Velmi zajímavé by bylo, dodat oněm testerům řekněme 4 kabely, ale z toho 3 ks naprosto stejné - prostě chyták. Moc rád bych někoho čestného, kdo to zorganizuje znal a výsledky viděl. Protože když dodám 3 či 4 kabely a poprosím o test a popsání rozdílu.... dál asi netřeba vysvětlovat...
5. Někde- musel bych to složitě dohledat udělali tuším v Německu redaktoři nějakého HiFi časopisu opravdový slepý test ABX, tuším šlo o reprokabely, zcela dobrovolně vybrané lidi bez předsudků a náhodně , tuším ani nevěděli do čeho jdou a světe div se - spolehlivě nerozpoznal drahý kabel od dvojlinky vůbec nikdo - bylo to publikováno i popsáno...ano, i to může být náhoda......teoreticky. Což mne překvapilo o dost více, než napájecí kabely.
to komar
Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje. Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého? Tak to jsi asi jediný na světě. A ne, nesouhlasím, slepý test je relevantní, jako jediný podá nezkreslenou realitu - samo téměř nezkreslenou, nic v tomto ohledu není 100% a jak jsem psal pro NA, tak byl proveden, jistě vícekrát... Se známými výsledky.
Já se takhle oženil... po třech letech, jsem zjistil, že to co jsem "tam" původně viděl, neexistuje.
Sorry pánové, jen odlehčení téhle zbytečné diskuze...
Pojďte se třeba hádat o vlivu kondenzátoru před výškovým reproduktorem.
Počítám, že při dodržení hodnoty, je uplně jedno, co tam bude.
(když to zvládne střídavinu)
Hádat se opravdu chuť nemám, ale mám s tím vlastní zkušenost.
Do svých staveb reprosoustav jsem používal před výškové a středové měniče polypropylénové kondenzátory běžné kvality. To znamená za hodnotu 4,7uF řádově 50,- kč. Dostal jsem se po roce 2000 k informacím, že existují specializovaní výrobci, kteří nabízejí audio speciály pro vysoké zvukové nároky. Viděl jsem na netu a v německých hobby audio časopisech, že se v DIY oblasti u staveb s technicky vyspělejšími měniči celkem často používají tyto audio speciály a občas se to dalo zahlédnout i u některých komerčních výrobců. Tak jsem začal mít chuť zjistit jak hodně to může zvuk poznamenat, a zároveň si říkal, jestli to není jen tahák na peníze a jestli je vůbec možné, aby tam byly slyšitelné rozdíly. Pohle klasické fyziky nikoli a ceny byly 10-100 násobné, tak sem se zdráhal takto nákladné součástky kupovat jen na základě nějakých domněnek či výry.
Bylo to tuším v roce 2004, kdy se mě naskytla možnost si zajet poslechnout bedny jejichž vyhybky byly zezadu bedny přístupné a byl tam nainstalován větší počet (myslím, že jich bylo pět modelů) kondenzátorů před výškovým měničem. Obsluha mohla během chvilky u obou beden přepojit jiné kondenzátory a tak bylo možné krásně slyšet co který se zvukem udělá. Nejlevnější byly MKP od ES Ostrava a nejdražší Mundorf Silver oil. Takže nějakých 50 a 1300,-KČ. Nevěděl jsem který kondenzátor je kdy zapojen a psal jsem si poznámky. Po odtajnění názvů kondenzátorů na jednotlivých pozicích se ukázalo, že mezi tím nejlevnějším a nejdražším je až překvapivě značný rozdíl v přirozenosti a detailnosti projevu, což mě přineslo to co mě chybělo do rovnice uvažování o zainvestování do kvalitnějších součástek. Od roku 2005 jsem všechny bedny už stavěl výhradně z kvalitních součástek i když to citelně zvyšovalo výrobní náklady.
Chlapci, je tady řada velmi zkušených borců, tak borci pište tam, kde to má opravdu cenu, ať se člověk od těch zkušených něco naučí. Vy tu drtíte naprosto zbytečný produktivní čas, když je tady spousta témat, které nějsou řešené a kde by mohla zaznít i nějaká ta užitečná informace.
Ale on vám pánové nikdo nic nevnucuje ani vás o ničem nepřesvědčuje!
Jen někdo presentuje vlastní zkušenost a říká že změna je a ten druhý mu to na dálku vyvrací že to není možné.
Však když nic neslyšíte tak neslyšíte,jen netvrďte že ti ostatní mají některý s těch přívlastků kterýma se oháníte.
to komar
Autosugesce je nádherná věc a fakt funguje. Nestalo se ti nikdy, žes něco koupil a po čase přišlo vystřízlivění, zklamání či připuštění si omylu, alespoň malého? Tak to jsi asi jediný na světě. A ne, nesouhlasím, slepý test je relevantní, jako jediný podá nezkreslenou realitu - samo téměř nezkreslenou, nic v tomto ohledu není 100% a jak jsem psal pro NA, tak byl proveden, jistě vícekrát... Se známými výsledky.
Já se takhle oženil... po třech letech, jsem zjistil, že to co jsem "tam" původně viděl, neexistuje.
Sorry pánové, jen odlehčení téhle zbytečné diskuze...
No, popsal jsem to jasně a zřetelně na základě praktických zkušeností ( nikoliv jen mých ) za 50 let v HIFI - ve skutečném HIFI, nikoliv v low-endech.
Proč by někdo měl někomu opakovaně něco potvrzovat, to musíte každý sám a sám se také rozhodnout a podle toho pak činit, investovat, testovat, nebo tam ponechat "tkaničky" a svět se bude točit dále.
Co tady je problémem, tak to je "honění si EGA" a snaha zdůvodnit si neinvestování a to nejen do kabelů. Přece mně za 5 peněz to hraje stejně jako Tobě, za násobně větší peníze. Stejně to vidí i s kabelem. Opakuji, že já nejsem žádný kabelomaniak, ale prošel jsem si tím už před dlouhými roky, tak jako někteří moji Hifi kamarádi. Myslíte si někdo z Vás, že Hifisti jsou mentálně retardovaní a utrácejí nemalé peníze za predražené kabely? Ujišťuji Vás, že nikoliv. Kabel si koupí, nebo zapůjčí a nějakou dobu testují. Po čase si jej buď nechají, když vidí důvod a nebo zapůjčený vrátí, či koupený prodají a za ty peníze nakupují hudební nosiče. Tak to chodí v mém Hifi okolí. Já však už nic takového dávno napáchám, ale nikoho od ničeho takového neodrazuji. Podotýkám, že u moji současné aparatury výměny kabelů nemají žádný efekt. Tak už to bude u mně napořád.
Tady je však situace jiná, typicky: Hoch u tátova 486, či Pentia pronikl do digitálního světa, zejména You Tube a zjistil, že tam i hudba a etalonem se stalo MP3.
Dnes povýšil a vlastní nějaké All-in-one, či DAC na kabelu a sedí u dráťáku a tam objevuje tu správnou hudbu a vzorovou kvalitu zvuku. Není se co divit, že takový jedinec nedokáže rozlišit kvalitu a případné rozdíly u kabelů už vůbec ne. Někteří z Vás jsou na tom ještě hůř, což je patrné z Vašich projevů, protože pouze teoretizují a kopírují výstupy některých techniků, ale sami žádný podobný pokus nerealizovali.
Info:
v polovině 80. let Hifi kamarád Ing. elektro, pracující na podnikovém počítači ve Škodě Plzeň, jel jako expert na stáž do Anglie.
Sám zatížen na přístroje Naim a repro Tannoy. Po čase si přivezl ty dnes nešťastné kabely ( nějaký typ Van den Hul, snad postříbřený ), přesný typ už si nepamatuji a my jsme mu říkali: " Luďku, Ty ses zbláznil, tys dal za kabely stejně peněz jako za ten Tvůj Áčkový Naim ".
On se smál a říkal, že máme přijít poslechnout. Poslouchal stejně jako já převážně klasickou hudbu. Pustil nám Vivaldiho - The Four Seasons. Dodnes si pamatuji ty užaslé obličeje, kdy jsme nechápali, jak je to možné a rychle nám došlo, že co to máme za tkaničky k těm aparátům z Tuzexu a už jsme se vezli. Někdo z toho vystřízlivěl, ale někdo nikoliv.
Tak hodně štěstí při hrátkách v Hifi, ale hlavně každý sám a pro sebe. Nikoho nepřesvědčovat a nikomu nic nevnucovat.
BTW: Booker udělal husarský kousek. Měsíce tady bylo mrtvé forum a stačí napsat " KABEL " a už to jede. Návštěvníci se hrnou a klikají a někdo vydělává. Tak to asi má být.
Velmi zajímavé by bylo, dodat oněm testerům řekněme 4 kabely, ale z toho 3 ks naprosto stejné - prostě chyták. Moc rád bych někoho čestného, kdo to zorganizuje znal a výsledky viděl. Protože když dodám 3 či 4 kabely a poprosím o test a popsání rozdílu.... dál asi netřeba vysvětlovat...
5. Někde- musel bych to složitě dohledat udělali tuším v Německu redaktoři nějakého HiFi časopisu opravdový slepý test ABX, tuším šlo o reprokabely, zcela dobrovolně vybrané lidi bez předsudků a náhodně , tuším ani nevěděli do čeho jdou a světe div se - spolehlivě nerozpoznal drahý kabel od dvojlinky vůbec nikdo - bylo to publikováno i popsáno...ano, i to může být náhoda......teoreticky. Což mne překvapilo o dost více, než napájecí kabely.
Ale on vám pánové nikdo nic nevnucuje ani vás o ničem nepřesvědčuje!
Jen někdo presentuje vlastní zkušenost a říká že změna je a ten druhý mu to na dálku vyvrací že to není možné.
Však když nic neslyšíte tak neslyšíte,jen netvrďte že ti ostatní mají některý s těch přívlastků kterýma se oháníte.
Víš co je prdel. Kdysi jsem nabídl jinde 100k, když mi to jeden takový šikovný se super ušima předvede(dokonce tvrdil, že pozná origo soubor wav od toho samého souboru ve flac, jakoby flac nebyl jen de fakto zipovací kontejner, popsal jsem, jak jsi test- samo slepý, do datailu představuji, a světe div se - nešel do toho. dnes vím proč, bál se, že přijde o 100k, já to byl ochoten risknout, on ne. Tedy tady i s dalším nabízíme 10k (dohromady 20k) jako potvrzení šikovnosti rozpoznat kabely, nic víc, jen odlišit tzv. šrot od tzv. super kabelu a nikdo si ani pro 20k nechce dojít! To mi už z principu připadá velmi podezřelé. Neriskuješ nic, jen kapku času. Ale slyším samé, že to nikdo nemá zapotřebí předvést atd. Hele, já taky kdysi uběhl stovku za skoro čas Usaina Bolta. Věřís mi? ))
Incepoint:
Já nevím jestli čteš co ti druzí píšou? Kolikrát mám ještě vysvětlovat že nějaké ty slepé testy nemohou fungovat. A právě že jste si jistí že takto nemohou fungovat nabízíte prachy.Nech si své prachy a já zase svůj lepší zážitek z poslechu!
To je to samé, jako "neměřím - neslyším". Proč jsem nikde nenašel studii, která se zabývá věrohodností výsledku slepého testu? A proč se všichni zde přispívající nadšenci slepých testů nepochválí svou vlastní účastí na takových testech? Kdo z přítomných si vybral celý systém na základě podle statisticky věrohodných výsledků slepých testů?
Přece když si chci rád na objektivní přístup k věci, tak první věc je zkoumání, zda metoda je v pořádku. Tuhle část ale jaksi milovníci slepých testů ignorují. Tak buďte chlapi, stůjte si za svým a doložte, že ta metoda funguje.
PS: Pohledejte si na netu report o slepém testu, který organizoval Stereophile a kde porovnávali tuším lampový a tranzistorový zesilovač. Je tam popsaná metodika, její odůvodnění a taky měli ve výslekdu několik tisíc vzorků k vyhodnocení... je to zajimavé čtení.
Čo je nesprávne na hodnotení (resp. identifikácii rozdielov) zvuku sluchom? Chceš si ho aj ohmatať, vidieť cenovku alebo oňuchať, odvážit ? Jednoducho možnosti a schopnosti sluchu sú "nejaké", dané evolúciou, ale určite nedokážu identifikovať rozdiely ( objektívne jednoducho zistiteľné.,) niekde hlboko, niekoľko rádov pod prahom počuteľnosti. To nie je ani hanba, ani " menejcennosť" ale jednoducho realita. To je všetko...
Naposledy upravil(a) BVa dne 11 čer 2024 08:25, celkem upraveno 1 x.