bh69

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: bh69

Příspěvek od bh69 »

Tak CA jsem vyřadil a zřejmě zkusím M-DAC. Nevím jestli Casea může mít znatelně lepší zvuk, asi ne a navíc je dražší, nemá možnost volby filtru, nemá regulaci úrovně (teď nepotřebuji, ale třeba se někdy může hodit) a v základní verzi ani XLR.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Co rikate na koncovy zesilovac BVA PA300SSE ? Vypada zajimave, jen nemam predstavu, jak by si mohl stat proti "komercni" konkurenci, s cim by se mohl zvukove srovnavat ? Co treba srovnani s CA 840/851 postavene zrejme s podobnym durazem na nizke zkresleni ?

A jak by jste resili nastaveni urovne vstupniho signalu (staci i fixni napr. -40dB, nebo 2-3 stupnove, pro denni/nocni poslech), aby pri pouziti M-DAC nebylo treba regulovat z plne hlasitosti ?

ron

Příspěvek od ron »

u CA 840 je možné upraviť relatívnu úroveň hlasitosti pre každý vstup zvlášť, tak by stačilo mdac pripojiť xlr i rca vystupom a na jednom vstupe nastavit utlm, pre nocny posluch potom postaci prepnut vstup.

Prii pripojeni z mdacu priamo do koncaku by si musel pred vstup predradit nejaky attenuator. Ale mrkni do navodu mdacu, mozno podobnou funkciou (nastavitelny mute) disponuje.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

rOn píše:u CA 840 je možné upraviť relatívnu úroveň hlasitosti pre každý vstup zvlášť, tak by stačilo mdac pripojiť xlr i rca vystupom a na jednom vstupe nastavit utlm, pre nocny posluch potom postaci prepnut vstup.
O teto funkci jsem neco nasel v manualu 851A, ale z popisu mi neni jasne, jestli funguje i v rezimu main-in (spis o tom pochybuju, prijde mi to jen jako korekce nastaveni regulace hlasitosti pro jednotlive vstupy). Ale v podstate je to jedno, protoze utlum je stejne maximalne -12dB, takze by to neresilo to co potrebuju.

Navic by to ani nemělo smysl, pokud bych koupil integrac, vyuzil bych rovnou jeho regulaci. Zacina mi z toho teda vychazet 851A. Takze zatim by retezec mohl vypadat takhle

miniPC -> USB -> M-DAC -> CA 851A -> [repro]

s moznosti pridat transport (CDP Denon - koax) a satelit (DVB-S Technisat - optika)

Je to rozumné řešení nebo by jste šli jinou cestou ??

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

jen mala oprava - 851A (a asi i 840A) skutecne umoznuje prepnout vstup do rezimu s fixne nastavenou urovni hlasitosti na libovolnou uroven. Ale neni to rezim main-in primo do koncoveho stupne, v navodu to doporucujou treba pro pripojeni zarizeni s vlastni regulaci urovne (treba DK). Z hlediska kvality zvuku to asi nic neprinese, predpokladam, ze signal jde uplne stejnu cestou jako pri bezne regulaci hlasitosti.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Po delším čase jsem zkusil další DAC - Audiolab M-DAC.

Po dvou dnech předběžné hodnocení

- první dojem - takový normální, až obyčejný/nenápadný, ale přirozený zvuk. Převodník se nesnaží o laciné efekty, nezvyšuje uměle dynamiku ani nenafukuje prostor. Může to možná zpočátku zapůsobit i jako zklamání - ve smyslu, že za 20 tisíc by to přece mělo hrát nějak "víc" :-) Dlouhodobě to ale je asi spíš klad - myslim, že zvuk M-DAC nebude unavovat ani se časem "nepřejí". Chová se asi tak, jak by se měl DAC chovat - přehrává co je na nahrávce a nic víc.

- oproti rDAC, který hrál pod dekou a žehlil zvuk a ztrácel dozvuky apod. hraje M-DAC detailně a nemám výtky např. k podání zvuku kostelních zvonů v nahrávce ruských sborů (kde rDAC selhal a přehrál něco jako mlácení do zavěšené kolejnice)

- oproti Sapphire, který hrál výrazně na efekt, hraje M-DAC "obyčejně", což myslím jako klad. Je lépe schopný přenášet melodii a rytmus, správný důraz na lehké a těžké doby ("swingování" v hudbě). Sapphire byl naopak výrazně efektnější v podáni prostoru (alespon jak si to pamatuju).

