Nesmysl o rozdílu si tipuji TI SLYŠÍCÍ nevymýšlí, oni to opravdu "slyší", jenže je tu spousta ALE..... Mozek je nedokonalý, pamět sluchová dtto, uši dtto, kognitivní funkce umí pozlobit, psychoakustika, sebeklam, nadšení z nákupu, z nové věci jsou další ověřené skutečnosti. Tedy, oni ti slyšící si opravdu nevymýšlí, ovšem zda reálně opravdu ty rozdíly slyší a nebo si to jen myslí, nejde jinak objektivně prokázat než prostým slepým testem, a když o nic nejde, není důvod se stresovat. Ale ono kapku vždy o něco jde, minimálně jen o to, že : tvrdím, že rozdíl slyším, jsem vyzván k slepému testu a logicky se začnu bát, co když to neuslyším, budu ve stresu, nebo si to fakt jen namlouvám.... Přitom v kruhu přátel by to jít mělo, přesto ani tak se ti netopýři neodhodlají , jen o tom mluví a mluví a mluví... Proto ta druhá skupina, co si ten slepý test udělala je logicky kapku v opozici a nedůvěřivá, jakkoli důvod, že "neslyší" může být v uších, akustice, aparátu atd....komar píše: ↑07 čer 2024 16:12Omlouvám se. Používám označení „ti co věří“ ale samozřejmě mám na mysli tí co mají vlastní kladnou zkušenost.Dark side of the moon píše: ↑07 čer 2024 09:34komar:
"Nehledě k tomu že ti co nevěří že lepší kabel přinese změnu,zřejmě nikdo nepřesvědčí a oni ani o nic takového zájem nemají!Mají přece jasno!
A ti co věří se o tom nepotřebují ujišťovat znovu když to slyší při každém poslechu."
Ty zjevně nechápeš podstatu slepého testu.
Jeho cílem není přesvědčit ty co neslyší (ať už reálně nebo případně i proto že "mají jasno") - to samozřejmě nelze.
Cílem je prokázat, že skupina těch, kteří tvrdí, že rozdíly slyší (nebo jak sám píšeš věří, je schopna tyto rozdíly reálně rozpoznat i v případě "nevidí", tedy ve slepém testu (jak správně provést a vyhodnotit slepý test se tu už psalo - je to náročné a drahé, ale chtěl jsem do toho jít).
Slepím testům nevěřím že mohou fungovat z důvodů které jsem zde už psal.
Nějak nechápu proč by jsi měj někdo potřebu vymýšlet nesmysl o rozdílu který není???
Já za sebe říkám že jsem posun s lepším kabelem zaznamenal a to značný(aspoň pro mě), a opravdu nemám důvod vymýšlet si báchorky. Spíše mě udivuje že někdo může tvrdit opak! Leda že je hluchej.
Booker
Re: Booker
Slepý test metodikou ABX je vyloženě nešťastně vymyšlený ve vztahu k psychologii lidské entity. Lidi nejsou stroje, a proto na lidi nefunguje. Ten test je založený na statistickém faktoru, a neřeší, že člověk nemá schopnost desetkrát po sobě určit menší změny ve složitém zvukovém vjemu jako je hudba a nepočítá z psychickými vlivy. To není jednoduché jako rozlišovat desetkrát za sebou fotku Karla Gotta a Gagarina.
Slepý test metodikou black boxu jsem opakovaně provedl s napájecíma kabelama a výsledky potvrdily nejenom rozlišení jednotlivých vzorků od sebe, ale různí účastníci v od sebe oddělených testech popsaly dané vzorky významově shodně. A navíc se to shodovalo s tím jak jsem ty vzorky vnímal já, který jsem jediný věděl, v čem se konstrukčně na venek shodné vzorky kabelů liší. Takže navíc se potvrdilo, že jsem schopen dělat relevantní závěry slyšeného i přesto, že bych mohl být ovlivněn nějakýma předsudkama ohledně předpokladů z technických řešení jednotlivých vzorků. Počet vzorků byl většinou tři a testujících osob čtyři a více. Takže výsledky nemohly být označeny za náhodu ani náhodou, variant výsledků tyto počty dávají velké množství. Tím nechci tvrdit, že bych stejné výsledky dostal od kteréhokoli člena tohoto fóra, naopak je zde většina k tomuto nepoužitelná a proto taky píší o rozdílech v kabelech jak píší. Pro mé testy mam vybrané vhodné lidi s vhodnými podmínkami, tedy lidi kteří opravdu slyší a mají i vhodné podmínky ohledně sestavy a akustiky.
