Zahoření kabelů

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět
Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zahoření kabelů

Příspěvek od Jason »

hřebík píše:
29 lis 2018 16:50
Když už se tu o kabelech diskutuje obecně a narazilo se na dotahování kontaktů v el. zásuvkách, zeptám se, zda existuje důvod dělat něco podobného i s jinými typy kontaktů / konektorů. Před lety jsem prožil módu čištění konektorů - prodávaly se i různé speciální hifivodičky na čištění kontaktů audiozařízení (obvykle izopropylalkohol) a doporučovalo se jednou za čas kabely odpojit od přístrojů, vyčistit všechny konektory a pak zapojit zpět. Osobně to nedělám, některé XLR, RCA i reprokokabely mám připojené i roky a nemám vůbec dojem, že bych něco musel rozpojovat, nedejhifi čistit.... Jeden můj známý kdysi lakonicky prohlásil, že konektory se samočistí v okamžiku zapojení (třeba RCA při nasunutí)...

Zajímá mě tedy, zda technici podobně jako u el. zásuvek doporučují konektory XLR, RCA, repro, USB... jednou za čas dotahovat / dostrkávat, nebo dokonce zcela odpojit a připojit zpět... A existuje rozumný důvod, proč dlouhodobě/tvale zapojené konektory RCA, XLR, repro, USB... po čase rozpojit a vyčistit?
Všetko je o tom, aby bol čo najlepší spoj.. Pevný a s dostatočnou plochou.. Pri bežných materiáloch používaných (v tomto prípade) v repro kábloch, rca kábloch atď... , je najbežnejšie používaná meď, striebro,.. ktoré su náchylné na oxidáciu a tá môže spôsobiť nekvalitný spoj a tým nekvalitný prenos signálu medzi komponentami.. Čo s tým spraviť? Zaistiť aby spoje neoxidovali a boli pevné! V hifi sa na to používajú
menej oxidujúce materiály, ako napr. zlato (pozlátené koncovky) a vhodné prevedenie konektorov (také čo dobre priliehaju a držía) a týmto to (pri racionálnom uvažovaní) aj končí!
Naposledy upravil(a) Jason dne 29 lis 2018 18:26, celkem upraveno 1 x.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

BVa.. To ozaj nemá cenu.. Najskôr tu padnú argumenty o tom, ako na počutie zmeny môžu vplývať veci, ako stres, potom, že len na svojej zostave a v prostredí ktoré poslucháč pozná, (vlastná poslúchareň), momentálny psychicky stav, a plno iných okolností, a nakoniec sa to dá počuť na počkanie z YouTube videa natočené zrejme mobilom a to poistky :-/. O čom sa chceš baviť ešte?

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jason: A co je tedy z technického hlediska lepší a proč: Odpojovat / neodpojovat atd. pravidelně (třeba 1x ročně) RCA/XLR/repro/USB... kabely?

Předpokládám zde standardní /vyšší kvalitu všeho: Kvalitní přístroje i kvalitní kabely s kvalitními konektory.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

hřebik.. Podľa mňa, ak máš ako tak kvalitné koncovky, napr. pozlátené a pevné, a zostavu v suchom mieste, nie je dôvod čokoľvek odpadájať a to roky... Ak by som sa v niečom mýlil, tak ma skúsenejší v obore opravte prosím, alebo niečo odporučte...

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Jason
Už asi potřetí, tak mohu Tě poprosit jestli by sis přehrál tu ukázku z YouTube a vyjádřil se, zda rozdíl slyšíš, či nikoliv. Řeči, že to není relevantní a pod. jsou zbytečné, to tady o kabelech tlačíte vy kabeloskeptici již dlouho. Nezávazný nic nestojící praktický test, tak to zkus, zda jsi na tom s ušima jako já, či irotam. Proč se toho bojíte Hifisti? Odrazy a záznam přes mikrofon neřešte, to ty rozdíly případně snižuje a přesto jsou znatelné. Když Vám nevadí před nákupem takový test u přenosek, tak proč by měl vadit tady. Je to stejné. Tak šup do toho Jasone. Nebo nemáš repro u PC? Mrtvý brouk je neseriozní postoj.

