humpf píše:JIných podobných "industriálních" - od Throbbíng Gristle, Cabaret Voltaire až po Clock DVA nebo Laibach. (Ano, Led Zeppelin "nejsou podobní" Black Sabbath - jen jen to obojí hard rock z přelomu šedesátých a sedmdesátých.

Chci říct, že přít se o tyhle věci ("ne, tak to není") je asi trošku zbytečné.) Ale chápu: Krupps asi nerad, Neubaten rád - a máš pravdu, je mezi nimi rozdíl. Ostatně, aby se dvě věci byly podobné, musí být různé, že?

Ne,ne Die krupps jsem poslouchal hodně.Ale přišlo mi to trochu nespravedlivé porovnávat tuctovou kapelu DK s mistry EN.Cabaret Voltaire,Clock Dva a Laibach byli taky dost elektronický.Vševhny tyto kapely představovali průkopníky a špičku v žánru industriál,ale EN byli unikátní!!EN tu invenci(jiné postupy a výroba vlastních nebvyklých nástroju a jistou syrovost) dotáhli do maxima.Nesmíme zaměnovat elektronický industrial ala Fron 242,Front Line Assembly,Skinny Puppy,Die Krupps,Control Bleeding,Download,Velvet Acid Christ,Wumpscut,Project Pitchfork,Leather Strip,KMFDM a mnoho dalších a na druhé straně experimentální industriál třeba tebou zminované Throbing Gristle,SPK,Foetus,Coil a hlavně EN.Jde o to,že byh nerad popletl hlavy neznalých,jde tedy spíše o osvětu, než o poučování znalých jako jseš ty.
Jěště jedna poznámka.Dle mého se EN vzhlídli v česlém undergroundu.V roce 1973-75 totiž v Československu vznikla skupina DG307,který pro mne byl začátek této druhé odnože industriálu.Jen se podívejte na archívní záznamy co předváděli DG307 na podiích.DG307 byli pravý průkopníci industriálu.O to více obdivuju tuto kapelu z důvodu v jakém nesnášenlivém prostředí (komunistický apartheid) tyto nahrávky a vystoupení vznikaly.Naši nekonformní hoši to oproti kolegům měli o to horší,že zde nebyla možnost se jaksi zviditelnit propagací či podporou jakekoliv společnosti.Vše probíhalo hluboko v podzemí bez jakékoliv finanční odměny a uznání veřejnosti.Naopak media na ně pořádali hon jako na kriminálníky a nepřátele dělnické třídy.Jestli někdo viděl propagandistický dokumentární snímek v době největší normalizace o Plastic people of the universe, tak ví co myslím tím honem médií.Jak někde řekl P.Zajíček,bylo těžké slyšet od lidí na zastávce:"Já bych je pověsil ty vlasatý hajzly nebo něco v tom smyslu".Tak byli lidi zblbnutý.