Jordi Savall

Diskuse a fun kluby jednotlivých muzikantů, kapel atd. Jejich historie, koncerty a drby kolem.
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jordi Savall

Příspěvek od efičák »

humpf píše:Savalla nesbírám, jen si ho vždycky rád poslechnu. Mylsím, že se hezky vpravil do role dvorního kapelníka na francouzském nebo španělském královském dvoře někdy na začátku novověku. Zkrátka umí taneční a populární hudbu z té doby zahrát pokaždé skvěle. Kromě toho zkouší občas zopakovat úspěch hudby k filmu Všechna jitra světa, která mu přinesla oblibu, které se dneska těší. A konečně, opravdu umí na nástroj, na který se nehraje jinak moc často - a to je další kouzlo. Takže, jestli to bude Couperin, Lully, Marais; nebo nějaká ta La Folia, hudba z doby té či oné; přpadně pokus nahrát nějaký velký kus (Bach, Monteverdi), vždycky to, co já vím, bude velice dobré.
Záleží tedy hlavně na tom, jakou hudbu se ti chce poslouchat. Já bych třeba nemusel mít deset jeho alb se starou dvorskou hudbou (která mu jde asi nejlíp). Taky jsem celkem konzervativní a stará lidová exotika není úplně můj šálek čaje. Ale jeden jeho Händel, Lully, Couperin, Marais nebo Boccherini je spolehlivě dobrý začátek (pokud se ti ovšem líbí ta muzika samotná).
Bravurní postřeh, výstižné.
Nemohu ponořit do hudby k jídlu a tanci. Né, že bych vyžadoval pouze Matoušovy Pašije, jen je to mělké. Lid potřebuje zapomění v dobách zlých.
Zvuk violy da gamba je zajímavý, a s kvalitními partiturami jej považuji za přínos.

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Mesire, přeju, ať se zakoupený Savall líbí. A napiš nám taky někdy své tipy, varování a vůbec své dojmy z poslechu. Je škoda, že vás nepíše víc. Připadám si pak trapně. A taky si rád něco přečtu.

Efičáku, nesmíš mi tak lichotit: červenám se a praskají mi žilky v obličeji. :oops: Navíc není za co.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpf píše:Mesire, přeju, ať se zakoupený Savall líbí. A napiš nám taky někdy své tipy, varování a vůbec své dojmy z poslechu. Je škoda, že vás nepíše víc. Připadám si pak trapně. A taky si rád něco přečtu.

Efičáku, nesmíš mi tak lichotit: červenám se a praskají mi žilky v obličeji. :oops: Navíc není za co.

humpf: a co tak nekdy zajit na koncert? Idealne stara hudba (v dobre interpretaci se tezko u nas hleda), komorina (ale ne moderna) nebo i neco velkeho? Z Janackova maje jsem si vybral 10 koncertu, druhe kolo zuzilo vyber na 4 koncerty, na ktere chci tento tyden objednat listky. Mrzi me zruseny koncert Alison Balsom s A. Bartou a ihned vyprodany koncert L. Brabce na zamku v Kravarich :cry:

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

A na co se teda chystáš? Třeba se taky vypravím.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

humpf píše:A na co se teda chystáš? Třeba se taky vypravím.
21. 5. - AD Trio
27. 5. - PKO
29. 5. - Shanghai
1. 6. - Jarvi

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Hezké, zkusím.

Možná byste si mohli napsat třeba do vláken k festivalům kdo se kam chystá a na které koncerty, abyste se snáze potkali.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ad "stará hudba u nás ... " - Savall tu byl 2x (pokud vím - osobně jsem byl v Praze na 2 koncertech). Na Plodinové burze před 4 lety a v Rudolfinu před 2 lety, obojí v rámci Pražského jara. Možná jsem nějaký ten rok nenapsal zcela přesně, ale bylo to 2x v posledních 5 letech.
Pavel Macura Audio

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Vcera vecer jsem si udelal radost. Po nutnem zlu - brouzdani po internetu a hledani hotelu a nejlevnejsi rent-a-car na sluzebku ve Francii zitra - jsem si objednal 5 CD AliaVox:

AVSA9845
BOCCHERINI Fandango, Sinfonie & La Musica Notturna di Madrid Le Concert des Nations/ Jordi Savall. Alia vox SACD £8.32 1 £8.32

AVSA9841
OF TIME AND NOW Works by Codax, Ortiz, Marais, Merula. Jordi Savall, Montserrat Figueras, Arianna Savall, Ferran Savall, Pedro £8.32 1 £8.32

AVSA9848
ORIENT OCCIDENT Driss El Maloumi, Dimitris Psonis, Yair Dalal, Pedro Estevan, Khaled Arman, Osman Arman, Seiar Hashimi, Jordi S £8.32 1 £8.32

AVSA9860
HANDEL Water Music, Music for The Royal Fireworks. Le Concert des Nations / Jordi Savall. Alia vox SACD £5.87 1 £5.87

AVSA9844
ALTRE FOLLIE De Cabezon, Mudarra, Rufo, A. Piccinini, Falconiero, Storace, Playford etc. Hesperion XXI / Jordi Savall. Alia vox £8.32 1 £8.32

Subtotal: £39.15
Postage and Packaging*:
(Airmail - EU Zone 2) £5.50
Total VAT Content: £5.13
Total: £44.65