Už jsem o tom i na tomto fóru opakovaně psal, mnozí to nečetli a mnozí tyto fakta četli, ale ignorují je.
Slepý test metodikou black boxu jsem opakovaně provedl s napájecíma kabelama a výsledky potvrdily nejenom rozlišení jednotlivých vzorků od sebe, ale různí účastníci v od sebe oddělených testech popsaly dané vzorky významově shodně. A navíc se to shodovalo s tím jak jsem ty vzorky vnímal já, který jsem jediný věděl, v čem se konstrukčně na venek shodné vzorky kabelů liší. Takže navíc se potvrdilo, že jsem schopen dělat relevantní závěry slyšeného i přesto, že bych mohl být ovlivněn nějakýma předsudkama ohledně předpokladů z technických řešení jednotlivých vzorků. Počet vzorků byl většinou tři a testujících osob čtyři a více. Takže výsledky nemohly být označeny za náhodu ani náhodou, variant výsledků tyto počty dávají velké množství. Tím nechci tvrdit, že bych stejné výsledky dostal od kteréhokoli člena tohoto fóra, naopak je zde většina k tomuto nepoužitelná a proto taky píší o rozdílech v kabelech jak píší. Pro mé testy mam vybrané vhodné lidi s vhodnými podmínkami, tedy lidi kteří opravdu slyší a mají i vhodné podmínky ohledně sestavy a akustiky.
Už jsem o tom i na tomto fóru opakovaně psal, mnozí to nečetli a mnozí tyto fakta četli, ale ignorují je.
Noble Audio - výroba a prodej
Teraz nejakú pohádku o KarkulkeSlepý test metodikou black boxu jsem opakovaně provedl s napájecíma kabelama a výsledky potvrdily nejenom rozlišení jednotlivých vzorků od sebe, ale různí účastníci v od sebe oddělených testech popsaly dané vzorky významově shodně.

Pro mě bylo procitnutí o relevantnosti tohoto fóra sekce Zrovna poslouchám, kde je nespočet doporučení zmršených, neposlouchatelných alb s DR 6, proto se už nedivím, že mnozí rozdíly mezi kabely neslyší a stačí jim základní kabel z Datartu. Kvalitní kabely považuji za nedílnou součást sestavy a udivuje mě, že to mnozí vidí jinak, opravdu bych byl rád, kdyby rozdíly mezi nimi nebyly, protože bych značně ušetřil. Zpočátku jsem byl také skeptik ale po vyzkoušení dražších kabelů už nejsem. Rozdíly markantní. Taktéž rozdíl digi coax vs optika. Dívám se na to opačně, a to že kabel by neměl přenos zvuku vylepšovat ale co nejméně degradovat. To jsou "mé" zkušenosti, nějaké měření atd mě nezajímají, zajímají mě jenom moje uši.
Tncepoint: Tak ještě jednou! Slepí test je nesmysl ,jak už jsem zde vysvětloval. Samozřejmě sis to obrátil (převrátil ) podle svého.
„nadšení z nákupu, z nové věci “ Jistě to myslíš tak že si někdo něco koupí a pak se nějak vnitřně přemlouvá že se to vyplatilo? Ty to snad takto děláš? Dnes je přece spoustu možností jak zjistit před nákupem zda to funguje a na základě toho se rozhodnout.
Ke kvalitě zvuku jsem byl vždy nejvíce kritický u sebe. A rozhodně nemám potřebu sám sebe něčím oklamávat ,tu práci za mě dělá spousta jiných.
Je neskutečné jak druhý ví co jsem schopen rozpoznat a co ne. Někdy by mě zajímalo co někteří mají doma a co jsou schopni udělat (obětovat) pro zlepšení zvuku.Mám pocit že je pro ně lepší to okecat.
Na to aby věci fungovaly nestačí si tu věc koupit,ale spousta tady si to myslí.
Předpokládám že se shodneme že zájem o Hifi je spojen s poslechem, s kvalitním poslechem.
Tak proč nejít poslechnout když někdo tvrdí něco co se mi nezdá?
Zmiňoval si uši. To je ten pravý nástroj který mi řekne co koupit nebo udělat, bez něj bych Hifi provozovat nemohl!
„nadšení z nákupu, z nové věci “ Jistě to myslíš tak že si někdo něco koupí a pak se nějak vnitřně přemlouvá že se to vyplatilo? Ty to snad takto děláš? Dnes je přece spoustu možností jak zjistit před nákupem zda to funguje a na základě toho se rozhodnout.
