Booker

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
komar
Kontaktovat uživatele:

Re: Booker

Příspěvek od komar »

Dark side of the moon píše:
07 čer 2024 09:34
komar:
"Nehledě k tomu že ti co nevěří že lepší kabel přinese změnu,zřejmě nikdo nepřesvědčí a oni ani o nic takového zájem nemají!Mají přece jasno!
A ti co věří se o tom nepotřebují ujišťovat znovu když to slyší při každém poslechu."

Ty zjevně nechápeš podstatu slepého testu.
Jeho cílem není přesvědčit ty co neslyší (ať už reálně nebo případně i proto že "mají jasno") - to samozřejmě nelze.
Cílem je prokázat, že skupina těch, kteří tvrdí, že rozdíly slyší (nebo jak sám píšeš věří ;) , je schopna tyto rozdíly reálně rozpoznat i v případě "nevidí", tedy ve slepém testu (jak správně provést a vyhodnotit slepý test se tu už psalo - je to náročné a drahé, ale chtěl jsem do toho jít).
Omlouvám se. Používám označení „ti co věří“ ale samozřejmě mám na mysli tí co mají vlastní kladnou zkušenost.
Slepím testům nevěřím že mohou fungovat z důvodů které jsem zde už psal.
Nějak nechápu proč by jsi měj někdo potřebu vymýšlet nesmysl o rozdílu který není???
Já za sebe říkám že jsem posun s lepším kabelem zaznamenal a to značný(aspoň pro mě), a opravdu nemám důvod vymýšlet si báchorky. Spíše mě udivuje že někdo může tvrdit opak! Leda že je hluchej.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Tyto debaty se periodicky opakují,naposledy pred sedmi lety to bylo až na krev a všichni jsme tenkrát odešli na vedlejší forum(lachim,pytel,zabiny,valderon,terahera,koudelka,kulich a další).
Všichni pocitáři zkrátka odešli, zůstalo pouze racionální jádro.
Souhlasím s příspěvkem, který postnul Oldear,kde cituje co o problematice řekl PMA
Přál bych vám zažít sezení u lachima,když prohazoval u beden Nordost Odin s Valhalou
To si pak navzdory všem řečem udělá posluchač názor sám.

sekal

Příspěvek od sekal »

Jen několik připomínek (i z rel. nedávné historie):

PMA, na něhož se tady obě strany odkazují, dělal opakovaně v průběhu času slepé testy (formou digitalizovaných zvuk. ukázek) ohledně rozlišitelnosti různých jevů v audio oblasti. Ať už šlo o nejrůznější druhy zkreslení, porovnávaní komponent mezi sebou apod. Nevzpomínám si na jeden jediný případ, kdy se tohoto testu účastnil i někdo z tábora pocitářů.

Další, pro mě značně signifikantní, je skutečnost, že jeden z renomovaných členů cechu pocitářského, (jenž byl pochopitelně obdařen i adekvátně výjimečným sluchem), nezaregistroval na svém domácím aparátu odpálený výškáč... Musel ho na to upozornit až jiný člověk, jenž byl u něho víceméně náhodou na návštěvě. Bližší identif. údaje obou aktérů nebudu zmiňovat. Všichni, kdo sem už nějakou dobu chodí, tak ví, o koho šlo.

Tyto (a další podobné) momenty jsou pro mě dostatečně varující, abych bral jakékoli názory či stanoviska těchto lidí s velkou rezervou..

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Asi pred 3-4 rokmi som zorganizoval slepý test ( je to na slovanete popísané) troch inak identických preampov s rozdielnym osadením diskret bipolár, bipolár OZ a mosfet OZ. Najprv si všetci (12 účastníkov) mohli vypočuť všetky 3 typy tak, že vedeli čo hrá. Rozdiely boli všetkými počuteľné a farbisto popisovali "charakter" zvuku, aj sa viacmenej zhodli...
V slepom teste "neuhádli" ani jeden typ 4 účastníci, jeden uhádli rovnako 4 účastníci a 2 typy (a teda automaticky aj ten tretí) trafili zvyšní 4 účastníci. Takže čistá lotéria a pravdepodobnosť, pri predtým jasne " počuteľných rozdieloch. Meraním sú rozdiely bez problémov jasne identifikovateľné (odstup, skreslenia v úrovniach výrazne pod - 100dB proti signálu). Asi tak je to so schopnosťami sluchu. ;)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Sekal,
aby nedošlo k. omylu, sezení u lachima se PMA neúčastnil.
Možná to tak vyznělo, protože jsem neoddělil odstavec, timto sorry.

dagonov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dagonov »

Vnímání hudby je vždy subjektivní, protože tak jak vnímáte hudbu vy, nevnímá ji nikdo na světě úplně stejně. Každý jsme originál. Jak chcete někomu vysvětlit, že zrovna např. červená barva se vám líbí a proč (to je jak by jste někomu chtěli vysvětlit, jak voní les, když v něm nikdy nebyl). Jak to někdo může zpochybnit. Prostě se mi líbí, takhle to mám rád, takhle to cítím. Stejně je to se vším ostatním. Pokud slyším vliv kabelu, tak ho slyším. Proč má někdo zájem mi vyvracet, že neslyším co slyším. Místo aby měl radost, že mám radost. Vždyť o to jediné nám při poslechu hudby jde. Nejde o to, jestli to můžu slyšet nebo ne.

