Bewy

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
Bewy
Kontaktovat uživatele:

Bewy

Příspěvek od Bewy »

Zdravím rozrůstající se rodinu hi-fi-nadšenců.
Je mi 31 let a momentálně bydlím a pracuji v bavorském Norimberku. Všechno se to začalo někde v Mediamarktu ve Würzburgu, kde jsem tenkrát před lety bydlel. Poslouchal jsem si tam nějaké ty sestavy od Yamahy a málem si i jednu koupil, protože to pro mě tenkrát bylo asi tak všechno, co jsem si vybavil pod pojmem hi-fi. Naštěstí jsem předtím několikrát zavítal na tehdejší web Hifi-Passion (tady musí odbočit, moc mě to mrzí že ten web už neexistuje, byla tam příjemná přátelská atmosféra a spousta zajímavých názorů a informací) a rozhodnul se, že asi přece jenom bude lepší se poohlédnout někde jinde než jen v Mediamarktu. Zanedlouho už jsem si domů vezl první repro, a sice zachovalé Audio physic Virgo 2. Na první pohled sice žádná krasavice, ale na druhý pohled a první poslech srdcová záležitost. Nemohl jsem se dočkat, až ty bedny uslyším i u sebe a tak jsem vzápětí na ebay zakoupil i zesilovač Vincent. Bohužel, ale možná i bohudík, jsem ten zesilovač nikdy neslyšel, protože mi pokaždé kompletně vyhodil jističe na celém patře :-) Následovalo setkání s panem Wolfgangem Pflugem (http://www.allegro-hifi.de). V jeho hifi-studiu jsem měl možnost si poslechnout různé sestavy, například kompletní řetězec Lindemann. Protože ale viděl, že za svoji první sestavu nehodlám zaplatit několik tisíc Eur, tak mi doporučil kombinaci Audiolab 8200CDQ + koncák 8200P. Z obavy o ty nejspodnější frekvence jsem pořídil ještě subwoofer Audio physic Luna, který ale zapínám jen sporadicky. K tomu následovaly kabely od německé firmy WSS za solidní cenu a já si předsevzal, že mi to takhle hraje velice uspokojivě a více již do hifi investovat nebudu.tečka. (tady asi už všichni víte, co bude následovat :o) )
Po nějaké době jsem opět zavítal k panu Pflugovi jen tak ze zvědavosti a na poslech, případně doporučení síťových kabelů apod.. No a samozřejmě, přišla zajímavá nabídka na bedny Lindemann BL-10 (předváděcí kousky, zkontrolované před prodejem přímo u výrobce). Po pár týdnech/měsících úvah, jsem neodolal a bedny koupil. Na začátku (bedny nebyly pořádně rozehrány) jsem měl chuť všechno vrátit a cítil jsem se hrubě podveden :o) - no, časem se bedny rozehrály, moje uši si zvyknuly a teď už bych neměnil.
Dalším krokem byl přestup na digitál. Můj 8200CDQ umí asynchronní USB, takže stačilo zakoupit Mac mini, externí Harddisk, bezdrátový touchpad a klávesnici, všechno to připojit na moji televizi, vylepšit původní iTunes o Pure Music a hotovo.
Další na řadě byla akustika místnosti. Za málo peněz hodně muziky - koupil jsem si 50x50 cm molitanové pyramidy na amazonu a k tomu 50x50 cm obrazové rámy od IKEA, slepil to dohromady a nestačil se divit, jak to mým bednám, které mají bassreflex dozadu, pomohlo. Tento DIY určitě všem doporučuji, změna je obrovská a opatrným přesouváním beden dopředu a dozadu se dá vyladit i hladina basů tak, aby se úplně neztratily.
Dalším krokem, kterému se ale zatím já a moje peněženka zuby nehty bráníme, by asi pravděpodobně byla výměna aparátu, který docela dost zaostává za reproduktory. Měl jsem možnost si poslechnout ve studiu a konečně i u mě doma, kombinaci Lindemann Musicbook 15 (USB-DAC s CD-playerem apod.) + Musicbook 50 (koncový zesilovač v tříde D), nicméně cena 3200+1800 Euro mě drží v dostatečném odstupu. Co se týče projevu, subjektivně mi přišlo, že moje repro hrálo ještě o fous rychleji a klidněji než na Audiolabu. Navíc se teď ozval pan Pflug, že dalším výrazným posunem ve zvuku je možnost nechat v PC "on the fly" pomocí jRiver-playeru konvertovat hudební formáty do DSD a ty potom poslat do Musicbook 15.

