jméno: Kate Tunstall
narození: 23. června 1975, Edinburgh
Její adoptivní otec je fyzik, matka učitelka. Vyrostla v univerzitním městě St Andrews. KT má dva bratry: staršího Joa a mladšího Daniela, který má poruchu sluchu. Děti byly vychovány v domově bez televize nebo sterea kvůli Danielovu naslouchátku. Kate byla adoptována hned po svém narození. Odjakživa o tomto svém původu věděla. Sama k tomu poznamenává, že ji její život připadá tak trochu mystický, protože si dobře uvědomuje, že jej mohla prožít úplně jinak. Ve dvaceti letech se KT setkala se svou skutečnou matkou, která jí prozradila, že její otec byl folkový muzikant. Pravá matka je částečného čínského původu a otec je Ir.
Když studovala na londýnské univerzitě Royal Holloway, vystupovala s akustickou kytarou ve studentském baru jako "Katie".
Studovala na High School of Dundee, Madras College v St Andrews, Kent School v Connecticutu a Royal Holloway.
V dětství hrála na klavír a flétnu. Jako teenager se začala učit zpívat podle magnetofonových nahrávek s Ellou Fitzgeraldovou. V období svých prvních lásek si začala psát své zamilované písně, v šestnácti vzala do ruky kytaru.
Během svých 20 let KT hrála většinou v nezávislých kapelách včetně Elia Drew a Tomoko a soustředila se na skládání písní. Také psala hudbu a vystupovala pro dětské televizní show.
Její debutové album "Eye to the Telescope" vyšlo nejprve v Anglii. Křehké melodické písničky s neotřelými texty vzbudily u kritiky zaslouženou pozornost. KT Tunstall začala být srovnávána například se slavnější PJ Harvey. Její následné beznadějně vyprodané klubové turné rozhodlo o tom, že se pokouší uspět i na kontinentu. U nás její dlouhohrající prvotina "Eye to the Telescope" vychází 30. května 2005. Prvním vypuštěným singlem se stala písnička "Black Horse & the Cherry Tree".
Ocenění:
Q Music Awards 2005 - Best track for "Black horse and the cherry tree";
BRIT Awards 2006 - Best British female solo artist;
Ivor Novello awards 2006 - Best song musically and lyrically for "Suddenly I see" (obšlehnuto)

přiznám se zcela upřímně a bez mučení: jsem do hudby téhle ženské zabouchnutý až po uši, až do konečků vlasů, beznadějně.
libí se mi její melodičnost, její hlas, její texty, ona sama, její alba, to jak jsou nahraná...

dostal jsem se k ní skrze hnusný mp3kový soubor stažený z internetu a teď mám dvě její řadovky v originálu a všechno ostatní dostupné objednané.
studiová alba:
Eye to the Telescope (2004)
Acoustic Extravaganza (2006) - tohle jsem ještě neslyšel a těším se jak malé dítě
Drastic Fantastic (2007)

kytary:
Gibson Dove (KT mu říká Cosmo a pořídila si na něj nalepovací hvězdičky

Gibson Hummingbird
Gibson Chet Atkins Country Gentleman
Gretsch White Falcon ...(mňam!)
Gretsch 1962 Silver Jet
pedál AKAI Head Rush E2

a strašně rád bych ji viděl na živo.
nějaké ukázky jsem píchnul do vlákna Pop.
vřele doporučuji !!!