dadaft

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: dadaft

Příspěvek od dadaft »

Mike píše:Výpovídající hodnota je nulová.
stejně jako někdo jiný tady jindy bys asi tohle své tvrzení těžko dokázal. je to tvůj pocit.

boxer

Příspěvek od boxer »

Výpovídající hodnota je nulová./////stejně jako někdo jiný tady jindy bys asi tohle své tvrzení těžko dokázal.

S obojím nesouhlasím.

Vypovídající hodnota je mínusová.

Stačí si to přečíst,netřeba nic dokazovat.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

víš co boxere? co kdybys zas jednou uvěřil Machalikovi, co?
Machalík píše:Už na něj proboha nereagujte...
podívej, měl jsi někdy aparát, se kterým jsi byl fakt spokojený?
určitě jo. já taky.
anebo možná ne. to vážně nevím.
takže ať ty už jo nebo ne, já jo a baví mě to. baví mě poslouchat hudbu. prostě se v tom rochním. nelítám se stíhačkou. nemám rogalo. nepouštím si na podzim draky. vlaštovky mě nikdy skládat nebavily. nedělám spoustu jiných a jiných věcí.
taky se nedívám na bednu, leda sem tam nějaký sport, nepouštím si rádio, nemám dvd, ani dk, ani gramec. poslouchám cdčka. už dost dlouho. a baví mě to.
časem jsem získal řekněme velmi vyhraněný vkus. mám rád uzavřené bedny, mám rád třípásma atd. atd.
vždycky když jsem měl něco delší dobu - minivěž, větší věž sony, komponenty sony, tesly, vincenty, bedny radiotehniky, zesák pioneer sa8800, note commony, a pak už hodně philipsů (tj. min. 8x) - tak jsem si to časem vychytal tak, aby mě to fakt bavilo poslouchat. ze začátku to bylo sice míň kvalitní než teď (zvuk), ale zato jsem v těch časech poslouchal prostě muziku a neřešil. teď už vím naprosto přesně, co se mi líbí a co ne z hlediska aparátu. a po třech letech střídavých úspěchů a neúspěchů jsem zase spokojený se zvukem. a začínám zase poslouchat muziku. třeba zrovna teď, ve dvě ráno, je to prostě naprostý mazec. poslouchám všechno možné. co znám. a hledám nové věci.
a při tom hledání jsem zjistil něco, o čem bych si chtěl pokecat - s někým, kdo ví nebo aspoň tuší, o čem mluvím. jenže jak se zdá, nikdo takový (tady) není. ale možná nemluvím dost jasně. no to je fuk. prostě bych si chtěl pokecat. a snažím se říct o čem.
jsme na fóru. kromě vláken odbornějších a vláken o hudbě, o výrobcích, o DIY, jsou tu i vlákna na volná témata nějak s hifi souvisejícími. a pak jsou tu taky osobní vlákna jednotlivých členů.
pro někoho je dobrý aparát něco kolem 250t, pro někoho 90t, pro někoho mega, 500t, 30t, 160t, 5M (???, to teda nevim, dá se koupit aparát za 5 mega?). třicet není devadesát. a devadesát není pět set. fajn. já to vím. všichni to ví. a kdo si myslí, že aparát za devadesát může hrát jako za pět set, neví, co mluví.
taky jsou různé zesáky, bedny. různé hudební styly. o tom všem se bavíme. každý má rád něco jiného.
a teď jsme u dadafta.
ano, vím už dobře, co si myslíš o tom, co tady píšu. ale jak jsem říkal, chci si z někým pokecat, protože mě to fakt zajímá. ty to nejsi. říkáš pořád to samé.
boxer píše:Vypovídající hodnota je mínusová. Stačí si to přečíst,netřeba nic dokazovat.
málokdy to bylo o něco lepší, teď už je to pořád jen a jen to samé - zakaž si moje vlákno v nastavení a bude klid. když netřeba nic dokazovat, tak nic nedokazuj. prostě si mě nevšímej. jako bych tu nebyl. nikde nikdo. a rozhodně ne tady.
nesouhlas se mnou kdykoliv chceš 100x po sobě ve všech vláknech kromě jediného. kromě mého.
tady mi to stačí říct jednou. O.K. beru na vědomí.
a tím to hasne.
pokec by se měl aspoň trochu vyvíjet, ne?