Moje aktuální sestava:
Audiolab 8200CDQ+Mac mini+Pure Music - WSS Gold-line kabel - Audiolab 8200P - WSS Silver-line kabel - Lindemann BL-10

Moje hudební tipy:
A.Dvořák - Piano Concerto Op.33 - Sviatoslav Richter, V.Smetacek (CD-Radioservis)
A.Dvořák - Cello Concerto Op.104 - Steven Isserlis (s Berliner Philharmoniker, anebo ještě lépe na úvod pražského jara - bohužel zatím jen na ulozto.cz)
Martin Gasselsberger Trio - Hope
Jessica Gall - Beautiful Girls
Jessica Pilnas - There must be an Angel
Torun Eriksen - Glittercard
Michael Garson - Spirit of Play
Norah Jones - Don´t Know Why

Na fotkách jsou železa nacpány do skřínky pod TV, je to jen prozatimní řešení, protože do masivního racku co by "vévodil" celé místnosti, se mi moc nechce. Nejraději poslouchám v noci v téměř naprosté tmě, je to úplně jiný zážitek jak pro mě, tak pro moje nadprůměrně staré sousedy, kteří již vyndali naslouchací zařízení a jsou v modu "Mute" uloženi ke spánku :D
Pokud máte někdo nějaké návrhy nebo připomínky či dotazy, budu rád za feedback. Přeji všem na fóru i všem ostatním příjemný poslech a hodně radosti z hudby!

P.S. Jelikož mě poslech hudby opravdu baví, tak jsem se rozhodnul trochu přilepšit i uším mého bratra a za relativně dobré peníze mu po předchozím poslechu sehnal low-cost variantu hifi-sestavy: KEF Q300 nové za 480 Eur, k tomu použitý NAD C326BEE za ca. 300 Eur a USB-DAC Pro-Ject USB S+ za 199 Eur. NAD si s KEF-reproduktory výborně rozumí a můj bratr se nestačí divit :-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bewy

Příspěvek od Prospero »

Tak vitej na foru, „sousede“. :)
Mas to moc hezke. (Obzvlast se mi libi tve reseni akustickych uprav “za hubicku”. *bravo* )

Lindeman je spise “insider” znacka, hraje ale vyborne a nebyt tak drahy (to je ale relativni), urcite by nasel daleko vic stoupencu…
Jdes sice uplne jinou cestou nez ja (tedy “digitalni”), poslech je ale i tak urcite prijemny.
Tak at ti to hraje k plne spokojenosti.

P.S.: Sousedy je nutne si vychovat! :lol:
P.P.S.: A s umistenim pristroju se koukej polepsit! :mrgreen:

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

bewy
1. též mě zaujalo tvé řešení akustiky. skvělý nápad za hubičku!
jen by mě zajímalo proč jsi z těch panelů nevyrobil za bedny trochu větší plochu.
i takto malinké to vypadá vážně moc pěkně. 3 x 3 kostky by vypadalo úžasně a přínos by byl zřejmě značný.
2. ta změna repro zesloupových AP na regálovky Lind je též zajímavá.
byl by to jistě základ přínosné debata o tvých zkušenostech a příčinách změny repro
:-)
osobně nemám zvuk klasické hudby z počítačů rád a tak mě pohled na imac příliš nepotěší.
ale k nasazení a odvážným výdajům za "blbosti" ti gratuluji.
též patřím k pododbně postiženým.
norimberk je jistě příjemné město k životu. zdravíme tudíž hifistu do brd!

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Ahoj,

taky se mi moc líbí ta pěna v rámech.
Díky za tip na skvělou hudbu. Pouštím si Dvořáka Cello koncert a moc se mi to líbí. *thumbs up*

Soustavu máš pěknou. Zajímalo by mě, z jakého materiálu je výškový reproduktor?

Přeji ti, ať ti to hraje ke spokojenosti.

boxer

Příspěvek od boxer »

Škoda , že není větší a panoramatičtější záběr té poslechovky ze všech stran a míry.

Na mne působí hrozně prázdně. Ty odrazové čtverečky za bedýnkami jsou spíš pro estetiku, než pro účel. Jak napsal náš uchobijec Lachim, kdyby byly spoň 2x2, lépe 2x3 (na výšku,) ještě lépe 3x3,mělo by to zcela pozitivní vliv na mrtvou zeď.

Ta TV má taky neblahý vliv na odraz. No ale co už.

Koberec určitě tak, aby byl na zemi před soustavami. Vším tím utlumit první odrazy od zadních zdí, podlahy, fain je i strop.

Možná ( jen odhaduji) jsou BL 10 lepší než AP, právě pro tu akustiku místnosti. Obzvláště boční basáky AP jsou choulostivé na prostor.

