Všetko je o tom, aby bol čo najlepší spoj.. Pevný a s dostatočnou plochou.. Pri bežných materiáloch používaných (v tomto prípade) v repro kábloch, rca kábloch atď... , je najbežnejšie používaná meď, striebro,.. ktoré su náchylné na oxidáciu a tá môže spôsobiť nekvalitný spoj a tým nekvalitný prenos signálu medzi komponentami.. Čo s tým spraviť? Zaistiť aby spoje neoxidovali a boli pevné! V hifi sa na to používajúhřebík píše: ↑29 lis 2018 16:50Když už se tu o kabelech diskutuje obecně a narazilo se na dotahování kontaktů v el. zásuvkách, zeptám se, zda existuje důvod dělat něco podobného i s jinými typy kontaktů / konektorů. Před lety jsem prožil módu čištění konektorů - prodávaly se i různé speciální hifivodičky na čištění kontaktů audiozařízení (obvykle izopropylalkohol) a doporučovalo se jednou za čas kabely odpojit od přístrojů, vyčistit všechny konektory a pak zapojit zpět. Osobně to nedělám, některé XLR, RCA i reprokokabely mám připojené i roky a nemám vůbec dojem, že bych něco musel rozpojovat, nedejhifi čistit.... Jeden můj známý kdysi lakonicky prohlásil, že konektory se samočistí v okamžiku zapojení (třeba RCA při nasunutí)...
Zajímá mě tedy, zda technici podobně jako u el. zásuvek doporučují konektory XLR, RCA, repro, USB... jednou za čas dotahovat / dostrkávat, nebo dokonce zcela odpojit a připojit zpět... A existuje rozumný důvod, proč dlouhodobě/tvale zapojené konektory RCA, XLR, repro, USB... po čase rozpojit a vyčistit?
menej oxidujúce materiály, ako napr. zlato (pozlátené koncovky) a vhodné prevedenie konektorov (také čo dobre priliehaju a držía) a týmto to (pri racionálnom uvažovaní) aj končí!