a co ty Mike? nejdřív mi napíšeš:
Mike píše:Takže sepiš něco jako podrobný návod jak dosáhnout toho o čem píšeš a co máš a pak najdi člověka který to ve svých podmínkách vyzkouší. A ten dotyčný o tom zde napíše.
a když to udělám, tak příjde:
Mike píše:Dadafte napsal jsi nejdelší článek v historii svého vlákna. Výpovídající hodnota je nulová. Cosi o bodovém zdroji zvuku. Zase spousta řečí o ničem.
to je fakt paráda, to ti povím.
s tebou evidentně taky nepokecám.
takže doporučuji napodobit boxerův postup.

takový Machalík už to chápe.

kdybyste změnili na něco názor a chtěli mi to říct, budu tady, na svém místě.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

*offtopic* Jak malé děti na písku !

Vždy se najdou zastánci té či té strany, každá bude mít "tu svoji pravdu". Tak proč se hádat a urážet ? Když někomu Dadaftovo vlákno vadí, proč do něj neustále leze a odpovídá ? A kdo si jej bude chtít přečíst (jako například já), tak ať si jej otevře !

Jste přece (snad) dospělí a máte stejného koníčka ! *klanimse*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Obrázek
lachim píše:zkoušel jsem pro100r.
nepoznal jsem rozdíl mezi metrem a 3 metry. od zadní stěny.
spíše to bylo horší.
dals mně pěkně zabrat lachime. tohle se muselo vyřešit. kdyžs řekl, že to bylo horší, nemohl jsem si myslet, že to horší nebylo. nebo si říkat, že jsi asfaltér.
takže kde je zakopaný pes?

oko má slepou skvrnu. přesto vidíme dokonale.
nemá třeba ucho taky svou hluchou míru? jasně že má. odražený zvuk, který urazí řekněme o plus mínus dva tři metry víc než přímý prostě neslyšíme. nežijeme na holých pláních. téměř vždy kolem sebe něco máme. takže nebýt toho, nepoznali bychom, jestli slyšíme z větší dálky jen jeden zdroj blíž nebo dva, tři dál...
a nejde o bzučení komárů. ty můžem mít u prdele, když jsou za bukem. jde o něco intenzivnějšího, většího, silnějšího. a to už tak lhostejné není.
zkrátka jde o středy.

takže když mám bedny řekněme metr od čelní stěny, může nastat několik možností: buď bude předozdní prostor naprosto dokonalý nebo bude scéna zdeformovaná, slisovaná.
a teď: můžu vytvořit zdánlivý zdroj zvuku za sebou s použitím beden stojících přede mnou? jak? půjde to, když bude stěna za mnou zatlumená nebo vůbec nebude? ne. vtom případě můžou být zdánlivé zdroje pouze za bednama. v poloprostoru.
neboli, jestliže budu mít zadní stěnu zatlumenou dokážu s bednama cca metr od zdi stvořit dokonale hluboký poloprostor. když je začnu vzdalovat, nebude to lepší, ale horší. kompaktní iluze se roztrhne na bližší a vzdálenější zmatek popřípadě se slisuje a p-z prostor přestane existovat.
pokud ale vezmu zadní stejně jako přední stěny jako odrazivé plochy na milost, můžu zdánlivý zdroj zvuku umístit kdekoliv v p-z prostoru. fáze, timing, intenzita. studiové hračičkaření. dnes no problem. jediná podmínka je, že já jako posluchač musím být k zadní zdi správně. bedny musí být zároveň správně k bočním zdem a sobě navzájem. já musím být správně k bednám. všechno musí být symetrické a o všem rozhoduje manželka.
můžu mít štěstí, že mi všechno pasuje. pak jsem velký hifista a hraje mi to skvěle.
jenomže když to nesedí, jak vyřešit tolik věcí najednou?