- ve srovnání s CD přehrávačem mne překvapilo jak velmi blízký, de facto identický zvuk mají. M-DAC je možná maličko čistější, Denom možná maličko harmonicky bohatší. Ale ten rozdíl je v procentech, na hranici psychoakustiky. Prostě hrají v podstatě stejně. Takže použití M-DAC pro vylepšení zvuku CD přehrávače je diskutabilní (tedy na mém řetězci a s mýma ušima !), rozdíl tam nějaký je, ale ne za 20 tisíc.

Navíc jsem narazil na zásadní problém - při připojení M-DAC k CDP jako transportu přes koaxiální kabel jsem si hned všimnul občasných výpadků. Žádné lupance nebo podobné věci, ale na zlomek vteřiny ticho. Někdy je to v konkrétním místě nahrávky a při opakovaném puštění se výpadek objeví znovu, jindy je to náhodné a při opakovaném přehrátí se neobjeví, nebo o kus jinde. Zkusil jsem 3 CD, originální, nic páleného, v dobrém stavu, a problém jsem zaregistroval u všech během pár minut ... Poslal jsem dotaz do fóra, kde mi odpověděl přímo J.Westlake. Prý může být problém v CDP, který posílá ven neopravená data a M-DAC nemá implementován algoritmus jejich opravy (proč?!). Mám vyměnit transport za typ s korekcí dat na výstupu. To je rada, která nepotěší ... U podstatně levnějších převodníků rDAC a Sapphire jsem žádný problém nezaregistroval.

- přehrávání přes USB (Win XP, Foobar, ASIO4ALL) je bez problémů, tam jsem nenarazil zatím na žádný problém.

Závěr
- až na problém s CD přehrávačem můžu DAC rozhodně doporučit. Tedy pokud neočekáváte prvoplánově efektní zvuk, ale spíš nenápadný, neutrální, přirozený projev. Snad jen lepší podání prostoru by občas neškodilo. Občas jsem měl pocit, že sedím někde v zadní řadě (to byla i slova bratra, kterého jsem opět použil jako pokusného posluchače. Jinak ale také zhodnotill, že to hraje podstatně líp než předchozí dva převodníky, přirozeněji)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

doplneni k srovnani s CDP - i kdyz je zvuk velmi podobny, temer shodny, na slozitejsich nahravkach se ukazuje ze M-DAC ma navrch. Ted jsem poslouchal Gillespieho a pri primem porovnani je slyset, ze trubka je "trubkovatejsi" (ne ostrejsi, ale o neco realnejsi), spodek pevnejsi a presnejsi, ve slozitych pasazich M-DAC udrzi lepsi kontrolu a rozvrstveni. S lepsim zesilovacem by ten rozdil byl asi jeste patrnejsi. Denon je proste o kousek mekci a kdyz je toho v nahravce moc, tak uz nestiha.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Na zaklade rady jsem nastavil parametr korekce jitteru a zda se, ze to problem vypadku asi vyresilo. Aspon zatim jsem dalsi nepozoroval. Chce to jeste delsi zkouseni.

Pavel3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel3 »

bh69 píše:doplneni k srovnani s CDP - i kdyz je zvuk velmi podobny, temer shodny, na slozitejsich nahravkach se ukazuje ze M-DAC ma navrch.
Měl jsem Denona DCD 735 a do NADa 320 BEE (nákupka 13tis.) to velký rozdíl oproti např. CD/SACD Marantz (50tis.) nebyl. Zesák může rozdíly zdrojů signálu maskovat (stejně jako bedny, ofkóz:). Na jakém to posloucháš zesu ? (Sorry jestli je to někde dřív ve vlákně:) Tím chci říct, že jestli máš nějaký kompromisní zesák a bedny (všichni máme:), tak ten Audiolab má u tebe ještě potenciál dalšího zlepšení a příjemně tě ještě může v budoucnu překvapit.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Pavel3 píše:Měl jsem Denona DCD 735 a do NADa 320 BEE (nákupka 13tis.) to velký rozdíl oproti např. CD/SACD Marantz (50tis.) nebyl. Zesák může rozdíly zdrojů signálu maskovat (stejně jako bedny, ofkóz:). Na jakém to posloucháš zesu ? (Sorry jestli je to někde dřív ve vlákně:) Tím chci říct, že jestli máš nějaký kompromisní zesák a bedny (všichni máme:), tak ten Audiolab má u tebe ještě potenciál dalšího zlepšení a příjemně tě ještě může v budoucnu překvapit.
To máš určitě pravdu, zesilovač je zatím pořád starý Marantz PM44. Zatím pořád nevím čím ho nahradit. A vzhledem k možnostem M-DAC pracovat v režimu regulace úrovně a tomu, že poslouchám v malé místnosti a na nízké hlasitost, tj. podmínkách blížících se skoro near-fieldu, možná by bylo nejlepší řešení aktivní studiové monitory. Třeba ty Neumann 310 v testu Hifi-voice vypadají pro mně ideálné. Cena už ale bohužel nikoliv ...

