Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
irotam
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od irotam »

Pytel jako první větu tohoto vlákna napsal.
Po kompletaci a změření každého nového kabelu, než putuje ke klientovi mu poskytnu to co nikdy nedosáhne při napojení na sestavě.
Co jsi změřil? Před 110 mm a po zahoření 111mm?
Žádné hodnoty měření tu nikdo neuvedl.
Spíš jsem vyčetl, že je to neměřitelné ale funguje to.

Ještě teď jsem dohledal co později napsal
Pak po čase napsal
Jako technik si to neumím vysvětlit, ani to není měřitelné, ale bohužel je to nepřeslechnutelné, nikomu to nevnucuji.

Jde o popření dříve deklarovaného.
Co si o tom mám jak označený mladý nezkušený hifista myslet?
Že mám držet čuňu a koupit.

CÍSAŘOVI NOVÉ ŠATY. *sunglases*
Naposledy upravil(a) irotam dne 15 říj 2018 19:53, celkem upraveno 2 x.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

merhaut
Brzdi, to jsi asi nepochopil, nebo jsem se špatně vyjádřil, tak sorry. Popletl jsem to - jednou jsme dokonce testovali 3 různé reprokabely na 3 stejných bednách Tannoy - regálovky a tam byl ten problém se třetím výstupem a muselo se vypínat a přepojovat. Ten test se pak nedal relevantně vyhodnotit, protože jsme ztratili tu možnost srovnání s předchozím vzorkem. Samozřejmě ABX je X bude buď A, nebo B, ale mělo by to být trvale zapojeno pro rychlé přepínání tzv. za jízdy, proto ty dvoje stejné bedny a na výstupech siliče A a B. Pokud budete vypínat přístroje a přepojovat v řádu minut, už není s čím srovnávat. Ale to se již opakuji, kdo chtěl pochopit, tak pochopil a Ti druzí holt mají smůlu.

Sorry za zmatečnost.

sekal

Příspěvek od sekal »

Ten test reprokabelů by se dal uskutečnit s jedním párem reprosoustav za předpokladu, že je k dispozici nějaký vhodný (speaker) switch box, k němuž lze připojit jednotlivé bedny a ty pak přepínat. Šlo by ovšem jen o A/B test. Tento postup by šel realizovat snad i zesilovačem se dvěma páry reprod. terminálů, jak zmiňoval Oldear. K metodě přepojování kabelů jsem silně skeptický, i když asi chápu, proč to tak chce PMA dělat. :twisted:

A propos, je příznačné, že když se to hodí, tak se poukazuje na nedostatečné paměťové schopnosti mozku. Avšak v případě, že se test kabelů (pojistek apod.) uskutečňuje pouze v kruhu zasvěcených (formou přepojování), výše uvedené vlastnosti mozku již kupodivu nevadí a výsledky jsou zde předkládány jako relevantní. Klasický příklad ambivalence a pokrytectví, řekl bych.
Naposledy upravil(a) sekal dne 15 říj 2018 22:07, celkem upraveno 1 x.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Fidji99 píše:
15 říj 2018 14:42
Otazka je, ze ci vplyv DSP korekcie neprebije vsetky rozdiely co su medzi kablami.
Lebo tam ON/OFF je FAKT pocut.

Skusim sa s tym doma pohrat, ze ci sa daju vypnut vsetky filtre, ale mat len ten posun zapnuty,
ale myslim ze nie, lebo ako PMA napisal, bude tam rozna charakteristika zvuku a odrazov, ktoru to DSP bude korigovat,
aby dosiahol to zdanie posunu.

Dam zajtra vediet kazdopadne. Fakt ma to zaujima ;-).
@Kychtax, tak to nejde, alebo to neviem nastavit.
Ale z principu, to DSP vycisti vsetko za sebou, v casovej aj frekvencnej domene, cize aj povodny potencialny rozdiel medzi kablami.

Este som napisal ich konzultantovi pre profesionalne pouzitie, ci nahodou. Ale poznam jeho nazor na kable a hifistov.
Mozno bude v dobrom rozmare ....

