty... Áno je možné, že ja mám málo citlivé uši alebo v tom, že tie zostavy nepoznám a nemám napočúvajné a problém je vo mne, ale potom je tu menší zdrhel v tom, že ani majitelia uvedených zostáv nevedeli presne identifikovať rozdiel v kabloch .. O tom som tu už aj neraz písal...
Naposledy upravil(a) Jason dne 11 říj 2018 10:06, celkem upraveno 4 x.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Sebenaplňující proroctví je známý fenomén, který účinně vyřazují ze hry vědecké experimentální metody, mezi jinými i slepé testy.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Jen malá a hloupá otázka. Jak se zjistí dostatečné zahoření kabelu?
Pokud je možnost zahořením změnit vlastnosti kabelu, tak jak poznáte, že jste už nepřehořeli do negativních vlastností kabelu?
Pokud to nejde změřit, tak opravdu nevím.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jejich vyjádření je ve smyslu, pokud někdo tvrdí, že je slyšet, že má jeden kabel nejvíce výšek, tak ať to prokáže v AB-X testu.
To môže tvrdiť len ten , kto nevie (alebo nechce, vyberte si ,čo je horšie..) pochopiť o čom je ABX. Ten má len preukázať schopnosť r o z l í š i ť A od B s nejakou spoľahlivosťou. Potom je možné hovoriť o skutočných rozdieloch. Inak sú to len rozdielne halucinácie ;) . A napríklad takéto tvrdenie, "že má jeden kabel nejvíce výšek" sa dá overiť meraním za 1 minútu ako absolútny nezmysel. Lenže slovo "meranie" je pre tých, čo "počujú" niečo ako sprosté slovo alebo nadávka, ešte presnejšie rúhanie sa ich viere...

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Karel1 píše:
10 říj 2018 22:50
Jak kvalitní aparaturu (tj. cca za kolik) musím mít, abych rozpoznal vliv různých kabelů, popř. jejich zahoření? Jak kvalitní musí být ty kabely (cca minimální cena)?
Mohl by mi někdo odpovědět? Alespoň nastínit.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

:?: ....že Vás to baví ,dokolečka to isté ,sa čudujem.... 8-)

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Pánové proč se pořád už několik let pořád dokola dohadujete o kabelech? Tato debata pokračuje neustále a skoro v každém vlákně. Přece vás to nemůže bavit. Proč raději nenapíšete svoji zkušenost a vše vzít v klidu. Třeba porovnával jsem nový kabel od AQ proti starším Kimber na sestavě... a závěr? Raději bych se dočítal jak se komu kabel, komponent líbil než neustále dohadovaní dvou skupin o existenci komponentu jménem kabel. Ti co mají gramofon kde je veden jen velmi malí signál. Okamžitě musí slyšet takovou výměnu kabelu. Hlavně použitý materiál mění výrazně zvukové zabarvení.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Toto sa sa to dat do kazdeho fora -> toto je konkretne z jedneho fotofora.
Pre tych co dokazu ocenit suchy anglicky humor. Kazdy z nas sa tam bude vediet najst.
[p.s. komentare su uplne bozske]

http://web.archive.org/web/201204131834 ... rforum-com

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

BVa píše:
11 říj 2018 08:31
Popirat vliv napr. stineni, to uz chce sakra velkou davku ignorantstvi.
A to robí kto??
To dělá každý, kdo zastává nebo souhlasí s názorem, že slyšitelné rozdíly mezi kabely jsou jen víra, ne fakt. Zde tedy ty a Jason.
Jason píše:
11 říj 2018 08:43
PítrsPraha.. Stineni? Tak kus rozpíš, aký vplyv teda má na zvuk stinení napr. sieťového kábla.. A najlepšie by bolo, ak by si opísal a nejak technický podložil, aký vplyv má rozdielne stinení kábla napr. u lacného kábla s medeným, alebo aj hliníkovým opletom, použitím ako tienenie a napr. drahého kábla s napr. strieborným, alebo neviem akým tienenim.. Najlepšia v číslach, ako sa menia vlastnosti kábla, či už jeho indukčnosť, kapacitu, vodivost, skin efekt, vplyv na rušenie nejakej frekvencie a hlavne to, že to môže byť počuteľné na úrovní 20Hz-20kHZ a to pri cca 1m dlhom kábli..
To neumím. Stejně jako neumím říct, kolik stupňů měl olej, na kterém kuchař spálil řízek, přestože chutí poznám, že je spálený nebo jako neumím definovat procentní obsah soli v přesolených bramborách, přestože poznám, že jsou přesolené.
Bohatě mi stačí, že jen sluchem poznám (nebo taky někdy nepoznám, záleží na okolnostech) rozdíl třeba v těch napájecích kabelech.

Marně se tu domáháš, abysme ti své poznatky nějak objektivně dokazovali. Nevidím ktomu důvod. Nijak mi nevadí, že máš svou zkušenost. Tobě ale evidentně hodně vadí, že jiní lidé mají jinou zkušenost a svými přispěvky (viz ten citovaný) se jim ji snažíš znevěrohodnit.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

NA:
Jako obvykle, velmi výstižné a za sebe naprostý souhla. Zejména (ale nikoliv jen) s posledním odstavcem. Nutkavá potřeba mermo mocí se dožadovat prokazování toho, že jiný člověk má (může mít) jinou zkušenost je...... Ach jo.

Odpovědět