Pokud mám něco rád, mám to rád. Nepotřebuji důvod.

Co nutí člověka ostatním říkat, že to co mají rádi, rádi nemají.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

dagonov
Nie je to o vnímaní hudby a o pocitoch, je to o identifikácii rozdielov v jej podaní, o zmene zvuku. Ak počuješ zmenu zvuku, (bez ohľadu na "líbí/nelíbí"..) a dokážeš to spoľahlivo a opakovane identifikovať len vtedy, keď vieš čo počúvaš, nie je to o zvuku a sluchovom vneme. Tak jednoduché to je. Nie je to o tom, čo si nakoniec vyberieš..Tam hrá úlohu aj to, čo p. Bohuš Sýkora nazval " návyk na poslech nekvalitních modulačních zdrojů" :)

zdenek57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenek57 »

Dagonov píše:

“Proč má někdo zájem my vyvracet,že slyším co slyším”

Taky bych na to chtěl slyšet odpověď.

Předpokládám že následující příspěvek od BVa odpovědí nebyl.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

zdenek 57
Odpoveď prečo o tom stále hovorím, je v prvej vete:"Nie je to o vnímaní hudby a o pocitoch, je to o identifikácii rozdielov v jej podaní, o zmene zvuku". Reprodukciou zvuku som sa zaoberal viac ako 30 rokov, preto ma to zaujíma..
A ja by som rád počul odpoveď na otázku, prečo niekto urputne tvrdí, že niečo "počuje" keď je to objektívne prakticky nemožné a nedokáže to "počuť", ak súčasne nevie čo počúva? Sluchový podnet pre sluchové vnímanie nestačí?

zdenek57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenek57 »

Dobré ráno BVa
Respektuji Tvé vnímání hudby.Nikdy jsem nad tím takto neuvažoval.
Mám to nastavené tak že při poslechu vnímám emoce ,pocity a na základě toho vybírám sestavu.
Proto my možná tak trochu vadí vyhrocené názory při debatách.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

zdenek57 píše:
05 čer 2024 19:27
Diky za odpověď Fidji 99
Moje sestava se dokončuje.Bedny mám dané.Akustiku řeším .Diky tomu že poslechovka je obývák ,nebude nikdy uspokojivě vyřešena .
Otázka zní: zda v tomto konkrétním případě nebude mít kabeláž (všeobecně ) nějaký pozitivní přínos.
Proto mne tato problematika zajímá.
Omlouvám se tímto za plevelení tohoto vlákna soukromými dotazy.
ano, kvalitna kabelaz, v zmysle s adekvatnymi parametrami v ramci specifikacii budu urcite prinosne. Zaklad je napr. mat komponenty prepojene XLR kablami, vediet co aky parameter znamena a tak. Kvaltina profesionalna kabelaz by mala uricte stacit - ked je to dobre pre Davida Gilmoura alebo Marka Knopflera, je to dost dobre aj pre mna.

Bohuzial, velmi casto tie zostavy vyzeraju nejako takto - ako vytunena fabka 3valec na dvore s prepadavajucou sa strechou na chalupe. Kable, podlzoky, carovne filtre a podoben veci, ale zakladne veci uplne zle. Alebo teda kolega, co tu dlhe roky s nadsenim riesil ZASADNE a NEUVERITELNE rozdiely medzi koncovkami v napajacich kabloch, aby z neho nakoniec vypadlo, ze pocuva hudbu cez YouTube.
VYmazlena high end zostava.JPG

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

@ Fidji99 + Sekal + BVa

zajímavé příspěvky, to potom ledasco vysvětluje :roll:

zdenek57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenek57 »

Přijetím skutečnosti že jsou posluchači kterým dostačuje sluchového vnímání a jiní kteří vnímají třeba i opticky co poslouchají by komunikaci mohlo pomoci.

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Jistý člen fora tady před lety napsal tuto tezi: "hifista slyší to, co vidí", a já k tomu dodávám, že mozek je sviňa....
Emoce mám každý den jiné. jrd

zdenek57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenek57 »

Já spíš myslím ty emoce co vyvolá poslech.

Odpovědět