Bravurní postřeh, výstižné.humpf píše:Savalla nesbírám, jen si ho vždycky rád poslechnu. Mylsím, že se hezky vpravil do role dvorního kapelníka na francouzském nebo španělském královském dvoře někdy na začátku novověku. Zkrátka umí taneční a populární hudbu z té doby zahrát pokaždé skvěle. Kromě toho zkouší občas zopakovat úspěch hudby k filmu Všechna jitra světa, která mu přinesla oblibu, které se dneska těší. A konečně, opravdu umí na nástroj, na který se nehraje jinak moc často - a to je další kouzlo. Takže, jestli to bude Couperin, Lully, Marais; nebo nějaká ta La Folia, hudba z doby té či oné; přpadně pokus nahrát nějaký velký kus (Bach, Monteverdi), vždycky to, co já vím, bude velice dobré.
Záleží tedy hlavně na tom, jakou hudbu se ti chce poslouchat. Já bych třeba nemusel mít deset jeho alb se starou dvorskou hudbou (která mu jde asi nejlíp). Taky jsem celkem konzervativní a stará lidová exotika není úplně můj šálek čaje. Ale jeden jeho Händel, Lully, Couperin, Marais nebo Boccherini je spolehlivě dobrý začátek (pokud se ti ovšem líbí ta muzika samotná).
Nemohu ponořit do hudby k jídlu a tanci. Né, že bych vyžadoval pouze Matoušovy Pašije, jen je to mělké. Lid potřebuje zapomění v dobách zlých.
Zvuk violy da gamba je zajímavý, a s kvalitními partiturami jej považuji za přínos.