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Kabely nedelaji s el audio signalem nic, takze ani DSP s vlivem kabelu.
Pavel Macura Audio

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Oldeare, tak já jsem nepochopil. Máš pravdu, opravdu nechápu, jak sis mohl takhle s rozběhem naběhnout na vlastní vidle, chybějící výstupe C:-)

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

No problém je, že siliče mají repro výstupy max A a B a nemají již totožný výstup např. C, kam by se daly připojit ty kabely X. To aby se to vše dalo přepínat "za jízdy". To A a B na dvojích reprobednách jde porovnávat, ale pokud pro instalaci kabelu X to musíš vypnout, přepojit a zapnout, tak je po testu v kategorii Homo sapiens ze zjevných důvodů. Proto také ty tzv. ABX testy kabelů mají tak negativní výsledky a budou je mít pořád. Prostě mozek v tu chvíli již nemá ten vzorek ke srovnání.

Tak toto je potřeba neustále připomínat, jak jsou někteří tzv.hifisti blbí. Holt když nekoupíš u ........................

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ono ani to "okamžité přepnutí" nijak nepomůže :D. Není to jen krátkou sluchovou pamětí. Možná je to okamžité přepnutí spíš na škodu.
Pavel Macura Audio

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Jen malé zamyšlení, jaký smysl má lepší zahořený kabel proti obyčejnému, když už po pár minutách, které potenciálně uplynou během přepojování, nejsem schopen rozeznat rozdíly. Co když si takový kabel koupím a třeba mi cesta domů trvá hodinu, než ho zapojím. I kdybych ho slyšel sekundu před koupí, doma už to stejně neuslyším, navíc jiné prostředí, akustika, sestava...

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tak po dnešním dni už nejsem úplně přesvědčený, že v tom testování nebude nějaký zájem. A začínám chápat některé názory nepojmenovaných zkušených. Snad to bude.. OK.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

A nebude to Honzo úplně naopak?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Řeknu to tak, pokud by byl někdy test u mně, té kameře nebo víc lidem za plentou se bránit určitě nebudu. Naopak.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

kychtaxi, už se nevnucuj:-)

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Ale u tebe nebude, ne? 😎 To už jsi tady napsal, jestli se teda nepletu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Bryston,tombas
Už jsem se omluvil, že jsem to blbě napsal a popletl s tím jak jsme testovali 3 kabely na stejných bednách a proto, že jsme neměli ten třetí výstup např. to C na reprosvorkách zesilovače, tak jsme to museli vypínat a přepojovat. Tímto ztratil test relevanci.
Já nejsem žádný kabelomaniak, kabely mám sice vyměněné, ale udělal jsem to hned při koupi nové věže, ale hlavně pro to, abych je měl stíněné a tím to také pro mně skončilo. Na druhou stranu jsem zastáncem toho, že vliv na zvuk mají a je to slyšitelné. Nutné podotknout, že je ten rozdíl minimální, proti kvalitě aparátů a v dnešní době hlavně proti kvalitě nahrávky. A ten kdo pracuje s ekvalizací, tak ty rozdíly v kabelech překryje. Ideální je to poslouchat "rovně", což je v dnešní době s ohledem na kvalitu nahrávek problém. Já určitě nikoho nenutím si něco kupovat, to je rozhodnutí každého jedince.

Jiná věc je to zahořování, to nijak neřeším, žádné Proburny a pod. Prostě kabel zapojím a hraju a jestli se po 100 hodinách nějak zahořel, či né se ho neptám. Jiná věc je u nových reprobeden, kde je potřeba rozhýbat závěsy reproduktorů. Na to stačí CD s příslušným signálem.

kychtax
Zájem tam bude a už se dá předvídat jaký. Plyne to ze způsobu provádění testu. ABX je při přepojování nevhodný. Ten se dá využít při větších rozdílech např. analog signál a digitálně, kde to jde rychle a pouhým přepínám na ovladači siliče, volbou vstupu a hlavně ten rozdíl ve zvuku je větší.
To přepínání analog-digitál si každý může jednoduše vyzkoušet.

Odpovědět