Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Křeček
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od Křeček »

Kolegové,
je vidět, že většina z Vás reálně skutečné slepé testy kabelů nedělala (čest výjimkám). Já jich s různými lidmi absolvoval celkem dost a skoro vždy to bylo stejné. Už po 2-3 přehození testující na rovinu přiznali, že nejsou schopni identifikovat rozdíl, takže ani nebylo třeba pokračovat a statisticky vyhodnocovat. Spíš se pak řešilo, jak je možné, že naslepo to nepoznám a když vím/vidím co hraje, tak ano. Rozumní lidé konečně pochopili, co dokáže psychoakustika, ti méně rozumní hledali problém všude jinde než u sebe... Proto jsem i doporučoval Dastovi zkusit následně i otevřený test (vidí a ví co je zapojené).

Ale už vůbec bych netvrdil, že naslepo se nepozná od sebe vůbec nic.
Před lety mi kamarád ve mém CDP Cambridge Audio 640C měnil OZ. Udělal mi tam přípravek, ve kterém bylo možno OZ snadno rukou přehodit i bez pájení, jen se musela dodržet stranová orientace. Operáky mi předhazoval kolega/manželka, takže jsem poctivě nevědět, co je tam zapojené. A i s časovou prodlevou bylo možné rozlišit původní operáky NE od drahých AD. Poznal jsem to naslepo nejen já, ale i kolega a to jsem tehdy hrál přes malé levné reály za deset tisíc. Jen je třeba testovat ve známém prostředí, na známé aparatuře a v hodně malém počtu lidí (max 2-3), jinak je těžké se soustředit/nerušit. Proto osobně vůbec neberu různé masové testy na setkáních a výstavách, tam já osobně taky nic neslyším/nepoznám.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Když si představím všechny aspekty nutné dodržet aby ten ABX test byl proveden opravdu dostatečně rigorózně, tak musí být zabezpečeny i takové detaily jako nemožnost slyšet manipulaci s kabely při jejich přepojování, nebo oba kabely osadit stejnými konektory aby při připojování nevznikal rozdílný zvuk. Rozdíl může být slyšet i v tření kabelu po podlaze díky rozdílnému povrchu kabelů.

Roli hraje i to, jestli bude po přehrání A a B jako X A nebo B. Pokud X bude A, tak vznikne mezi A a X výrazně delší doba a ta ještě bude vyplněna přehráváním vzorku B. Pokud bude X naopak B, budou stejné vzorky a tedy i zvuky hned za sebou. Takže poznat B jako X není stejně náročné jako poznat A. Z toho je jasné, že i stanovený způsob volby X vnáší do testu nerovnováhu, a je na obslužné osobě jak bude volit X. Obslužná osoba, tedy její znalost co zapojuje vnáší do testu zkreslení, protože to pro ni není slepý test.
Noble Audio - výroba a prodej

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Trochu filozofický pohled, technokrati se v podstatě vysmívají druhé skupině, že potřebují zrak aby spolehlivě rozeznali rozdíl ve zvuku, že když jim je vzat tak jsou v koncích. Uvědomil si již někdo z nich, že i oni jsou bez zraku v koncích, potřebují k prozkoumání zvuku také zrak a dokonce nepotřebují proti druhému táboru vůbec sluch. I hluchý si umí prostudovat grafy a čísla, výsledky měření. Takže k posouzení kvality zvuku coby sluchového vjemu potřebují obě skupiny zrak. :D
Noble Audio - výroba a prodej

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Křeček, ten kabel v hadici a opletu - mohla sestava hrat jinak, než s stejnym ale holym (v buzirce) a pohozeny na zemi. I když z naprosto stejneho dratu. A stejného průřezu. Tim spíš ukazujete, že toho s kably nemáte moc odzkoušeno.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Při výměně kabelů se tedy bude zpívat a nikdo se o sebe nebude otírat. A vystresovaný NA se už uklidní, ano?

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Pohádky o tom Jak se jednou dva dratenici hádali, čí hovno pěkneji voní.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Kychtax zapomněl na barvu bužírky. Nemá odzkoušeno, to se hned pozná.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

je to predsa také jednoduché... Čo počujem, počujem aj po slepiačky,.. Ak to nepočujem, tak mi nepomôžu ani psychické prípravy.. Aj keby už aj áno, tak by mi taky v plyv nestal ani za deravý groš... Ak sa niekomu páči pocit, alebo vizuálne potešenie z kablu beriem..... Inak je dosť z cestné tvrdiť, že niečo má vplyv na zvuk a nevie to nik nijak preukázať....