Děkuji.

Jason
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jason »

Ver mi, že "mŕtvy brouk" v tomto prípade, bude práve to najserioznejšie, čo môžem pre teba spraviť... Ozaj nič v zlom, nechaj to tak....... Príjemný poslúch kvalitnej hudby ti prajem, ako aj celkovo všetko dobré!!

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No, pak tady zase kňuč, ať někdo zrobí test a pod. Když sám můžeš přispět, tak z toho kolabuješ a bojíš se přiznat. I tak dík. Teď teprve chápu ten Tvůj slogan cos dal místo výbavy, kterou si na chvilku zveřejnil a přesto, že naprosto tolerantně Tě nikdo vůbec nic nevytýkal, jsi ji záhy smazal. Takže výstup u Tvé výbavy "čo z toho máš!!" lze číst, že Tě stačí prudit a to tady děláš od začátku a je to pro Tebe postačující.
HOWGH a jdu poslouchat, dne se točí LP Within Temptation a Nightwish, protože mám chuť na kvalitní operní zpěv.
Tak ať to hraje všem.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Oldear
Nic nového BVa, Ty jsi nemocný člověk, to je všeobecně známý fakt. Ať to třeba hraje jako z prdele, přes mikrofon a s odrazy, ale v obou případech stejným způsobem to bylo zaznamenáno.
O tvojom psychickom zdraví (a absolútnom "hluchu" starého ucha) si tiež myslím svoje, hlavne po tomto teste z Youtube, takže sme si kvit.
V obidvoch prípadoch to hrá na hovno, je jedno či je s včelím voskom alebo nie. A ktoré je kvalitnejšie, to si hodnoť sám , kľudne aj absolútnym čuchom. :roll:

sekal

Příspěvek od sekal »

To poslech. srovnání, které sem dal Oldear, je vcelku k ničemu, neboť jednotlivé ukázky pochází z odlišných částí skladby. Nedávno tady napsal, tuším, Dasta, že při testu musí být použit vždy stejný úsek hud. vzorku a měl pravdu. Jedině taková komparace může přinést nějaký, alespoň trochu smysluplný výstup.

Příklad korektního srovnání:

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Oldeare, takhle si šlápnout na hrábě, to musí bolet. Tak ať ti aspoň ten mobil a youtube hrají:-)

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Oldear píše:
29 lis 2018 18:59
Jason
Už asi potřetí, tak mohu Tě poprosit jestli by sis přehrál tu ukázku z YouTube a vyjádřil se, zda rozdíl slyšíš, či nikoliv. Řeči, že to není relevantní a pod. jsou zbytečné, to tady o kabelech tlačíte vy kabeloskeptici již dlouho. Nezávazný nic nestojící praktický test, tak to zkus, zda jsi na tom s ušima jako já, či irotam. Proč se toho bojíte Hifisti? Odrazy a záznam přes mikrofon neřešte, to ty rozdíly případně snižuje a přesto jsou znatelné. Když Vám nevadí před nákupem takový test u přenosek, tak proč by měl vadit tady. Je to stejné. Tak šup do toho Jasone. Nebo nemáš repro u PC? Mrtvý brouk je neseriozní postoj.

Děkuji.
Je to sice na Jasona, ale zkusím na to reagovat já. Rozdílné ty dvě ukázky jsou každopádně a slyšet to je. Hlavně z toho důvodu, že tam nejsou k dispozici stejné pasáže. V jednu chvíli jsem uvažoval o tom, že bych na to dal kmitočtový analyzátor a výsledky jsem pak postnul. Proč mě to přešlo?
I když připustím , že s tím nikdo úmyslně nemanipuloval, tak jakákoliv náhodná změna mikrofonu (pootočení do strany, posunutí kousek vedle) bude mít řádově jiný vliv než nějaká změna na přívodu síťového napájení. To samé, když se cokoliv změní v poslechovém prostoru. Stačí, aby si někdo přes židli položil bundu, místo jedné osoby tam byli dvě a bude to měřitelné. Jestli to někdo bude netopýříma ušima identifikovat to si nejsem jistý, ale v případě menšího poslechového prostoru to bude měřitelné.
Hlavně ale proč nemá význam to dál pitvat je ten, že kmitočtový rozsah a kvalitu má tohle asi jako výstup z nějakého kombajnového jezevčíka. Takže za mě asi tak.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