Ke kvalitě zvuku jsem byl vždy nejvíce kritický u sebe. A rozhodně nemám potřebu sám sebe něčím oklamávat ,tu práci za mě dělá spousta jiných.
Je neskutečné jak druhý ví co jsem schopen rozpoznat a co ne. Někdy by mě zajímalo co někteří mají doma a co jsou schopni udělat (obětovat) pro zlepšení zvuku.Mám pocit že je pro ně lepší to okecat.
Na to aby věci fungovaly nestačí si tu věc koupit,ale spousta tady si to myslí.
Předpokládám že se shodneme že zájem o Hifi je spojen s poslechem, s kvalitním poslechem.
Tak proč nejít poslechnout když někdo tvrdí něco co se mi nezdá?
Zmiňoval si uši. To je ten pravý nástroj který mi řekne co koupit nebo udělat, bez něj bych Hifi provozovat nemohl!
Kdysi jsem dělal ne uplně slepý test. Věděl jsem, co je připojeno, nevěděl jsem, jak to má být dobré. Sám jsem si vybíral hlasitost i pasáž na testovaní. Postupně se měnily asi 3 signálové a tři repro kabely. Snažil jsem se najít, co se mi nejvíc líbí. Líbily se mi detaily a "ticho mezi notama"
Nakonec jsem se dopracoval k páru signál+repro, co se mi nejvíc líbil. Jak na potvoru to byly ty nejlepší a nejdražší kousky.
Ale mohla to být náhoda. Doma změny kabelů taky slyším, ale může to být aparátem na prd.
Nakonec jsem se dopracoval k páru signál+repro, co se mi nejvíc líbil. Jak na potvoru to byly ty nejlepší a nejdražší kousky.
Ale mohla to být náhoda. Doma změny kabelů taky slyším, ale může to být aparátem na prd.
No a máte to tady!BVa píše: ↑09 čer 2024 17:45Teraz nejakú pohádku o KarkulkeSlepý test metodikou black boxu jsem opakovaně provedl s napájecíma kabelama a výsledky potvrdily nejenom rozlišení jednotlivých vzorků od sebe, ale různí účastníci v od sebe oddělených testech popsaly dané vzorky významově shodně... Alebo fakty.
![]()
Pokud někdo prezentuje nějakou vlastní zkušenost, druhý to okamžitě zesměšní.
Nezastávám se kolegy jen poukazuji jak to zde chodí!
Nic ve zlém ,ale tys nám těch pohádek už také pár řekl!
Naprostý souhlas!ayman píše: ↑09 čer 2024 17:50Pro mě bylo procitnutí o relevantnosti tohoto fóra sekce Zrovna poslouchám, kde je nespočet doporučení zmršených, neposlouchatelných alb s DR 6, proto se už nedivím, že mnozí rozdíly mezi kabely neslyší a stačí jim základní kabel z Datartu. Kvalitní kabely považuji za nedílnou součást sestavy a udivuje mě, že to mnozí vidí jinak, opravdu bych byl rád, kdyby rozdíly mezi nimi nebyly, protože bych značně ušetřil. Zpočátku jsem byl také skeptik ale po vyzkoušení dražších kabelů už nejsem. Rozdíly markantní. Taktéž rozdíl digi coax vs optika. Dívám se na to opačně, a to že kabel by neměl přenos zvuku vylepšovat ale co nejméně degradovat. To jsou "mé" zkušenosti, nějaké měření atd mě nezajímají, zajímají mě jenom moje uši.

2 komar
Napríklad?? Uveď jediný overený prípad!! Najlepšie s odkazom na moje tvrdenie..tys nám těch pohádek už také pár řekl!
to NA :
Dovolím si reakci :
1.nevím, proč by slepý test metodikou ABX byl nešťastný, naopak, neutrální nezaujatý posluchač buď rozdíly pozná či nepozná, respektive dokáže spolehlivě rozlišit vzorek A od B, nic víc netřeba žádat, žádné složité popisy to zní tak a tak.... Pokud to spolehlivě nepozná, pak je více než jasné, že jde o rozdíly zanedbatelné či žádné.