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

kychtax píše:
17 říj 2018 11:26
Křeček, ten kabel v hadici a opletu - mohla sestava hrat jinak, než s stejnym ale holym (v buzirce) a pohozeny na zemi. I když z naprosto stejneho dratu. A stejného průřezu. Tim spíš ukazujete, že toho s kably nemáte moc odzkoušeno.
Fantasmagorie.
Pavel Macura Audio

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Hlavně výrobci kabelů se musí bát ABX testů. Kdyby se udělal nějaký oficiální veřejný test s mezinárodním dosahem a nenašel by se rozdíl mezi Baumaxem a Valhallou, tak by Nordost utrpěl na tržbách.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

U něj mohla. U mne hrála jinak.Asi tak. Neboli moje zkušenost s konstrukcí reprokabelů a jejich ruznými geometriemi a uspořádaními drátu. fotku prototypu RK na kterým jsem si to ověřil a popsal tu někde mám.

David a p.Merhaut, kolegyně... :lol:
Přílohy
250px-Redskins_cheerleaders.jpg

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

Kychtax - fakt ti fandím, že zkoumáš a kupuješ a vyměňuješ. *palec*
ALE
zahořování a utahování a.....
Nevím nakolik jsi z oboru a s praxí. Svým způsobem je to jedno-koníček se dá dobře zvládnout.
Ale nauka o materiálech-kovech začíná jednuše zkráceně " v oblasti martenzitu". Žadné vědecké pracoviště nedokázalo od dob dávno minulých vyrobit zlato z olova atd. Fyzika je neúprosná.
Navíc každý máme nějakou tu specializaci, či naopak negramotnost.
Mám kolem sebe machry, kteří dělají do ........... k-konstrukce a .-------- voj. program. Včetně filtrů na odrušení a .....TECHNOKRATI v letech, mladí a i kmeti.
Sem tam jim předčítám a předkládám "zajímavosti" z debat na netu.
První je ticho, pak huronský řev. A pak debata a hádka.
A někdy i pokus.
Nemusím popisovat, že přistup k měřákům a materiálům všeho druhu a kvality spíš vyšší.
A jaký myslíš že je výsledek?? 80 % mínus 20% plus z výhradami.
Jeden příklad. Hifista přinesl síťový filtr. Jasně slyšitelné zlepšení nejen deky i spacáky padají. Prostě basy, středy, výšky a hloubky prostoru a ....... zkráceně z bubnu kytara a z kytary buben.
Rozpoznán jak díl z programu .......(policie, BIS....)
No jo ale při rozebrání měření a výpočtech to skutečně pracovalo , ale snad až od hodnoty 10000kHz a stejně nějaké subharmonické frekvence ....bla bla. Ale věc určená úplně na něco jiného a ONI To SLYŠÍ.
Větší problém je rušení jiného druhu - etér je zamořen tak, že..... (Merhaut ví o čem mluvím)
Nápsano tak abych nebyl popotahován. Kdyby něco..

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

mna by naozaj zaujimalo, ci ide namerat nieco k audiu relevantne na tych vsemoznych kabloch.

napr. nahrat signal na reprosvorkach povedzme s frekvenciou 192kHz a vyhodnotit, ci tam bol po zmene nejaky rozdiel. idealne nahravat asi na rovnakej zvukovej karte, ktora prehrava nech su synchronizovane hodiny. popripade oddelene AD/DA prevodniky, ktore ale tie hodiny synchronizovane maju...

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Miero:
cfa+cno freq.png
Jediné, co lze relevantně naměřit, je:

- malá modulace kmitočtové charakteristiky způsobená impedancí kabelu, čím delší kabel, tím horší, ale bývá to v řádu destin dB, takže sluchem těžko poznatelné,

- v závislosti na impedanci kabelu a délce kabelu se změní zkreslení napětí na svorkách reprosoustavy, díky kmitočtově závislému tlumení v poměru impedancí. Toto je zcela zanedbatelné, pokud se nepoužije nějaký lampáč nebo velmi exotický tranzistorák.

K měření frek. ch. za 6m kabelu - pokles za 10kHz převážně na vrub karty. I tak je to mimo rozlišitelnost sluchem.

Kromě toho samozřejmě naměříš řadu rozdílů od stovek kHz nahoru, dané impedančním nepřizpůsobením vedení (každý kabel je jiný), ev. nachytaným VF apod. Pokud ale nezmění chování v audiopásmu, tak není moc co řešit.
Pavel Macura Audio

Odpovědět