u prodejcu znacky nordost vyvolal pokus se stinenim reprokabelu nordost temer huronsky posmech.
sam nejsem ochoten pokus opakovat. "zabalit" kabel valhalla je prace na x hodin.
pisi to sem proto, ze dodelani stineni na repro kabel je nakladove velmi levne. sice pracne, ale...
majitel multi-tisicove sestavy muze zasadne zlepsit zvuk za "smesne" stovky kc.
je to lehce vratny pokus. nedojde k zadnemu poskozeni draheho komponentu, jakym napr. kimber 3035, nordost frey atd, muze byt.
takze:
u jedne debaty na Analogove akademii s lidmi, kteri rozumi oboru elektro/hifi "ze vnitr" me skutecni vyrobci hifi privedli na myslenku dodelat na repro kabel Nordost Valhalla stineni a to i pripojit, aby melo efekt.
2,5m kus je sakra antena!. takze vymyslet ultra DIY poctive stineny a toto pripojit na k tomu urceny "kolik" zesilovace.
vedli jsem pred x lety na AA zajimavou debatu o smyslu kabelu versus jejich cena atd... stineni repro kabelu povazovali onehda unisono za velkou slabinu jejich "smyslu".
muj velmi sikovny, ochotny a vsem pokusum otevreny kamarad pytel tudiz koupil medeny, slaboucky, podkobercovy, 5 cm siroky repro kabel, ostatni material na vyrobu a spolecne jsme x hodin vyrabeli stineni.
zastinili napred jen 1 ks reprokabelu a sli to "testnout".
1 kabel bez stineni a 2. se stinenim. zapojeno na repro avalon indra.
kazda bedna hrala zcela jinou hudbu. ten rozdil byl tak veliky, ze jeste dnes nad tim kroutim hlavou.
(prosim vsechny teoreticke znalce o neutoceni a upusteni od vykriku o me hlouposti atd.)
nedelali jsem zadne slepe testy,mereni.
vse jsme poslouchali na vazne hudbe a z placek sacd.
rozdil ohromny. leva bedna ( stineni) hrala jakoby pomaleji. uplne v klidu, kazdy takt nejak oddelene.
ten zazitek byl neskutecne zajimavy. takze jsme jeste kapku velepsili techniku vyroby DIY stineni a zabalili oba kusy.
HURA. to byl rozdil ve zvuku slovy nepopsatelny. navic by vyvolal dasli negativni emoce.

dodnes jsem nepochopil, proc vlastne sam vyrobce (za tu ukrutnou cenu) repro kabel nestini.
dle vyjadreni 2 prodejcu, se kterymi jsem o mem pokusu mluvil, je stineni kabelu nordost naprosta blbost a zvuk naopak zhorsuje.
ale ja to zkusil a takto slysel.
pozdeji jsem mel k dispozici jeden par bez a jeden se stinenim. takze jsem mohl opakovane zkouset rozdil.
pokud toto bude cist majitel repro kabelu nordost, kimber, kazdeho bez stineni... doporocuji pokus zopakovat, udelat stineni a toto nejak pripojit technicky spravne
(sam jsem vzdy odkazan na radu technicky vzdelanych)
a samozrejme nam sem napsat svou praktickou, realnou, osobne slysenou zkusenost se zvukem repeo kabelu bez/ se stinenim!!