2.metoda black boxu (stejně jako ta předchozí) může přinést výsledky, - pokud se více testerů shodne na tom samém výsledku -což navíc tento test nedodá, jen přesně jak píšete významově se shodli na popisu, musí být rozdíly v daném výrobku - tady kabelu signifikantní a tedy vaše tvrzení, že rozdíly jsou a nemalé se jeví jako pravdivé, ovšem nijak to nevylučuje potvrzení udělat ten samý test metodou ABX a i kdyby nedošlo ke 100% shodně testerů, už nadprůměrná většina by měla stačit, ale pořád se k tomu nikdo nemá, s výmluvami k lidské psychice, psychologii, rozpoložení, stresu atd... Je možné, že o náhodu šlo, ve smyslu, že pečlivě vybraní posluchači mají podobné názory, předpoklady, techniku a další související. Tomu nahrává i tvrzení, že rozdíly popsali významově shodně. Velmi zajímavé by bylo, dodat oněm testerům řekněme 4 kabely, ale z toho 3 ks naprosto stejné - prostě chyták. Moc rád bych někoho čestného, kdo to zorganizuje znal a výsledky viděl.Protože když dodám 3 či 4 kabely a poprosím o test a popsání rozdílu.... dál asi netřeba vysvětlovat.
3.že většina zde je pro test nepoužitelných, mi přijde jako odvážné tvrzení, naprosto mimo v ohledem na pravděpodobnost a statistiku.
4.vybrat si lidi s vhodnými podmínkami a co slyší... přemýšlím, zda dodali audiogram před schválením do skupiny testerů a faktury za zařízení a akustická měření poslechovky...... jasně, kapku jízlivé, nicméně, je snad jasné, jak to myslím. Najdu li podobně smýšlející lidi, dostanu podobně znějící výsledky.
5. Někde- musel bych to složitě dohledat udělali tuším v Německu redaktoři nějakého HiFi časopisu opravdový slepý test ABX, tuším šlo o reprokabely, zcela dobrovolně vybrané lidi bez předsudků a náhodně , tuším ani nevěděli do čeho jdou a světe div se - spolehlivě nerozpoznal drahý kabel od dvojlinky vůbec nikdo - bylo to publikováno i popsáno...ano, i to může být náhoda......teoreticky. Což mne překvapilo o dost více, než napájecí kabely.
Dovolím si reakci :
1.nevím, proč by slepý test metodikou ABX byl nešťastný, naopak, neutrální nezaujatý posluchač buď rozdíly pozná či nepozná, respektive dokáže spolehlivě rozlišit vzorek A od B, nic víc netřeba žádat, žádné složité popisy to zní tak a tak.... Pokud to spolehlivě nepozná, pak je více než jasné, že jde o rozdíly zanedbatelné či žádné.
2.metoda black boxu (stejně jako ta předchozí) může přinést výsledky, - pokud se více testerů shodne na tom samém výsledku -což navíc tento test nedodá, jen přesně jak píšete významově se shodli na popisu, musí být rozdíly v daném výrobku - tady kabelu signifikantní a tedy vaše tvrzení, že rozdíly jsou a nemalé se jeví jako pravdivé, ovšem nijak to nevylučuje potvrzení udělat ten samý test metodou ABX a i kdyby nedošlo ke 100% shodně testerů, už nadprůměrná většina by měla stačit, ale pořád se k tomu nikdo nemá, s výmluvami k lidské psychice, psychologii, rozpoložení, stresu atd... Je možné, že o náhodu šlo, ve smyslu, že pečlivě vybraní posluchači mají podobné názory, předpoklady, techniku a další související. Tomu nahrává i tvrzení, že rozdíly popsali významově shodně. Velmi zajímavé by bylo, dodat oněm testerům řekněme 4 kabely, ale z toho 3 ks naprosto stejné - prostě chyták. Moc rád bych někoho čestného, kdo to zorganizuje znal a výsledky viděl.Protože když dodám 3 či 4 kabely a poprosím o test a popsání rozdílu.... dál asi netřeba vysvětlovat.
3.že většina zde je pro test nepoužitelných, mi přijde jako odvážné tvrzení, naprosto mimo v ohledem na pravděpodobnost a statistiku.
4.vybrat si lidi s vhodnými podmínkami a co slyší... přemýšlím, zda dodali audiogram před schválením do skupiny testerů a faktury za zařízení a akustická měření poslechovky...... jasně, kapku jízlivé, nicméně, je snad jasné, jak to myslím. Najdu li podobně smýšlející lidi, dostanu podobně znějící výsledky.
