Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od Jiri »

Fidji99 píše:
19 říj 2018 12:42

In 2008 a study of 6,000 blind tastings by Robin Goldstein in the Journal of Wine Economics found a positive link between the price of wine and the amount people enjoyed it. But the link only existed for people trained to detect the elements of wine that make them expensive.
Já tomu rozumím tak, že pouze znalci vína ve slepém testu byli schopni rozeznat a ocenit kvalitní vína (drahá) od nekvalitních (levná). Výsledky u laiků byli zcela nevypovídající.

Stejně tak nemá smysl testovat poslech HIFI přístrojů na skupině lidí, kteří se HIFI a hudbou nezabývají (laici bez poslechové zkušenosti) a z toho potom dělat nějaké závěry.

Odar

Příspěvek od Odar »

Tak isto sa hodnoti kava - vzorky iba ocislovane. Nikto nevie, aku odrodu pije, z kade pochadza. Je to uplne normalne. Skus dat tie kavy do sackov s cenovkami a to sa zacnu diat veci . . .

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Jiri píše:
19 říj 2018 13:43
Fidji99 píše:
19 říj 2018 12:42

In 2008 a study of 6,000 blind tastings by Robin Goldstein in the Journal of Wine Economics found a positive link between the price of wine and the amount people enjoyed it. But the link only existed for people trained to detect the elements of wine that make them expensive.
Já tomu rozumím tak, že pouze znalci vína ve slepém testu byli schopni rozeznat a ocenit kvalitní vína (drahá) od nekvalitních (levná). Výsledky u laiků byli zcela nevypovídající.

Stejně tak nemá smysl testovat poslech HIFI přístrojů na skupině lidí, kteří se HIFI a hudbou nezabývají (laici bez poslechové zkušenosti) a z toho potom dělat nějaké závěry.
A do které skupiny se počítáš ty a do které by jsi přiřadil PMA a dastu.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jiri
Souhlasím s Tvými posledními příspěvky, já to vidím podobně. Je vidět, že jsi zkušený hifista, máš naposloucháno a také aparaturu stejně jako já, na které je to slyšet, protože má dostatečné rozlišení, ale hlavně posluchač dostatečné zkušenosti s poslechem skutečné reálné hudby a má s čím srovnávat.
To se tady o části ostatních tzv. hifistech příliš nedá napsat, při pohledu na výbavu v jejich profilu. Buď jsou to bazaristé na úrovni toho, co já mám v garáži a kupoval jsem před 40 lety, nebo sice nové výrobky rozličných značek, ale s unifikovanými "střevy" z PRC.
To se pak těžko hodnotí.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Odar píše:
19 říj 2018 13:46
Tak isto sa hodnoti kava - vzorky iba ocislovane. Nikto nevie, aku odrodu pije, z kade pochadza. Je to uplne normalne. Skus dat tie kavy do sackov s cenovkami a to sa zacnu diat veci . . .
.. ale nakonec přece piješ kávu, která ti chutná, nebo ne?

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

davidhighend píše:
19 říj 2018 13:52

A do které skupiny se počítáš ty a do které by jsi přiřadil PMA a dastu.
Všichni na tomto fóru se zabývají hudbou a jejím kvalitním poslechem doma.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Pokud slyšíš rozdíl v kabelech, tak by jsi měl být přinejmenším Hifi expert jako všichni, kdo se tady touto schopnosti rádi honosí. Tak o čem to vlastně mluvíš.

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

Tak zareaguji na výše napsané. Ohledně kvalitní aparatury. Není z podivem že u drahých kusů železa jde poznat výměna kabelu. Ale od zdířky (napájecí, repro atd), vedou v mašince ke zdroji, atd jen normální dráty. Nic není pájeno stříbrem, zlatem a snad jen součástky jsou vybírány kvalitnější (nebo jen dražší, i když padají z jedné linky pouze z jiným názvem), no a kalibrace součástek- výběr dvou z přesnými stejnými hodnotami ze sta nebo 1000. Takže vyměním 2 metry kabelu a 10cm k trafu je obyč a ten se nepočítá. ČUDNÉ. Proč neměníte dráty v mašinách? Ty kousky co nejsou stíněné, v teflonu opletené a pozlacené? Nejsou ty taky předražené mašiny spíš divné, že změnou drátu před vstupem se něco jinak ozve?
Já v tom mám jasno několik let -vlastně od návštěvy v Libanonu. Je to krásná historka. Neprodává se tam alkohol ale jsou tam spec kšefty, kde je vše od alkoholu. Chodil jsem tam a pořád tam byla lepší společnost. A přinesl jsem tam pár českých piv. Řeč se dala a byl jsem přijat k štamgastům. A jeden z těch potomků Féničanů si se mnou často povídal. O všem a hlavně o muzice- poslouchal to co já. No a pak z něj vylezlo, že vlastní velký podíl v elektro průmyslu spotř el. Oni totiž Libanonci jsou aniž se to ví velmi schopní "busines" a mají podíly, či přímo vlastní firmy do kterých by to člověk neřekl. A jednou večer mi začal povídat co je nejvíc ziskové. Předražená high end elektronika. Není nutno přeplatit inženýry a vědce, ale marketing. A rozpovídal se o kabelech. Věděl o tom mraky, a tu se přiznal, že je elektroing, studoval v USA a dělal tam i pro NASA , Pentagona v Silikon...... No a po všem co jsem od něj slyšel, tak jsem vyléčený z předražených kusů. A o kabelech mi řekl- nelepší zisk, protože jsou to ty CÍSAŘOVI ŠATY a každý se bojí zvolat ON JE NAHÝ. I když slipy by se mohly přiznat.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

davidhighend

na Hifiroom a Highendforu si navzájem členové vyměňují praktické zkušenosti z ladění sestav a kabeláž berou jako součást sestavy. Pokud ti čtení těchto příspěvků způsobuje nějaká psychická traumata tak doporučuji nečíst. Pokud ti rozumím, tak jediný tvůj přínos do této diskuze je ten, že dříve si vliv kabelů vnímal ale po “prozření” již nevnímáš. Zajímavá zkušenost. Proč máš ale proboha potřebu svou novou “pravdu” vnutit ostatním stylem “dokažte mi průkazně, že to slyšíte protože já to neslyším”. Mně je to úplně jedno, já nikomu nic dokazovat nepotřebuji.
Na Slovanetu se technicky diskutuje a pochvaluje měření naprostého low-end DACu nebo low-end reprosoustav což pro mě má stejný přínos jako diskuze o kabelech, koncovkách, podložkách atd. zde na Hifiroomu. Moc mě to nezajímá, nemám potřebu na to nějak reagovat.
Náš koníček je hodně o vzájemných návštěvách stejně zapálených nadšenců, kde poslech reálného aparátu nahradí 1.000 slov diskutovaných na webu.
Za mě osobně třeba nemám zájem si poslechnout aparát u PMA nebo BVa doma a to i přesto, že všechno mají perfektně změřené a vytištěné grafy. Rád bych si naopak šel poslechnout Soulution s B&W u Elementa, Xaviany u Dasty nebo sestavu u Oldeara. Prostě si užít poslech a pokecat o tom jak se k svým sestavám “proposlouchali”.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Nic není pájeno stříbrem, zlatem a snad jen součástky jsou vybírány kvalitnější (nebo jen dražší, i když padají z jedné linky pouze z jiným názvem), no a kalibrace součástek- výběr dvou z přesnými stejnými hodnotami ze sta nebo 1000. Takže vyměním 2 metry kabelu a 10cm k trafu je obyč a ten se nepočítá. ČUDNÉ. Proč neměníte dráty v mašinách? Ty kousky co nejsou stíněné, v teflonu opletené a pozlacené?
Irotam to možná mínil jinak, ale tohle je konečně zajímavý pohled v celé diskusi :)
Jakou kabeláž používají výrobci reprosoustav či elektroniky?
Například tenhle http://www.troelsgravesen.dk/cables.htm používá zrovna postříbřenou měď:
For speaker cable and speaker internal cabling I use PTFE insulated silver plated copper. I know you can find people stating these are rubbish and you need this or that, but there's no other way than try it out for yourself.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Jiří

Takže ty a všichni co jsi jmenoval jsou highend a zbytek co nic neslyší jsou lowend. A už jsi někdy podstoupil nějaký slepý test. Doporučuji, možná se pak zasměješ tomu co tady do teď píšeš.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Forum Na konečné zapáleně řeší kam se strká tyčinka. To jsou ty proposlouchané vysoké konce...

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Odar píše:
19 říj 2018 13:46
To se jistě začnou dít věci, to věřím.

A co řekneš na ty mnou zorganizované testy na lidech, které splňovaly podmínku neznalosti ceny?
Chtěl jsem se upřímně dozvědět jestli tři mé vzorky kabelů dokáží sluchově na slepo odlišit i další lidi a tím se dostat ze svého zatím subjektivního názoru k objektivnímu. Tak jsem udělal kabely na pohled naprosto shodné a nepodal jsem k nim žádné informace o materiálu, geometrii ani hodnotě. Bylo mi jasné, že jen takto bez informací testujícím nedám do mysli ke slyšenému další informace které by jejich úsudek mohly ovlivňovat. Takže test jako s tou Tvou kávou na slepo. 6 lidí popsali rozdíly u tří vzorků navzájem a ještě se v podstatě ty popisy shodovaly s ostatními účastníky.
Čím byli ti testující v tomto případě podle Tebe ovlivněni?
Jak je možné, že popsali zvuk kabelů jako ostatní účastníci se kterými nebyli ve styku?
Napadá Tě jiné vysvětlení, než to, že ty rozdíly musí existovat, a dokonce být bezpečně slyšitelné? Například při zapojení vzorku „X“ je zvuk popisován jako nejtenčí, tlačí na výšky, má nejvýraznější sykavky.
Jak by k tomuto závěru popisujícímu v podstatě stejný atribut mohli dojít různí posluchači jinak, než, že ten daný kabel toto se zvukem opravdu dělá?
Opravdu mě upřímně zajímají vysvětlení, protože mě nenapadají. Pokud tyto výsledky někomu nekorelují s výsledky měření a on věří v dokonalost oné měřící technologie natolik, že mu to nedovoluje přijmout za fakta výsledky mých testů a dokáže je ignorovat je to o něm samém, jeho přesvědčení a pohledu na svět, a ne o existenci a slyšitelnosti rozdílů.
Noble Audio - výroba a prodej

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Jiří
A pak si představ, že jsou mezi námi i takoví, co slyší a mají lowend sestavy. Co ty na to, že by stačila jen ta highend zkušenost?

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Jedině u tebe vím bezpečně, že patříš do kategorie "Highend".
Máš to totiž v nicku :lol:

Odpovědět