Bewy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bewy »

Prospero: Zdravím zpátky do Mnichova, když jsme tak blízko, tak se musíme určitě někdy navštívit. U mě jsi určitě zvaným hostem, ale nejdřív až dodělám akustiku místnosti :)

PavelIN: No ten výškáč je od ETON (skrz basreflex vidím nápis 26HD1, ale ten už nemají v nabídce) a to chránítko/difuzor je tuším nějaká custom-úprava, nástupcem bude asi tento:
http://www.etongmbh.de/produkte/home-hi ... 1/pid/236/.
Jinak můj další tip na uklidnující skladbu, je Liebestraum od Franze Liszta, ale jen náš Josef Bulva se dokázal trefit do mého vkusu, co se týče frázování a dynamiky, třeba takový D. Barenboim se mi s touto skladbou nelíbí vůbec. Zatím jsem se nedostal ke koupi toho kousku od J.Bulvy na CD, tak jen pro představu odkaz (nekvalitni, ale muzikantsky ok):
https://www.youtube.com/watch?v=KpOtuoHL45Y.

lachim: z panelů jsem neurobil větší plochu, protože na moji přítelkyni se musí pomalu, nejdřív musí rozdýchat to co už visí, a potom se bude přidávat :o) ....kdyby jenom tušila co vše ještě bude potřeba pro akustiku místnosti udělat :) Co se týče AP Virgo 2, je to skvělá bedna za tenkrát před lety asi 1100 Eur koupená, hrála bezvadně, nenáročná na krmení, ale něco mi tam chybělo, takže jsem už k ní dokupoval ten Subwoofer. Nějak mi na ní neseděly ty basy, nedokážu říct proč, ale prostě to nebylo ono. No a protože jsem několikrát slyšel ty Lindemann BL-10 (ok, v dobré akustice a krmeny kompletně řadou Lindemann 8xx) a byl jsem unešen jejich vzdušností, rychlostí a překvapivým "asi vyšším basem", tak jsem si řekl, že s dobrým zesilovačem to bude i u mě hrát lépe než ty AP. No ze začátku jsem byl překvapen, protože to bylo u BL-10 tak nějak jiné, než co jsem znal od AP. Navíc, k změne zesilovače z Audiolab 8200P na něco silnějšího/masivnějšího zatím nedošlo. S postupem času jsem ale začínal slyšet na nahrávkách věci, které mi předtím tak nějak unikly...

lachim,boxer,všichni:
Repro mám u delší stěny, naproti je rozměrná pohovka u zdi a za ní jsem rozvěsil další 3 diy panely s tím molitanem. V rozích mám umístěny "studentské" "bass-traps" :-)
Obrázek
http://www.amazon.de/Bass-Trap-Absorber ... =bass+trap a chystám se na strop a koberce před bedny. Tímto bych vás chtěl poprosit o radu, co by se nejvíc hodilo na strop jakožto difusor? (pominu-li panely od Vicoustics za docela dost peněz):

tohle mi přijde podobné vicoustics a tak nějak mi přijde, že je to jenom molitan (viz.Varianta 3) s dýhou přilepenou nahoře ?!?
Obrázek
http://www.sonitusacoustics.eu/hiline_WOODFOAM.html
Varianta 2:
Obrázek
http://www.amazon.de/gp/product/B00EE8V ... _i=desktop
Varianta 3:
Obrázek
http://www.amazon.de/gp/product/B004LZ1 ... _i=desktop
Varianta 4 (asi můj favorit):
Obrázek
http://www.akustik-pyramiden-schaumstof ... frreg71ib7
Varianta 5, zase trošku dražší kousek:
Obrázek
http://www.amazon.de/gp/product/B0025X4 ... _i=desktop

Předem děkuji za rady/připomínky.

Bewy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bewy »

Co se týče místnosti, tuším rozměr je 6 x 4 m, v jednom rohu jsou "kachláky" s topným olejem, takže v podstatě pokoj-pětiúhelník, závěsy občas při poslechu zatáhnu. Podlaha a stěny jsou zatím převážně holé, tam jsou ještě hodně velké rezervy. Pro představu několik foto:
Nalevo:
Obrázek
Zadní stěna:
Obrázek
Napravo:
Obrázek

btw: s tím jak mi to hraje, tak spokojen nejsem, hádám, že hlavně v podání prostoru tomu ubližuje ta "neakustika" místnosti. Co se týče krmení, chci se ještě zeptat, jestli někdo z přítomných někdy moje repro slyšel naživo (Lindemann BL-10) a případně co vás napadá jako adekvátní silič ? Audionet? Já jsem samozřejmě postižen značkou Lindemann a věřím v digitální pokrok :) ...takže mě napadá zase třeba ten Musicbook 50 od Lindemanna...

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Dal bych na strop jednu, spíše rovnou dvě sady bílých desek Basotect 50 do prostoru mezi bedny a sedačku.
Je to bílé, takže decentní a jistě proti tomuto umístění bude doma i nejméně odporu.
http://www.thomann.de/cz/takustik_basot ... a783f842be
Noble Audio - výroba a prodej

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

já bych dal TV na zeď, koberec na šířku a vyhodil ten ikea-stolek. komponenty položil na 5cm žuly (tím řešil tu plovoucí podlahu) a dubovou desku.
hlavně ale celý gauč posunul od stěny co oko a ucho dovolí !! dle fotky by to šlo udělat rychle a téměř bez nákladů.
myslím, že nejhorší je mít zeď přímo za hlavou.
dále pak dle NA.
silič bych řešil až po akustice. levnější a mnohem přínosnější.
zeď hned za hlavou je stejně "blbá" jako tvé bedny poslouchat z transiwattu.
:-)

Odpovědět