Odar píše: ↑19 říj 2018 13:46
Tak isto sa hodnoti kava - vzorky iba ocislovane. Nikto nevie, aku odrodu pije, z kade pochadza. Je to uplne normalne. Skus dat tie kavy do sackov s cenovkami a to sa zacnu diat veci . . .
To se jistě začnou dít věci, to věřím.
A co řekneš na ty mnou zorganizované testy na lidech, které splňovaly podmínku neznalosti ceny?
Chtěl jsem se upřímně dozvědět jestli tři mé vzorky kabelů dokáží sluchově na slepo odlišit i další lidi a tím se dostat ze svého zatím subjektivního názoru k objektivnímu. Tak jsem udělal kabely na pohled naprosto shodné a nepodal jsem k nim žádné informace o materiálu, geometrii ani hodnotě. Bylo mi jasné, že jen takto bez informací testujícím nedám do mysli ke slyšenému další informace které by jejich úsudek mohly ovlivňovat. Takže test jako s tou Tvou kávou na slepo. 6 lidí popsali rozdíly u tří vzorků navzájem a ještě se v podstatě ty popisy shodovaly s ostatními účastníky.
Čím byli ti testující v tomto případě podle Tebe ovlivněni?
Jak je možné, že popsali zvuk kabelů jako ostatní účastníci se kterými nebyli ve styku?
Napadá Tě jiné vysvětlení, než to, že ty rozdíly musí existovat, a dokonce být bezpečně slyšitelné? Například při zapojení vzorku „X“ je zvuk popisován jako nejtenčí, tlačí na výšky, má nejvýraznější sykavky.
Jak by k tomuto závěru popisujícímu v podstatě stejný atribut mohli dojít různí posluchači jinak, než, že ten daný kabel toto se zvukem opravdu dělá?
Opravdu mě upřímně zajímají vysvětlení, protože mě nenapadají. Pokud tyto výsledky někomu nekorelují s výsledky měření a on věří v dokonalost oné měřící technologie natolik, že mu to nedovoluje přijmout za fakta výsledky mých testů a dokáže je ignorovat je to o něm samém, jeho přesvědčení a pohledu na svět, a ne o existenci a slyšitelnosti rozdílů.