hřebík píše:
29 lis 2018 16:50
Když už se tu o kabelech diskutuje obecně a narazilo se na dotahování kontaktů v el. zásuvkách, zeptám se, zda existuje důvod dělat něco podobného i s jinými typy kontaktů / konektorů. Před lety jsem prožil módu čištění konektorů - prodávaly se i různé speciální hifivodičky na čištění kontaktů audiozařízení (obvykle izopropylalkohol) a doporučovalo se jednou za čas kabely odpojit od přístrojů, vyčistit všechny konektory a pak zapojit zpět. Osobně to nedělám, některé XLR, RCA i reprokokabely mám připojené i roky a nemám vůbec dojem, že bych něco musel rozpojovat, nedejhifi čistit.... Jeden můj známý kdysi lakonicky prohlásil, že konektory se samočistí v okamžiku zapojení (třeba RCA při nasunutí)...

Zajímá mě tedy, zda technici podobně jako u el. zásuvek doporučují konektory XLR, RCA, repro, USB... jednou za čas dotahovat / dostrkávat, nebo dokonce zcela odpojit a připojit zpět... A existuje rozumný důvod, proč dlouhodobě/tvale zapojené konektory RCA, XLR, repro, USB... po čase rozpojit a vyčistit?
Jestliže máš v zásuvkách vodiče připojené pod šroubky, tak postupem času se stoprocentně zvětší přechodové odpory. Zjistit to ale můžeš jedině tak, že si provedeš nějakým revitesterem měření, napíšeš si hodnoty těch smyček a třeba za rok to zopakuješ (stejným revitesterem). Když tam bude na běžném zásuvkovém okruhu (cca 15m od poslední zásuvky na jistič a dejme tomu 6-10 zásuvek v serii) rozdíl na smyčce z poslední zásuvky na jistič cca +0,1Ohm, tak to necháš být. Když tam bude něco víc, řekněme do +0,3 Ohm, tak by jsi měl začít přemýšlet o tom dotažení spojů. Když to bude o 0,5 Ohm horší než minule, měl by jsi s tím šroubovákem vyrazit hned.
Konektory RCA,XLR.....reproduktorové, můžeš jednou za rok vytáhnout a prohlédnou pečlivě povrch kontaktů, zaměřit se na oxidaci vlivem vlhkosti. V bytě tomu většinou nic jiného nebude. Když jsou kontaktní plochy bezvadné, není důvod to čistit, protože i ten izopropyl, čistý líh.... může zasáknout do míst kam nemá přijít. Některé konektory mají připojení vodičů krimpováním a dotažením pod červíky. Tohle je dobré třeba v prvním roce párkrát bez nějakého velkého násilí dotáhnout, protože ten krimpovaný spoj si postupně sedá do protikusu (dutinky s červíky). Dost nebezpečné je přímé připojení kabelu (licny) do protikusu pod šroubek. Tyhle spoje bývají na oxidaci nejnáchylnější, navíc si tenhle spoj dlouho sedá. To zjistíš, že třeba na čtyřikrát v průběhu půl roku jde pořád poměrně výrazně dotahovat. Dost se to dřív používalo u přímého připojení reproduktorového kabelu na reproduktorový terminál. Dnes se víc používají banánky, vidličky.....
Když budeš konektory zbytečně často vytahovat tak ta zlacená vrstva má jenom nějakou tloušťku a určitě ne přehnaně velkou.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Jako laik, sice s "50", uznávám že kabel může zahořet - ale dle mého pouze ten špatně zhotovený. A to pouze v rámci opalu špatného spoje, laku vodiče a pod. Kdo se může podívat do "referenčních" přístrojů (např. CD playerů) let 90. a sleduje napájecí cestu přímo od desky plošného spoje (trafa) vidí: pájený spoj, kvalitní dvojlinka, pájený(lisovaný) spoj ve vidličce a nasouvací spoj vidlička zásuvka, -hotovo. Dnešní, nebo upravené tyto přístroje mají napájecí cestu : pájený spoj, kabel, šroubovaný spoj, nasouvací spoj, šroubovaný spoj, kabel, šroubovaný spoj a nasouvací spoj vidlička zásuvka -hotovo. To vše pro odběr cca 20W. Kde může nastat více komplikací je jasné. Zvlášť u vícežilových stíněných aplikací.
Jednou jsem od známého dostal sadu RCA propojovacích kabelů. Už nevím co to bylo za značku, cenová hladina něco mezi 3000 a šílenstvím. Mám z něj dnes použité koncovky. Dal mi ho, že mu nevyhovuje do sestavy a má ostrej zvuk. Když jsem ho přinesl domů okamžitě jsem zaznamenal rozdíl oproti stávajícím. Muzika mi přišla detailnější, lepší, chrochtal jsem blahem kam jsem to své hifi tím drahým smotkem posunul. Mnohem později, mě ale zvuk začínal "sr...t" a já nevěděl proč. Jednou jsem to nevydržel a přepojil zpět to drahé na to původní. Najednou klid a příjemno. Nedalo mi to a do těch drahých jsem se podíval. Byl to takový kroucený smotek asi 8 nebo 12 miniaturních koaxiálů. Když jsem viděl to pájení, okamžitě jsem zalitoval toho, kdo to musel dělat. Na maličkém prostoru oddělit těch 12 jader od 12 stínění a připájet to vše na RCA konektor a zakrýt = šílenství. Vypadalo to hrozně a taky že jeden konektor se nepovedl. Několik vláken stínění se proplétalo kolem jader (všechno viděno lupou) a na tak malém prostoru neopravitelné. Rozpáral jsem ten kabel dál od koncovky, všechno roztahal od sebe a v rámci možností oddělil. Všechno výše popisované z kable zmizelo, ale už to nebylo smontovatelné (nešlo zakrýt koncovky). Jediným řešením byly skřípací kleště, kterýma jsem uplně odstranil zahořování ze svého audia. ;)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