MDT ma fakt super ceny, a na rozdil napr. od Amazonu velmi rozumny pristup k balnemu a postovnemu. Humpfe: D I K Y *2thumbsup*

Na desky se moc tesim :roll: uz aby tady byly

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Pánové, tomu říkám náhodička. Chtěl jsem doplnit výčet Savallových koncertů u nás, byl jsem na něm ještě před třemi lety ve Slavkově v rámci cyklu Concentus Moraviae a když jsem k tomu dnes hledal nějaké podrobnosti narazil jsem na tuto upoutávku:

http://www.rozhlas.cz/vltava/vazhudba/_zprava/330091

Takže 22.3. večer nalaďte tunery a můžete si Slavkovský koncert prožít ze záznamu.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

mesires

Osobně znám ten Orient a Folii. Líbí se mně moc. Doma ještě čeká zabalená Vodní hudba a Hudba k ohňostroji. Třeba se na ni dostanu dříve ... .

humpf
Savalla nesbírám, jen si ho vždycky rád poslechnu. Mylsím, že se hezky vpravil do role dvorního kapelníka na francouzském nebo španělském královském dvoře někdy na začátku novověku. Zkrátka umí taneční a populární hudbu z té doby zahrát pokaždé skvěle. Kromě toho zkouší občas zopakovat úspěch hudby k filmu Všechna jitra světa, která mu přinesla oblibu, které se dneska těší. A konečně, opravdu umí na nástroj, na který se nehraje jinak moc často - a to je další kouzlo. Takže, jestli to bude Couperin, Lully, Marais; nebo nějaká ta La Folia, hudba z doby té či oné; přpadně pokus nahrát nějaký velký kus (Bach, Monteverdi), vždycky to, co já vím, bude velice dobré.
Záleží tedy hlavně na tom, jakou hudbu se ti chce poslouchat. Já bych třeba nemusel mít deset jeho alb se starou dvorskou hudbou (která mu jde asi nejlíp). Taky jsem celkem konzervativní a stará lidová exotika není úplně můj šálek čaje. Ale jeden jeho Händel, Lully, Couperin, Marais nebo Boccherini je spolehlivě dobrý začátek (pokud se ti ovšem líbí ta muzika samotná).
Hezky napsané. Já jsem se po třech koncertech a osobním setkáním dostal do role velikého fanouška a styl J. Savalla se všemi žánrovými přesahy mně prostě sedne. A navíc se musím přiznat, že jsem asi i sběratel. Na druhou stranu, po poslechu prvního Savallova kompletu starších nahrávek z Virgin rec. musím říci, že bych ho doporučil asi až jako nástavbu po vstřebání současné produkce Alia-Voxu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

humpf píše: Efičáku, nesmíš mi tak lichotit: červenám se a praskají mi žilky v obličeji. :oops: Navíc není za co.
Dlouhou zimou pobledlá tvář, znachověla na "mih" oka kratký,
jen piš barde
a přejdou dealerů zmatky, kdy mísí se jabka a hrušky
ať stránky webové jsou zase naše.
Milců hudby.

Pánové Mesires, Lubík2, Humpf a PMA, více hudby a Smetana bude. I chléb bude.
Ať se vrátí znechucení introverti a píší něco nornálního.
Jejich psaní je výživné a hodnotné.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Tak jsem si z Vás udělal včera Dobrý den a musím se omluvit za tu mystifikaci. Nebylo to úmyslné. V zápalu nadšení jsem nevěnoval dost pozornosti všem časovým údajům. Večer jsem se ještě díval na program ČRO3 a ten koncert jsem samozřejmě nenašel. Záznam koncertu se už vysílal 22.3., ale bohužel před dvěmi lety .... . Děkuji Vám všem za taktní mlčení, kterým jste přešli můj přehmat. Když ta potřeba o něco se podělit je obrovská a přitom času tak málo.

Martinp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinp »

PMA píše:Ad "stará hudba u nás ... " - Savall tu byl 2x (pokud vím - osobně jsem byl v Praze na 2 koncertech). Na Plodinové burze před 4 lety a v Rudolfinu před 2 lety, obojí v rámci Pražského jara. Možná jsem nějaký ten rok nenapsal zcela přesně, ale bylo to 2x v posledních 5 letech.
Myslím, že tu byl mnohokrát....... Já na něm byl třeba na zámku ve Slavkově u Brna. .........Spousta barokních představení bývá na zámku v Krumlově. V zámeckém barokním divadle jsou původní kulisy a zařízení vůbec. Měl jsem tu možnost být v zákulisí. Všechny kulisy jsou ovládany ručně provazy přez kladky. Neuvěřitelný, jak to všechno funguje. Doporučuju navštívit.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Vcera mi dosly 4 CD (Altre Folie momentalne neni skladem, vyprodane a dojde pozdeji).
Vcera jsem si vychutnaval a doopravdy uzival Du temps et de l'instant + Boccherini. Je to skvele zahrana, skvele sejmute a ma to zivot. Proste sen audiofila (a v tomto pripade i hifisty ci highendisty :D ).
Dekuji vsem za skvela doporuceni *2thumbsup*
Dnes poslechnu na sluchatka jeste Orient-Occident a Water Music/Firework music. Uz se tesim.

BTW: i moje draha polovicka, ktera je hudebne vzdelana a aktivne zpiva + obcas hraje, byla nadmiru potesena. Co vic si muze chlap audiofil prat? *jupi* *hura* *sunglases*

Odpovědět