rýsuje se to lachime, rýsuje.
např. když jsem já správně k zadní stěně a k bednám (trojúhelník a bedny směrované na mě) a bednamy správně k sobě navzájem a k bočním stěnám, ale ne k čelní, musí pak hrát i dozadu. jenomže omnipoláry, bipoláry i dipóly jsou v takovém případě špatně. vysvělovat teď nebudu. v prvních dvou případech je lokalizace rozostřená, v třetím dělá bordel protifáze. levá bedna musí hrát dozadu pravý kanál a naopak. navíc je potřeba mít možnost aby dopředu a dozadu hrály různě hlasitě.
když jsem správně já vzhledem k bednám a zadní zdi a bedny k čelní zdi, ale ne bočním, pak nejlíp potřebuju klasiky a zatlumovat.
atd.

takhle je snad možné najít 3D. zvuk bez zdí. čisté zobrazení prostoru nahrávky, pokud ta za něco stojí. ověřit se to dá různě. zatím se do toho pouštět nechci, ale dá.

Obrázek

že jsem pomatený mi říkat nemusíte, to vím sám.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

už dlouho zde nebyla žádná legrace, tak mi dovolte, abych zase jednou pobavil hifistickou obec. předem upozorňuji, že následující text myslím zcela upřímně a vážně.
a že bych si nedovolil s něčím takovým vylézt ven, kdybych to neměl řádně otestované a potvrzené nezávislými pozorovateli. *

- - -

ukažme si nejdříve několik zásadních rozporů, které provázejí současné hi-fi:

- říká se, že poslechový prostor je jednou z nejdůležitějších součástí reprodukce hudby X přitom je přes slova vynálezce sterea, že právě poslechový prostor umožní skutečně reálné (3D) zobrazení, v podstatě veškerá energie vynakládána na potlačení části jeho vlivu na reprodukci (tlumení středních a vyšších kmitočtů)

- pak zde máme tvrzení jednoho z největších audiofilů všech dob, J. Gordona Holta, že ke skutečnému realismu reprodukce bude zapotřebí 4 beden (všimněte si - ne 3,5,6,7 nebo 8) X stereo jako prostorový zvuk je definováno coby 2 bodové (všesměrové???) zdroje zvuku

- a konečně: právě pokusy se všesměrovostí zdrojů zvuku nebo podobnými (omnipolární, bipolární, dipolární, basáky z boku atd.) vedou k nepřesvědčivým výsledkům X přesto jsou stále živé a svým způsobem neustále přitažlivé, protože ať chceme nebo ne nabízí něco navíc, něco stěží definovatelného, ale důležitého...

nabízím řešení, které tyto zdánlivě nepřekonatelné rozpory (pro pravoúhlé poslechové prostory) řeší. jako vyznavač ensteinovsky přehledných řešení jsem vše podstatné vtělil do jednoduchého obrázku:

Obrázek

několik poznámek: každá bedna jsou vlastně 2 bedny v jedné a svým způsobem generátor prostorového zvuku. umístění v prostoru záleží od místní situace a na obrázku není nijak konkrétní. ale věřte, že je to v praxi úplně jednoduché, protože celý systém reaguje naprosto brutálně na změny, a tutíž stačí např. jedno testřovací cdčko od Chesky a hodinka času, než ho přehrajete, a máte napořád absolutně dokonalé 3D.
ve správném umístění bedny zmizí, dokonale zmizí, a zvuk je absolutně bez limitace a komprese.

to je vše.