To s tím videem je výborný nápad. Tady ty pojistky sice rozdíl slyšim, ale jak tu bylo zmíněno, jiná část skladeb, možná fixloval apod. Zkrátka pochybnosti. Ale kdybych měl kvalitní externí stereo mikrofon, tak ho hned připojim k zrcadlovce na stativu v místě poslechu a udělám porovnání kabelů. Stejné místo, stejná část skladby, jiný kabel. Když je to slyšet naživo, proč by nemělo být slyšet i na videu? Fakt mě ten nápad nadchnul.
kabelguru.cz

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Když je to slyšet naživo, proč by nemělo být slyšet i na videu?
Problém je ten predpoklad "když"..Či je to pravda, ukáže jedine slepý test, nie taký PR blábol s jasným popisom, čo kedy hrá.
Hovoríš, že nahrávka je výborný nápad...Ano, je. Však si teda vyskúšaj nejaké testy, kde PMA dal kvalitne nahraté súbory s presne rovnakou pasážou skladby, s presne rovnakou hlasitosťou, pričom sú vždy nahraté cez dva výrazne odlišné "komponenty", napr. drát vs. lampový preamp. Môžeš počúvať v kľude doma, na svojej aparatúre , xxx pokusov podľa nálady. Takých testov je na webe viac. A určite by nebol problém urobiť nahrávku "normálna" poistka vs. "špeciálna", či už v DACe, preampe, alebo konci... A skús si korektný ABX test. Ak dosiahneš rozlíšenie opakovane tak 15/20, tak asi niečo počuješ..
Alebo je k tomu počúvaniu nutné aj video (a kvalita zvuku je nepodstatná..), s popisom čo kedy hrá? 8-)

Odpovědět