5. Někde- musel bych to složitě dohledat udělali tuším v Německu redaktoři nějakého HiFi časopisu opravdový slepý test ABX, tuším šlo o reprokabely, zcela dobrovolně vybrané lidi bez předsudků a náhodně , tuším ani nevěděli do čeho jdou a světe div se - spolehlivě nerozpoznal drahý kabel od dvojlinky vůbec nikdo - bylo to publikováno i popsáno...ano, i to může být náhoda......teoreticky. Což mne překvapilo o dost více, než napájecí kabely.
to komar
Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje. Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého? Tak to jsi asi jediný na světě. A ne, nesouhlasím, slepý test je relevantní, jako jediný podá nezkreslenou realitu - samo téměř nezkreslenou, nic v tomto ohledu není 100% a jak jsem psal pro NA, tak byl proveden, jistě vícekrát... Se známými výsledky.
Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje. Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého? Tak to jsi asi jediný na světě. A ne, nesouhlasím, slepý test je relevantní, jako jediný podá nezkreslenou realitu - samo téměř nezkreslenou, nic v tomto ohledu není 100% a jak jsem psal pro NA, tak byl proveden, jistě vícekrát... Se známými výsledky.
Fajn, nemám sice ani jednu nahrávku s DR6, ale chápu, že jich jsou spousty, i horších, na jednom fóru mne odborníci co hudbu i sami tvoří ( v PC atp, možná asi bez not a skladby ala Mozart to nebudouayman píše: ↑09 čer 2024 17:50Pro mě bylo procitnutí o relevantnosti tohoto fóra sekce Zrovna poslouchám, kde je nespočet doporučení zmršených, neposlouchatelných alb s DR 6, proto se už nedivím, že mnozí rozdíly mezi kabely neslyší a stačí jim základní kabel z Datartu. Kvalitní kabely považuji za nedílnou součást sestavy a udivuje mě, že to mnozí vidí jinak, opravdu bych byl rád, kdyby rozdíly mezi nimi nebyly, protože bych značně ušetřil. Zpočátku jsem byl také skeptik ale po vyzkoušení dražších kabelů už nejsem. Rozdíly markantní. Taktéž rozdíl digi coax vs optika. Dívám se na to opačně, a to že kabel by neměl přenos zvuku vylepšovat ale co nejméně degradovat. To jsou "mé" zkušenosti, nějaké měření atd mě nezajímají, zajímají mě jenom moje uši.

tak sa pochval, co za nekompromisny ultra-rozlisujuci high end v miestnosti s vyladenou akustikou mas ty.
A co som ochotny urobit pre lepsi zvuk? Ja som zacal s tym, ze som si dokupil este jeden byt aby som mal miesto na posluchovku.
Incepoint:
„Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje.“ Vlastní zkušenost?
„Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého?“ V Hifi zatím ne. A proč po čase? Vždyť zde se změny vyžadují prokazovat okamžitě!
A jak píšeš níže ,skeptiky není šanci o něčem přesvědčit,proto to označení.Zde nejde uspět.
„Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje.“ Vlastní zkušenost?
„Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého?“ V Hifi zatím ne. A proč po čase? Vždyť zde se změny vyžadují prokazovat okamžitě!
A jak píšeš níže ,skeptiky není šanci o něčem přesvědčit,proto to označení.Zde nejde uspět.
Fidji99:
„tak sa pochval, co za nekompromisny ultra-rozlisujuci high end v miestnosti s vyladenou akustikou mas ty.“
Nic takového jsem nepsal.
Nejde ani o to (do určité míry) co kdo má doma,ale jak se k tomu staví.
Paráda,pokud si to můžeš dovolit tak je to určitě dobrá volba.Ale takto to každý nebere.
Taky jsem ochoten pokud se dozvím,přečtu nebo někdo něco tvrdí,celé to doma překopat abych se ujistil.Ale chtěl jsem naznačit že spousta lidí argumentuje vším možným ,ale ze své zajeté koleje neuhnou.
Není výjimkou že si někdo koupí mašinku,mrsknou na místo a hraj,když jsem za tebe vypláznul balík.
„tak sa pochval, co za nekompromisny ultra-rozlisujuci high end v miestnosti s vyladenou akustikou mas ty.“
Nic takového jsem nepsal.
Nejde ani o to (do určité míry) co kdo má doma,ale jak se k tomu staví.
Paráda,pokud si to můžeš dovolit tak je to určitě dobrá volba.Ale takto to každý nebere.
Taky jsem ochoten pokud se dozvím,přečtu nebo někdo něco tvrdí,celé to doma překopat abych se ujistil.Ale chtěl jsem naznačit že spousta lidí argumentuje vším možným ,ale ze své zajeté koleje neuhnou.
Není výjimkou že si někdo koupí mašinku,mrsknou na místo a hraj,když jsem za tebe vypláznul balík.