Jinak jsem ale spíš chtěl napsat, že mají de facto identický charakter zvuku. Jinak - v závislosti na nahrávkách - ma M-DAC větší transparentnost a separaci, hlavně do hloubky je to pěkně rozvrstvené a nesmíchané do jedné masy zvuku.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Tak večer jsem měl čas, tak jsem se pustil do finálního porovnávání (už se musim rozhodnout jestli si M-DAC nechám nebo ne) a jako první jsem zkusil v rezimu s CDP jako transportem na nahrávce Hradišťan - Slunovrat. Musím říct, že i když jsem přepínal přímo během přehrávání, v podstatě jsem nepoznal rozdíl. Přepnutím se nijak nezměnil ani charakter zvuku ani podání prostoru. Snad jen přímo přes CDP se mi zdál zvuk klidnější, což přičítám asi nekvalitnímu digi výstupu CD přehrávače.

Pak jsem přešel na režim FLAC z notebooku přes USB (asio4all+Foobar) a stejné album z CD přehrávače. Vybral jsem Dianu Krall - Quiet nights. Intimní nahrávka, kde zejména vyniká její hlas. A tady k došlo k dost velkýmu překvapení -pPři přehrání přes M-DAC se totiž podání hlasu výrazně změnilo. Napřed jsem sám sebe přesvědčoval, že to je jen nezvyk, že to tak bude správnější, nepřibarvená a čistější reprodukce, ale bylo to dost těžký. To, co CDP prezentoval jako jemně zastřený, sametový hlas mladší ženy, tak přes M-DAC by najednou jakoby o 10-20 let zestárnula a ztratila se barevnost a hladivá sametovost hlasu (a někdy i podkresu orchestru). Jakoby se sice zpresnily a zvyraznily kontury, ale za cenu toho, ze se z velké časti ztratily emoce, barevnost a zpěvnost hlasu.

Pak mne napadlo, jestli to třeba neni filtrem - zjistil jsem, ze mám nastavený z předchozích pokusů Optimal Transient XD. Po změně na Optimal Spectrum se podáni změnilo a hodně se přiblížilo k charakteru CD přehrávače. Přesto ale musím říct, že kdyz jsem si pak pustil celou skladbu a jen tak normálně poslouchal, M-DAC sice možná měl o maličko přesnější, konturovanější zvuk, ale CD přehrávač nějak umí předat o kus vic hudby, melodie, zpěvnosti, víc umí vtáhnout do poslechu ...

Teda rozdíl s filtrem O.S. je velmi malý, přesto jestli je vždycky něco za něco a o trošku vyšší přesnost a detailnost je vykoupena úbytkem pohody a muzikálnosti, tak radši beru tu "horší" variantu ... Samozrejme budu zkoušet dál a tentokrát snad s pomocí někoho z rodiny, kdo mi bude přepínat vstupy, tak abych nevěděl co hraje a bylo to skutečně objektivni.

Každopádně je asi nezpochybnitelný vliv filtru, a protoze Optimal transient mne zklamal a při pokusu s nastavením Optimální fáze mi přišlo, že ve mně vyvolává pocit napětí, jakoby tam něco bylo špatně (znáte to, když si nasadíte nové brýle, na které si oči, resp. mozek, musí zvyknout - tak podobný pocit), zbývá Optimální spectrum.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Doporučuji. Zajdi si někdy na živý koncert. Diana král už není žádná mladice. Možná, M-DAC měl pravdu. :lol:

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

fox píše:Doporučuji. Zajdi si někdy na živý koncert. Diana král už není žádná mladice. Možná, M-DAC měl pravdu. :lol:
nojo, mozny je vsechno - otazka je, jestli neni pak lepsi ta iluze (pokud to je) :D

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

neměl jsi tam někde nějaký upsampler.
Když si poslechnu Mike Oldfielda album Guitars bez upsamplingu, tak je to taková zádumčivá až meditativní hudba. Když to upsampluju, tak mám pocit, že se zvuk zrychlil a ztratilo zahuhlání, ale chybí i kus hudby. Ten odpočinek a emoce jsou pryč.
Naposledy upravil(a) PavelN dne 13 čer 2013 15:58, celkem upraveno 1 x.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Já myslím, že to, jak se rozhodneš je prioritně o pocitu z hudby. Myslím, že sestava musí vedle věrnosti zvuku také předat emoce.

Odpovědět