- - -
* např. jeden pes, který si na začátku Welcome to the Pleasuredome od FGTH myslel, že je v lese, a k pobavení všech přítomných čuměl jako puk.

cough
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cough »

letošní kvalitní sklizeň už dorazila na severní Moravu... :mrgreen:

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Obrázek je sice velmi jednoduchý, ale přesto opět velmi málo pochopitelný. Takže opět dotaz - kde je levý a pravý kanál, proč jsou šipečky různobarevné? Jak docílit toho, aby ty 4 bedny celkem nezabraly samy o sobě půlku pokoje? Jakou roli hraje vzájemná vzdálenost beden v páru? Jsou bedny ve fazi nebo v protifázi?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

noaid píše:Obrázek je sice velmi jednoduchý, ale přesto opět velmi málo pochopitelný. Takže opět dotaz - kde je levý a pravý kanál, proč jsou šipečky různobarevné? Jak docílit toho, aby ty 4 bedny celkem nezabraly samy o sobě půlku pokoje? Jakou roli hraje vzájemná vzdálenost beden v páru? Jsou bedny ve fazi nebo v protifázi?
...podle barev šipek to vypadá, že jsou hlavně přehozeny kanály a u těch hrajících pryč od posluchače se asi počítá s odrazy od vzdálenějších stěn...což by bylo logické, protože tóny zvuku se od svého přirozeného zdroje vzniku (nemyslím tím reproduktoru) šíří do všech stran....ne e???? :idea:
...ale teď mě napadlo, že by to snadněji reprodukovaly repráky umístěné v dvou kruzích (válcích), aby opravdu šířily zvuk všesměrově nebo přes ty všemožné kuželovité reflektory, které občas bývaly v módě...

boxer

Příspěvek od boxer »

Paní Dostálová,stále kvoká,stále kvoká.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid
červený je levý kanál, modrý pravý, vše ve fázi. nejsou to 4 bedny ale dvě - každá ovšem hraje oba dva kanály a to pod úhlem 90° (to je důležité!). cílem je jak odhadl Ramones odraz od vzdálenějších stěn a vytvoření intenzivního difuzního pole (viz jiné v současnosti živé vlákno) a minimálního crosstalku. vzdálenost beden podle místních podmínek, ale v praxi jednoduché jako facka. celkový dojem ohromující. soundstage reálného rozměru a hlavně hloubky.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

dadaft píše:noaid
červený je levý kanál, modrý pravý, vše ve fázi. nejsou to 4 bedny ale dvě - každá ovšem hraje oba dva kanály a to pod úhlem 90° (to je důležité!). cílem je jak odhadl Ramones odraz od vzdálenějších stěn a vytvoření intenzivního difuzního pole (viz jiné v současnosti živé vlákno) a minimálního crosstalku. vzdálenost beden podle místních podmínek, ale v praxi jednoduché jako facka. celkový dojem ohromující. soundstage reálného rozměru a hlavně hloubky.

..to my všichni, hlavně doma, víme...Ramones je chytrý :lol: ..jen kdyby se mu chtělo více učit :mrgreen: ..nemusel by žít z renty, ale dělat nějakou pořádnou práci *sunglases*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

:lol:
člověče, spousta těch, co dělají pořádnou práci, by tenhle tvůj rentiérský život bralo všemi deseti!

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ramones píše:
dadaft píše:noaid

..to my všichni, hlavně doma, víme...Ramones je chytrý :lol: ..jen kdyby se mu chtělo více učit :mrgreen: ..nemusel by žít z renty, ale dělat nějakou pořádnou práci *sunglases*
...ale..v tomto případě už to není vlastně stereo, jen nějaká další korekce a úprava původního vyzařování, což může znít zajímavě, ale s reálným zvukem a jeho šířením vlastně manipuluje.
To bych navrhoval dělat jinak, nahrávat desky na 3 kanály: L+S+P a reprodukovat vodorovně ležícími třemi reproduktory skrze kuželové, či jiné odrážeče..hezká teorie, že? :P ..a nebrblejte :lol:

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

dadaft píše::lol:
člověče, spousta těch, co dělají pořádnou práci, by tenhle tvůj rentiérský život bralo všemi deseti!
..tak příště, až bude někdo uvažovat, že si za půl mega koupí nové skříně na hraní, ať se ozve...výnos je 5 - 7 % měsíčně *hura* ..ale to sem nepatří, už mlčím :oops:

Odpovědět