Poslouchám už hodinu Flojdy a zapojuji u toho zásuvky

Díky moc. Jen mě zajímalo, co na to technici. Některé kabely mám zapojené i roky (třeba k repru) a nikdy mě nenapadlo je rozpojovat jen z důvodu preventivního čištění. Jen se občas vynoří někdo s nějakým doporučením a v člověku to hlodá, jestli by na tom nemohlo přeci jen něco být...123456789 píše: ↑29 lis 2018 23:59Jestliže máš v zásuvkách vodiče připojené pod šroubky, tak postupem času se stoprocentně zvětší přechodové odpory. Zjistit to ale můžeš jedině tak, že si provedeš nějakým revitesterem měření, napíšeš si hodnoty těch smyček a třeba za rok to zopakuješ (stejným revitesterem). Když tam bude na běžném zásuvkovém okruhu (cca 15m od poslední zásuvky na jistič a dejme tomu 6-10 zásuvek v serii) rozdíl na smyčce z poslední zásuvky na jistič cca +0,1Ohm, tak to necháš být. Když tam bude něco víc, řekněme do +0,3 Ohm, tak by jsi měl začít přemýšlet o tom dotažení spojů. Když to bude o 0,5 Ohm horší než minule, měl by jsi s tím šroubovákem vyrazit hned.hřebík píše: ↑29 lis 2018 16:50Když už se tu o kabelech diskutuje obecně a narazilo se na dotahování kontaktů v el. zásuvkách, zeptám se, zda existuje důvod dělat něco podobného i s jinými typy kontaktů / konektorů. Před lety jsem prožil módu čištění konektorů - prodávaly se i různé speciální hifivodičky na čištění kontaktů audiozařízení (obvykle izopropylalkohol) a doporučovalo se jednou za čas kabely odpojit od přístrojů, vyčistit všechny konektory a pak zapojit zpět. Osobně to nedělám, některé XLR, RCA i reprokokabely mám připojené i roky a nemám vůbec dojem, že bych něco musel rozpojovat, nedejhifi čistit.... Jeden můj známý kdysi lakonicky prohlásil, že konektory se samočistí v okamžiku zapojení (třeba RCA při nasunutí)...
Zajímá mě tedy, zda technici podobně jako u el. zásuvek doporučují konektory XLR, RCA, repro, USB... jednou za čas dotahovat / dostrkávat, nebo dokonce zcela odpojit a připojit zpět... A existuje rozumný důvod, proč dlouhodobě/tvale zapojené konektory RCA, XLR, repro, USB... po čase rozpojit a vyčistit?
Konektory RCA,XLR.....reproduktorové, můžeš jednou za rok vytáhnout a prohlédnou pečlivě povrch kontaktů, zaměřit se na oxidaci vlivem vlhkosti. V bytě tomu většinou nic jiného nebude. Když jsou kontaktní plochy bezvadné, není důvod to čistit, protože i ten izopropyl, čistý líh.... může zasáknout do míst kam nemá přijít. Některé konektory mají připojení vodičů krimpováním a dotažením pod červíky. Tohle je dobré třeba v prvním roce párkrát bez nějakého velkého násilí dotáhnout, protože ten krimpovaný spoj si postupně sedá do protikusu (dutinky s červíky). Dost nebezpečné je přímé připojení kabelu (licny) do protikusu pod šroubek. Tyhle spoje bývají na oxidaci nejnáchylnější, navíc si tenhle spoj dlouho sedá. To zjistíš, že třeba na čtyřikrát v průběhu půl roku jde pořád poměrně výrazně dotahovat. Dost se to dřív používalo u přímého připojení reproduktorového kabelu na reproduktorový terminál. Dnes se víc používají banánky, vidličky.....
Když budeš konektory zbytečně často vytahovat tak ta zlacená vrstva má jenom nějakou tloušťku a určitě ne přehnaně velkou.
To bych tak ultimativně neviděl.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti