Já na rozdíl od tebe jsem schopen rozeznat rozdíl uchem i pohledem.
Pokud se ti v hlavě začne motat nějaký maglajz když danou věc vidíš a nejsi schopen normálně uvažovat a posoudit zvuk, tak věř že né každý má takové postižení.
Sám si sa diagnostikoval, ako to máš s vnímaním zvuku.
Jasně, nebyl to regulérní slepý test, ale protože člověk nemá žádný důvod šidit sebe sama a něco si namlouvat, naopak spíš nechce platit za něco, co by neslyšel, tak mi to přišlo jako dobrý způsob.
Moc Ti děkuju za tohle sdělení.
Tak proč si myslíš, že ti druzí to mají jinak než Ty a měli by mít důvod sebe sama šidit? To mě vážně zajímá.
Tohle už nikoho nebude bavit číst. To s Hifi nemá už nic společného.
Icepoint
Tys tady regnutý 2 měsíce a prudíš nebývale. Tobě nedochází, že Ti nikdo nic dokazovat nebude a že jsi v tomto směru každému ukradený? Otázky kolem kebelů si musíš odpovědět Ty sám. Může zapůjčit, či koupit a vyzkoušet. Pokud rozdíly neuslyšíš, tak si šťastný člověk, protože ušetříš spoustu peněz a budeš si spokojeně poslouchat na tom co máš. Proč ale někomu pořád házíš vidle do jeho soukromého rozhodnutí, že on si kabely vymění za lepší a tedy i dražší. Jsou to jeho peníze, né Tvoje. Tak nechej každého žít. Jsi čistokrevný teoretik, či Hifi hluchota, pokud kategoricky odmítáš vše. Musíš testovat a mít zkušenosti, ale to Ty zjevně nemáš.
Popisuješ návštěvu u psychologa, dobře, žes tam byl. Možná by to chtělo i psychiatra a nebo alespoň konzultaci s praktikem. Myslím to s Tebou dobře, protože co kdyby.....
Neber to zle a už zklidni hormón, když nemůžeš, nebo nechceš poskytnout informaci, jak Ty jsi testoval a jak Ty jsi neslyšel rozdíly.
Teoretizování je k lejnu.
Myslím, že se nedočkám .Dark side of the moon velmi správně popsal, jak si vybrat komponenty, i když to není to úplně top. Dělám to s něčím podobně. NA píše, že nerozezná ve slepém testu bedny za 200K vs 2mega. Jako sorry, ale pak pozná kabel, co vede ze zásuvky do přístroje. To mi rozum nebere.
Ve skutečnosti jsem napsal:
"A dodávám, že slepým testem metodikou ABX se nedá rozlišit ani moje bedny za dvěstě tisíc od beden za dva miliony."
To neznamená, že to nerozliším já, ale nikdo, takže ani Ty.
Protože nejsi schopen ty zvuky rozeznávat pod tlakem toho organizovaného testu, ale hlavně desetkát za sebou.
Mam silný pocit, že většina zde netuší co přesně metodika ABX znamená.
Uslyšíš ukázku A, následně B a pak postupně desetkrát uslyšíš ukázku (X) a budeš muset říct, jestli je shodná s tou A, a nebo B. Aspoň desetkrát! Pokud to nedokážeš, tak se má za to, že rozdíl mezi A a B neexistuje, nebo není pro člověka spolehlivě slyšitelný.
Takže to není test urči rozdíl ve zvuku dvou vzorků bez toho, že bys viděl- věděl co jsou zač, ale test psychických schopností člověka za abnormálních podmínek. A proto tuto metodiku nelze považovat za vhodnou k prokázání slyšitelnosti rozdílů. Za podmínek lidského faktoru prostě ne.
Stačí si vzpomenout na zkoušky v autoškole, při maturitě a podobně, jak se mnohým stalo, že najedou hlava nebyla schopná podávat výkony jako když bylo po zkoušce, nebo před ní. A pod obdobným psychickým stavem musíš 10x určovat co právě hraje!
to NA
NA - já ti napsal, že to poznám, nevím zda 5X či 10x či 15X, asi záleží na okolnostech, ale tolikrát, že to je relevantní. Konkrétně svoje dvoje sloupy. Ano, zkoušel jsem i třeba kabely a to neumím, neslyším nebo tam prostě rozdíly nejsou. Rozumím námitce, že můžeš být pod určitým tlakem, ale jde li o prd,a mohu li si to navíc v klidu vyzkoušet kolikrát chci, průměrně psychický jedinec s tím problém nemá.
Jasně, nebyl to regulérní slepý test, ale protože člověk nemá žádný důvod šidit sebe sama a něco si namlouvat, naopak spíš nechce platit za něco, co by neslyšel, tak mi to přišlo jako dobrý způsob.
Moc Ti děkuju za tohle sdělení.
Tak proč si myslíš, že ti druzí to mají jinak než Ty a měli by mít důvod sebe sama šidit? To mě vážně zajímá.
Protože je to podstata psychologie, biologie a vnímání reality. nic složitého. Kdo si myslí, že se v něčem sám sebe ani jednou v životě neošidil, tak je leda android.
Uslyšíš ukázku A, následně B a pak postupně desetkrát uslyšíš ukázku (X) a budeš muset říct, jestli je shodná s tou A, a nebo B. Aspoň desetkrát
Z citovaného je zrejmá, že autor nepozná metodiku ABX testu, asi to nikdy nerobil... Pred každým rozhodnutím čo je X, si testujúci môže vypočuť A,B v ľubovoľnom poradí a aj viackkrát, aby mal bezprostredné porovnanie. Pretože sluchová pamäť je dosť mizerná.... A viacnásobné opakovanie je podmienka pre štatistickú významnosť testu..Tož tak.
to Oldear
Sorry, netušil jsem, že máš nějaká privilegia, když jsi někde dlouho, konkrétně na diskuzním foru. Asi projdu pravidla, ale myslím, že nenajdu nic, co myslis? Ok, jsem tobě a tobě podobným ukradený. Tak nereaguj, tak funguje komunikace, vidim, že tys nikdy na žadnem testu u psychologa nebyl a zjevne jim bys ani neprošel. Nemusiš mi nic a nikoho doporučovat, nemas ani tuseni, na jakych testech a pohovorech jsem byl a proc. JA nikomu nehazim vidle do jeho soukromeho rozhodnuti a nikomu nenarizuji ani neradim za co ma utratit své prostředky, ale viz přirovnáni s tvrzením že dám stovku jako Bolt - prostě blábol, že, zcela zjevný a dokážu že není jen tak, že to předvedu. Protože jsem naposlouchal dost, vyzkoušel toho hodně.bavím se tím díky rodičům od dětství, tak nějaké povědomí mám. Ty tu mimochodem taky zjevně pár lidem lezeš na nervy a nejsi ve slovníku zrovna vybíravý - ale jo, ty jsi déle a máš to své pseudoprivilegium asi jako pseudonetopýři rozlišovací schopnosi - ironie, kdybys nepochopil.
To že jsem něco slepým testem vyzkoušel jsem tu napsal, tak netuším, co bys rád dál věděl. Ano, v kabelech rozdíly neslyším, bedny za 200K a 2 mega rozpoznám troufám si tvrdit i s napůl zalehnutýma ušima.
Icepoint
Prosím, Ty už neee. Už prudíš a klasicky, když nemáš nic k tématu, tak zajíždíš do osoby. Já nemám privilegium, ale Hifi zkušenosti, na rozdíl od Tebe a jiných zde teoretizujících jedinců.
Jestli je Oldear opravdu old, tak jeho příspěvky jsou jasným důkazem, že s věkem automaticky moudrost nepřichází.
Hádá se, machruje a je povýšený jak puberťák. Jede totiž v jiném kočáře. Tak hlavně nic nekomentuj a poslouchej hudbu. Oldear ti řekne, jak to je.
Myslím, že se nedočkám .Dark side of the moon velmi správně popsal, jak si vybrat komponenty, i když to není to úplně top. Dělám to s něčím podobně. NA píše, že nerozezná ve slepém testu bedny za 200K vs 2mega. Jako sorry, ale pak pozná kabel, co vede ze zásuvky do přístroje. To mi rozum nebere.
Ve skutečnosti jsem napsal:
"A dodávám, že slepým testem metodikou ABX se nedá rozlišit ani moje bedny za dvěstě tisíc od beden za dva miliony."
To neznamená, že to nerozliším já, ale nikdo, takže ani Ty.
Protože nejsi schopen ty zvuky rozeznávat pod tlakem toho organizovaného testu, ale hlavně desetkát za sebou.
Ano, netrenovany posluchac z tym moze mat problem. Posluchac z trenovanou schopnostou kritickeho pocuvania, samozrejme nebude mat problem pri nim vybranej referencnej nahravke odlisit reproduktor s beryliovum vyskacom a 3x10.5in spickovym grafenovym wooferom od handry+2x8in alobal z parts-expresu.
Ale to je rozdiel medzi "audiofilmi" a ludmi co vedia pocuvat, niektori sa dokonca tym, ze vedia pocuvat zivia. Kriticke pocuvanie je trenovatelny skill, zvladne to skoro kazdy, samozrejme mladsi ludia budu mat vyhodu. Pricom netvrdim, ze medzi hifistami sa ludia co doakzu pocuvat nenajdu.
Jak jsem psal ve vedlejším vlákně, mě to téma prostě kdysi zaujalo, táhne se HiFi komunitou roky, atd ...
Je to smutné, vidět zde některé reakce na snahu pokusit se k nějakému závěru dojít nebo alespoň prozkoumat proslulou Cimrmanovu slepou uličku a říct tudy ne.
Je to zábava a hobby, tak co tu stále někdo hovoří o stresu, abnormálních podmínkách.
Mělo by to být pohodová akce, dramata a stresy se odehrávají jinde.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.